Timisoara va avea sala polivalenta dupa model oltenesc. Primaria mai da peste 1 milion de euro pentru dotari… ca la NBA

TIMISOARA. Timisorenii vor avea o sala polivalenta… olteneasca, realizata dupa modelul celei din Drobeta-Turnu Severin, de care primarul Nicolae Robu a fost fascinat inca de acum cinci ani.

Lucrarile sunt insa in intarziere si, cel mai probabil, sala va fi data in folosinta abia in primavara anului viitor. Daca totul merge conform planurilor. Pentru asta mai e nevoie insa de bani, asa ca mai aloca peste 1 milion de euro din bugetul local, pentru dotari.

Primarul Nicolae Robu nu este satisfacut de modul in care se lucreaza la sala polivalenta a Timisoarei, realizata in colaborare cu Universitatea Politehnica. Primaria Timisoarei aloca 10 milioane de lei doar pentru lucrari, urmand sa mai dea inca vreo 5 milioane de lei, adica peste 1,1 milioane de euro, pentru dotari: scaune, tabele de joc si altele.

Nu se stie exact cand va fi gata. Cert este ca sala va fi copia fidela a celei din Drobeta-Turnu Severin, insa la o scara mai mare.

„Modelul este Turnu Severin, numai ca sala noastra este mult mai mare si este un proiect mult imbunatatit. Sunt aceiasi proiectanti, care evident ca s-au inspirat din ceea ce exista prin strainatate. Care este istoria? Am vazut, la televizor, sala din Drobeta Turnu Severin. Era foarte spectaculoasa si mi-a placut, era o atmosfera extraordinara. Distanta de la spectatori la suprafata de joc era foarte mica. Am trecut o data, am aranjat sa ni se faciliteze o vizita acolo, acum vreo 5 ani. Era noua cea de la Turnu Severin, o vazusem la televizor. Ne-am deplasat la fata locului si proiectantii ne-au aratat tot, cum sunt vestiarele, toate facilitatile pe care le are sala, dincolo de ce am vazut ca suprafata de joc. Atunci am zis ca este un proiect care merita sa fie preluat asa ca idee, dar dezvoltat. S-a ajuns la ceea ce vedem”, ne-a povestit primarul Nicolae Robu.

Edilul este de parere ca sala polivalenta care va avea 3.000 de locuri, in cele din urma, a fost foarte bine gandita.

„Privita din exterior pare mica, dar atunci cand esti in exterior iti dai seama ca ea este destul de mare. In orice caz, are o capacitate de doua ori mai mare decat Sala Olimpia si distanta de la locurile spectatorilor la arena unde se desfasoara evenimentele este foarte mica, oriunde te-ai situa. Vor exista scaune pe toate cele 4 laturi. Am crescut capacitatea prevazand gradene care vor fi echipate cu scaune si pe latura dinspre Podeanu, unde initial nu era avut in vedere sa se faca asa ceva. De asemenea, de jur imprejur, la inaltime, vor mai intra doua sau trei randuri de scaune. Per ansamblu, vom ajunge la o capacitate de 3.000 de locuri. Stadiul nu este chiar asa inapoiat, in cladirea din spate lucrarile sunt destul de avansate. In grupurile sanitare este pusa si faianta, sunt achizitionate elementele de instalatii, dar noi ne-am fi dorit sa se fi lucrat mult mai repede, pentru ca banii i-am avut la dispozitie. Aici este nemultumirea mea. Din pacate, au fost perioade de timp in care ba proiectantii, ba executantii nu s-au mobilizat la nivelul asteptarilor mele”, analizeaza primarul.

Robu sustine ca, daca muncitorii s-ar mobiliza „la maximum”, atunci sala ar putea fi data in folosinta si mai devreme. E „foarte posibil” insa sa nu se intample asa.

„Avem foarte multe experiente negative si, in orice caz, in primavara lui 2015, cu certitudine, aici vom participa la evenimente sportive si artistice. Noi, deocamdata, am decis sa alocam 10 milioane de lei. Sigur ca si pentru dotare noi vom avea o hotarare de consiliu local care va prevedea implicarea primariei si in partea de dotare, la nivelul variantei finale. Tot 50% am vrea sa fie, ca sa respectam aceasta intelegere, primaria sa aiba 50% din aceasta sala si Universitatea Politehnica inca 50%. Asta inseamna ca mai dam inca circa 5 milioane de lei, inca un milion de euro. Pai trebuie, daca vrem sa avem ceva, trebuie sa si platim, nu putem sa avem pe gratis”, mai spune Nicolae Robu.

Dotari de top?

Dotarile vor fi unele moderne, conforme cu standardele internationale, sustine Mihai Costa, seful Directiei Institutii Scolare, Medicale, Sportive si Culturale din cadrul Primariei Timisoara.

„Aici dotarile sunt de top. Vor fi doua tabele electronice omologate de Federatia Internationala de Handbal si de Baschet, podea din parchet pentru baschet, suprafata din PVC care se foloseste pentru competitii internationale de handbal si un cub electronic video pe mijloc”, a dezvaluit Costa.

L-a completat si edilul-sef: „tot ce se face este de top, cea mai buna calitate de joc. Va fi un cub electronic video in mijloc, astfel incat de pe toate cele patru laturi sa se poata vedea, ca la NBA asa…”.

Potrivit lui Mihai Costa, valoarea totala a investitiei este de 29,9 milioane de lei, arata noii indicatori-tehnico economici, cu dotare cu tot, din care partea de constructii si montaj este de aproape 20 de milioane de lei.

Cat despre Sala Olimpia, si acolo vor incepe lucrari de anvergura, insa abia dupa ce va fi data in folosinta sala polivalenta. Anul acesta au fost alocati, pentru Olimpia, 1,1 milioane de lei pentru clima, precum si lucrari de reparatii curente – revopsirea podelei, gradenele, tribuna si vestiare – undeva la 300.000 de lei.

Video-ul nu poate fi incarcat.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Mie ni se pare o sala mica. Nu-mi place tipul asta de acoperis-bolta.
    Oricum sa o vedem terminata.

  2. Model oltenesc……unde oare-am mai auzit terenul asta-n Banat…si vedeti c-am scris Banat cu………..

  3. de 2 ori mai mare decat Olimpia? sunt curios sa compar numarul de randuri/trepte. mie imi pare chiar mai mica !