Traditii si superstitii la inceput de februarie. Cum va fi vremea peste an si ce nu ai voie sa faci?

Luna februarie mai este cunoscuta si sub titulatura populara de Faur, Faurar sau Luna Lupilor. Este luna in care gospodarii satelor incep pregatirile pentru muncile campului, lucrul in livezi, altoitul pomilor, rasaditul semintelor si multe altele.

Superstitiile sunt legate de prevestirile de timp: daca va canta bufnita, e semn de primavara timpurie, daca Februarie este urat, Mai va fi o luna frumoasa, daca nu e vifor in aceasta luna, va fi vifor de Pasti.

La 1 februarie, de Gurbanul viilor, superstitia spune ca nu e bine sa incepi o lucrare, daca nu dai ceva de pomana inainte. Femeile dau de pomana turte cu malai pentru ca lacustele, carabusii si alte insecte sa nu le strice recolta.

Daca in aceasta zi nu este zapada, atunci vor veni ninsori.

Intampinarea Domnului, are loc pe 2 februarie si este cunoscuta in popor si sub denumirea de Stretenie. in traditia romaneasca, Stretenia era vazuta drept o sfanta, care ajuta oamenii nevoiasi. Ziua de 2 februarie mai era si sarbatoarea vitelor si a babelor, potrivit favorittv.ro

Este bine ca femeile sa duca prunci spre inchinare la Biserica. Cand copilul face 40 de zile dupa nastere, mama il aduce la Biserica ca si „Mama lui Iisus”. in numele familiei, ea il daruieste ca ofranda lui Dumnezeu si-l inchina la altar.

Credinciosii cinstesc Icoana Maicii Domnului pentru spor si sanatate in aceasta zi. Acest obicei mai poarta numele de „Imblanzirea inimilor impietrite” sau „ Profetia lui Simeon”.

In ziua de 2 februarie mai are loc si ziua ursului. Traditia spune ca parintii isi ungeau copiii cu untura de urs ca acestia a fie puternici si sanatosi, fiind convinsi  ca puterea ursului ii este daruita pruncului.

De Stretenie iese ursul din barlog. Se zice ca daca ursul isi vede umbra inseamna ca va mai dura pana se va incalzi, asa ca se reintoarce in culcusul lui. Batranii povestesc ca puneau schimbarea vremii pe seama comportamentului neobisnuit al ursului, numit Al Mare sau Martin. Pentru a castiga simpatia si bunatatea ursului, oamenii puneau pe poteci vase cu miere si bucati de carne. Puterea acestui animal este transmisa asupra oamenilor, in special asupra copiilor.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.