Timisoara vazuta prin ochii copiilor. Cladiri monument pictate de micii artisti, intr-o expozitie de exceptie in Cetate. Foto

TIMISOARA. Opera, Domul Catolic, Cazinoul Militar sau Comenduirea Garnizoanei sunt doar cateva dintre cladirile simbol din Timisoara ce pot fi vazute… prin ochii copiilor talentati din oras intr-o expozitie deschisa pana la jumatatea lunii mai in plin centrul orasului.

CITESTE SI: Un ras de toata frumusetea, surprins intr-o padure din vestul tarii. Foto 

80 de mici artisti, elevi la scoli din Timisoara, care participa la un curs de arta plastica sustinut de artista Oana Bolog-Bleich, au creat 160 de lucrari bi si tridimensionale ce pot fi admirate in expozitia „Rendez-vous la Kralik„, in vecinatatea Liceului Nikolaus Lenau. Ea reprezinta punctul final al unui proiect demarat de artista impreuna cu prietena sa Ruxandra Codrea in toamna anului trecut, care se numeste Casa mea din Cetate.

In cadrul acestui proiect, copiilor li s-au prezentat carti postale vechi cu Timisoara de altadata, iar micutii si-au ales cate o cladire sau un loc din oras pe care sa il deseneze.

Cei mici au realizat, de asemenea, machete cu cladirile pe care si le-au ales.

Mici artisti, insa, nu s-au marginit la palatele din zona Cetate, ci au cuprins si portile de altadata, statuia Lupoaicei sau tramvaiul. Acum, lucrarile au fost reunite in aceasta expozitie, ce a fost deschisa sambata, 4 martie.

Prin aceasta expozitie urmarim sa punem in evidenta mostenirea istorica a orasului Timisoara si sa ii facem pe copii sa fie constienti de orasul in care traiesc si din punct de vedere arhitectural. Eu impreuna cu prietena si colaboratoarea mea am demarat un proiect in 2022, printr-o expozitie la noi, la Galeria din Curte, o expozitie document, pe care am prezentat-o copiilor, ce cuprindea orasul Timisoara. Era vorba despre carti postale de epoca, orasul Timisoara cum arata odinioara. Iar, in urma acestei expozitii, fiecare copil de la cursul pe care il coordonez si-a ales o cladire pe care sa o ilustreze bidimensional si sa creeze si o cladire tridimensionala. Le este usor, pentru ca se simt liberi. Atata timp cat nu sunt constransi de o nota care sa spuna e bine sau nu, sigur e bine. Au avut libertate si suportul document si eu le-am aratat partea tehnica, cum realizam proportiile, cum sa fim atenti la detalii, ce se intampla din punct de vedere arhitectural intr-o cladire. Avand aceste baze, ei au putut sa se simta liberi sa isi… creeze aceste cladiri„, a spus dr. Oana Bolog-Belich, profesorul coordonator al micilor artisti.

Mesajul nostru pentru timisoreni e sa participe cat mai activ la viata culturala a orasului, dar, in general, sa ne uitam la valorile culturale pe care le avem in jur si sa incercam sa le punem in lumina. Ii asteptam nu doar pe timisoreni, ci si pe cei care viziteaza orasul in acest an. Speram sa fie cat mai multi, fara indoiala vor fi incantati de ceea ce vor gasi aici. Noi oferim o noua conceptie asupra lumii, deoarece copiii vad lucrurile diferit fata de noi si le infatiseaza intr-o cu totul alta lumina„, spune Ruxandra Codrea, unul dintre organizatorii expozitiei.

La vernisajul de sambata au venit zeci de copii insotiti de parinti sau bunici.

Eu am ales sa desenez si sa colorez Garnizoana pentru ca mi s-a parut ca arata foarte frumos si are si copaci in jur. Mi-a luat 4 ore sa fac desenul„, a spus Stefania, una dintre micile artiste.

Eu am pictat cladirea albastra, care este si pe afis si in care ne aflam, si am mai realizat si aceasta cladire aflata in centru, Palatul Dauerbach. Mi se pare ca este o cladire foarte frumoasa, chiar daca are schele sau reclame pe ea, dar cred ca poate fi pusa in valoare mai bine„, a spus Emilia.

Eu am facut o cladire dintr-o cutie de lapte. Am facut Cazinoul Militar pentru ca mi s-a parut distractiv si usor de facut. Am mai facut si o caleasca pentru ca am vrut sa fac ceva diferit, nu doar cladiri si oameni„, a afirmat Mena.

Expozitia Rendez-Vous la Kralik este deschisa la Galeria din Curte, in Palatul Kralik, cladire aflata in apropierea Liceului Nikolaus Lenau, pe strada Gheorghe Lazar, la numarul 4, interfon 12. Expozitia este deschisa de luni pana vineri intre orele 16.30 si 20.00, iar in weekend programul de vizitare este intre orele 10.00 si 14.00.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.