Tot centrul istoric din Timisoara sa fie pietonal? Noile planuri ale primarului Nicolae Robu

TIMISOARA. Ar putea veni o vreme cand nu vom mai putea intra deloc cu masinile in centrul istoric al Timisoarei. Incepand din acest an, 10 strazi vor fi pietonale, accesul pe acestea fiind permis doar ambulantelor si masinilor de politie, insa primarul Nicolae Robu si-ar dori sa vada absolut toate strazile din centrul istoric alei pietonale.

Lucrarile de reabilitare a centrului istoric au inceput la sfarsitul anului 2013. Se lucreaza pe 10 strazi in zona Unirii: Sergent Constantin Musat, Vasile Alecsandri – pe tronsonul Piata Unirii si Libertatii, Lucian Blaga – pe tronsonul Piata Libertatii si Piata Huniade, Florimund Mercy, Franceso Griselini, Fara Nume 2, Radu Negru, Eugeniu de Savoya, General Praporgescu si Enrico Carusso. Si pietele Sfantul Gheorghe, Libertatii, Tarcului si Piata Unirii vor avea o alta infatisare odata ce vor fi gata lucrarile.

In urma cu cateva saptamani, primarul Timisoarei ne spunea ca pana la sfarsitul lunii martie vom fi gata deja cateva strazi, insa operatiunea de punere a pavajului s-a dovedit a fi mai dificila decat se credea. Mai mult, edilul-sef declara ca s-ar putea lucra chiar si noaptea pentru ca lucrarile sa fie gata la timp si macar cateva strazi sa fie numai bune de circulat inainte de Sarbatorile Pascale.

pavaj unirii (1)

Din pacate insa, spune Robu, muncitorii ar putea disparea pana la Pasti doar de pe 3 strazi.

„Cred ca nu vom putea circula decat pe Praporgescu, strada Fara Nume si Mercy. Mercy cred ca se va termina toata”, ne-a declarat Nicolae Robu. Zilele trecute muncitorii firmei contractate de primarie au inceput si pavarea Pietei Unirii.

Urmeaza un nou santier in zona istorica. Va fi tot centrul istoric pietonal?

Tot proiectul ar fi trebui sa fie gata in aceasta vara, insa autoritatile locale vor sa obtina fonduri europene si pentru un alt proiect: Cetate 2, planuind sa reabiliteze o suprafata de 40.000 de metri patrati.

Potrivit viceprimarului Dan Diaconu, ar fi nevoie de 10 milioane de euro pentru aceste interventii, proiectul urmand sa fie depus pentru fonduri europene in exercitiul financiar 2014-2020.

„Zona de interventie propusa include strazile Ianos Bolyai, Dimitrie Cantemir, Carol Telbisz, Episcop Augustin Pacha, Carol Robert de Anjou, Palanca, Petre Tutea, Martin Luther, Proclamatia de la Timisoara – pana la intersectia cu Martin Luther, Paul Chinezu, George Cosbuc, Matei Corvin, Regimentul 5 Vanatori, Emanoil Ungureanu, Alba Iulia, Marasesti, Victor Vlad Delamarina, Coriolan Brediceanu – pana la intersectia cu Gheorghe Dima, Gheorghe Lazar – pana la intersectia cu Gheorghe Dima, General Eremia Grigorescu. Valoarea lucrarilor este cuprinsa intre 42-45 milioane lei cu TVA inclus, extrapoland costurile pe care le-am avut in cadrul proiectului de reabilitare a centrului istoric”, ne-a declarat viceprimarul Dan Diaconu.

O parte din strazile amintite sunt deja pietonale, cum ar fi Marasesti si Alba Iulia, iar despre restul nu se stie inca daca vor fi transformate in alei pietonale.

„Alte strazi nu mai au o importanta din punct de vedere al traficului auto, din cauza amplasarii intr-un perimetru pietonal. Concluziile asupra caracterului tramei stradale vor fi parte a studiului de fezabilitate”, a precizat Alina Pintilie, purtator de cuvant al Primariei Timisoara.

Primarul Nicolae Robu viseaza insa ca timisorenii sa se plimbe in liniste prin toata zona Cetate.

„Nu am stabilit inca ce strazi vor fi facute pietonale in cadrul proiectului Cetate 2, dar in viziunea mea, tot ce este de la Bastion si pana la strada Sf. Ioan, totul trebuie sa fie pietonal, in afara de prelungirea lui Popa Sapca, de la Punctele Cardinale pana in fata Hotelului Continental (n.r. strada Martin Luther)”, ne-a declarat edilul-sef.

Ramane de vazut ce vor prevedea specialistii primariei si proiectantii in studiul de fezabilitate pentru proiectul Cetate 2. Si, mai ales, ramane de vazut cate locuri de parcare va pune municipalitatea la dispozitia soferilor care vor trebui sa ajunga in centrul Timisoarei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cred ca vom incepe sa ne punem problema dece sa mai circulam? Marea majoritate a timisorenilor circula prin centru „de nevoie”, nu de „pamplezir” (sau se scrie).
    Blocarea completa a circulatiei (N-S) cu „pietonale” nu este o solutie; chiar si in Marea Viena, in centru-centru se poate circula cu masina (cu restrictii mult mai putin severe); in plus, acolo (Viena) zona blocata ofera „ceva” inedit ptr. turisti ceea ce centrul Micii Viene (Timisoara) nu prea.
    De aceea, mai propun, reintroducerea pentru turisti a calestilor cu cai (vezi Marea Viena) scoase de pe strazile Timisoarei in anii 1950 si 1955. Sigur ar creste atractivitatea.