Noutati :

Timisoara este in aceste zile capitala micilor chimisti. A inceput olimpiada nationala!

30 ianuarie, 2011 - 02:30 PM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: EDUCATIE
0

Moment festiv la Opera Romana din Timisoara. S-au recitat poezii, s-au spus citate, s-au facut experimente, s-au spus glume, s-a dansat, s-a cantat, intr-un cuvant, a inceput olimpiada nationala de chimie care in acest an se desfasoara la Timisoara.

Unii si-au adus aminte de copilarie, altii s-au gandit la viitor. Unii au recitat versuri, altii au spus citate. Unii au dansat, altii au cantat. Unii au facut demonstratii de chimie, in timp ce majoritatea a aplaudat.

Emotii mari pentru cei circa 500 de elevi participanti la olimpiada nationala de chimie. Emotii si pentru dascali, dar si pentru cei care au urcat pe scena pentru cuvantul de salut.

Primul dintre acestia a fost Marin Popescu, seful Inspectoratului Scolar Judetean Timis. Acesta a citat dintr-un… „clasic in viata” si anume seful sau, ministrul Daniel Funeriu, care se afla in primele randuri din sala. „Sa fiti generosi cu Romania viitorului. Voi, cei care sunteti aici, care reprezentati Romania si care impreuna cu profesorii dumneavoastra veti reusi sa realizati mult mai mult. Am citat din discursul de deschidere al anului universitar 2010-2011, rostit la Cluj de domnul ministru Daniel Funeriu”, a spus Marin Popescu pe scena.

Replica ministrului nu a intarziat sa apara: „Ii spun domnului inspector ca nu credeam ca voi deveni un clasic in viata cu acest discurs”, a spus Funeriu. El a mai vorbit si de importanta momentului.

„Cred ca si noi putem sa fim astazi parte a unei noi Romanii. De obicei, cand vorbesti in fata olimpicilor, toata lumea vorbeste despre excelenta. Eu as vrea sa vorbim despre normalitate, pentru ca lucrul de care Romania duce cel mai mult lipsa este normalitatea”, a mai spus ministrul.

„Faceti sport!”, a fost un indemn venit de pe scena direct catre chimisti.

Constantin Ostaficiuc, presedintele Consiliului Judetean Timis, le-a urat olimpicilor un bun venit la Timisoara si le-a recitat si cateva versuri din Nichita Stanescu.

Gheorghe Ciuhandu, primarul Timisoarei, a mentionat importanta balconului Operei din Timisoara. „Pentru ca s-a vorbit de normalitate, o revenire la normalitate s-a dorit si in decembrie 1989 din balconul acestei cladiri in care ne aflam acum. Orbiti de pasiuni, orbiti de pasiuni politice, nu s-a putut reveni la normalitate”, a declarat Ciuhandu.

Vestile bune au venit din partea rectorilor celor doua mari universitati din Timisoara, Universitatea de Vest si Universitatea Politehnica. Ioan Talpos, rectorul UVT, a anuntat ca institutia pe care o conduce ofera laureatilor olimpiadei intrarea, fara niciun fel de examen pe cate un loc fara plata, finantat de stat, la Facultatea de Chimie din cadrul UVT. Mai mult, UVT asigura si loc in camin, dar si in Clubul Studentilor de Elita. Si Universitatea Politehnica are o oferta asemanatoare, a anuntat Nicolae Robu, rectorul UPT.

Printre discursuri, momente artistice ale elevilor Liceului de Arta Ion Vidu si ai Palatului Copiilor.

In final, Daniel Funeriu a iesit din sala pe usa laterala, folosita de artisti. Inainte de a iesi, el a spus: „Am participat la deschiderea Olimpiadei Nationale de Chimie. Ca fost olimpic national si in lotul national de chimie, intotdeauna deschiderea olimpiadei de chimie este un moment emotionant. Asa cum ati vazut, s-au imbinat momentele artistice cu cele formale. Cred ca menirea acestor concursuri scolare este de a identifica si promova excelenta”, a spus ministrul.

Dupa aproape 30 de ani, olimpiada nationala de chimie se desfasoara la Timisoara in perioada 30 ianuarie – 5 februarie.

Foto: Dariana DragosInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...