Transformarea uimitoare a unuia dintre cinematografele din Timisoara. Doua sali de proiectie in loc de una si cinema in aer liber. Foto si video

TIMISOARA. A stat aproape un sfert de secol in degradare, iar acum va fi readus la viata prin intermediul unui proiect indraznet.

CITESTE SI: Start la inscrieri pentru Festivalul Faptelor Bune din Banat. Zeci de case vor fi renovate intr-un sat de poveste din Banat. Se cauta voluntari 

Vorbim despre cinematograful Studio, aflat in plin centrul Timisoarei, care pana in 2021 va avea o noua fata. Primele schite arata o transformare completa a intregii cladiri in care timisorenii mergeau odata sa vada peliculele romanesti sau straine. In locul salii din prezent vor aparea doua separate, a caror capacitate cumulata va fi egala cu cea a actualului cinematograf. Vor aparea insa modificari mari.

O sa fie o cladire deschisa, care o sa aiba o gramada de spatii care vor fi cu acces liber la public. Adica in afara de cele doua sali de cinema o sa mai fie loc pentru cafeneaua de la parter, spatiul de HUB si cel expozitional si terasa de sus vor fi libere, cu acces la public in fiecare zi. Evident, la film se va intra cu bilet, dar va fi o cladire mult mai deschisa decat un cinema clasic in care te duci, ai platit biletul si ai intrat. Asta va fi o cladire mai deschisa cu diverse activitati. Vor fi doua sali de proiectie si se va putea proiecta si pe terasa de la ultimul nivel intr-un regim de cinema de vara… Va fi o camera de proiectie in care va fi operator si inca una in care va fi un proiector, adica pentru sala mica, de 80 de locuri, nu va fi nevoie de om. Una va fi de 80 de locuri si cealalta de 200. Sus pe acoperis vor fi undeva la 80 de locuri, spatiu limitat de pompieri…Fatada se va pastra in mod sigur. Problema cu fatada e ca vor creste foarte mult costurile, dar va trebui sa o pastram pentru ca este emblema cladirii si in principiu au trecut anii peste ea, nu a fost foarte bine conservata, acum incercam sa o facem noua„, spune arhitectul Dan Munteanu.

CITESTE SI: Peste 300 de elevi, primii din Timis inclusi in programul Masa Calda, au primit mancarea la scoala

Investitia la sala Studio se va face cu ajutorul Ambasadei Frantei, a Institutului Cultural Francez si a companiei Groupama. Finantarea este de 150.000 de euro pentru studiile necesare si va fi asigurata de partenerii francezi, iar dupa ce documentatia va fi completa, aceasta va fi predata Primariei Timisoara, care va demara licitatia pentru executie.

Este un acord cadru. Nu avem in momentul de fata un contract detaliat cu devize din punct de vedere financiar. In aceasta faza noi vom completa cu banii necesari pentru a transforma acest cinematograf, lasat de izbeliste aproape 30 de ani, intr-o cinemateca emblematica pentru orasul nostru. Sunt convins ca asa se va intampla. Am colaborat cu specialistii timisoreni in domeniu, cu cei mai mari cineasti pe care ii avem, si in studiul arhitectural pe care il avem la ora actuala se regasesc toate doleantele specialistilor in domeniu, care desigur se potriveau cu ceea ce avem, si putem avea, prin transformari si amenajari corespunzatoare acolo. Eu am convingerea ca vom avea probabil pe undeva prin 2020 o cinemateca foarte functionala, frumoasa, atractiva, si evident nu va fi ceva ce isi propune sa faca concurenta cinematografelor comerciale. Vom organiza acolo inclusiv festivaluri pentru ca totul este gandit astfel incat sa fie calificabila o oferta din partea noastra de a gazdui asa ceva la un nivel destul de ridicat… Una peste alta eu sunt multumit de proiect, am si cateva sugestii de imbunatatire a lui, care in mod cert ar presupune costuri mai mari decat cele avute in vedere de proiectanti, dar eu consider ca atunci cand vrei sa faci ceva, trebuie sa o faci la cel mai inalt nivel si in plan secundar sa te preocupe costurile. In prim plan trebuie sa fie functionalitatile, atractivitatea, valoarea in exploatare a obiectivului„, a declarat primarul Timisoarei, Nicolae Robu.

La prezentarea proiectului a participat si Michelle Ramis, Ambasadorul Frantei in Romania, care a fost prezenta la Timisoara cu ocazia incheierii Festivalului Filmului Francez.

Obiectivul e ca sala sa fie deschisa in 2021, cand Timisoara va fi Capitala Europeana a Culturii, putand astfel sa gazduiasca si sa ofere publicului timisorean evenimente cinematografice remarcabile…Primul motiv este ca noi avem la Bucuresti o sala de cinema independenta unde se promoveaza filmul european, care functioneaza foarte bine, credem ca sala de aici poate sa fie o replica a celei din Bucuresti. Si pentru ca Ambasada Frantei sustine diversitatea culturala, stim ca la Timisoara sunt sali de cinema in cele doua centre comerciale, multiplex, dar este nevoie si de o sala independenta care sa promoveze filmul european, filmul de autor, filmul de arta„, a spus Michelle Ramis la prezentarea proiectului cinematografului Studio.

Viitorul e stralucitor, dar in prezent e un dezastru

Cinematograful Studio a ajuns in zilele noastre o ruina. Holul de intrare, de unde odata se cumparau bilete, este singurul loc care arata acceptabil. Odata ce patrundem in sala de altadata, realitatea este dezolanta.

Scaunele au fost deja scoase atat de la nivelul de jos al salii, cat si de la balconul acesteia. Parchetul este umflat in mai mute locuri si e desprins pe portiuni insemnate.

Pe tavan se vad urmele clare ale infiltratiilor de apa de-a lungul anului, mai ales in zona ecranului.

Urcarile catre balcon, care se afla de o parte si de alta a ecranului, au fost si ele afectate de trecerea anilor, ca de altfel si zona in care odata era garderoba. Prin tavan curge apa fara incetare si peste tot se vad pene si gainat de porumbei.

Si daca vrei o provocare, poti oricand sa incerci sa urci catre cabina de proiectie pe o scara sub forma de spirala care pleaca de la primul etaj al cladirii, scara ce este si ea blocata de tot felul de resturi si nu e este tocmai sigura.

Situatia in care se afla in cinematograful Studio este similara si in celelalte 7 sali pe care Primaria le-a recuperat.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Frumos, de-abia astept! Un lucru nu inteleg: toate promisiunile Primariei din ultimii ani au fost doar campanie electorala? Ca nu s-a ales nimic din ele. Acum vin francezii, fac planul, Robu se lauda cu el, apoi Primaria promite ca „va face”. Vreodata, poate, cine stie.