Timisorenii NU vor sa-si reabiliteze cladirile istorice in rate, cu bani din bugetul local. Primaria le mai da aproape 700.000 de euro

TIMISOARA. Desi toti timisorenii platesc indirect reabilitarea cladirilor istorice din centrul orasului, asociatiile de proprietari nu se inghesuie sa foloseasca banii alocati de primarie din bugetul local.

O singura cladire a trecut de toate fazele de evaluare pentru reabilitarea imobilului istoric cu bani din bugetul Timisoarei. 1 milion de euro a alocat municipalitatea in prima etapa, iar acum, in cea de-a doua etapa, mai da aproximativ 700.000 de euro.

„In prima faza a proiectului s-au inscris doua cladiri, dintre care una, cea de pe Ungureanu nr. 17, a trecut toate fazele de evaluare tehnica si juridica si urmeaza ca finantarea sa fie aprobata de catre Consiliul Local Timisoara si apoi demararea licitiatiei pentru executia lucrarii”, ne-a explicat viceprimarul Dan Diaconu. Mai ramane doar ca timisorenii care au apartamente in aceasta cladire sa semneze contractele de ipoteca si apoi poate porni licitatia. Cei care locuiesc in cladirea de vizavi de Clinicile Noi platesc 852.645 de lei primariei, in rate, pe o perioada de 10 ani, din totalul de 1.065.807 lei.

Lucrarile ar fi trebuit sa inceapa anul acesta, dupa cum ne spuneau reprezentantii primariei in luna iunie. Insa cum pana acum nici macar nu a fost inceputa licitatia, greu de crezut ca lucrurile se vor misca atat de repede si ca intr-adevar vor incepe lucrarile anul acesta, in prag de iarna.

700.000 de euro pentru o noua etapa

Municipalitatea lanseaza acum o noua etapa, asa ca asociatiile de proprietari pot depune proiectele la primarie, daca vor sa-si reabiliteze cladirile istorice cu sprijinul primariei.

„Prin acest program, Primaria achita integral contravaloarea lucrarilor de reabilitare a cladirii si recupereaza de la proprietari 80% intr-o perioada de 10 ani – 120 de luni, in baza contractelor de finantare semnate si a constituirii garantiei imobiliare asupra imobilului. Diferenta de 20% este sprijin financiar nerambursabil suportat de Primaria Timisoara”, a mai spus Diaconu, adaugand ca programul este destul de avantajos pentru proprietari. Viceprimarul spera in continuare ca timisorenii care locuiesc in centrul istoric al orasului vor constientiza importanta reabilitarii patrimoniului arhitectonic.

Isi pot reabilita cladirile istorice persoanele fizice, prin asociatii de proprietarii, care detin cladiri care prin nivelul de degradare pun in pericol sanatatea, viata, integritatea fizica si siguranta populatiei sau afecteaza calitatea mediului inconjurator. Asadar, pentru cea de-a doua etapa, Primaria mai aloca 3 milioane de lei, adica aproape 700.000 de euro.

Reprezentantii primariei au calculat, estimativ, pana si cat ar veni ratele timisorenilor care se inscriu in program, insa proprietarii nu se inghesuie sa beneficieze de acest sprijin. Ei ar trebui sa plateasca doar costurile documentatiei tehnice necesare obtinerii autorizatiei de constructie, precum si documentatia tehnico-economica necesara executarii lucrarilor.

Vorbim despre lucrari de reparare/ refacere a acoperisului – structura (reparatii, inlocuiri de elemente, consolidare ornamente), invelitoare (reparatii sau inlocuire), tinichigerie (pervaze, jgheaburi, burlane sau altele); lucrari de reparare/ refacere a peretilor exteriori; lucrari de reparare/ refacere a finisajelor exterioare, precum tencuieli, zugraveli, vopsitorii, placaje; lucrari de reparare/ refacere a elementelor de plastica arhitecturala, precum brauri, ancadramente, bosaje, profiluri; lucrari de reparare/ refacere a elementelor exterioare functionale, precum balcoane, logii, bovindouri; lucrari de reparare/ inlocuire a tamplariei exterioare; de refacere si inlocuire a vitrinelor; a elementelor de signalistica, dar si de eliminare a igrasiei, precum si de izolare a rosturilor.

Potrivit reprezentantilor primariei, dosarele se pot depune incepand din 20 octombrie si pana in 20 noiembrie, la camera 12, pentru Directia Urbanism.

Cum functioneaza programul!

Primaria Timisoara va functiona aproape ca o banca pentru timisorenii care locuiesc in cladiri istorice, acestia urmand sa plateasca, timp de 10 ani, 80 la suta din valoarea lucrarii pentru persoanele fizice, fara dobanda. 20 de procente din totalul lucrarilor se iau din bugetul local.

Potrivit conducerii Primariei Timisoara, cladirile care vor beneficia de finantare vor fi cele care vor obtine punctajul minim in urma evaluarii realizate de catre o comisie tehnica desemnata prin dispozitia primarului. Constructorul care va realiza lucrarile de reabilitare a cladirilor va fi selectat in urma procedurii de achizitie publica, pentru fiecare cladire in parte.

Cum se aleg cladirile ce intra in program?

Cladirile istorice ce vor fi acceptate in programul de sprijin sunt alese in functie de un punctaj, pe doua subcriterii. Primul se refera la starea generala a cladirii. Pentru degradari majore la fatada si acoperis se aloca 10 puncte, in timp ce pentru degradari minore sunt alocate doar 5 puncte. 10 puncte primeste o cladire situata intr-o piata din Timisoara, in timp ce una situata de-a lungul unei strazi sau pe o artera importanta primeste doar 5 puncte. O cladire monument istoric, cu cod distinct in Lista Monumentelor, are din oficiu 10 puncte, pe cand una ce face parte dintr-un ansamblu are 5 puncte.

Se mai acorda puncte si in functie de conditiile tehnico-economice, acesta fiind al doilea subcriteriu. Daca bugetul este complet si corelat cu activitatile prevazute, resursele alocate sau estimate si cu devizul general si pe obiecte, cladirea primeste 10 puncte. In conditiile in care bugetul este partial corelat, cladirea primeste 5 puncte.

Daca o cladire este inclusa in programe de finantare nationale sau internationale, adica se afla pe lista prioritara KfW, are din oficiu doar 5 puncte, iar daca nu este inclusa are 10 puncte. Puncte se mai dau si in functie de capacitatea de asigurare integrala a altor lucrari: daca proprietarii mai fac si alte lucrari din fonduri proprii – pentru lucrari in valoare de peste 50% din valoarea finantarii acordate de Consiliul Local se acorda 10 puncte, iar pentru lucrari in valoare de sub 50% din valoarea finantarii acordate de CLT se acorda 5 puncte.

Daca pentru o cladire solutia tehnica propune interventii potrivite/neinvazive, conform cu cele mai bune practici in domeniu, atunci se dau maximum 10 puncte, gradual, de la 1 la 10. In conditiile in care documentatia si solutia de reabilitare este completa si justificata, se aloca maximum 10 puncte, gradual.

In plus, daca proiectul de reabilitare implementeaza masuri de imbunatatire a calitatii mediului inconjurator si de crestere a eficientei energetice, cladirea primeste maximum 10 puncte, tot gradual. Tot 10 puncte, gradual, se aloca si cladirii care are un proiect ce contine masuri de scoatere/punere in evidenta a acesteia, a spatiilor care in prezent sunt nefunctionale – subsol, pod.

“Punctajul final este suma punctajelor obtinute la fiecare subcriteriu in parte. Pentru a deveni eligibil pentru obtinerea finantarii, un proiect trebuie sa aiba un punctaj final de minimum 40 de puncte la subcriteriul II”, spune Alina Pintilie, purtator de cuvant la Primaria Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Si cladirea din Piata Victoriei nr. 3 se afla in proiectul de reabilitare a cladirilor istorice cu contributie 100% locatari. Se afla in stadiul avansat de obtinere a Certificatului de Urbanism apoi a Autorizatiei de Construire si semnarea contractelor de finantare cu proprietarii. Nu dezinformati….intrebati la BRCI Timisoara.