Noutati :

Timisorenii, obligati sa-si vopseasca blocurile sau casele ca la Viena! A fost aprobat regulamentul cromatic al orasului

10 octombrie, 2014 - 04:38 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
1

TIMISOARA. Casele si blocurile din Timisoara vor semana cu cele din Viena, cel putin la culori. Consilierii locali au aprobat, vineri, regulamentul pentru identitatea cromatica a cladirilor. Sunt obligati sa-si vopseasca fatadele imobilelor si timisorenii care deja au investit in reabilitarea acestora, insa doar cei care nu au avut autorizatii sau nu le-au respectat.

„Am vazut ca in orasul nostru au aparut nu numai constructii urate, ci si culori nepotrivite. Atunci am considerat ca este timpul sa punem piciorul in prag si sa incetam cu aceasta debandada in ceea ce priveste culorile care pot aparea pe peretii exteriori ai cladirilor Timisoarei. Regulamentul are doua sectiuni, una pentru cladirile de tip istoric si alta care se refera la cladirile moderne. Paletarul de culori permis este unul destul de restrans, dar oricum cu ceva mai larg decat paletarul de la Viena. Ne-am inspirat din ceea ce exista in termen de reglementare in Viena. Evident ca noi vom indica <<mostrariul de culori>> (n.r. paleta de culori) fara sa folosim firme furnizoare de materiale, insa vom folosi un standard neutru care are corespondent in diversele oferte ale diferitelor companii”, a explicat primarul Nicolae Robu.

Proiectul a fost aprobat asa cum l-a prezentat deja opiniatimisoarei.ro. Cu trei modificari insa!

„Este strict interzisa zugravirea partiala a fatadei, indiferent de zona in care e amplasata cladirea. Proprietarii cladirilor au obligatia sa uniformizeze aspectul cromatic al cladirilor, respectand prevederile prezentului Regulament, in decurs de 12 luni de la intrarea in vigoare”, se arata in document.

Exceptie de la aceasta regula fac proprietarii care au executat deja lucrarile pe baza de autorizatie de constructie si in conditiile in care au respectat-o, a propus Radu Toanca. Ceilalti sunt obligati sa dea cate o pata de culoare fatadelor imobilelor in care locuiesc.

O alta modificare se repera tendinta zonei istorice, care este definita exact asa cum este data de regulament. Asadar, „folosirea culorii, atunci cand se construiesc cladiri noi sau se reabiliteaza cladiri, trebuie sa se tina seama de stilul si tendinta zonei impusa de regulament”.

Ultima modificare face referire la amenzi. In regulamentul propus erau prevazute amenzi intre 1.000 si 2.000 de lei pentru timisorenii care nu respecta documentul impus de municipalitate. Consilierul local Bogdan Herzog a cerut insa amenzi maxime si asa a si ramas: cei care nu respecta regulamentul cromatic vor fi amendati cu 2.000 de lei sau, dupa caz, daca se modifica legea, cu sanctiunile impuse de legislatia in vigoare.

CITESTE SI: Avem CULORILE impuse de primarie pentru fatadele blocurilor sau caselor din Timisoara, in regulamentul cromatic

Ce spune exact regulamentul privind identitatea cromatica a cladirilor din Timisoara!

Regulamentul cuprinde exact nuantele in care pot fi zugravite cladirile istorice si cele care nu se afla intr-un cartier istoric, precum si cateva indicatii destul de clare pentru proprietari. Arhitectii nostri s-au inspirat din orase din Germania si Franta, dar si din Viena, pe care le dau ca si exemplu in regulament.

De acum inainte, cei care vor sa-si zugraveasca blocul sau casa in care locuiesc trebuie sa tina cont si de felul in care bate soarele pe imobil. In imaginile alaturate puteti vedea si cateva propuneri facute de cei din primarie.

„La zugravirea fatadei se vor lua in considerare urmatoarele criterii in alegerea culorii: dimensiunea fatadei – in cazul suprafetelor mari se vor alege culori in tonuri cat mai deschise; vecinatatile – alegerea culorii se va face in armonie cu cladirile invecinate; lumina naturala – pentru fatadele cladirilor expuse luminii naturale intense se pot folosi culori saturate; mediul natural – spatiile verzi sunt considerate elemente cromatice si se va tine cont de acestea in alegerea culorilor; continut – propunerea de zugravire a fatadei trebuie sa fie colerata cu geometria si elementele fatadei; orice tip de inscris publicitar aplicat cu vopsea direct pe fatada este interzis”, se arata in regulament.

Pentru imobilele care nu se afla in zona de monumente istorice se pot folosi mai multe culori, insa doar pentru marcarea diverselor elemente constructive sau pentru elemente de contrast. Aceste culori, cumulate, nu vor depasi 20% din suprafata fatadei. Oricum, este interzisa folosirea a mai mult de doua culori ca baza/ fundal la zugravirea fatadelor.

Nuantele puse pe cladirile istorice trebuie sa scoata in evidenta ornamentele si detaliile, spun specialistii primariei. Pentru imobilele din zona istorica se pot folosi nuante de ocru, crem, verde deschis, gri.

Totodata, in cadrul Primariei Timisoara va fi infiintata Comisia de Estetica Urbana, ai carei membri vor aviza din punct de vedere estetic proiectele de reabilitare a cladirilor clasate ca monumente istorice sau care se afla in zona protejata din punct de vedere arhitectural.

Daca proprietarii doresc sa isi picteze fatadele cladirilor in care locuiesc, au nevoie de avizul Comisiei de Estetica Urbana, care accepta doar “arta murala” si “street art”.

CITESTE REGULAMENTUL COMPLET!Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Este nevoie de reglementare, desigur, dar exemplul dat in fotografii este monstruos, oricum am lua-o si pentru o zona marginasa, dar pentru una istorica de-a dreptul inacceptabil! Ar fi bine daca in acea comisie ar fi profesionisti, dar, mai ales daca va exista vointa si fermitate in amendarea derapajelor si pastrarea decentei, desi sperantele sunt foarte mici fata de precedente…