Tripla aniversare la Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis. Invitati de seama la momentele festive

TIMISOARA. Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis a aniversat trei repere importante din istoria sa: 165 de ani de la infiintare, 25 de ani de la reluarea activitatii – dupa perioada comunista – si 10 ani de la inaugurarea Centrului Regional de Afaceri.

Cu aceasta ocazie, la CRAFT a avut loc o suita de manifestari la care au fost invitati sa participe reprezentanti ai mediului economic, oficialitati locale dar si personalitati care au punctat istoria Camerei de Comert timisene, printre acestea aflandu-se fostul premier al Romaniei, Petre Roman – cel care semnat decretul de reinfiintarii CCIAT, dr. ing Decebal Anastasescu – prefectul judetul Timis in perioada reluarii activitatii Camerei, primul presedinte din 1990 si initiatorul noii Camere Cornel Laurentiu Eustatiu, precum si cel care a condus destinele CCIAT timp indelungat, Emil Mateescu.

In debutul evenimentului a cantat Fanfara Garnizoanei Timisoara.

Onoarea de a deschide festivitatile aniversare i-a revenit doamnei Florica Chirita, Director General al CCIAT.

Suntem astazi aici, impreuna, pentru a rememora cateva momente din istoria Camerei de Comert si a aduce un omagiu celor nu mai sunt, dar si a le multumi celor care au reusit sa transforme un vis in realitate. Anul 2015 este un an cu care noi ne mandrim. In 2015 camerele de comert sunt aniversate in Uniunea Europeana, la 165 de ani de la infiintare , in Imperiul Austriac. In Timisoara se aniverseaza 165 de ani de la infiintarea Camerei Mestesugarilor din Voevodina, Banatul Sarbesc si Banatul Romanesc. 2015 inseamna si 25 de ani de la renasterea Camerelor de Comert, sarbatoare care are loc in toata Romania, la noi cu 5 luni mai devreme, pentru reinfiintarea Camerei de Comert, Industrie si Agricultura din Timisoara. In 2015 aniversam si 10 ani de cand locatia in care ne aflam, Centrul Regional de Afaceri si-a deschis portile. Pentru toate acestea sarbatorim astazi alaturi de cei care au contribuit la prestigiul de astazi al Camerei de Comert, alaturi de primul grup de initiativa, cei care au fost primii reprezentanti si membrii ai Consiliului de Administratie, cu firmele datorita caror existam” a spus Florica Chirica.

Rand pe rand, invitatii si-au amintit de implicarea pe care au avut-o in activitatea CCIAT.

Ruptura care s-a produs in 40 si ceva de ani nu putea fi legalmente inchisa fara o Hotarare. Iar la momentul acela Hotararea o lua primul ministru, care eram eu. Am facut-o cu toata convingerea si fara nicio ezitare. Timisoara, cum era si firesc, a fost prima. Nu intamplator cred ca spiritul de initiativa cel dintai a apartinut Timisoarei. Politica nu a ajutat intreprinzatorii si nici astazi nu putem spune ca sprijina miscarea antreprenoriala asa cum ar trebui, nici macar in sensul cel mai minimal …” a spus fostul premier, Petre Roman.

Pacat este ca in 1990, in ianuarie, imediat dupa evenimentele din decembrie, structura CPFSN-ului de atunci a avut aceasta initiativa. Imi desfasuram activitatea in structura administratiei publice, eram vicepresedinte a Primariei Judetene cum se cehma partea de inceput a activitatii administrative judetene Cunosteam despre ceea ce gandeau cei de acolo si i-am sustinut in totalitate. Din umbra – ca sa zic asa, am fost alaturi de infiin tarea Camerei, de Adunarea Generala din 7 martie, am fost alaturi de ei ca sa obtina spatiu, am sustinut intrarea Camerei in vechea prorpietate si la evenimentele imortante pentru activitatea Camerei” si-a amintit Emil Mateescu, fost presedinte al CCIAT si actual conislier pe probleme de specialitate in cadrul Camerei de Comert.

La aniversare a participat si IPS Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan.

Oaspetii au avut ocazia sa asiste la recitalul sustinut de de Corul Facultatii de Teologie a Universitatii de Vest Timisoara si sa viziteze expozitia aniversara „De la trecut, prin prezent spre viitor”.

Foto: Virgil Simonescu

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.