Timisoara si-a retrait istoria printr-un spectacol stralucit, plin de muzica si culoare, in Piata Libertatii. VIDEO!

TIMISOARA. O adevarata lectie de istorie, pe muzica Filarmonicii Banatul, la Timisoara, sambata seara. Piata Libertatii s-a animat la spectacolul ‘300 de ani de europenitate’, care i-a purtat pe timisorenii veniti in numar mare in negura timpurilor pana in anul 1716.

spectacol-libertatii-savoya-10

200 de figuranti in costume stralucitoare au recreat momentele cheie ale istoriei orasului, intr-o poveste incantatoare, purtandu-i pe spectatori in timp, de la mlastina la cetatea puternica a lui Carol Robert de Anjou, intre 1316 si 1323, cand Timisoara a fost capitala regatului maghiar, apoi la episodul asediului fortificatiei de catre iobagii lui Gheorghe Doja, aspru pedepsit cu o moarte teribila, in Piata Maria de astazi, si cucerirea Timisoarei de catre armata otomana a lui Ahmed Pasa la 1552. Spectacolul din Piata Libertatii, care la acea vreme si-a castigat statutul de piata de parada, a continuat cu rememorarea celor 164 de ani de dominatie turceasca si s-a incheiat magistral cu batalia pentru eliberarea cetatii, condusa de printul Eugeniu de Savoya.

spectacol-libertatii-savoya-28
Scenele jucate de actori si figuranti, majoritatea italieni, in acordurile minunate ale orchestrei Filarmonicii, au fost rasplatite cu ropote de aplauze, iar timisorenii au infruntat ploaia ce s-a pornit la jumatatea reprezentatiei pentru a urmari pana la final marsul printului de Savoya.


Dincolo de prestatia personajelor, spectatorii s-au aratat incantati si de decoruri si costume.

La incheierea spectacolului, turcii infranti i-au inmanat simbolic primarului Nicolae Robu o sabie, indemnandu-l sa pazeasca cu strasnicie cetatea Timisoarei.

Evenimentul a fost organizat de Asociatia Eugeniu de Savoya si Filarmonica Banatul, cu sprijinul Primariei Timisoara si al Consiliului Judetean Timis.

Reprezentatia de sambata seara face parte dintr-un sir de evenimente dedicate implinirii celor 3 secole de la intrarea triumfatoare in Timisoara a printului de Savoya care a eliberat orasul de sub stapanirea turcilor.

Duminica, in 16 octombrie, in Piata Libertatii, de la ora 11.00, va fi Parada de costume medievale si demonstratii de lupta specifice secolului XVIII, iar in Piata Unirii, de la 12.00, Expozitie Medievalum: arme, vesminte cavaleresti, instrumente muzicale specifice, dispozitive de tortura specifice perioadei medievale. La orele 19.00 e programat un Concert Lupus Dacus.

Marti, in 18 octombrie pe strada Eugeniu de Savoya nr. 24, de la orele 17.00, se vor marca cei 300 de ani de la intrarea lui Eugeniu de Savoya in Cetatea Timisoarei. Se vor dezveli doua placute memoriale amplasate pe casa in care a locuit printul Eugeniu de Savoya, eliberatorul orasului. Casa este situata pe locul fostei porti de intrare in Cetatea Timisoarei, „Poarta Forforoza”. Prin aceasta poarta au intrat trupele austriece conduse de Eugeniu de Savoya si i-au alungat pe turci. In urma sistematizarii din 1817, „Poarta Forforoza” a fost demolata si din caramizile portii s-a construit o noua cladire cu doua etaje, care pastreaza si acum deasupra intrarii imaginea „Portii Forforoza”.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Eveniment organizat de Asociatia Eugeniu de Savoya in colaborare cu Filarmonica Banatul.