Timisul e iarasi fruncea! Cat de mult au crescut salariile si numarul locurilor de munca in vestul tarii?

Cea mai buna dinamica a pietei muncii in perioada 2010- 2013 a inregistrat-o vestul Romaniei, avand in vedere ca, in total, in judetele Timis, Arad, Caras-Severin si Hunedoara numarul de joburi a crescut cu 21.400.

Totodata, salariile medii nete ale angajatilor din aceasta regiune au depasit valoarea de 2.000 de lei brut pe luna, inregistrand o crestere de 16% in intervalul analizat, arata datele centralizate de ZF pe baza celei mai recente cercetari statistice publicata de Institutul National de Statistica (INS).

„Soldul” angajarilor facute in cei patru ani analizati in cercetarea INS arata ca, in toate cele opt regiuni de dezvoltare, in perioada 2010- 2013 numarul de locuri de munca a crescut cu circa 67.000. Daca vestul tarii a avut cea mai buna dinamica din punctul de vedere al noilor angajari cumulate cu cresterile salariale semnificative, statisticile arata ca cele mai multe locuri de munca au fost create totusi in regiunea Centru (care cuprinde judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu), unde s-au facut 29.600 de angajari in intervalul analizat.

Cele mai mari salarii medii sunt in Bucuresti-Ilfov, unde valoarea salariului mediu net pe economie a fost de circa 3.000 de lei brut pe luna in 2013, urmata de regiunea Vest, unde salariul mediu este de 2.039 de lei si de cea din Sud- Muntenia, de 2.011 de lei net pe luna, mai noteaza ZF.

Cele mai mici salarii medii le primesc angajatii din nord-estul tarii (judetele Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui), cea mai saraca regiune din tara, unde salariul mediu este de circa 1.800 de lei brut pe luna.

In vestul tarii o mare pondere a angajatilor lucreaza in companiile din industria componentelor auto care platesc, de regula, salarii la nivelul minim pe economie. De aceea, majorarile salariale au fost generate, in mare parte, de cresterea automata a salariului minim realizata prin hotarari de guvern”, a spus Florin Godean, country manager al unei companii de recrutare si inchiriere de forta de munca temporara.

Intr-adevar, in perioada 2010- 2013, salariul minim brut pe economie a crescut cu 33%, de la 600 la 800 de lei brut pe luna, ceea ce a obligat angajatorii sa majoreze si salariile celor cu un nivel salarial apropiat de aceasta valoare. Salariul minim a continuat sa creasca prin hotarari de guvern, astfel ca valoarea din prezent este de 975 de lei brut pe luna, urmand ca de la 1 iulie sa ajunga la 1.050 de lei brut pe luna.

Citeste mai multe aici!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

    Pareri

  1. Datele sunt eronate..nu stiu cine are salariile astea in Timis si Caras..poate directorii, directorii adjuncti si alte..’entitati de genu’ , ca la omu de rand nu se simte creseterea salariala!! Ar trebuii sa specificati asta!!