Noutati :

Timisoara va avea Plan Urbanistic General nou. In ce stadiu este documentatia ce reglemeteaza dezvoltarea orasului

1 martie, 2021 - 09:40 AM
Autor: Redactie      
Categorie: ADMINISTRATIE
1

TIMISOARA. Timisoara, mai aproape de momentul in care va avea un nou Plan Urbanistic General. Aceasta dupa ce PUG-ul vechi a expirat inca din 2012.

CITESTE SI: Se astupa craterele pe cea mai tranzitata sosea din vestul Romaniei, reparatiile vor tine pana la vara. Anuntul DRDP Timisoara pentru soferi 

Practic, dezvoltarea orasului s-a raportat in tot acest timp la planul aprobat in 2002 si prelungit in 2007. Aceasta in conditiile in care valabilitatea unui astfel de document poate fi stabilita, teoretic, la cel mult zece ani. In 2018, Consiliul Local mai aproba o prelungire.

Inca din 2010, municipalitatea a contractat servicii de specialitate pentru intocmirea unui nou Plan Urbanistic General, insa asocierea de firme care a castigat licitatia nu l-a dus pana la capat.

In 2017, reprezentantii Primariei Timisoara de la acea vreme precizau ca PUG-ul nou era in lucru si ca ar mai avea nevoie de avize de la Ministerul Dezvoltarii si de la cel al Transporturilor.

Avea sa mai curga niste apa pe Bega pana in 2021, iar dezvoltarea orasului a functionat tot in baza unei prelungiri a vechiului PUG.

Marti, raspunzand unei interpelari in cadrul sedintei de Consiliu Local, viceprimarul Ruben Latcau a precizat ca Planul Urbanistic General va fi inaintat in doua saptamani Consiliului Judetean Timis, intrucat trebuie sa fie armonizat si cu dezvoltarea judetului.

In momentul asta suntem in discutii cu cei de la OCPI si cred ca in urmatoarele doua saptamani va primi avizul OCPI si doar ulterior va merge la Consiliul Judetean, unde am inceput deja discutiile si speram ca ce nu s-a facut in ultimii 8 ani de zile se va face in urmat 2-3 luni si vom acea un nou PUG in urmatoarele 2-3 luni„, a spus viceprimarul Ruben Latcau.

Odata incheiata si aceasta etapa, insa, documentatia trebuie completata cu observatiile din avizele CJT, MDRT si MCPN si supusa consultarii si dezbaterii publicului. Apoi, in cel mult 30 de zile de la incheierea dezbaterii publice trebuie supus aprobarii in Consiliul Local printr-o Hotarare.

Planul Urbanistic General (PUG) este un proiect care face parte din programul de amenajare a teritoriului si de dezvoltare a localitatilor ce compun unitatea teritorial-administrativa de baza.
Planurile Urbanistice Generale cuprind analiza, reglementari si regulament local de urbanism pentru intreg teritoriul administrativ al unitatii de baza (suprafete din intravilan, cat si din extravilan). In acelasi timp, PUG-ul stabileste norme generale, pe baza carora se elaboreaza mai apoi in detaliu, la scara mai mica, PUZ-urile si apoi PUD-urile.

Categorii generale de probleme abordate in cadrul Planului Urbanistic General cuprinse in Ghidul privind metodologia de elaborare si continutul-cadru al PUG-ului:

optimizarea relatiilor localitatilor cu teritoriul lor administrativ si judetean;
valorificarea potentialului natural, economic si uman;
stabilirea si delimitarea teritoriului intravilan;
reorganizarea si dezvoltarea cailor de comunicatie;
stabilirea si delimitarea zonelor construibile;
stabilirea si delimitarea zonelor functionale;
stabilirea si delimitarea zonelor cu interdictie temporara si definitiva de construire;
stabilirea si delimitarea zonelor protejate;
modernizarea si dezvoltarea echiparii edilitare;
evidentierea detinatorilor terenurilor si a modului de circulatie juridica a terenurilor;
delimitarea suprafetelor pe care se preconizeaza realizarea obiectivelor de utilitate publica;
stabilirea modului de utilizare a terenurilor si conditiilor de conformare si realizare a constructiilorInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. „ce nu s-a facut in ultimii 8 ani de zile se va face in urmatoarele 2-3 luni”… spune Latcau, nepotul penalului Cojocari.
  Ipocrizia si dublul standard la loc de cinste in primarie si in USR.
  E de prost gust sa spui ca faceti voi in 2 luni ce nu s-a facut in opt ani. In timp ce e adevarat ca realizarea unui PUG nu ar trebui sa dureze opt ani si ca nu depinde doar de primarie, e demagogie pura sa spui ca l-ati realizat voi in doua luni. Voi culegeti roadele muncii celor dinaintea voastra.
  Greaua mostenire e de fapt usoara in cazul asta, dar cine mai numara.
  In doua luni nici macar nu ati fi adunat actele necesare unui nou PUG, mincinosilor. In loc sa multumiti celor care au muncit la acest PUG, sau macar sa va abtineti de la comentarii populiste, ati ales sa va faceti inca o data de rusine.
  Subestimati grav mentalul colectiv timisorean. Au mai fost si altii care s-au crezut destepti si au tratat cu superioritate timisorenii si au platit scump greseala.