Noutati :

Tren de 200 de km/h prin Timisoara, un vis care ar putea deveni realitate si ne-ar putea lega de Kikinda si de Szeged. Vezi care e stadiul proiectului!

10 septembrie, 2012 - 09:50 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
3

TIMISOARA. Discutii importante la Timisoara, in aceste zile. Mai multi experti europeni se intalnesc cu autoritatile locale pentru a promova ideea realizarii unei cai ferate de mare viteza care sa lege capitala Banatului de Szeged si Kikinda.

Proiectul este unul mai vechi, a fost realizat si un studiu de fezabilitate in urma cu cativa ani, insa acesta trebuie reactualizat, pentru ca a fost gandit in forinti, nu in euro. Asadar, timisorenii s-ar putea plimba in Serbia si in Ungaria cu un tren de mare viteza care ar urma sa atinga 200 de kilometri pe ora. Mai apoi, liniile de cale ferata ar asigura legatura intre Budapesta – Bucuresti – Constanta – Iasi, prin Timisoara.

Potrivit, managerului de proiect UNECE, Comisia Economica a ONU pentru Europa, Helmut Meelich, este nevoie in prima faza de o declaratie de interes din partea celor trei tari implicate in proiect. „Trebuie gasita o voce comuna care sa se adrese Bruxelles-ului. De asemenea, lumea financiara trebuie sa fie interesata sa finanteze acest proiect”, a declarat Helmut Meelich la Timisoara.

200 de milioane de euro pentru calea ferata

Cat despre costurile construirii acestei linii de cale ferata, expertul apreciaza ca ar fi vorba de 200 de milioane de euro, o suma infima, in opinia sa.

„Constructia propriu-zisa a acestei linii de cale ferata nu ar dura foarte mult timp, singura problema este luarea unei decizii pentru demararea proiectului. Ar fi fantastic sa se construiasca o linie de cale ferata in aceasta zona geografica de campie, unde nu este nevoie de tuneluri. In 1857, calea ferata fusese deja lansata si era una dintre cele mai rapide din Europa. In 1999 si 2000 am fost implicat in revitalizarea cailor ferate din aceasta zona si stiu ca din punct de vedere tehnic lucrurile sunt foarte simple. Avem studii de fezabilitate care trebuie reactualizate si am dori ca viteza maxima sa creasca de la 160 la 200 de kilometri pe ora. Pentru o prima faza a proiectului ar fi vorba de circa 200 de milioane de euro. Comparativ cu contructia unui tunel in Austria, care costa 5 miliarde de euro, suma este ridicol de mica”, a mai spus Meelich.

El spune ca este important ca cele trei tari – Romania, Ungaria si Serbia – sa isi dea interesul si sa combine fondurile europene pentru realizarea proiectului.

Unul dintre membrii prezidiului Asociatiei Inginerilor Feroviari, Octavian Udriste, a participat si el la intalnirea de luni seara de la Primaria Timisoara. El crede ca proiectul este frumos pe hartie, insa poate deveni complicat din cauza politicii romanesti in domeniul transporturilor.

„Proiectul este foarte frumos, dar trebuie sa existe si la noi vointa politica. Daca ne uitam in ultimii 22 de ani, calea ferata s-a distrus. Concurenta cu calea rutiera e neloiala si lipsa de investitii in calea ferata a redus in permanenta viteza de deplasare. In conditiile astea, calea ferata nu mai e atractiva. Acest proiect s-ar putea realiza si sper in presiunea Uniunii Europene, care doreste realizarea unei retele feroviare atractive, competitive, care sa descurajeze sistemul rutier”, a precizat Udriste. Mai mult, el spune ca ideea acestei linii a fost lansata in tara noastra inca din 2007, dar din cauza schimbarilor de guverne a fost abandonata.

„S-a reintrodus acum acest proiect in lista proiectelor ce urmeaza sa fie finantate in exercitiul 2014-2020. Speram ca in aceasta perioada sa inceapa studiile si sa se contureze ceva”, a mai spus Octavian Udriste. Din partea Asociatiei Inginerilor Feroviari, el a concluzionat ca exista proiecte care ating viteze de sute de kilometri la ora care sa lege Bucuresti – Sibiu – Cluj – Oradea, dar si Budapesta – Timisoara – Bucuresti – Constanta, precum si Bucuresti – Iasi.

Nicolae Robu: In 5-7 ani putem fi un nod de mare viteza

Primarul Timisoarei, Nicolae Robu, i-a primit optimist pe expertii europeni. El considera ca totul este posibil si ca visul ar putea deveni realitate. Robu a dat exemplul Frantei, care a dovedit utilitatea si eficienta transportului de mare viteza.

„Este timpul sa avem si in Romania astfel de conexiuni pe cale ferata, de mare viteza. Desigur ca o prima abordare va fi o legatura Budapesta – Bucuresti. Sigur ca eu ca primar vreau ca noi, timisorenii, sa fim cat mai implicati in tot ce se intampla, pentru a face si lobby-ul necesar, dar un lobby cu argumente, nu altfel, incat sa nu ne trezim ca Timisoara va fi in afara acestui proiect. Noi trebuie sa fim un nod important in reteaua de cale ferata de mare viteza in aceasta parte de Europa. Sunt mai multe variante de abordare pentru Romania, sunt etape de parcurs, nu se poate face totul deodata, dar, in orice caz, este important sa fim prinsi ca nod, pe de o parte, pe calea ferata Budapesta – Bucuresti, si apoi va fi si o prelungire de la Bucuresti la Constanta, cu certitudine, si de acolo si Moldova, inspre Iasi. Pe de alta parte, si aici in zona noastra euroregionala, Timisoara – Kikinda – Szeged, toate acestea sunt proiecte pe care trebuie sa le gandim cu indrazneala, pentru ca lucrurile acestea nu se pot face decat daca ai curajul abordarii lor. Asta s-a intamplat peste tot si in orice perioada istorica. Sigur ca unii care au fost vizionari au fost catalogati ca fiind cu capul in nori, dar pana la urma viitorul a dovedit ca ei au avut dreptate. Si in Bucuresti avem un exemplu, s-a facut multa bascalie, pentru ca noi in Romania stim sa facem multa bascalie, cu asa numita autostrada zburatoare. Iata ca acea autostrada suspendata peste Bucuresti se face si va fi o foarte mare realizare”, a declarat Nicolae Robu.

Timisoara ar urma sa gaseasca solutii pentru a finanta studii de prefezabilitate si studii de fezabilitate.

„Eu cred ca intr-un orizont de 5 ani – 7 ani, putem fi nod intr-o linie de mare viteza. Sunt optimist”, a conchis Robu.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Cai verzi pe pereti!
  Mai bine s-ar desfiinta Gara de Nord si s-ar rezolva astfel problema fragmentarii orasului in 2 de linia CF! Se tot vorbeste despre asta, dar nimeni nu a facut un studiu serios asupra implicatiilor reale!
  In alta ordine de idei, cine s-ar plimba cu trenul ala ultrarapid?

 2. Ideile sant bune singura problema este seriozitatea si vointa clara de a se pune in aplicare, comunitatea locala, regionala asteapa de multa vreme un asemenea proiect, deoarece este un impuls major pentru economie. Logica e simpla : cu cat lumea in regiune se misca mai usor,mai rapid cu atat are oportunitatea/ocazia sa dezvolte afaceri mai rapid,sa munceasca iar apoi implicit sa cheltuie, sa consume in intreaga piata regionala foarte rapid. Vom avea o dinamica a vietii in regiune, mult mai rapida de cat in alte parti.

 3. „Felicitari pentru proiect ! Ideea este foarte buna ! De abia astept sa merg cu
  trenul Bucuresti – Timisoara – Budapesta – Viena si apoi sa se demareze si alte
  proiecte asemanatoare astfel inbcat si tara noastra sa fie acoperita in intregime de
  cai ferate cu trenuri de mare viteza.
  La realizarea proiectului trebuie sa tinem seama de urmatorii factori:
  1. Romania este intr-o zona seismica, mai ales zona de SV, Sud, SE a tarii – unde
  cutremurele sunt mai frecvente, cel din 1977 – a facut multe victime omenesti si
  materiale. DE aceea trebuie cautate firme foarte serioase si sigure din Europa
  (Germania, Austria, Belgia, Olanda) + firme din Japonia (Japonia fiind tara situata
  in zona cu risc foarte mare de seisme, unde seismele au o frecventa foarte mare si
  cu toate acestea acolo circula trenul de mare viteza SHINKANSEN), ar trebui sa facem
  mai multe studii tehnice de teren pe rutele viitoarelor trenuri de mare viteza (bine
  ar fi ca toate caile ferate din tara sa intre in studiu) – aceste studii sa conduca
  la: constructia unor terasamente foarte sigure, a unor cai ferate foarte sigure cu
  protectie antiseismica, trebuie amplasate dispozitive de securitate si monitorizare
  antiseismica, dispecerate la care se conecteaza aceste sisteme, dispeceratele sa fie
  conectate si la centrele de seismologie din tara pentru a fi avertizati in timp util
  de producerea unor seisme.
  2. Romania este o tara nesigura – sunt tot mai dese raportate cazuri de furturi din
  calea ferata, furturi de piese – trebuie supraveghere video, audio, senzoristica
  amplasata pentru ca chiar daca o mica piesa din calea ferata dispare, sistemul sa se
  autosesizeze.
  Sigur ca aceste investitii costa, dar Romania are de absorbit multe fonduri
  europene, ni se tot reproseaza ca de ce nu absorbim decat foarte putine fonduri
  europene, de aceea trebuie sa absorbim cat mai multe fonduri europene pentru studii
  si implementarea proiectelor.
  De aceea trebuie angrenate in proiect atat firme de constructii cat si institute de
  cercetare din Romania (avem cercetatori foarte buni, din intreaga Europa si Japonia.
  Cred ca acest proiect s-ar face sigur daca am lucra impreuna Romania, intreaga
  Europa + Japonia, sau, cerintele de securitate fiind foarte mari, atunci trebuie
  contractate institute si firme numai din Austria, Elvetia, Belgia, Olanda, Suedia,
  Germania + Japonia.
  Japonezii, impreuna cu tarile din NV Europei au mai multa experienta in gestionarea
  riscurilor seismice.”