Timisoara, sustinuta de la Bruxelles pentru a deveni Capitala Culturala Europeana in 2020

BRUXELLES. Oameni de cultura, din mediul economic si universitar din Timisoara au mers la Bruxelles  sa faca lobby pentru ca Timisoara sa devina Capitala Culturala Europeana. Au reusit sa atraga de partea lor mai multi deputati europeni.

Cristian Busoi, europarlamentar liberal de Timis, a organizat, la Bruxelles, o dezbatere pentru sustinerea Timisoarei in demersul ei de a deveni Capitala Culturala Europeana in 2020.

Deja cativa europarlamentari din alte tari, care fac parte din Comisia de cultura a Parlamentului European, dar si din tari care au avut deja capitale culturale europene sau care vor avea, au participat la dezbatere si au spus, la unison, ca sustin Timisoara.

Timisorenii au furat startul „campaniei” in fata Iasiului, Clujului si orasului Alba Iulia. Deja, pe holurile Parlamentului European au fost expuse afise care sa sustina acest proiect, spre nemultumirea eurodeputatilor care reprezinta Iasiul, Clujul sau Alba.

Pana in 2019 se stiu deja orasele care vor fi capitale culturale europene, iar Timisoara spera sa obtina acest statut in 2020. Prima proba de foc este competitia nationala, apoi, daca va castiga aceasta competitie, va lupta pentru statut cu alte orase ale Europei.

Timisorenii prezenti la dezbatere au primit sfaturi de la europarlamentari mai experimentati. Doris Pack, presedintele Comisiei de Cultura din parlamentul European, i-a incurajat pe timisoreni.

„Haideti sa va spun ceva despre procedura. Faptele vorbesc. Pana in 2019, toate capitalele au fost stabilite deja. In 2014 incercam sa facem animite schimbari, dar in 2012 vom incepe discutiile. Nu stim cum va fi proiectul. E posibil sa avem o capitala culturala pe an. Va trebui sa revizitam intregul proiect, dar ideile se vor coagula la inceputul anului viitor, dar pot sa va spun ca se va pastra ideea de capitala europeana. Va spun sincer, nu exista niciun fel de siguranta in privinta Capitalelor culturale. S-a generat foarte mult interes, in privinta capitalelor culturale. E foarte important sa perseverati in acest vis, promovati-va orasul, dar nu promiteti nimic. Romania va trebui sa identifice care e oarsul care va fi capitala culturala europeana. Va trebui, in primul rand, sa va convingeti nationalii, avand in vedere ca procedura se va face in 2012, apoi va trebui sa convingeti autoritatile de acasa. Dumneavoastra va trebui sa treceti prima stacheta in Romani, pentru ca nu este vorba doar de un oras cultural, dimensiunea sociala, culturala, economica. La sfarsit probabil ca veti avea un nou teatru, o noua opera. E foarte importanta viata orasului, cum pulseaza orasul si trebuie sa creati idei. Bineinteles ca puteti colabora cu Universitatea. Este in interesul orasului sa se promoveze. Trebuie sa fie o competitie foarte loiala din care sa castige cel mai bun. Trebuie sa aveti in radarul dumneavoastra intreaga viata nu numai din Timisoara, ci si din jurul ei. Incercati sa imbunatatiti imaginea Timisoarei, dar nu ignorati celelalte aspecte ale Timisoarei”, a spus aceasta.

„Timisoara este oras al Revolutiei, un oras cu un numar important de monumente medievale, in care cetatenii isi traiesc viata de zi cu zi intr-un climat bun, favorabil. Este un oras modern, in egala masura. Un oras traversat de superbul Canal Bega, este un oras al florilor cu diverse parcuri, este un oras multireligios, un exemplu de ecumenism, de buna convietuire. Practic, se regasesc toate principalele culte ce se gasesc astazi in Europa, fiecare cu biserici reprezentative. Timisoara are 3 teatre ca institutii separate, in romana, maghiara si germana, este unic in Europa. Avem intreprinderi puternice, principalele concerne europene sunt prezente in Timisoara. Sunt 4 Universitati de stat si tot atatea private, in Timisoara”, a spus senatorul Nicolae Robu, prezent si el la dezbatere.

Daciana Sarbu, rebela PSD

La dezbaterea de la Parlamentul European a participat si Daciana Sarbu, un alt europarlamentar care reprezinta judetul Timis la Bruxelles. Ea a spus ca nu se conformeaza deciziei partidului pe care il reprezinta, PSD, care sustine Iasiul in aceasta competitie.

„Incalc disciplina de partid, PSD sustine Iasiul, dar eu, impreuna cu Cristi Busoi voi sprijini candidatura Timisoarei fara nicio rezerva. Am avut marele noroc sa imi traiesc primii 25 de ani la Timisoara ceea ce m-a impiedicat sa dobandesc obiceiurile Bucurestiului. Faptul ca Bucurestiul nu si-a depus candidatura avem o dovada ca Timisoara are sanse multe. Avem ce sa aratam, vom face si o vizita in Timisoara cu colegi de aici, sa le aratam orasul”, a spus Daciana Sarbu.

Au mai participat, printre altii, la dezbaterea de la Parlamentul European de la Bruxelles, Dan Bedros, consul onorific al Frantei la Timisoara si cetatean de onoare al Timisoarei, Victor Neumann, om de cultura, Adrian Orza, viceprimar al Timisoarei, Emil Cristescu, om  de afaceri, si Norica Nicolai (PNL), europarlamentar.

Cu totii au promis ca, odata cu dezbaterea de la Bruxelles, va incepe un lobby puternic pentru ca Timisoara sa devina capitala culturala europeana in 2020. Mai mult, pe holurile Parlamentului European de la Bruxelles va avea loc o expozitie permanenta de fotografie din Timisoara, iar mai multi parlamentari europeni vor fi invitati sa viziteze Timisoara in perioada urmatoare.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.