Timisoara, capitala emigrantilor din toata tara? Cum au fost asimilate „viniturile”?

Colonizarea fortata a Banatului de catre regimul comunist a cultivat in randul populatiei bastinase o atitudine intrinseca de respingere fata de toti cei veniti din alte zone ale tarii.

Oltenii, moldovenii, ardelenii sau bucurestenii care au ales Banatul drept a doua casa au avut de infruntat, pana la integrarea in comunitate, o ostilitate aproape inexplicabila din partea localnicilor, care nici nu concepeau ca “viniturile” sa le conduca treburile obstii.

Asa se face ca, imediat dupa Revolutie, liderul revolutionarilor din Balconul Operei, Lorin Fortuna, a fost dat jos din functia de prefect dupa numai 20 de zile de domnie, pe motiv ca este moldovean, iar acelasi gen de „xenofobie locala”  l-a determinat pe un alt reprezentant de seama al bucovinenilor din oras, criticul literar Adrian Dinu Rachieru, sa demisioneze din functia de director al Directiei de Cultura Timis.

Subtile accente de xenofobie au fost prezente, in campania electorala din aprilie 2008, si in discursul primarului Gheorghe Ciuhandu, care, la serbarea campeneasca organizata cu prilejul prezentarii noilor mijloace de transport in comun Skoda, spunea ca banatenii originari folosesc termenul “firobuz”, in timp ce viniturile au adoptat cuvantul “troleibuz”.

Pentru a mai tempera patriotismul local al celor ce sustin, utopic, ca intrarea in Banat sa se faca doar pe baza de pasaport, trebuie sa spunem ca, dupa ultimele statistici neoficiale, procentul populatiei netimisorene, adica a celor cu parinti, bunici sau strabunici in alte zone ale tarii, este net superior populatiei bastinase, motiv pentru care Banatul trebuie acceptat ca un teritoriu al multiplelor identitati, o zona cu un inestimabil mozaic multicultural.

De sub ocupatie austriaca, Banatul a ajuns sub „stapanirea” oltenilor si moldovenilor

Mentalitati diferite si obiceiuri diverse, oameni veniti din toate partile tarii si chiar din strainatate. Cam asa se prezinta Timisoara de astazi. Un amalgam de identitati sociale si culturale care se intrepatrund si de unde, uneori, mai ies si scantei.

Sunt oameni care datorita, in principal, nivelului scazut de cultura se murdaresc pe sine si imaginea orasului catalogand oamenii in functie de zona in care s-au nascut. Nu putini sunt, din fericire, cei care inteleg ca fiecare padure are uscaturile sale si ca, fie ca esti oltean, moldovean sau ardelean, te poti numi timisorean daca te supui regulilor impuse de cultura si spiritul banatean.

Istoricul Ioan Hategan spune ca o atitudine de intoleranta fata de anumite persoane din zone diferite are radacini adanci in istorie.

“O astfel de atitudine este tipic romaneasca, datorita nivelului diferit de dezvoltare economic, social si culturala a celor zece regiuni romanesti si a modului in care au interactionat si relationat oamenii In timp. Cei din Bucovina, Transilvania si Banat au fost secole Intregi sub diverse stapaniri din centrul si vestul Europei, astfel ca au fost influentati de aceste realitati europene. Spre exemplu, In zona Moldovei, oamenii au fost influentati de realitatile otomane si de cele rusesti”, spune Ioan Hategan.

Ion Raducanu

Ion Raducanu

Cea mai mare parte a celor veniti In Timisoara dupa 1990 sunt oltenii. Ion Raducanu, presedintele Asociatiei „Fiii Gorjului”, fost candidat la Primaria Timisoara,  sustine ca nu s-a simtit  niciodata “luat in vizor” pentru ca e venit din Oltenia si ca se simte un adevarat timisorean. „Personal, nu am simtit ca sunt divergente intre gorjeni si banateni. Eu sunt in Timisoara din 1971, copiii mei s-au nascut aici, familia mea este aici. Nu sunt banatean, dar sunt timisorean. Daca ne uitam bine in istorie, au fost foarte multi oameni din Gorj care au avut functii importante, care s-au integrat foarte bine. Sigur ca exista un pic de mandrie banateana, asa cum e si cea gorjeana, dar oamenii trebuie sa se califice prin ce fac, prin personalitate, prin cinste si nu prin a nu ne iubi intre noi”, spune Raducanu.

Veniti “cu sarma”?

O alta categorie blamata de unii dintre banateni sunt moldovenii “veniti cu sarma” la Timisoara. Toader Apavaloaie, vicepresedinte Asociatia Moldovenilor din Banat, spune ca a resimtit uneori aceste sageti.

“La nivelul populatiei majoritare din Banat se resimte, fara Indoiala, o anumita rezerva fata de romanii veniti din alte colturi ale tarii, mai cu seama a celor veniti din Moldova si Oltenia. Nu stiu cum se explica aceste accente xenofobe, poate prin faptul ca o parte din cei veniti au reusit sa se realizeze mai mult decat bastinasii sau poate pentru ca altii, mai ales oltenii, au ocupat  posturi de conducere la care aspirau localnicii. Tocmai din aceasta cauza, a unei solidaritati Intre persoanele venite din alte zone si stabilite in Banat, s-au si infiintat asociatiile culturale, cum sunt cele ale bistritenilor, gugulanilor, almajenilor, bihorenilor, mehedintenilor si altele”, spune Apavaloaie.

Paul Prodana

Paul Prodana

De aceeasi parere este si Grigore Trif, presedintele PRM Timis, ardelean. „In timp ce timisorenii se lauda cu multiculturalismul orasului, armonia in care traiesc cu maghiari, nemti, sarbi si celelalte nationalitati conlocuitoare, paradoxal, ei manifesta o atitudine de respingere chiar fata de fratii lor, romanii veniti aici de prin alte colturi ale tarii. In Timisoara este o mare problema sa fii oltean, Doamne fereste moldovean si nici macar ardelean, fata de care, se manifesta, oarecum, o anumita toleranta. Se tot vorbeste de vinituri, Insa oamenii au venit aici la lucru, pentru ca bastinasii manifestau o atitudine superioara de stapani ai locului si nu prestau anumite munci. De obicei, te duci acolo unde poti sa te realizezi, printre oameni care nu tin pasul unei competitii, care nu au putere sa-ti blocheze eventuala ascensiune In societate. In folclorul locului circula acea poveste cu moldovenii care au venit, au primit casele parasite de nemti si, din cauza saraciei, au pus parchetul pe foc. Eu cred ca, de fapt, au scos parchetul si l-au Inlocuit cu gresie. Faptul ca cei care au venit au contribuit la Inflorirea Banatului se vede acum, cand din cauza ca migratia a scazut pana aproape de zero, satele de aici arata incomparabil mai rau fata de cele din Bucovina, Maramures, Oltenia sau din alte zone ale tarii”.

Eterna rivalitate Bucuresti-Timisoara si problema “miticilor”

Aceasta rivalitate se resimte cel mai bine in tribunele stadionului. Paul Prodana, liderul galeriei Poli spune ca, desi bucurestenii se declara incantati de Timisoara, reciproca nu este valabila: “Ei vin aici pentru ca le place Timisoara. Orasul e linistit e frumos. La Timisoara nu e nebunia care e in sudul tarii. Oamenii sunt altfel si desi par neprimitori sunt primitori. Desi nu ne plac miticii, noi suntem infratiti cu fanii celor de la Rapid. Asta pentru ca si ei si noi pe vremea comunismului am luptat impotriva celor doua echipe comuniste. Dupa Revolutie acest spirit s-a pastrat”.

Dan Negru

Dan Negru

Dan Negru: “Timisoara este un satuc, trist si ponosit”
Vedeta de televiziune Dan Negru se declara dezamagit de orasul de bastina si spune ca cei care judeca oamenii doar dupa locul din care provin au idei preconcepute si nu vad adevarata realitate.

“Timisoara este un oras trist si ponosit. Eu cand vin acasa descopar un oras stagnat, nicidecum un oras european. Multi prieteni imi spun ca Timisoara este un satuc, din punct de vedere al dezvoltarii, comparativ cu Bucurestiul sau Clujul si tind sa le dau dreptate. De vina pentru aceasta situatie nu sunt nicidecum oltenii, moldovenii sau ardelenii veniti in capitala Banatului, ci factorii de decizie. Eu nu am conceptii din acestea invechite, nu judec oamenii dupa locul in care s-au nascut, ci dupa caracter”, spune Dan Negru.

Timisoreanul spune ca nici macar mandria de a fi banatean nu il mai caracterizeaza si vede urbea de pe Bega mult mai putin dezvoltata, in comparatie cu Bucuresti sau Cluj. “Bucuresti e ca New York pe langa Timisoara, iar Clujul are 120 de ani  inaintea nostra. Mandria, pe care o aveam acum cativa ani ca sunt timisorean, s-a estompat. Eu am prieteni olteni, moldoveni, bucuresteni, nu am astfel de probleme”, a concluzionat Dan Negru.

Tentativa de omor din cauze “xenofobe”

Un sucevean domiciliat In Timisoara a ajuns dupa gratii, condamnat pentru tentativa de omor, dupa ce a injunghiat un barbat care, in repetate randuri, i s-a adresat cu epitetul “vinitura”. Dragos Lupancu, 38 de ani, de profesie zugrav, care stia din pliante ca orasul de pe Bega este un adevarat “rai” al multiculturalismului si intelegerii interetnice, suporta din ce in ce mai greu accesele xenofobe ale smecherilor din cartier. La un moment dat, a rabufnit extrem de violent, fiind la un pas de comiterea unei crime. Incidentul s-a intamplat in 2007, in fata unui bloc de pe Calea Aradului. Ajuns acasa dupa o zi de lucru, Lupancu a fost luat in primire de un grup de tineri, care l-au apostrofat cu vorbe gen “vinitura”, “sarma” si alte epitete cu caracter xenofob.

Mai mult, dorind sa se strecoare prin grupul de galagiosi, a fost prins de brat si instigat sa ramana sa se bata. A refuzat si a urcat in apartamentul sau, unde i-a povestit sotiei cele intamplate. In acest timp, prin geamul deschis se auzea vocea unui individ, care continua sa-l jigneasca. “Inculpatul s-a inarmat cu un cutit cu lama de 8 cm, a coborat in fata blocului, s-a apropiat de Cristian Chereches, pe care l-a lovit in zona latero-scapulara dreapta si semitoracica. Dupa aplicarea loviturilor, inculpatul s-a intors in apartamentul sau”, descrie procurorul Mihai Sandor, in rechizitoriu, momentul rabufnirii moldoveanului. Victima a fost transportata imediat la spital, unde medicii au constatat ca viata i-a fost pusa In primejdie. Pentru insanatosire au fost necesare 25 de zile de ingrijiri medicale. Agresorul a fost arestat, trimis in judecata si condamnat la 3 ani de inchisoare pentru tentativa de omor.

Alexandru Onica - sudor, 52 de ani „Toti suntem la fel, nu ar trebui sa se faca diferente Intre oamenii din anumite zone. si oltenii si moldovenii sunt oameni. Fiecare padure are si uscaturi“

Alexandru Onica - sudor, 52 de ani „Toti suntem la fel, nu ar trebui sa se faca diferente Intre oamenii din anumite zone. si oltenii si moldovenii sunt oameni. Fiecare padure are si uscaturi“

Simion Briciu pensionar, 68 de ani „In vremea comunista nu exista asa ceva. A fost mai bine pe vremea aia; existau glume usoare, dar nu era ura atat e mare. Eu sunt din Ardeal.“

Simion Briciu pensionar, 68 de ani „In vremea comunista nu exista asa ceva. A fost mai bine pe vremea aia; existau glume usoare, dar nu era ura atat e mare. Eu sunt din Ardeal.“

Angela Bolobin - studenta, 23 de ani „Eu sunt carasanca si niciodata nu m-am simtit discriminata In Timisoara si nici nu am nimic cu oamenii din alte regiuni. Toti suntem oameni, indiferent de loc“

Angela Bolobin - studenta, 23 de ani „Eu sunt carasanca si niciodata nu m-am simtit discriminata In Timisoara si nici nu am nimic cu oamenii din alte regiuni. Toti suntem oameni, indiferent de loc“

Sebastiano Savocastudent, 21 de ani

Sebastiano Savoca, student, 21 de ani- student: „Eu sunt italian si student in Timisoara. Ma simt bine aici. De toata lumea se face misto, dar nu se fac diferente intre oameni dupa locul din care provin“

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

  Pareri

 1. HUOOOO la toti oltenii ca ne-au dus de ripa!

  • pupami ai curul si mie si la toate cele 9 regiuni din romania ca una nu o pun la socoteala:)))

  • Olteanul si Moldoveanul nu mai trebuie tratatati ca prieteni sau dușmai, pentru că nu e niciuna dintre ele. Ei trebuie respectati ca o putere în ascensiune, al cărei rol în plan internațional va spori în continuu în viitoarele decenii.
   Sa vedem ce o sa mai ziceti cand o sa vina Chinezii si o sa vina curand!!! Va rog sa-i primiti conform traditiilor din Banat!

 2. Bai Vasi, daca n-am fi fost noi oltenii va mancau paduchii de banateni penibili si puturosi ce sunteti

  • marsh ma oltene…daca e asa de bine la voi, de ce nu stati acolo? cati banateni ai vazut la vou mah?

   • Intr-adevar nu am vazut nici un banatean in alte parti ale ROmaniei. Nu te-ai intrebat de ce? Nu va duce capul si nu aveti puterea de a va adapta! Asa cum faceti si cu cei noi veniti!

    • @Paul. Ce sa caute un banatean in Oltenia sau Moldova, daca si oltenii si moldovenii pleaca de acolo. Este o chestiune de logica, insa tu in mod particular demonstrezi ca nu o stapanesti prea bine.

  • Sa mori tu … „modestia olteneasca intruchipata”

 3. Mars mah oltean sau moldovean imputit. Capu jos ca vine sarma

  • ionica probabil ca pe mata o chema de mama Amarghioalei iar pe tactu Amotostivuitoritzei, si din intamplare te-ai nascut in Giroc iar acum te crezi mare Banatzean utute’n aripa…
   Banatzenii adevaratzi au plecat in lume au ramas slugile acasa

 4. Probabil ca domnul Grigore Trif este mai tanar. Apreciez astfel datorita faptului ca dumnealui nu este convins de faptul ca moldovenii, tiganii si oltenii cu care au fost populate casele fratilor nostri nemti (sasi) din Banat chiar au scos parchetul si l-au pus pe foc pentru ca nu erau capabili sa-si pregateasca combustibilul pentru cinfirtul in sezonul rece. Cam la fel cum se intampla la scara nationala si acum de cand ne-au luat romanii sa ne jefuiasca in 1918: ne ia iarna prin surprindere. Cat priveste “fratii lor” (ai timisorenilor) cred ca atat de multe familii mixte sunt in Banat (familii de banateni, nu de “vinituri”) incat nu prezinta importanta fratia la care face referire domnul Trif. Iar fratii adevarati ai banatenilor sunt cei care au construit fabrici in zona, care au adus tehnologie, care au construit scoli si spitale pentru toti cetatenii banateni (inclusiv noua, romanilor), care ne-au invatat meserii si care ne-au dat contracte chiar si cu englezi, francezi, nemti, italieni etc. Cat priveste “fratii lor” la care se refera domnul Trif, adica moldovenii si oltenii – problema cu ei a fost si este ca ei nu au venit in Banat din harnicie. EI AU VENIT DE FOAME! Erau atat de multi si de ramasi in urma din punct de vedere social si comunitar incat ORASUL CEZARO CRAIESC TIMISOARA era Taramul Fagaduintei pentru ei. Cealalta problema pe care probabil domnul Trif nu o cunoaste este legata de STRAMUTAREA populatiei banatene instarita (prin munca si onoare), stramutarea deci a acestor banateni cu tot cu familii si cu un minim de bagaje, in BARAGAN, SIBERIA, BUCOVINA sau pe nu stiu unde. Populatia banateana a fost lipsita in mod barbar si crud de oamenii cei mai vrednici si de urmasii lor – romani ca mine si ca noi toti. Dar vina lor a fost ca erau prea harnici si prea instariti. Si astfel au avut de suferit atat de mult si de intens de pe urma tratamentelor asigurate de “fratii lor” incat atunci cand au avut ocazia sa fuga n-au mai stat pe ganduri. De aceea banatenii au « fratii lor » la Viena, sau Munchen, sau Budapesta. Pentru ca « fratii lor » romani i-au prigonit si i-au stramutat. Le-au luat tot si le-au dat inapoi … CE ? Pvestea asta este pe scurt, fiindca pe larg au avut grija “fratii” sa o rastamaceasca. De aceea un domn tanar ca si domnul Trif se intreaba retoric despre « fratiile » banatenilor.
  Dupa ce au terminat cu stramutarile, “fratii” au inceput sa prigoneasca cetatenii de etnie germana. Iau gonit ca pe anticrist. Au plecat astfel banatenii care mentineau stranse legaturi cu tarile din centrul si vestul Europei. Am ramas dupa asta cu noile relatii cu tarile din EST – barbarii sovietici. Dupa ce au terminat si cu astia, “fratii” ne-au mai dat binete prin sistemul de “repartitii” pentru absolventii de studii superioare. Tinerii Banateni care dobandeau un nivel de instruire profesionala inalt nu aveau voie sa ramana 100% in Banat. Erau repartizati fortat in Moldova sau Oltenia. Pe posturile libere din Banat erau adusi olteni si moldoveni care de fapt erau scoliti tot in Banat.
  Dar cu siguranta ca domnul Trif nu a trecut prin astfel de situatii si de aceea i se pare ca Banatenii au ceva cu “fratii lor”. Va spun sincer: eu ca banatean nu am nimic in comun cu cei pe care-i numeste domnul Trif “fratii”.
  Ceea ce am expus pe scurt mai sus erau efecte si rezultate ale politicilor “fratilor” de la Scornicesti, Bucuresti, Iasi, Craiova etc. Politici care au ignorat (si ignora in continuare) asteptarile si aspiratiile romanilor din Banat.
  Cat priveste aprecierea domnului Raducan, cum ca: “au fost foarte multi oameni din Gorj care au avut functii importante” – este adevarata! Intr-adevar, acei oameni au fost pusi pe functii de conducerea de la Bucuresti si Scornicesti ca sa tina banatenii sub control. Sa nu-mi explice domnul Raducan ca cei mai de seama olteni au simtit chemarea “fratilor” din Banat. Au venit toti afaceristii si bisnitarii bagareti din oltenia care si-au dat seama ca este un os de ros in Banat. Si asa ne-au cotropit!
  Cat despre parerea autorului : “Sunt oameni care datorita, in principal, nivelului scazut de cultura se murdaresc pe sine si imaginea orasului catalogand oamenii in functie de zona in care s-au nascut.” Cred ca se refera de fapt la nivelul dumnealui de cultura si la modul cum apreciaza dumnealui parerea sincera a unui seaman. Daca dumnealui crede ca se murdareste prin a avea o opinie, atunci ii recomand terapie prin studierea inscrisurilor istorice autentice privind trecutul Banatului. Trebuie sa tinem cont ca suntem parte din Romania doar de vreo 90 de ani. Dar se pare ca au fost deajuns ca sa ajunga banatenii in minoritate in tara lor. Si astfel imi pun intrebarea: OARE LA 1918 NU AM FOST MINTITI SI CHIAR CUCERITI? Parerea mea este ca DA! Ne-au “aburit” ca sa ne “unim” si apoi au pornit JAFUL. Jaf care nu s-a terminat nici acum.
  In acest sens va rog sa cititi MEMORANDUMUL DE LA 1918 A LUI IULIU MANIU CATRE REGELE ROMANIEI. Unii vor spune ca istoria se repeta. Eu spun ca ISTORIA ESTE IN CONTINUARE ACEEASI CA ATUNCI. Inca nu s-a terminat jaful.
  Despre tigani refuz sa scriu pentru ca sigur voi fi considerat antitigan sau cine mai stie cum, cand de fapt eu incerc sa ma apar de jecmaneala si cotropire.
  Problema tiganilor din Banat este foarte similara cu cea a moldovenilor si oltenilor care au plecat de acasa de la ei de foame si de lene.
  Inca un detaliu: aceleasi aspecte s-au petrecut si in Ardeal. Dar despre aceste lucruri nu se prea vorbeste pe romaneste. In schimb in Moldova si Oltenia nu s-au intamplat. Oare de ce? Pentru ca ei ne-au cotropit pe noi si nu invers.
  Asa ca rog autorul sa nu incerce sa rastamaceasca evidentele in favoarea unor ANUMITI romani.

  • Am facut falcultatea in Timisoara. Am trait revolutia din ’89 in Timisoara. M-am casatorit in Timisoara. Acolo mi s-a nascut primul copil. Acolo am auzit uimit ca Romanii sunt „noi” si „altii” …

   Uitandu-ma in jur am vazut ca toti oamenii de bun simt cu care puteam vorbi erau … vinituri. Timisorenii in special, si banatenii in general, erau urati, rosi de invidii, de ura, zgarciti … limitati cultural si artistic … Rai. Si apoi ma gandeam ca, de fapt, eu am avut un singur profesor din zona Banat la facultate. Da, UNUL SINGUR! Ceilalti erau fie ardeleni fie olteni. Si moldoveni, dar banateni UNUL SINGUR. Si ma mai gandeam … ce oameni de seama in istoria mai veche sau mai noua a dat Banatul si, mai ales, Timisoara? Ca moldovenii, har Domnului, si daca il aveau numai pe Eminescu si era de-ajuns. Oltenii, si numai Brancusi sa fi fost. Dar timisorenii? Sincer, nu-mi vine NIMIC in minte.
   Si inca ceva. TOTI CARE MAI LUCREAZA IN TIMISOARA SUNT VINITURI! Banateanu’ (timsoreanu) e „jmeker” el „ii face” pe ceilalti, el nu „trebuie sa munceste” … a adoptat ca mare vedeta pe stana izbasa – aia artista! Nu a existat firma in Timisoara la care sa fi lucrat si care sa nu ma fi furat …

   Si va mai spun ceva. NU BANATENII AU FACUT TIMISOARA, CI AUSTRIECII! Banatenii au muncit (de frica, probabil) dar numai cu sapa! Eventual tarnacopul.

   Sa ma ierte acei banateni si timisoreni care nu sunt deloc asa. Caci sunt, dar, ca orice clasa de bun simt din Romania, sunt putini, extrem de putini, aproape ca nu se mai vad de marea masa a neamurilor proaste … Aproape ai fi tentat sa crezi ca nu mai exista si sa generalizezi. Dar sunt atat de putini incat nu mai pot face primavara in Timisoara.

   • @Daniel
    Te compatimesc. Daca nu este prea tarziu (ma refer la varsta ta si nu la ora!) inseamna ca poti sa recuperezi cate ceva din cultura generala care te-a „ocolit”. Incepe si tu „usor” … cu Traian Vuia, Victor Babes si ia-o incet catre Mihai Rosu Martinovici (1750—1822) dascal si carturar, Paul lorgovici (1764—1808) avocat, profesor si publicist, Constantin Diaconovici Loga (1770—1850) luptator nationalist împotriva dominatiunii spirituale sârbesti, alaturi de minunatul preot si dascal, fabulistul cu o limba atât de frumos româneasca, Dimitrie Ţichindeal (1775 —1818), apoi Eftimie Murgu (1805—1870) profesor la Academia Mihaileana, Nicolae Tincu – Velea (1814—1867) parintele istoriografiei românesti banatene, Vicentiu Babes (1814—1907), Patriciu Dragalina (1849—1917), Coriolan Bre-diceanu (1849—1909), Ion Popovici-Banateanu, Victor Vlad Delamarina (1870—1896) (sunt doar cativa dintre cei care se ocupau SI cu literele. Pe langa ei mai sunt cei cu muzica, artele plastice, stiinte si altele. Asta cam despre cei ROMANI, fiindca mai sunt UNGURII BANATENI, NEMTII BANATENI, SARBII BANATENI SI CHIAR SI TIGANII BANATENI. Dar asta ar fi mult prea mult pentru dorinta ta de cunostere si intelegere a lumii ce te inconjoara si ar fi in contradictie ferma cu indolenta ta tupeista si pseudodocta. Totusi iti mai dau niste nume: Nikolaus Lenau, Lenhardt Bohm, Joh. H. Schwicker, Joh. N. Preyer, B. Milleker, Barany Ag., Pesty Frigyes, Dr. Ortvay Tiv., Dr. Szentklaray J., Dr. Berkeszi, Baroti, Revai M., Degre AL.Bulla L, Bodo M. si preotul ref, Szabolcska M., Eusebiu Fermendjin Bogoljub Alexici, Dositeiu Obradovici. Dar pentru tine probabil ca Timisoara este doar un oras putin mai curat decat cocina in care „lumina” inca nu te-a gasit. Cauta sa iesi de acolo cat mai repede ca sa nu ajungi mai tarziu sa-ti dai seama ca de fapt tu ai fost pentru multi ani doar material genetic. Hai bafta moldovene ca sigur ai treaba.

    • @Daniel

     Cultura Banatului

     Dar despre arhitectura crezi ca te va interesa ceva? Sau despre sociologie, viata comunitara? Sa-mi lasi vorba pe-aici daca vrei sa-ti mai dau indicii … hai ciao!

     • Cine dreq mai is si anonimii aia insirati pe „ata” cu atata mandrie? O fi vreun Eminescu, Creanga, Enescu, Sadoveanu, Bacovia, Alecsandri, Labis, Porumbescu, Vicoveanca si altii? Voi, banatenii, chiar traiti in alta lume! Hai, tzapa-te in shpaisul tau cu shoncuri si lasa reprezentarea Romaniei pe seama moldovenilor, oltenilor si a celorlalti romani care au facut cinste tarii… Nu istorici care au verificat istoria locala a banatului si au dus-o dincolo de Orsova. Banateanule, pana maine te rog sa scrii de 500 de ori, pe un caiet nou, cuvantul „munca”. Sunt convins ca o se te obosesti imediat…

    • @legislatie… nu cred ca are rost sa le raspunzi la tace viniturilor gi pa forum, insep sa insire nume gi personalitati regatene care pe noi, banatenii autentici gin mosi stramosi, nu neaparat cimisoreni, ci si lugojani, resitani, carasani, sa insiram si Varsetul, Novi Sad etc etc am avut personalitatile noasce pa care nisce vinituri regatane nu aveau cum sa le scie!!
     sunt plecat la mii de km distanta de Banatul drag, ma doare cand vad cum pa zi ce trece ii tot mai gevastat gi regatani si cind la visul neimplinit gin 31 octombrie 1918: Republica Banat!!! poace asa voi reveni acasa!!poace multi s-or zuitat ce inseamna ziua ge 31 octombrie pantru banatenii agevarati!! caltati pa Google!!! pana una alta traznivar slogomentu pa toace viniturile poace asa oti invata sinei Sandu Blegea Tabacaru, a lu Victor Vlad Delamarina!!

    • TRAIAN VUIA
     VEZI SI PERSONALITATILE LUGOJULUI
     BOICI-BOICIL
     ETC,
     CAUTA SI VEI MAI GASI

    • bai frate, ce e cu ura asta?

    • …cred ca ai enumerat toti banatenii…ai uita sa adugi pe Madona,Ciociolina,Elvis…ei nu erau tot din banat..???

     • Nu. Nu i-am enumerat pe toti. Doar pe cei ale caror nume poti tu sa le pronunti. Nu am vrut sa iti fortez neuronul care te-a calauzit de foame din moldova sau oltenia pana la TM sau chiar mai departe, poate in Italia sau aiurea pe lume. Dar se pare ca Banatul te-a hranit bine din moment ce ai prins puteri ca sa spurci (cu „fine” ironii) din nou gazda si locul de adoptie. Ma bucur sa vad ca esti sanatos. Imi pare rau ca ai prins doar hrana materiala din Banat, pe cea spirituala inca nu ai asimilat-o. Pacat. Da’ nu-i bai mare, fiindca inteleg din ceea ce ai scris ca migrezi mai departe. Pai nu pot decat sa-ti fie de bine si drum bun. Du-te si fa cinste moldovei sau olteniei mai departe. SIGUR vei gasi apreciere corespunzatoare atitudinii tale. 🙂

   • bineinteles ca nu iti vine nimic in minte cand spui ”timisoreni”, pentru ca iti lipseste cultura, toti cei ce aveti ceva impotriva noastra, ramaneti acasa, nu ne mai invadati orasul, vinituri imputite

    • Nu ne invadeaza doar orasul. Intreaba si vreo-un lugojan sau jimbolean, sau resitean daca sunt vinituri in orasele lor. Sa vezi lucru curios: sunt chiar foarte multi. Migratia barbarilor nu s-a petrecut undeva in trecutul intuneca. Se petrece chiar sub ochii nostri, in zilele noastre … din pacate. Sigur ca in TM lucrurile sunt mai evidente pentru ca este mare diferenta intre stralucirea orasului de odinioara si miasma sociala actuala. Dar problema asta este in tot Banatul Romanesc. Nu stiu cum este in Banatul Sarbesc.

   • hm.. dupa 12 ani petrecuti acolo ca vinitura din Ardeal mi-am dat seama ca de fapt nicodata nu m-am simtit ca acasa
    e drept toate firmele toate joburile de conducere sunt ocupate de vinituri pentru simplul motiv ca pe timisoreni ori nu ii duce capul ori se ocupa numai de profesiii curate si liberale gen avocat etc,,,

    batutu cu caramida in piept e la rang de sport local si de fapt 90% sunt ‘da pa sace’ crescuti la coada vacii sau la porumb si veniti sa dea la banda la solectron sau conti…

    restul sunt doar povesti
    nu are viata culturala, sportiva adevarata
    nu are o cafenea decenta ori mega hippie ori fitze kitchoase,, sate saracacioase si murdare… politicieni de doi lei
    si sta sa pice in capul oamenilor noroc cu mila nemtilor ca mai tencuiesc una alta sa nu arate a casa parasita
    una peste alta la toate astea adaugat caracterul infect la timisorenilor nu departe de almiticilor pe care ii blameaza.. fac porcaria perfecta
    u oras inapoiat fara industrie adevarata fara comert adevarat o capitala a unui judet care nu are nici macar o iesire comerciala directa inspre uniunea europeana un drum sau o cale ferata directa.. nimic

    doar fitze si figuri de doi lei

    • Ma puteti „sudui” dar Timisoara este un oras oltenizat,tziganizat si moldovenizat.
     Clujul are cele mai bune facultati din tara,cele mai bune spitale din tara,cele mai multe locuri de munca,oameni primitori si civilizati dar nu-i vezi sa se laude ca si banatenii care au facut gaura la macaroana.
     Am observat si multe rautati la adresa noastra a ardelenilor.Pai ei isi permit sa zica ceva rau de un ardelean care ii curge prin vene sange de daco-roman??De noi a auzit intreaga lume si suntem respectati in toata lumea datorita civilizatiei,culturii si istoriei noastre.Resursele naturale din Ardeal(aur,argint,gaze-naturale,fier,carbune,uraniu,sare etc) au fost si sunt exploatate sa intretina toti nesimtitii si lenesii din tara asta.Ardelenii sunt singurii care mai lupta impotriva regatenilor.

     • …pt corvinul…eu sant moldovean 100%,am spus-o pe oriunde am mers atat in tara cat si in strainatate,ma mandresc ca sant roman in strainatate si ma maindresc ca sant moldovean in tara mea,imi vine sa lacrimez ori de cate ori aud intonandu-se imnul de stat,sant un roman adevarat,pacat ca avem niste conducatori de rahat,dar stimate domn Corvin,faptul ca tu te-ai nascut in Ardeal,taram bogat in zacaminte naturale,nu este meritul tau,eu ca m-am nascut in moldova,taram mai napastuit de fenomene fizice si cu un taram mai putin bogat in zacaminte naturale,nu este vina mea si nici a ta…nu ne putem alege tara,locatia sau mama din care sa ne nastem,dar daca avem un cap si o minte pe care sa o punem la lucru,am plecat din moldova,prin ardeal,banat,italia,spania anglia si alte tari,asa au facut si alte natiuni si nu am stat sa ne certam cu „fruncea” tarii,v-am lasat exact cum v-am gasit…educatia te face om…

     • @nicu.m. Vad ca te dai victima a atitudinii acestui @corvin. Daca tot sustii ca esti roman si ca respecti tot ceea ce este romanesc, da-mi voie sa-ti atrag atentia ca ai greseli de scriere in limba mamei tale (materna?). Se scrie „sunt” si nu „sant”. Cat despre „eu ca m-am nascut in moldova,taram mai napastuit de fenomene fizice si cu un taram mai putin bogat in zacaminte naturale,nu este vina mea si nici a ta…” ce pot sa spun? Nu retin care sunt „fenomenele fizice” care sa fi napastuit moldova si sa fi ocolit Banatul sau Ardealul, dar imi pare ca iar te dai victima. Este foarte perversa prefacatoria ta, ca atunci cand este vorba despre saracie sa te scoti victima, iar cand este vorba despre virtuti … tot tu sa te etalezi cu trufie si cu lauda de sine. Daca asa mari personalitati a avut moldova si tara romaneasca pe lume, explica-mi te rog cum se face ca ele au reusit sa creeze doua principate din care se pleaca in valuri de foame si de „intuneric”? Iar destinatia fugarilor este – culmea – o regiune care nu a dat valoare vietii, asa cum sustineti voi, viniturile, prin nimic si prin nimeni? Interesant cum reusiti sa rastalmaciti evidentele in favoarea exclusiv a voastra. Si zici ca moldova nu are resurse? Si mai zici ca „educatia te face om”? Si ca „alte natii au plecat prin lume”? Atunci da-mi voie sa te intreb: CARE „FORTA A NATURII” TE-A GONIT PE TINE SPRE BANAT? Sa stii ca foamea nu se ia in considerare. Contra foamei omenirea a gasit un remediu. Se numeste munca si educatie. Dar se pare ca tu ai alta interpretare. Probabil datorita „educatiei” de care ai „beneficiat” in locul pe care l-ai abandonat voit si nesilit de nimeni. Acum poate ar trebui sa te gandesti putin la banatenii si ardelenii stramutati dupa al II-lea razboi mondial. Vezi vreo asemanare? Sau educatia ta nu a ajuns pana la aceste evenimente istorice? Oricum, este bine ca ti-ai dat seama ca educatia este un atu, spre deosebire de majoritatea moldovenilor si oltenilor care inca mai considera educatia o chestiune optionala si o povara inutila. Dar atentie, vezi ca scoala de soferi nu este propriuzis chiar o forma de educatie, in sens cultural si spiritual. 🙂

   • Ma Daniel ma, tu stii vorba asee care zice: „Daca te nasti un porc(adica esti fatat ), pork vei muri, dar mai batran!”? Ase si cu multele vinituri, aparute pe lume(fatate) cine stie in ce cocina tipic sudista( bordei ii zice pe limba lor, da tot o cocina). Secole si secole de fatari si decese in calitate de …. porci. Ce sa inteleaga astia din civilizatia Ardealului si Banatului? Si sa vrea sa inteleaga, NU POT, ii impiedica trecutul. Au in spate mult prea multe secole si generatii de fatati ….

  • @Ovidiu
   (este raspuns la post-ul din 17 ianuarie 2011 la 1:10)
   Vezi Ovidiu. Exact despre asta este vorba. „Viniturile” ignorante carora li se pare ca doar Dumnezeul lor este bun si doar cultura lor are valoare si doar ei muncesc, iar Banatenii (adica restul) nu au nici un merit si nici o valoare. Si tu totusi insisti ca eu sa te apreciez pe tine si eforturile tale. Te voi aprecia … sigur ca da ! DOAR ATUNCI CAND ELE VOR AVEA VREO VALOARE SI NU VEI INCERCA SA MI LE IMPUI CU FORTA IN CASA MEA … NEGHIOBULE! Sunt doua conditii CUMULATIVE! Dar ca sa vii cu „stindardul tricolor” in fata ca sa-mi vandalizezi „casa” nu te voi lasa. Sa mi-l „scoti” pe Eminescu in fata ca sa ma „convingi” de intentiile tale bune … nu tine vrajeala. Folosesti o manipulare ieftina si idioata pentru a-ti atinge un scop meschin. Probabil ca acest tip de comportament este apreciat acolo de unde iti „tragi” educatia, dar aici in Banat trebuie sa intelegi ca oamenii au fost educati sa apreciaze valori umane autentice si nu perversiunea si prostitutia intelectuala. Si totusi sa stii ca si tu esti recuperabil. Daca incepi incet cu respectarea recomandarilor pe care le-am facut mai sus, vei reusi sa te refaci om. Pana atunci imi rezerv dreptul sa te consider barbar. Te salut. Servus!

   • Respectati valorile umane autentice? Hai, ca mor de ras, banatean mandru si prost ce esti! Adica infractorul de Marian Iancu, salvatorul din divizia D a politehnicii, cel care a devenit un vip local in cateva zile, este o valoare autentica? Hai, mai ia o bucata de shonc din shpais si mai gandeste-te, cap sec!

    • @ionica
     Exact despre asta vorbesc. Daca ai ajuns abia la fotbalul timisorean contemporan (adica din zilele noastre)inseamna ca nu ai avansat prea mult. Insista si vei descoperi lucruri „noi” si foarte interesante. Ca o recomandare personala cauta detalii despre iluminatul public sau transportul public cu tramvaiul. Stii tu … carutele alea cu geamuri de sticla si cu roti de fier care merg pa niste bare de fier. Pentru bipezi ca tine s-a facut o sectie ajutatoare in iad. Dar tu pari sa arati un potential iesit din comun. Jignesti de mai multe ori in aceeasi sintagma (adica de mai multe ori intr-o propozitie). Ar trebui sa mergi la cateva meciuri de-ale lui POLI (poate chiar un sezon intreg)ca sa ajungi la nivelul de alfabetizare. Sunt convins ca daca te-ai adresa verbal conducerii clubului ti-ar da un card de acces gratuit pentru persoana cu grave dizabilitati intelectuale. In scris nu-ti recumand sa te adresezi ca sa eviti tocmai jignirile succesive pe care le-am mentionat anterior. Oricum dai dovada de ambitie si spirit combativ, ceea ce te-ar putea ajuta in cazul in care nu ai succes cu educatia. Dar atunci va trebui sa-ti cauti un pseudonim mai „sonor”. Asta cu „ionica” nu are un impact tocmai bun. Gandestete la „barbarul” sau „ionica cap tare” etc. Intelegi tu ce vreau sa spun, daca citesti de cateva ori. AAA … si mai ai o sansa la politie. Incearca si acolo daca nu reusesti la sporturile de contact. Acolo cred ca primesc pe oricine. Bafta!

     • Iar esti intr-o grava eroare, cu toata eruditia pe care ai imbracat-o ca pe o haina de duminica! Draga banateanule, poti sa-mi spui cate dintre premierele locale au la origini banateni neaosi, originari! Stii pe vremea cui s-a inaugurat tramvaiul cu cai sau iluminatul public? Iti spun eu: a fost un alt Marian Iancu, de pe alte plaiuri, dar acaparat rapid de menestrelii care canta pe strune false realizarile locale! Mai pune mana pe carte, nu te lasa indoctrinat de slogane. Pana atunci, mai ia cata shonc din shpais 😉

     • @ionica
      Deci sa inteleg ca te-au respins la politie. Dev ce? Ca doar pareai destul de pregatit !? Sau nu ai facut cum ti-am recomandat? Acum la obiect. Spre deosebire de tine care crezi ca banatenii sunt doar cei care au notionalitate romana, banatenii stiu ca populatia regiunii noastre este foarte „pestrita” din punct de vedere al originii. Astfel se face ca exista romani banateni, nemti banateni, slovaci banateni, unguri banateni, tigani banateni, sarbi banateni s.a. Din toate aceste nationalitati sunt banateni care pot dovedi originile lor inca din urma cu multe generatii. Apropo, tu mai stii ceva despre maica-ta? Sau cand ai fugit in vest ai lasat-o sa moara de foame? Despre problema tramvaiului din TM abia astept sa-mi explici tu cum sta treaba cu tramvaiul care nu a fost facut de banateni. Si aia cu iluminatul public … Hai cu propaganda. Vezi totusi sa nu te scapi si sa incerci sa sugerezi ca este meritul rusilor sau al bucurestenilor ca te deconspiri. Avelo baftalo rumane!

     • Eu zic sa te pui la punct un pic cu ceea ce inseamna roman, in paralel cu ceea ce inseamna nationalitate conlocuitoare! Studiaza, pune mana pe carte, vezi ce va sa zica un arbore genealogic, nu te comporta ca un sfertodoct! Nu e prea tarziu sa devii un tip obiectiv si sa recunosti meritele viniturilor in Banat! Cu stima

     • @ionica
      Pai tocmai asta fac: „recunosc meritele viniturilor in Banat”. Este limpede ca tu nu poti sa le recunosti. Oricum, vad ca acest schimb de replici de pe aici iti prinde bine. Ai inceput sa faci recomandari fara sa ai manifestari maniaco-depresive. Bravo. Te apropii de conditia de om.

     • Sa v-a chis in freza Tmisorenilor, adevaratilor (neam de Guta, si Salam),prea elevatilor (6 cai)!!!

     • @ionica draga, ce vrea sa zica legislatie, este ca Timisoara incepe din ce in ce mai mult sa se orientalizeze. Ce era tipic banatenilor era munca multa, vorba putina, bun simt cat cuprinde si respect fata de cel de alaturi. Adevarul este ca in urma cu 40-50 de ani cand veneai in Timisoara se simtea ca este ceva diferit. Ca nu conteaza nationalitatea, ca trebuie sa-ti tii gura si sa-i respecti pe vecini, ca trebuie sa muncesti si sa dai tot ce-i mai bun.
      Foarte multi din cei veniti s-au conformat si au contribuit cu un plus de culoare la diversitatea Timisoarei.
      In acelasi timp insa, au fost si multi altii care nu s-au adaptat si au adus un plus de badaranie si manelism (pot zice si asta). Adaugam asta si la exodul nemtilor si evreilor si venirea si localizarea tiganilor si avem o schimbare destul de rapida in rau a Timisorii.
      Referitor la oamenii de cultura, intr-adevar Banatul nu are foarte multi, dar are destui. Mai sunt si alti oameni importanti (Traian Vuia) dar nu cred ca este corect sa vina cineva sa ni-l scoata in fata pe Eminescu sau mai stiu eu care tinand cont ca acesti oameni s-au putut dezvolta si afirma in Romania si nu intr-un tinut stapanit de un alt imperiu si de o alta limba.
      Importanta Timisorii si unicitatea ei nu este in oamenii de cultura ci in acceptarea tuturor oamenilor care au venit in Timisoara. Ar fi bine si ca oamenii care vin in Timisoara sa invete valorile acestea si nu sa o manelizeze. In rest trebuie sa mai avem grija de primar la urmatoarele alegeri si eventual sa-i tragem de urechi pe actualii consilieri pt ca au inceput sa cam prinda radacini fara sa faca cam nimic.

  • daca in Banat este asa de rau, oamenii sunt asa de inculti….de ce d…cu ati venit aici???? plecati in Paradisul de unde ati venit si lasati-ne pe noi in „mizeria” noastra. Spuneti ca e groaznic aici in Banat si apoi citesc ca sunteti aici/ ati locuit 10-15 ani !!!pai cum naiba sa stai atata timp intr-un loc in care nu iti place?!!!! iti iei valiza si ai plecat ! sau o fi ipocrizie combinata cu nesimtire?!

  • Felicitari pentru raspuns, acesta cred ca trebuia sa fie articolul in sine!!

  • FOARTE BUNA OPINIE SI CORECT EXPLICATA !
   SUNT TOTAL DE ACORD.

 5. Ma adresez domnului Gheorghe Ilas cel care a scris articolul din ziar.Sint Timisorean din mosi stramosi arborele meu genealogic provine din vechea Cetate a Timisoarei si sincer nu am nimic cu nimeni olteni,moldoveni,ardeleni om sa fi asta conteaza!Dar, aici exista un dar,nu stiu daca stiti domnule Ilas despre planurile lui Caeusescu in privinta Banatului simplu si la obiect sa urmarit omogenizarea populatiei.Causescu se temea de Banat si de un eventual razboi civil!Dupa cum spune-am sint Timisorean, in anul 1984 m am angjat ca tot omul dupa doi ani mi sa nascut copilul si tot ca tot omul am mers la partid sa mi se dea o casa ca doar aveam dreptul mi sa raspuns ca nu am vechime si ca trebuie sa mai astept.Nu vi se pare curios domnule Ilas ca eu trebuia sa astept iar moldovenii si oltenii au primit apartamente cind au coborit din tren?
  Cunoasteti cazul Comtimului si al Platformei industriale Calea Buziasului?
  Asa zisele „vinituri” eu nu le zic asa au primit case in Timisoara si au ajuns sa se uite de sus la noi Banatenii sa ne rada in nas.Sa nu uitam ca au fost favorizati pe toate caile si ajutati in acelasi timp.In schimb noi nu aveam drepturi!Si acum va intreb domnule Ilas ce ati fi simtit dumneavoastra in locul unui Timisoarean daca ati fi vazut ca vi se refuza un drept si unui moldovean sau oltean i se pune pe tava!Si acum pentru domnul Petrica Moise:Dumneata zici ca ne mancau paduchii ca voi ati venit si ati construit te inseli domnule voi sinteti cei care ati ajuns sa mancati calbasatz si sunca la noi nu noi la voi si inca ceva daca nu veneati nu mai era nevoie sa construiti si nici sa munciti ca nu erati aici e simplu si daca nu stiti draga domnule Moise ce inseamna calbasatz intrebati-o pe sotie ca sigur e Banateanca!!!!!:)))))))

 6. Acest articol este dupa mine PUTIN xenofob…Ne trezim ca am fost invadati de alte dialecte,NU NUMAI in Timisoara ci in tot Banatul…In anii 1955-1960 s-au deportat la greu acei chiaburi-capitalisti,in locul lor venind asa-zisii venetici din Ardeal,Oltenia,sau Moldova…Dupa anii 1980 multi studenti s-au ,,aciuat” pe plaiurile noastre banatene…In acest articol p[uteati face un oarecare procent de olteni,moldoveni sau alte dialecte,sau CHIAR sa vedeti in Bucuresti daca mai exista macar 15% bucuresteni get-beget…Sa fim realisti in aceasta privinta,pentru ca in mai toate orasele mari din vest(Timisoara,Arad,Oradea chiar si Cluj)sint o increngatura de dialecte…Si apoi sarmalele le facea banatanul,un pic mai mari-10 sarme la o oala,pe cind olteanul sau moldoveanul are 50 de sarme la o oala….in plus au existat si asa-zisele casatorii mixte-banatan-moldovean sau banatan-ardelean sau banatan-oltean…Ce sens a avut acest articol ca sa invrajbim citiva comentatori??!!Cit despre echipa fanion a orasului,totul depinde de management,am avut un ZAMBON care a nenorocit blazonul echipei,dupa mine Iancu are un oarecare merit de a se intoarce PUTINUL palmares acasa(1 cupa si citeva participari in cupele europene….)

 7. Cat despre domnul Apavaloaie …
  Ia vedeti ce „fratie” este intre banateni si moldoveni:
  „Moldovenii stabiliţi în Banat şi-au făcut o asociaţie care luptă pentru păstrarea identităţii lor regionale.

  Asociaţia pentru dezvoltarea relaţiilor culturale între Moldova şi Banat „Ştefan cel Mare şi Sfânt” Timişoara a organizat, vineri seară, un bal de caritate la care au fost invitaţi să participe toţi moldovenii de seamă stabiliţi de-a lungul anilor în Banat. De selecţia răzeşilor aşteptaţi cu cocarde tricolore la locul adunării, restaurantul Universităţii Politehnica, s-a ocupat însuşi Gheorghe Atudoroaie, preşedintele organizaţiei, care a identificat peste 350 de oameni de afaceri, profesori, artişti, poliţişti, politicieni şi alte VIP-uri locale, care au fost anunţaţi de marea întâlnire printr-un răvaş cu stema Moldovei.” Asa scria in Romania Libera la 26 aprilie 2010 tot DOMNUL ILAS – autorul articolului de fata. Si in continuare IA VEDETI: „„Ideea organizării acestui bal a fost preluată, în 2003, de la celelalte asociaţii culturale din Banat: a bistriţenilor, gugulanilor, almăjenilor, bihorenilor, mehedinţenilor şi altele. Poate fi considerată o formă de consolidare a comunităţii moldovenilor din această parte de ţară şi, totodată, o metodă de luptă împotriva asimilării de către populaţia majoritară”, ne-a declarat – mai în glumă, mai în serios – Toader Apăvăloaie, vicepreşedintele Asociaţiei Moldovenilor din Banat.” PAI CUM SPUNEAM „FRATE”? Ca suntem frati? Si atunci cine vorbeste despre impotrivire si la ce se refera. La populatie majoritara? Pai suntem „frati romani” sau suntem banatenii cotropiti si moldovenii cuceritori? Cum spuneti? Hai mai o data ca parca v-ati incurcat d-le Apavaloaie. Da’ mai un detaliu. Cum se face ca asa de multi moldoveni sunt politisti in TM? Parca odinioara erau militieni destul de multi moldoveni in TM. Dvs. nu vi se pare la fel? Pai trebuie sa fie multi politisti ca sa mentina ordinea si linistea publica in municipiu! ZAU? Bine! Da’ de ce moldoveni? Hm? Ei lasa … ca sigur este o explicatie rationala la aceasta problema. Ce stiu eu. „Fratii” moldoveni care lupta impotriva asimilarii trebuie sa se simta „protejati”. Mai tine cineva minte sintagma „origini sanatoase”? Eu mai tin minte. Si sigur cativa banateni mai tin minte.

  • Domnul Toader Apavaloaie este un gunoi in asociatia moldovenilor un lingau si un pupincurist care este ajutat si sustinut de directorul complexului alt mare mahar si gunoi domnul Staicu iar in legatura cu asociatia moldovenilor este doar pentru a strange fonduri care le folosesc in scop propriu =)) inclusiv STIMATUL domn Nicolae Robu este membru al asociatiei de escroci numit ASOCIATIA MOLDOVENILOR DIN BANAT!.

 8. In privinta lui Fortuna varianta este alta…S-a aflat lovitura de stat a lui Iliescu si prin undele radio de la Europa Libera s-a realizat in genere faptul ca Fortuna a fost DOAR un umil locotenent al lui Iliescu…Aici domnule Ilas ai redactat citeva cuvinte in NECUNOSTINTA de cauza…Pentru ca Revolutia din 1989 a fost deturnata de acest Fortuna…in folosul neocomunismului(acel comunism roz-bombon…).

 9. Stati sa vedeti ce mai scria domnul Ilas prin 2004: „Toata floarea cea vestita a moldovenilor stabiliti in Timisoara si in alte localitati din Timis au fost prezenti, vineri seara, la Restaurantul Studentesc, loc unde s-a organizat prima editie a „Balului Moldovenilor”, in paralel cu comemorarea a 500 de ani de la moartea domnitorului Stefan cel Mare.
  Peste 250 de oameni de afaceri, politisti, profesori, artisti si ale VIP-uri – atent selectati de organizaori -, care-si au obarsia pe plaiurile moldave, dar au reusit sa se realizeze profesional sau in mediul afacerilor in Banat”, „Sa mai spunem ca evenimentul a fost onorat de prezenta mai multor oficialitati locale, printre care seful Politiei, chestorul Dorel M. Andras, seful Garzii Financiare, Ionel Olari, viceprimarul Dorel Borza si adjunctul sefului DGFP Timis, Doru Dudas.”

 10. Dupa parerea mea problema s-a transmis generatie dupa generatie dupa instaurarea administratiei romanesti ce a urmat anului 1918. Pe langa germani, sarbi si maghiari au fost nemultumiti si o mica parte de romani. Este celebra scrisoarea trimisa undeva la inceputul anilor ’30 (sper sa nu gresesc)de o parte din elita Banatului catre puterea de la Bucuresti unde se face vorbire de inlaturarea abuziva (in opinia lor)a localnicilor de la conducerile organizatiilor si organelor administrative locale si acapararea puterii locale de catre reprezentantii trimisi de Bucuresti care nu ar intelege stilul de viata, nevoile etc banatenilor. Mai mult elita romaneasca din Banat era nemultumita si de faptul ca anumite functii in loc sa fie date romanilor banateni au fost date maghiarilor etc. rezulta deci ca era o nemultumire a fiecaruia in raport cu „celalalt”.Unul din semnatari era Traian Vuia… Dupa razboi foametea a adus multi altii in Banat, inclusiv secui. Apoi a adus militieni si armata din Oltenia, Moldova si Ardeal. S-a ajuns la un moment dat ca majoritatea functiilor de conducere din intreprinderi, primarii etc sa fie data celor veniti. In satele germane, sarbesti sau unguresti MILITIANUL, SECRETARUL DE PRIMARIE SI PRESEDINTELE DE C.A.P. erau veniti, numiti „de sus” etc. Toti acestia nu faceau zupa, papricasul si sarmele ca banatenii…!!! 🙂

 11. Eu sunt ardelean, si va pot spune ca oamenii tampiti sunt la fel de nesuferiti, chiar daca sunt banateni, ardeleni, olteni sau moldoveni !

  • Io cred ca poti fi indreptatit sa-ti exprimi opinia despre cum sunt altii numai daca o faci din locul tau de bastina,nu stand printre cei pe care ii critici.Asa ca nu iti mai da cu parerea despre cine e tampit si cine nu,cand tu oricum ramai tot vinitura.
   A!Inca ceva: Da’ mai mereti la voi acasa si faceti acolo pe istetii!!!!

   • Unde sa se duca domnule? Acasa !? Pai astia nu au aceasta notiune. Casa spun ei la locul unde se gasesc la un moment dat. Acum spun casa la TIMISOARA. Toata TM este casa lor. Si daca-i tragi la rost, vor spune ca ei sunt romani in Romania, iar tu esti un ungur imputit care ai venit pe taramul lor. Ai inteles ungure xenofob si antiroman ce esti? Chiar daca acum te numesti Gheorghe Popescu, tu tot ungur care nu meriti sa traiesti in Romania esti. Pentru ca te iei de el – romanul universal – cu „origini sanatoase” si cu drept asupra intregii Romanii, inclusiv Timisoara. Nu ca tine care te crezi superior oamenilor simpli, romani adevarati (nu contrafacuti ca tine), si care nici macar atat de destept nu esti cum pretinzi, fiindca nici cultura adevarata nu este decat in Moldova si Oltenia. Asa ca mucles … banatene care esti lenes si fudul.

    • „UNDE SA SE DUCA” … Domnule sau Doamna, asa de cu pofta am citit scrisul dumitale, mare adevar si foarte sintetizat ai scris. Desi nu se stie de-aici cine-i Banatanu’ sau nu,dar ma-nclin sa cred dupa vorba ca D-ta chiar ESTI! Sanatate maxima.

  • asa este!
   Tampiti sunt peste tot si indiferent de origine.
   un banatean

 12. Sigur domnul Trif este mai tanar si nu stie despre stramutari, deportari si mutari de populatii in Romania. Nu stie deasemenea cum au fost prigoniti nemtii din Banat (secuii), nu stie cum s-au numit oamenii pe functii in Banat de catre romanii din Scornicesti si Bucuresti. Cum au fost evitati oamenii de cultura si de stiinta din Banat spre a nu fi trecuti in manuale. Astfel s-a ajuns la aberatia ca BOR sa-l sfinteasca pe domnul Moldovei, Stefan cel Mare cu argumentatii puerile. Iar astfel de atitudini nu o au decat cei care se considera cuceritorii unui alt popor. Asa se considera de pe la 1877 moldovenii si oltenii. Ei cred ca ne-au eliberat pe noi banatenii si ardelenii. Bietii de ei nici nu stiu cine suntem noi pentru ca nu au suficienta eruditie ca sa inteleaga. Ei cred ca sunt „frati” cu noi. Dupa ce ne-au prigonit, dupa ce ne-au izgonit „fratii” sasi si secui, vecinii de secole ai nostri care ne-au adus cultura si „lumina” din apusul Europei, dupa ce ne-au scos din cartile de istorie ale copiilor nostri, acum se intreaba „nevinovati” ca de ce nu-i consideram „frati”. Pai NU SUNTEM FRATI. Ei sunt rusofili sau otomani. Se vede si dupa culoari.

 13. Ia mergeti pana la Strehaia sa vedeti „fratii”. Sau prin Delta Dunarii la lipoveni. Sau prin satele turcesti di Dobrogea … sa vedeti ce frati sunt! De acolo au umplut banatul de „vinituri” si acum vor sa fie „frati” cu noi. Sunt zeci de ani de cand ei considera ca au cucerit Transilvania si Banatul. Probabil ca asa este.

 14. Asta-i boala noastra a romanilor: ne uitam istoria. Si asa profita tiganii si rusii kieveni si otomanii de noi.

 15. Doua tipuri majore de „vinituri” sunt in TM: cei trimisi de structurile opresive securistico-comuniste sa „vegheze” la propasirea patriei … si … aia care au venit de FOAME … nu de harnici ce erau prin locurile carora impropriu le spuneau „acasa”. De aceea unii dintre ei inca mai vorbesc despre „asimilare” si populatie majoritara. Pentru ca asa au fost ei invatati la securitate si la militie.

 16. stereotipuri vechi ilas! veniturile nu au intrecut populatia get be get banateana nici pe departe… in Timisoara in 1956 inainte de a incepe valul colonizarilor erau 142000 de mii de banateni. in 1966 erau 174000 de mii de banateni , marile descinderi au inceput abia dupa 1968…( pana at procentul era exrem de nesemnificativ, veniturile fiind integrate rapid de localnici. se uita sau se ignora un fapt: dupa 1970 cei mai multi veniti in capitala Banatului, au fost…banatenii! mai exact: locuitorii de prin comunele din jurul TIM , din judetul timis si din caras! ei au furnizat cea mai segment de locuitori pt TM! intr vade var nr veniturilor este destul de mare in Banat , dar el nu il depaseste nici pe departe pe cel al bastinasilor. cei 174000 de mii banateni( din TIM IN 1966) nu sau evaporat ci au conceput si ei … plus zecile de mii de banatenii veniti din satele din jurul TIM nu sunt luati in calcul? in plus ardelenii, maramuresenii, bistritenii, carasenii, crisenii, nu sunt considerati venituri ci de ai locului , pt ca au acelasi fond moral si aproape si spiritual …deci mai corectati dl ilas …si inca ceva: toti cei care sau integrat in Banat si si au insusit valorile banatene si striga pt Banat , sunt banateni. raducanu e penibil…ce ingrat… auzi la el , candideaza pt conducerea capitalei Banatului si nu se declara banatean, nici macar adoptat..el inca se identifica cu gorjul lui nespalat si ocult. dan negru( se scrie cu litera mica) e si mai penibil, moldovean venit in Banat considera TIM un satuc… de unde sa stie el premierele si arhitectura orasului rozelor? dar spiritul banatean? parvenit in Tim, purtat de vant in bucales – sa indragostit de mahalaua buCUResteana. si inca un gand: ardealul e plin si el de olteni si moldoveni ( aradul are un mare procent de moldoveni in componenta, sibiul -atat judetul cat si orasul a fost invadat de mult olteni, tigani si moldoveni , despre brasov-iasov nu mai vorbesc a fost colonizat de peste 100000 de mii de feciori ai vrancioaiei.., bistrita idem, clujul a ajuns sa aiba primar MOLDOVEAN, SI FOSTUL PRESEDINTE AL CJ JUDETEAN TOT UN SOLDATEL a lui stefan..( mai nou trenul de moldova nu mai ajunge in Banat, moldovenii facand halte definitive prin kolosvar, brasov si sibiu)

 17. Dar despre Proclamatia de la Timisoara ati auzit? Despre punctul 8? Sau voi „fratilor” inca dormiti?

 18. De ce sunt sterse anumite comentarii pe care le fac eu aici? Lezeaza „interesul national”? Ori SECURISTII nu „doarme”?

 19. Chiar sunt curios la cate secunde se sterg unele comentarii. Doar eu am scris cel putin 7.

 20. Ha ha! Acum nu mai stergeti? Bine bah … impartialilor!

 21. Istoria este scrisa de invingatori.

 22. Dan Negru e un circar miticizat. Na ca am devenit „xenofob”. Avea emisiuni f. faine Negru la Radio Timisoara.

  • Pardon Dan Negru este VOICULEZAT sau FELIXIZAT(Antenele 1,2,3…)Nici acum NU pot sa inteleg de ce BANATENI pur-singe precum acesta sau Florin Calinescu S-AU DEZIS de origini,de parca ar fi o rusine sa fii din Banat…Numai bine!!!

   • Florin Calinescu este banatean doar prin locul nasterii. Parintii lui nu stiu sa fie banateni.

 23. In articolul asta regasim toate raspunsurile/explicatiile standard ale celor veniti si vor sa se bage-n fata. Este impaciuitor. Dar cam la fel de destept ca aceste explicatii. Ca oltenii ocupa(u) functii de conducere e adevarat. Dar a interpreta acest ascpect ca fiind un ‘noroc’ pentru noi jigneste inteligenta. Nu pe banateni. La fel aspectul cu harnicia. Oare toti vin sa ne ajute? Multumim. Se intrebam de ce nu-si ajuta zonele din care vin (familiile poate)? Daca au atata spirit organizatoric de ce nu se reflecta acest aspect la ei acasa? Numarati masinile cu numere de TM din Tr.Severin si invers (exemplul e la intamplare). La fel aspectul cu harnicia. Satele oltenesti arata mai bine? Se poate. Eu nu le-am vazut pe acelea. Scopul meu nu este sa ma iau de ei. Nu mai spun nimic de moldoveni (aia care deranjeaza). Ci de aberatiile perpetuate in articol. Poate ca ce ma deranjeaza este exact acest tip de atitudine. Ca ai venit aici ca esti mai bun. Si ai venit la mai rau ca sa ajuti. Hai sa terminam cu prostiile. Ca uscaturi sunt peste tot stim. Si ca exista ‘vinituri’ in regula iar mi se pare rezonabil. Cred ca cei mai de calitate oameni sunt (la nivelul grupurilor mari) legati de locul lor. Pe care ar trebui sa-l faca mai bun (pentru ei si ai lor). Si sunt sigur ca exista oameni de calitate acolo. Si au atuul celui ce-si respecta radacinile. Se prea poate ca unii sa-si gaseasca rostul in alta parte. Dar bunul simt impune si oaspetilor (nu doar gazdelor). Cand esti oaspete respecti regulile gazdei. Nu-ti plac? Te duci. Nu le comentezi (cred eu). Toata lumea uita ca ‘sefii’ aceia erau impusi. Mi-ar fi rusine sa amintesc de asta (ei se lauda). Si se mira ca-i asociem unei boli. Si chiar cred ca banatul (Timisoara) e un loc primitor pentru cei ce reusesc sa-i respecte valorile. Ma intreb cate dintre ele transpar in articol?

  • Paul, xenofob imputit, mai citeste si tu Constitutia, nu poti fi musafir in tara ta! Oriunde ai dori sa traiesti, se numeste ca esti acasa! Cred ca in Banat, in caz de razboi, s-ar putea constitui imediat o Coloana a V-a care sa lupte impotriva propriilor frati! Huo, penibilule!

   • Nu, matale esti penibil!Nu ai inteles nimik din comentariul omului si nu ai inteles nimik dis spiritul banatenilor!De ce esti, AICI, frate???Ce cauti tu in aceste locuri???

    • Cum ce cauta? Nu auzi ca-i tara lui. A venit sa ne ajute … frate! Ai grija ca daca nu-l lasi sa te ajute … o iei pe coaja. Te baga la … atac la siguranta nationala sau ceva … Ce credeai? Ca a venit de FOAME? Sau pentru ca nu mai incapeau in palatul familial de la Pascani sau Suceava?

     • Frate, daca-mi raspunzi la o intrebare, primesti o excursie gratuita la manastirile din nordul Moldovei. Deci, fii atent, ca esti aproape de scara autobuzului care sa te duca in locurile cu care se mandreste Romania: care e meritul tau ca te-ai nascut aici?

   • Fa si tu o comparatie intre limbajul folosit de cei care au ceva impotriva celor veniti in BANAT si cei VENITI in BANAT,categorie din care si tu faci parte si ai sa vezi diferenta de caracter…..Iar de aici porneste totul!

   • Da,ai dreptate!Intrebarea e tare!Nu e prima oara cand o aud.Si ea vine mereu de la acelasi gen de oameni.Raspunsul e asa cum il vrei tu:io personal nu consider ca am vreun merit ca m-am nascut aici dar meritul meu e acela ca mai cred inca in ce m-o invatat mosu meu si ca inca mai incerc sa va tin piept voua.Si nici nu am sa accept faptul ca m-am nascut aici ca pe o vina,pe care trebuie sa mi-o repar traind alaturi de voi,astia…
    Da’ mai mereti…acasa!

    • Sa nu spui ca banatenii incep sa-si piarda identitatea, fiind asimilati de vinituri, ca-mi vine sa rad! Vorbesc de banatenii care, la Revolutie, au filmat de dupa perdea cum mureau viniturile pe treptele catedralei. Daca nu-ti vine sa crezi, du-te si citeste placa de marmura de pe zidul catedralei. In viziunea mea, banatenii adevarati sunt la Teregova, acolo unde s-a luptat cu arma in mana impotriva comunistilor. Tu, daca ar fi sa te autoevaluezi, in comparatie cu teregovenii, meriti apelativul de banatean? Sa fim seriosi

    • bineinteles…. trebuie sa-ti cer tie voie sa ajung in TM… si daca plec, tot la tine trebuie sa ma vin. am voie sa raman numai acasa, ca doar tu esti european, nu ca moldovenii. acum portzi un jihad cu viniturile. tu si pavel chinezu’ aparati civilizatia! nici meteorisme nu tragi de civilizat ce esti. nu si nu! doar cu kant si cu wittgenstein! si-atat! normal, doar va mandriti cu casele vagon de vaiuga. asa arhitectura invidiaza si japonezii si norvegienii. da’ cand vezi kitsch-urile de baroc svabesc din TM juisezi. ciudat e ca toti istoricii unguri spun ca banatenii-s doar vinituri de olteni pripasiti in vreo 200 de ani. da’ de ce-s costumele banatenilor incarcate ca la asiatici? au n-a fost vilayetu’ de timisoara turcificat bine? unii oameni rai zic ca manelele au ajuns in ardeal prin stana izbasa si prin muzica ,,banateana” din anii ’70-’80. maneaua a venit pe unde stia sa intre. nu degeaba-i minodora mandra si grasa.

     • oltenii emigrati in BANAT pe vremea austriecilor se numeau bufani…vinituri sunt toti cei adusi de comunisti dupa modelul Stalin in urss…daca ar durea prostia,multi ati muri de durere..:(

   • ai dreptatepopescu.De unde sa citeasca banatanul constitutia ? AU creierul invelit in clisa.IS mindri si falosi dar tare puturosi.Moldovenii ,oltenii si ardelenii au ridicat banatul , au construit si era banatul fruncea.SI tot moldovenii , oltenii si ardelenii au plecat in strainatate , muncesc si sint apreciati . banatanul na muncit in romania ca asa se numeste tara lui, ca banatul nui regiune autonoma si nu munceste nici in alta tara.Cu criza or saracit si ei de le cad casele de vaiuga peste ei.Au vazut ei oare gospodarii in moldova , ardeal sau oltenia? SE lauda unul ca sint primitori. fugi…Romanii din toata tara sint primitori -exclus banatul.

    • mai mare prostie ca asta nu am citit nicaieri…voi sunteti emigranti de si prin Romania,munciti de foame,de aia nu stati la voi in batatura…

  • @Popescu Adumitroaie
   Am avut placerea sa vizitez frumoasele manastiri bucovinene atunci cand eu parcurgeam perioada de educatie generala scolara, iar tu fugeai in Banat de foame. Dar trebuie sa incerci sa te mai instruiesti putin fiindca nu poti sa fii roman adevarat si sa crezi ca Romania se mandreste doar cu manastirile din Moldova. Sau doar valorile neamului tau moldovenesc sunt „adevarate”. Cele care sunt ale neamului meu nu trebuie evidentiate. Asa-i? Deci explica-mi inca o data cum esti tu de „smecher” si eu fiindca sunt banatean sunt „prost”. Hai explica-mi cum trebuie eu sa adopt „valorile” moldovenesti si sa le ignor pe ale mele. 90 de ani ne-ati bagatelizat, ne-ati jefuit si ne-ati umilit … chiar in „casa” noastra. Acum faceti acelasi lucru. Rastamaciti toate evidentele. Nu sunteti suficient de educati ca sa intelegeti ca in Banat s-a trait mult … muuult … mai bine si nu cu mult timp in urma. Dar de vreo 90 de ani incoace lucrurile au „luat-o la vale”. Aici interveniti voi. Atata ne-ati ajutat de ne-ati adus exact la nivelul vostru. Aproape toti banatenii care au mai ramas se gandesc la emigrare. Chiar si cei varstnici. Si tu imi explici mie despre manastirile bucovinene. Nu ti-e rusine sa incerci sa manipulezi in felul asta, facand apel la locasurile sfinte ale neamului romanesc? Nu ti-e frica de Dumnezeu? De ce invoci astfel de chestiuni? Crezi ca si alea sunt doar ale tale? Deci tot ce-i bun este al tau, iar borhotul si noroiul sunt ale mele? Nerusinatule. De aceea romanii sunt vazuti rau de toti. Pentru ca oameni mici ca tine le „fura” identitatea nationala si spirituala si o tarasc in cocina lor meschina folosind-o cu scop manipulator. Rusine sa-ti fie. Mi-ai confirmat odata in plus ca moldovenii si oltenii se considera superiori si sunt hotarati sa domine pe oricine nu este cu ei. Invocati orice doar ca sa legitimizati o nelegiuire. Oameni ca tine fac „faima” noastra, a romanilor! O fac praf …

   • Draga, ati trait mult mai bine datorita micului trafic de frontiera, cohortelor de sarbi care va vindeau ceasuri cu 7 melodii, nu – vezi Doamne! – harniciei de care ati deborda! Sa-ti fie rusine

    • @Romica Vlad
     Mai Romica Vlad. Daca nu-ti place pe aici, sa stii ca nu te tine nimeni cu forta. Te deranjeaza „cohortele de sarbi”? Esti liber sa pleci. Te simti nefericit? Asta ma bucura dar TU est liber sa migrezi mai departe. Te deranjeaza opinia mea. La fel iti raspund: „ESTI LIBER SA PLECI”. Du-te in moldova sau oltenia pe care sugerezi ca ar fi buricele pamantului. Daca nu poti sa te urci in tren fa un apel public. Sigur sa gaseste un banatean saritor care sa-ti dea o mana de ajutor.

    • Draga Romica Vlad, te-as invita in satul din care sunt parintii mei, ca sa vezi cum arata acum, dupa ce svabii au plecat, sarii (doar batranii au mai ramas), ungurii au vandut si ei si-ti pot arata poze ca sa vezi cum arata satul inainte de a fi „colonizat” de unii altii veniti din alte parti ale tarii. Ce pot sa-ti spun este ca vecinii de langa noi, unul moldovean cu 10 copii, celalalt moldovean cu 4 copii, stau si mananca sminte in fata postii si rad de tatal meu ca stropeste via, sau copacii. Daca nu sunt in fata postii, atunci sunt in birtul din sat, muti de beti si asa-i prinde si toamna, cand vin la noi la poarta sa ceara sa le dam 2-3 pere sau mere sau struguri, ca eu nu au. Oare cine i-a „obligat” sa nu aiba?Oare e greu sa-ti sadesti un pom fructire in gradina? Nu, dar e mult mai usor sa lasi sa-ti ceasca iarba pana-n gat si tu sa stai sa bei de dimineata pana seara si sa faci misto de cel care munceste. Nu se lauda nimeni ca este banatean, dar cei care ati venit in Banat, sunteti cei mai rai din cei rai, ati crezut ca aici umbla cainii cu covrigi in coada. Daca tot coiati sa munciti, ati fi ramas la voi acasa, sa trageti acolo in plug si sa traiti bine.

 24. Fiind banatean si nascut crescut in Banat,dau dreptate unor parti ale articolului,si unelor commenturi postate aici ex> Dan Negru. Uitati-va la Cluj ,de cand a luat primaria Boc pina azi,orashu ala a explodat economic si cultural din toate punctele de vedere. De Miticia nu mai zic ca…doar e capitala. Acum ganditi-va voi (sunt total apolitic) cate chestii noi s-au facut in tm in ultimii ani de cand Dl Ciuhandu ne conduce orashul? Judecati dupa. Ne ducem in jos si asta nu datorita ”emigrantilor” 🙁

 25. Eu doresc moldovenilor sa-si gaseasca independenta si autonomia. Au dreptul la autodeterminare si la conservarea valorilor lor traditionale … Si oltenilor le doresc asisderea. Sa fie independenti, sa nu mai trebuiasca sa tina in spate pe nimeni, sa nu trebuiasca sa sara in ajutorul celor care nu doresc ajutor.

 26. Abia acum am vazut ca din nou mi-a fost stearsa o postare. Deci am avut dreptate.

 27. Pentru ca sigur va fi din nou stearsa postarea mea cu linkul catre textul Memorandumului de la 1938 al lui Iuliu Maniu catre rege, fac recomandarea celor interesati sa caute via internet acest text. Este uluitor cat de actuale sunt problemele pe care le ridica Iuliu Maniu in 1938. Ceea ce ma face sa cred ca Banatul si Ardealul au avut soarta unor teritorii cucerite de olteni si moldoveni. Si asa sunt perceptiile lor si in zilele noastre cred eu. Poate ma insel … dar ma indoiesc.

 28. Am gasit asta pe un blog. Este interesant. „wtf spus
  septembrie 18, 2010 la 8:06 pm

  Chiar nu am ce sa-ti raspund, esti indoctrinat, ai idei putine si fixe… chiar crezi ca esti mare geniu ca ai facut o scoala militara si ca ai fost/esti militar?
  Cat despre Timisoara, sa te stergi la gura inainte sa vorbesti de orasul asta… si tu si toti cei indoctrinati de comunisti/neocomunisti…
  intreaba, informeaza-te ce a fost la Timisoara, daca se poate si iti permit baietii de la structurile informative din mai multe surse… vorbeste cu mamele ramase fara copii, cu cei raniti, cu cei iesiti in strada in decembrie 1989 si dupa sa-ti permiti sa vorbesti de Timisoara…
  v-ati obisnuit cu metehnele valaho-moldovene, dar bucurestiul nu e Timisioara, constanta nu e Timisoara… Timisoara e Timisoara, oras unic…

  Cat despre partea cu autonomie… Astăzi, în cadrul Uniunii Europene, un stat precum Banatul republican ar fi arătat precum Slovenia; bine dezvoltat, multietnic, civilizat. Cu cea mai densă reţea de căi ferate din zonă, canal navigabil legat de Tisa, Dunăre, Rhin, Main, cu redutabila oţelărie din Reşiţa şi o capitală europeană la Timişoara, cu legătură directă spre Vest, prin Ungaria. Moşteniri ale unui imperiu pe care-l regretăm. Bogăţii naturale, uraniu, petrol şi o agricultură prosperă în cel mai mare grânar din Europa. Cele două regate corupte şi înapoiate, România şi Yugoslavia au tras istoria înapoi, o istorie pecetluită de imensele greşeli ale celor ce au decis la Paris configuraţia nouă a continentului…
  …Au fost voci care, aprobând o Republică Bănăţeană a Sfaturilor, de coloratură social-democrată, au afirmat clar că atât românii cât şi sârbii ar prefera un Banat independent decât unul unit cu România sau Serbia. Sigur că nu toată lumea gândea astfel, în cadrul etniilor invocate. Este însă o idee demnă de a reţine atenţia, deoarece mulţi istorici români se grăbesc să pună iniţiativa republicanismului bănăţean doar pe seama germano-maghiarimii social-democrate. (Uităm că până şi populaţia rurală îşi dorea o…”Republică Ţărănească”). Desigur, şvabii erau scindaţi între dorinţa unirii cu România, pe care o considerau mai permisivă cu germanii decât Yugoslavia inamică şi cea a constituirii în Banat a unei republici. Între social-democraţii care constituiau nucleul administrativ al Timişoarei banatice şi militarii sârbi, care au invadat Banatul din dorinţa de a-l ataşa Yugoslaviei, au avut loc incidente grave, apelându-se la forţa armelor.
  Administraţia Republicii banatice, care nu recunoştea ierarhia impusă de la Novi-Sad, din Voivodina, a atras atenţia armatei de ocupaţie sârbă că organizarea unui eventual referendum ar da câştig de cauză majorităţii româneşti, încercând astfel descurajarea tendinţelor anexioniste ; pe de altă parte presa germană timişoreană a dus o campanie împotriva anexării la România; s-a elaborat şi un manifest şvăbesc, trimis şi la Paris, care era pentru o autonomie suverană şi integralitatea Banatului. Acesta a fost ironizat, culmea, tot în presa germană de însuşi demnitarul bucureştean Take Ionescu (ca un drept la replică), cel care denumea Ungaria, eventual refăcută în graniţele medievale şi cu un Banat dependent de patria-mamă, “Elveţia de operetă”. Probabil tradiţionala batjocură bucureşteană din vocabularul takist a inspirat jalnicul cor al celor ce, cu gelozie afirmau că bănăţenii voiau să devină un canton stil helvetic. Dar bănăţeni de toate naţiile nu se doreau locuitorii unei provincii oarecare, ci voiau să devină locuitorii unui stat independent şi neutru. Fruntaşul social-democrat Iosif Gabriel, de pildă, vedea Banatul ca o republică independentă, unită cu un teritoriu din dreapta Tisei, unde locuiau şi şvabi. În mod categoric şi firesc, nici populaţia germană nu era dispusă să “cotizeze” la despăgubirile de război ce reveneau statului maghiar. De aceea rămânerea în cadrul Ungariei, fie şi ca stat autonom, dar plătitor de despăgubiri nu era întrutotul pe placul bănăţenilor. Se ia prea puţin în calculul istoricilor români problema plăţilor despăgubirii, care înspăimânta populaţia şi o făceau să reflecteze, în ce măsură nu era mai convenabilă unirea cu România, fără să îşi dea seama că aceasta va fi mai mult o anexare, urmată de spolierea tuturor resurselor, după cum România Mare a făcut-o cu toate provinciile, căci din Basarabia, Ardeal etc. totul a fost cărat spre Muntenia iar supercentralizarea a început chiar atunci. Ba mai mult: dacă, datorită ocupaţiei sârbeşti şi instalării noii administraţii belgrădene, tot n-a fost să fie republică, Banatul, fără să comenteze prea mult şi la comanda Antantei era împărţit de statele, român şi sârb, care nu trebuiau să plătească despăgubiri, dar şi-au împărţit fostele teritorii imperiale ca pe o pradă de război. Aşadar, de jaf n-a scăpat acest teritoriu bogat şi bine organizat; Banatul a plătit celor două state, Yugoslavia şi România, de parcă el ar fi declanşat ostilităţile.
  Otto Roth, Comisarul-Preşedinte, pentru un scurt timp, al Banatului a afirmat că însuşi Kun Bela, preşedintele bolşevic al Ungariei ar fi fost de acord cu o Republică în Banat, urmând ca pe viitor să nu se mai considere nimeni român, sârb, maghiar, ci bănăţean! Este o anticipare absolut normală a spiritului multicultural al Timişoarei, conform căruia nu numai românii sunt consideraţi bănăţeni. Tot acum se pare că a fost lansat sloganul “Banatul – al bănăţenilor!”, oricum mai normal decât celebrul “Vrem Ardealul fără ardeleni”, lozincă lansată de naţionalismul bucureştean.
  După ocuparea Timişoarei de trupele române, regimul lui Horthy îl arestează pe fostul Preşedinte al Republicii Bănăţene. După eliberare, social-democratul Otto Roth se retrage în România, funcţionând în baroul avocaţilor timişoreni.

  P.S. Conştiinţa de sine a generat această maturitate a gândirii statale. Să-i zicem conştiinţă statală, generată de activitatea concentrată a unei administraţii eficiente, austriece şi maghiare, care a acţionat pe un teritoriu fertil, cu bogăţii naturale, reuşind să aşeze o infrastructură europeană. Mercantilismul, spiritul practic al localnicilor s-a suprapus cu efectele benefice ale iluminismului theresiano-iosefin, care a instruit şi educat inclusiv populaţia majoritară românească. Reuşita învăţământului, superioară chiar unor state din Occident, s-a suprapus, în Banat, succesului unei colonizări din mai multe zone ale continentului. Eficienţa acestei multiculturalităţi şi-a plurilingvismului, suprapunerea celor mai interesante tradiţii etnice, unică prin diversitatea ei, a surâs ironic pretenţiilor constituţionale ale statului român postbelic de a se autoîntitula „naţional şi unitar”. Românizarea, în sens dâmboviţean, purificarea etnică prin „debarasarea” de germani şi evrei, atitudinea ostilă faţă de alte naţii sunt singurele acţiuni pe deplin reuşite ale României Mari şi Mai-Puţin-Mari. Ura punctuală a vlădicilor de la Bucureşti faţă de tot ce înseamnă bănăţean (chiar şi faţă de români, nu numai vizavi de „boanghine”, „bozgori”, „nemţălăi” etc. ) a fost contraproductivă. Aşteptam ca măcar Uniunea Europeană să-i pună la punct pe mitici. Dar, în afara faptului că ei sunt cei ce ne vor reprezenta la Bruxelles, fără a avea o luminoasă tradiţie în contact cu alte neamuri şi rase, înapoierea fără întoarcere ne face să ne simţim net inferiori bunicilor noştri bănăţeni din 1919.”

  • „Banatul – al banatenilor!” nu vi se pare un indemn nationalist, xenofob? intreb si eu ca tot omul

   • Dar „Banatul – al TUTUROR” cum pare? Sau „satul tau – al tuturor”? Sau „casa ta e si a mea”? Probabil ca pentru tine nu-i nici o diferenta. Si uite-asa intreb si eu – ce-ar fi daca s-ar „muta” in Banat toti tiganii din Romania? Ca doar is romani. Dar ce-ar fi daca in curtea ta s-ar muta toti romanii pe care-i cheama Vlad (ca pe tine) ce-ar fi? Hai te rog raspunde la intrebarile astea !

    • Aici faceti o mica confuzie: in timp ce casa mea este o entitate privata, Banatul este o zona publica. Poate sa se mute aici si Dalai Lama, pentru ca – dupa cum cred ca stiti – Declaratia Universala a Drepturilor Omului spune ca orice persoana are dreptul sa se stabileasca unde doreste pe planeta asta. Sau n-ati auzit de declaratia asta? Scuze…

     • Dar despre bun simt si respect comunitar scrie in Declaratia drepturilor omului? Despre integrare comunitara scrie? Sau retorica la care faci apel este pura DEMAGOGIE? Si daca totusi au voie sa vietuiasca oricine oriunde – atunci intreb si eu: pentru ce trebuie sa mai sustina regiunea noastra dezvoltarea altei regiuni? Daca si asa „romanii” de acolo vin incoace si noi ii „asteptam” cu bratele deschise obligatoriu? Si totusi de ce trebuie sa vina romanii in Banat? Nu se simt bine la ei acasa? Ce le lipseste? Ce cauta? Eu stiu ca daca am rostul meu intr-un loc, atunci nu plec niciunde. Sa inteleg ca ei nu-si au rostul acasa la ei? Si atunci ce m-ar face sa cred ca-si vor gasi rostul acasa la mine? Si totusi: „Care-i rostul lor?” Stiu macar ei care-i rostul lor acasa la ei sau macar acasa la altcineva? Ca pana acum pare ca ei sunt convinsi ca rostul lor in Banat este sa conduca! Si parca asta nu are nimic cu Declaratia drepturilor omului care o invoci. Ci mai degraba are a face cu COTROPIREA unui teritoriu si ASUPRIREA unei populatii. Dar este doar parerea mea si iti trebuie putin mai mult decat DEMAGOGIE ca sa reusesti sa mi-o schimbi.

     • Pot sa-ti raspund printr-o intrebare? Oare ce a cautat Einstein in America? De ce nu l-au trimis cei de acolo inapoi la origini, ca sa nu le „cucereasca” premiul Nobel cu inteligenta lui? Hai, raspunde

     • @ionica
      Acum vrei sa insinuezi ca vrei sa „cuceresti” vreun premiu si de aceea ai venit in Banat? Sau poate ca l-ai cucerit deja si vrei sa-l dedici tuturor banatenilor? Ma indoiesc, dar mai stii? Sau poate pentru ca esti prigonit de cineva sau ceva? Nu-ti fa probleme: si tulburarea de personalitate de tip narcisist si paranoia sunt boli care pot fi tinute sub control (medical) si vei face impresie la fel de buna ca si pana acum. Oricum ar fi eu iti recomand http://www.psihoterapia.eu care te-ar putea ajuta sa-ti „ajustezi” atitudinea si comportamentul astfel incat sa te considere si altii un „tip normal”. Repet ce am spus si mai sus: incerca sa te adresezi verbal fiindca se vede ca scrisul nu este in favoarea ta. Iti doresc succes pe mai departe.

     • Tu ai grave frustrari si tulburari de personalitate, nu degeaba stii pe de rost site-uri dedicate psihopatilor! Mai baiatule, de ce crezi tu ca daca te crezi banatean ai dreptul sa jignesti? Daca nu suporti valul de vinituri, care au civilizat Banatul ca si colonistii englezi America, du-te invartindu-te! Du-te si spala vase in Canada, ca asta este singura meserie pe care stiti sa o faceti cu profesionalism afara. Nu e vina voastra, ci a faptului ca toata viata, acasa, n-ati facut decat sa asteptati ca lucrurile sa se intample. Ca si Revolutia, care a fost declansata si sustinuta de vinuturi! Voi ati facut casete video si le-ati vandut pe bani buni la Canal 5 sau la alte televiziuni interesate. Asta sunteti, prietene, niste speculanti ordinari, care ati fi in stare sa-l puneti pe infractorul de Iancu si primar numai sa va tina echipa fanion, mandria Banatului, in Divizia A. Ca aici toata lumea aduna la spais, nu are timp de generozitati. Au avut dreptate fratii cristescu, sa va ia fabricile cu japca si sa va trimita in somaj. Asta meritati, pentru ca nu aveti coloana

     • @ionica
      Vezi ca ti s-au umflat venele pe frunte. Fii mai calm cand incerci sa-ti exprimi opiniile. Macar sa faci impresia ca stii ce vorbesti.

     • @ionica si @Romica Vlad
      Mi-au sarit in ochi orele la care voi doi postati comentarii (adica scrieti aici) si zilele din saptamana. Pare ca voi ori nu aveti serviciu, ori aveti serviciul propagandistico-moldovenesco-militienesco-securistic. Cred ca voi de fapt stati la niste locuri de munca pe bani frumosi si de plictiseala mai scuipati cate o jignire adresata la modul general celor care va permit. Inseamna ca eu degeaba l-am indemnat pe ionica sa se orienteze profesional catre politie, ca el este deja „membru plin”. Sau „organ” i se spune? Tot timpul ma incurc la astea …

  • Domnule draga, esti printre putinii banateni ancorati in realitate, care evoca istoria noastra , a banatenilor, fara patimi si influente politice.

  • stimate Domn
   sant in multe puncte de aceasi parere cu dumneavoastra ,petitia facuta congresului de la Trianon din partea Svabiilor Banateni semnata de Domnul Frecot in care as-i exprima doriinta de a se alipii Romaniei a fost fondata pe baza faptului ca Svabii Banateni si toate etniile Banatene au suferit foarte mult din cauza Maghiarizarii fortate in identitatea lor si erau la cativa pasi de as-i pierde identitatea nationala.Speranta era era intr-o Autonomie Banateana in statul Roman. Aceasta cum stim a culminat cu Vanzarea evreiilor si svabiilor fapt pe care eu nu voi uita niciodata si istoria arata ca acest lucru a fost cea mai josnica fapta pe care o cunosc in a doua jumatate a secolului 20.

 29. Am gasit asta pe un blog. O postez in cateva fragmente. „wtf spus
  septembrie 18, 2010 la 8:06 pm
  Chiar nu am ce sa-ti raspund, esti indoctrinat, ai idei putine si fixe… chiar crezi ca esti mare geniu ca ai facut o scoala militara si ca ai fost/esti militar?
  Cat despre Timisoara, sa te stergi la gura inainte sa vorbesti de orasul asta… si tu si toti cei indoctrinati de comunisti/neocomunisti…
  intreaba, informeaza-te ce a fost la Timisoara, daca se poate si iti permit baietii de la structurile informative din mai multe surse… vorbeste cu mamele ramase fara copii, cu cei raniti, cu cei iesiti in strada in decembrie 1989 si dupa sa-ti permiti sa vorbesti de Timisoara…
  v-ati obisnuit cu metehnele valaho-moldovene, dar bucurestiul nu e Timisioara, constanta nu e Timisoara… Timisoara e Timisoara, oras unic…
  Cat despre partea cu autonomie… Astăzi, în cadrul Uniunii Europene, un stat precum Banatul republican ar fi arătat precum Slovenia; bine dezvoltat, multietnic, civilizat. Cu cea mai densă reţea de căi ferate din zonă, canal navigabil legat de Tisa, Dunăre, Rhin, Main, cu redutabila oţelărie din Reşiţa şi o capitală europeană la Timişoara, cu legătură directă spre Vest, prin Ungaria. Moşteniri ale unui imperiu pe care-l regretăm. Bogăţii naturale, uraniu, petrol şi o agricultură prosperă în cel mai mare grânar din Europa. Cele două regate corupte şi înapoiate, România şi Yugoslavia au tras istoria înapoi, o istorie pecetluită de imensele greşeli ale celor ce au decis la Paris configuraţia nouă a continentului…

 30. „…Au fost voci care, aprobând o Republică Bănăţeană a Sfaturilor, de coloratură social-democrată, au afirmat clar că atât românii cât şi sârbii ar prefera un Banat independent decât unul unit cu România sau Serbia. Sigur că nu toată lumea gândea astfel, în cadrul etniilor invocate. Este însă o idee demnă de a reţine atenţia, deoarece mulţi istorici români se grăbesc să pună iniţiativa republicanismului bănăţean doar pe seama germano-maghiarimii social-democrate. (Uităm că până şi populaţia rurală îşi dorea o…”Republică Ţărănească”). Desigur, şvabii erau scindaţi între dorinţa unirii cu România, pe care o considerau mai permisivă cu germanii decât Yugoslavia inamică şi cea a constituirii în Banat a unei republici. Între social-democraţii care constituiau nucleul administrativ al Timişoarei banatice şi militarii sârbi, care au invadat Banatul din dorinţa de a-l ataşa Yugoslaviei, au avut loc incidente grave, apelându-se la forţa armelor.
  Administraţia Republicii banatice, care nu recunoştea ierarhia impusă de la Novi-Sad, din Voivodina, a atras atenţia armatei de ocupaţie sârbă că organizarea unui eventual referendum ar da câştig de cauză majorităţii româneşti, încercând astfel descurajarea tendinţelor anexioniste ; pe de altă parte presa germană timişoreană a dus o campanie împotriva anexării la România; s-a elaborat şi un manifest şvăbesc, trimis şi la Paris, care era pentru o autonomie suverană şi integralitatea Banatului. Acesta a fost ironizat, culmea, tot în presa germană de însuşi demnitarul bucureştean Take Ionescu (ca un drept la replică), cel care denumea Ungaria, eventual refăcută în graniţele medievale şi cu un Banat dependent de patria-mamă, “Elveţia de operetă”. Probabil tradiţionala batjocură bucureşteană din vocabularul takist a inspirat jalnicul cor al celor ce, cu gelozie afirmau că bănăţenii voiau să devină un canton stil helvetic. Dar bănăţeni de toate naţiile nu se doreau locuitorii unei provincii oarecare, ci voiau să devină locuitorii unui stat independent şi neutru. Fruntaşul social-democrat Iosif Gabriel, de pildă, vedea Banatul ca o republică independentă, unită cu un teritoriu din dreapta Tisei, unde locuiau şi şvabi. În mod categoric şi firesc, nici populaţia germană nu era dispusă să “cotizeze” la despăgubirile de război ce reveneau statului maghiar. De aceea rămânerea în cadrul Ungariei, fie şi ca stat autonom, dar plătitor de despăgubiri nu era întrutotul pe placul bănăţenilor. Se ia prea puţin în calculul istoricilor români problema plăţilor despăgubirii, care înspăimânta populaţia şi o făceau să reflecteze, în ce măsură nu era mai convenabilă unirea cu România, fără să îşi dea seama că aceasta va fi mai mult o anexare, urmată de spolierea tuturor resurselor, după cum România Mare a făcut-o cu toate provinciile, căci din Basarabia, Ardeal etc. totul a fost cărat spre Muntenia iar supercentralizarea a început chiar atunci. Ba mai mult: dacă, datorită ocupaţiei sârbeşti şi instalării noii administraţii belgrădene, tot n-a fost să fie republică, Banatul, fără să comenteze prea mult şi la comanda Antantei era împărţit de statele, român şi sârb, care nu trebuiau să plătească despăgubiri, dar şi-au împărţit fostele teritorii imperiale ca pe o pradă de război. Aşadar, de jaf n-a scăpat acest teritoriu bogat şi bine organizat; Banatul a plătit celor două state, Yugoslavia şi România, de parcă el ar fi declanşat ostilităţile.

 31. „…Au fost voci care, aprobând o Republică Bănăţeană a Sfaturilor, de coloratură social-democrată, au afirmat clar că atât românii cât şi sârbii ar prefera un Banat independent decât unul unit cu România sau Serbia. Sigur că nu toată lumea gândea astfel, în cadrul etniilor invocate. Este însă o idee demnă de a reţine atenţia, deoarece mulţi istorici români se grăbesc să pună iniţiativa republicanismului bănăţean doar pe seama germano-maghiarimii social-democrate. (Uităm că până şi populaţia rurală îşi dorea o…”Republică Ţărănească”). Desigur, şvabii erau scindaţi între dorinţa unirii cu România, pe care o considerau mai permisivă cu germanii decât Yugoslavia inamică şi cea a constituirii în Banat a unei republici. Între social-democraţii care constituiau nucleul administrativ al Timişoarei banatice şi militarii sârbi, care au invadat Banatul din dorinţa de a-l ataşa Yugoslaviei, au avut loc incidente grave, apelându-se la forţa armelor.
  Administraţia Republicii banatice, care nu recunoştea ierarhia impusă de la Novi-Sad, din Voivodina, a atras atenţia armatei de ocupaţie sârbă că organizarea unui eventual referendum ar da câştig de cauză majorităţii româneşti, încercând astfel descurajarea tendinţelor anexioniste ; pe de altă parte presa germană timişoreană a dus o campanie împotriva anexării la România; s-a elaborat şi un manifest şvăbesc, trimis şi la Paris, care era pentru o autonomie suverană şi integralitatea Banatului. Acesta a fost ironizat, culmea, tot în presa germană de însuşi demnitarul bucureştean Take Ionescu (ca un drept la replică), cel care denumea Ungaria, eventual refăcută în graniţele medievale şi cu un Banat dependent de patria-mamă, “Elveţia de operetă”. Probabil tradiţionala batjocură bucureşteană din vocabularul takist a inspirat jalnicul cor al celor ce, cu gelozie afirmau că bănăţenii voiau să devină un canton stil helvetic.”

 32. Domnii mei, problema nu e legata de personalitatea si moralitatea celor veniti din alte zone ci, de ceea ce fac ei aici!
  Oricine e binevenit in Banat daca aduce un plus de valoare, daca vine sa munceasca (nu sa faca contrabanda sau sa insele), sa invete (nu sa se imbete prin birturi) sa aduca o noua mentalitate care sa duca la un eventual progres (nu sa asculte manele la maxim prin garsoniere ponosite)…
  Asadar, deranjul mare este atunci cand acestia vin si poate ocupa joburile care puteau fi ale banatenilor (dar ei acceapta un salariu de nimik…pe care nu il aveau acolo de unde vin ei) si…lista poate continua…
  Totusi, eu consider ca in randul timisorenilor exista astfel de ” exemplare”

  • Mai baiatule, manele se canta in Banat la tine! Stana, Codreanu, Guta, Sorina si altii nu s-au nascut in Moldova, imbecilule. Poate ar fi bine ca banatenii sa faca, din cand in cand, cursuri de folclor autentic in Moldova. Unde putinele manele care se aud is aduse de ciumpalacii care au trecut prin Cimisoara. Atat de bogati in valori sunteti, incat va laudati cu Bela Bartok si Johny Weismuller. Romani sadea

   • Popescule! Esti in schimbul 3 sau faci ore suplimentare? Aveti voie sa lucrati de acasa? Ma intriga modul in care ti-ai ales subiectele care sa le comentezi. Tare as fi curios sa-ti vad fisa postului. Dupa cat de efiient sari de la un raspuns la altul inteleg ca ai dorinta de avansare. Vad ca te dai moldovean. Nu ei sunt aia ahtiati dupa grade. Sau se dau sporuri?

   • Domnule Popescu,
    Din acest comentariu se vede foarte clar mentalitatea dvs. Johnny Weissmueller si Bela Bartok nu au fost romani. Nici nu ne laudam cu asta. In schimb au fost banateni. Si ii apreciem pt valoarea lor – nu pt faptul ca au fost sau n-au fost romani. Si ei au fost ‘frati’ cu noi, daca tot e vb de frati. Dar se pare ca nu cu dvs. Care nu apreciati decat valorile romanesti pure care se pot gasi doar in Moldova (lucru cu care nu-s tocmai de acord la influenete ruso-otomane care au existat de-a lungul timpului). Ei, la noi este un mix de culturi, fiecare pastrandu-si anumite caracteristici, dar adoptand si de la celalalte. Si acesta este un lucru cu care ne mandrim. Si nu sa ne rusinam!
    Stima

    • Si as mai vrea sa adaug ceva: nu cred ca cei care nu se conformeaza valorilor noastre nu sunt apreciati. Dimpotriva. Problemele apar atunci cand cei cu valori diferite au atitudini zenofobe fata de locuitorii Banatului (fie romani, germani, maghiari, sarbi, evrei, slovaci, cehi, bulgari etc).
     Cat despre manele: Nu stiu unde cate se asculta, in tot cazul in Timisoara in centrul orasului nu e usor sa gasesti un local in care se asculta manele, spre deosebire de Iasi!

     • Scuze pentru cele 100 de raspunsuri. Ma refeream la faptul ca cei care se conformeaza valorilor noastre sunt apreciati, si nu invers. De asemenea ‘xenofobe’, nu ‘zenofobe’. Nu exista optiunea de a edita un comentariu, nu-i asa?

 33. „Dar bănăţeni de toate naţiile nu se doreau locuitorii unei provincii oarecare, ci voiau să devină locuitorii unui stat independent şi neutru. Fruntaşul social-democrat Iosif Gabriel, de pildă, vedea Banatul ca o republică independentă, unită cu un teritoriu din dreapta Tisei, unde locuiau şi şvabi. În mod categoric şi firesc, nici populaţia germană nu era dispusă să “cotizeze” la despăgubirile de război ce reveneau statului maghiar. De aceea rămânerea în cadrul Ungariei, fie şi ca stat autonom, dar plătitor de despăgubiri nu era întrutotul pe placul bănăţenilor. Se ia prea puţin în calculul istoricilor români problema plăţilor despăgubirii, care înspăimânta populaţia şi o făceau să reflecteze, în ce măsură nu era mai convenabilă unirea cu România, fără să îşi dea seama că aceasta va fi mai mult o anexare, urmată de spolierea tuturor resurselor, după cum România Mare a făcut-o cu toate provinciile, căci din Basarabia, Ardeal etc. totul a fost cărat spre Muntenia iar supercentralizarea a început chiar atunci. Ba mai mult: dacă, datorită ocupaţiei sârbeşti şi instalării noii administraţii belgrădene, tot n-a fost să fie republică, Banatul, fără să comenteze prea mult şi la comanda Antantei era împărţit de statele, român şi sârb, care nu trebuiau să plătească despăgubiri, dar şi-au împărţit fostele teritorii imperiale ca pe o pradă de război. Aşadar, de jaf n-a scăpat acest teritoriu bogat şi bine organizat; Banatul a plătit celor două state, Yugoslavia şi România, de parcă el ar fi declanşat ostilităţile..”

 34. „Otto Roth, Comisarul-Preşedinte, pentru un scurt timp, al Banatului a afirmat că însuşi Kun Bela, preşedintele bolşevic al Ungariei ar fi fost de acord cu o Republică în Banat, urmând ca pe viitor să nu se mai considere nimeni român, sârb, maghiar, ci bănăţean! Este o anticipare absolut normală a spiritului multicultural al Timişoarei, conform căruia nu numai românii sunt consideraţi bănăţeni. Tot acum se pare că a fost lansat sloganul “Banatul – al bănăţenilor!”, oricum mai normal decât celebrul “Vrem Ardealul fără ardeleni”, lozincă lansată de naţionalismul bucureştean.
  După ocuparea Timişoarei de trupele române, regimul lui Horthy îl arestează pe fostul Preşedinte al Republicii Bănăţene. După eliberare, social-democratul Otto Roth se retrage în România, funcţionând în baroul avocaţilor timişoreni.

 35. „P.S. Conştiinţa de sine a generat această maturitate a gândirii statale. Să-i zicem conştiinţă statală, generată de activitatea concentrată a unei administraţii eficiente, austriece şi maghiare, care a acţionat pe un teritoriu fertil, cu bogăţii naturale, reuşind să aşeze o infrastructură europeană. Mercantilismul, spiritul practic al localnicilor s-a suprapus cu efectele benefice ale iluminismului theresiano-iosefin, care a instruit şi educat inclusiv populaţia majoritară românească. Reuşita învăţământului, superioară chiar unor state din Occident, s-a suprapus, în Banat, succesului unei colonizări din mai multe zone ale continentului. Eficienţa acestei multiculturalităţi şi-a plurilingvismului, suprapunerea celor mai interesante tradiţii etnice, unică prin diversitatea ei, a surâs ironic pretenţiilor constituţionale ale statului român postbelic de a se autoîntitula „naţional şi unitar”. Românizarea, în sens dâmboviţean, purificarea etnică prin „debarasarea” de germani şi evrei, atitudinea ostilă faţă de alte naţii sunt singurele acţiuni pe deplin reuşite ale României Mari şi Mai-Puţin-Mari. Ura punctuală a vlădicilor de la Bucureşti faţă de tot ce înseamnă bănăţean (chiar şi faţă de români, nu numai vizavi de „boanghine”, „bozgori”, „nemţălăi” etc. ) a fost contraproductivă. Aşteptam ca măcar Uniunea Europeană să-i pună la punct pe mitici. Dar, în afara faptului că ei sunt cei ce ne vor reprezenta la Bruxelles, fără a avea o luminoasă tradiţie în contact cu alte neamuri şi rase, înapoierea fără întoarcere ne face să ne simţim net inferiori bunicilor noştri bănăţeni din 1919.”

 36. Sunt rai bantenii,retardati,putori si lenesi,ziceti voi viniturilor,dar de ce nu plecati in paradisul vostru,de ce stati aici sa va chinuie banatenii?Noi am trait secole toate nationalitatile impreuna,am sarbatorit si am suferit impreuna,cunoasteti voi acest sentiment,veniturilor?Si pe voi v-am primit saraci,goi si flamanzi,v-am primit ca pe oameni si acum voi ridicati mana si dati sfaturi?E trist cand musti mana cate ti s-a intins,si mai trist si jalnic este cand uitam de unde am plecat.Penrtu multi dintre voi Banatul a fost mica America,nu va spun cu rautate,doar ca ma intristez citind ce scrieti voi,voi niste venituri.Ce atui adus bun cu voi,ce?Ati crescut porcii in cada ca nu ati stiut la ce este cada folositoare,v-ati imbatat si ati facut scandal pe strazi ,ati furat pe ce ati pus mana,si v-au dat banatenii vreodata afara?Au ridicat mana sau glasul la voi?Stati starmb si judecati drept,si lasati frustul care va poseda,ca banetenii nu sunt prosti cum credeti voi,sunt tolaranti,si voi profitati de asa ceva.Sa auzim numai de bine!Doamne ajuta!

  • N-ai auzit de ce nu pleaca? Ca sa nu se ajunga la „prabusirea social-economica a intregii regiuni”. Deci astia stiu exact la ce au venit. Intreaba-l pe @Cosmin ca-ti explica el. Eu doar „aprind spiritele” pe aici. Ha ha ha … militianul!

 37. Un articol foarte prost si nedocumentat, fapt ce dovedeste micimea profesionala a autorului. Aici este o problema mai degraba sociala sau culturala in sens social, adica de valori si principii umane si nicidecum de numar sau care sunt mai multi si mai putini. Lucrez in mediul academic si am parte de tot felul de oameni. Pot spune ca cei pe care ma pot baza cel mai putin sunt oltenii, care din pacate mereu umbla cu smecherii si furtisaguri. Daca e sa ne uitam pe harta infractionalitatii in Romania o sa vedem sudul pe primul loc si moldova pe locul doi, indiferent de infractionalitate. Oltenii au inceput sa migreze peste tot, chiar si in cluj sunt multi studenti olteni. Asta e felul lor de a fi migrator, similar cu al altei natii „celebre”. Problema este ca peste tot unde merg se impun prin prost gust si furtisag nicidecum prin competenta, bun simt si omenie. Omenia este un cuvant si o stare si un principiu pe care olteanul nu il cunoaste si nu are cum sa il inteleaga pentru ca genetic nu e construit pentru asaceva.
  Ai respect pe banateni desi nu sunt banatean, sunt mandru ca sunt ardelean, dar consider ca banatenii si ardelenii au ce invata unii de la altii pentru ca ne leaga principii umane adevarate si solide, mult mai apropiate decat cele din sud. Sincer nu am cum sa consider un oltean, si nu o voi face niciodata, fratele meu, probabil un cetatean al acestei tari. Nu am cum sa consider frate un individ smecher si fara principii!

 38. Multe comentarii total aiurea, ba ca cei care vin in Timisoara i-au joburile banatenilor ba nu stiu cum ba nu stiu ce.Complet fals, dc nu erau universitatile in Timisoara nu veneau niciodata firme de gen alcatel, Siemens, Continental, Hella, IBM,etc.Asta se traduce ca dc nu veneau studenti din toate zonele firmele astea mari care contribuie cu f multi bani la buget astazi nu existau.Deci tb vazuta partea buna a cresterii nr de locuiori, ca exista si reversul medaliei este adevarat dar se si prea exagereaza.Dc ne uitam la Bucuresti avantajul acestui oras este ca are o populatie undeva as zice eu la vro 3 milioane si care tot creste.somajul e scazut in Bucuresti, joburile sunt mai bine platite ca si in Timisoara doar din simplu fapt pt ca exista mult mai multe firme si deci o concurenta mai mare.De ex dc in Timisoara gasesti o singura firma in domeniu X in Bucuresti gasesti 5 si cand nu iti convine ceva poti pleca pe un salar mai decent.In Timisoara acest lucru nu se prea poate decat in domenii prea putine.Deci un aflux de oameni aduce un bine unui oras si nici de cum cum sugereaza aici multi ca vezi d-ne viniurile fura joburile banatenilor.Dc esti competent nu prea conteaza din ce zona esti si asta se vede in special la privat.
  Cat priveste Clujul, e si normal ca s-a dezvoltat in ultimii 4 ani mai mult ca Timisoara din simplu motiv ca din 2000 cand a inceput adevarata expansiune in Timisoara si pana in 2006 acesta a stagnat.Deci se poate spune ca a recuperat din urma si pana la urma e si normal avand in vedere ca este un centru universitar mai mare ca si Timisoara dar care nu si-a valorificat acest atu decat in ultimi ani.Mai avem si un premier de la Cluj si la fel ca si in cazul Aradului se trimit bani , deci Clujul are un avantaj in acest moment.Dc ne uitam la salarul mediu observam ca atat la Cluj cat si la Timisoara acestea sunt cam la acelasi nivel, la exporturi inca Timisul depaseste Clujul deci se prea exagereaza la dezvoltarea Clujului.Cat priveste caracterizarile facute de Danut sunt complet aiurea, omul se vede ca nu are nici macar vagi cunostinte de economie, dar ca si mai tot romanul este expert la tot si la toate.Timisara are un viitor destul de bun, suntem situati mult mai bine ca si Clujul sa zic la nivel de autostrazi , adica Timisoara poate sa fie un nod atat pt coridorul 4 cat si pt autostrada care o sa lege Beograd de Timisoara cat si de componenta viitoare a coridorului 4 care merge in Bulgaria via Lugoj, Severin, Calafat.Un alt avantaj este acela a distantei f mici pana la Arad , zona dintre cele 2 poate sa duca la o dezvoltare economica destul de buna avand in vedere o populatie de 500000 de locuitori.Mai avem un oras cu 15000 de cladiri istorice nici un oras nu detine atatea , pacat ca acestea nu sunt reabilitate.Sa sperm ca odata semnat contractul de 5 mil de euro cu o banca din Germania sa incepa sa se miste si aici lucrurile.Mai avem o Bega care inca nu e valoricata la adevarata valoare dar oricum viitorul suna bine in privinta asta.

 39. Cateva lucruri ar trebui precizate, in amalgamul de reactii viscerale postate pana acum.
  1. Departe de mine sa judec/cuantific rezultatele venirilor in Banat. Un aspect, insa, pare sa scape celor care isi dau cu parerea: in cateva decenii, migrarea nemtilor, evreilor, familiilor mixte, etc., a golit Banatul de aproximativ 250 de mii de oameni. Neinlocuirea acestora cu altii ar fi dus la prabusirea social-economica a intregii regiuni. Asta ati fi dorit?
  2. Exista un numar de nostalgici imperiali care isi tot dau in petec cu postari colorate. O parte cred ca sunt frustrati, altii interesati, altii pur si simplu habarnisti. Le-as spune un singur lucru: imperiul acela s-a prabusit pentru ca a tinut pe piedestal doua natiuni( cea maghiara si cea germana) tratandu-le pe celelalte ca natiuni de rang secund. La noi, au colonizat peste capul „valahilor imputiti” valuri intregi de venetici, in conditii mai mult decat preferentiale… Ei erau la borcanul cu miere, noi, bastinasii, la „golit scrumiera”. De ce, oare, in Timisoara eram minoritari in conditiile in care la nivelul regiunii constituiam majoritatea, chiar dupa valurile de colonizari? De ce plateam vam,a la intrarea in oras? de ce banatenii din Lugojul romanesc plateau vama ca sa treaca in cel german? Stiati ca politica crunta la adresa romanilor din Banat a provocat inclusiv deportari in tinuturile mlastinoase ale regiunii? Si ca multi de-ai nostri au fost nevoiti sa isi caute o viata mai buna in tinuturile de dincolo de Carpati? Sunt sate intregi in Mh, Gj si chiar mai departe in care inca se regasesc urmele graiului banatean! raspundeti-va voi…
  3. In ultimii ani, cineva sau ceva se straduieste din rasputeri sa bage in Banat zazanie la adresa Romaniei si a romanitatii. Cu modificarea unor aspecte istorice, recladirea, reinterpretarea lor si largirea ariei de polemizare. regret- totul are iz de poveste jugoslava…
  4. Foarte prezent cu postarile un anume OUJV. Ai zice ca e tatal banatenilor… Numai ca habar nu are ca nemtii din Banat nu au fost nici sasi, nici secui, ci svabi. Poate nu ai defapt nici o legatura cu Banatul, ci esti doar un postangiu interesat, stimabile?

  • Dragul meu Cosmin imi dcau palaria jos la acest comentariu excelent si MAI ALES foarte bine strucurat!!Ca trebuie recunoscut din pacate faptul ca un comentator sau altul (nu NEAPARAT @OUJV…)incearca precum inecat(y)ul la mal sa demonstreze ca ar cunoaste adevarata migratie fortata…Paradoxal ne-am trezit cu vitejii treziti din somn cu opinii care de care mai haioase…Din nou FELICITARI si in cazul in care nu ne mai prindem pe site,SARBATORI FERICITE si un 2011 sperind MAI usor decit 2010!!Cu stima…

   • MAI vine de la Ministerul Administratiei si Internelor? Ha ha ha. Ati ramas cu sechele de la locul de munca? Militienilooooor …!

  • Intr-adevar, cel mai competent comentariu. Jos palaria! Felicitari, domnule Cosmin, sper ca redactia sa se gandeasca la un top al comentariilor si sa va urce pe podium. In rest, ca sa raspund la alti scriitori de pareri, ma grabesc sa predau schimbul la doi si un sfert si sa continuu de-acasa.

  • Apreciez partial ce scrii. Nu am pretentia la obiectivitate de cristal si nici la lipsa de visceralitate. Si nici nu cred ca pretentiile de obiectivitate absoluta nu m-ar face sa par altceva decat ‘cunoscator al Adevarului’. Dar mie mi se pare ca si dumnneavoastra o cotiti catre intr-o parte. Nici un imperiu nu a colonizat ca sa mangaie pe cap bastinasii. Si nici americanii nu ‘mentin pacea’ in prezent cu vreun asemenea scop. In schimb poate ca civilizeaza locul (in schimbul unor chestii care-l intereseaza). Ne mandrim cu romanii. Esti convins ca au trecut pe aici ca sa ne faca masaj? Oare cum ne numeau? Pe romani, parca, ii pomenim cu respect. Putem si noi, cei din zonele marcate de austroungari, sa avem un respect fata de ce au lasat? Sau nu da bine. Cum nu da bine nici sa spunem ca cea mai infloritoare Romanie a fost condusa de altii. Si ca Mihai Viteazul vorbea ungureste. Si ca Stefan nu pare profilul standard al sfantului. Uitati ca poate mai aproape de subiectul articolului sunt deportarile catre Baragan (mai recente, mai putin voluntare). Ati auzit povesti de la unii care au trait acea experienta? Pentru asta nu sunt vinovati oltenii. Dar cati banateni de vaza au pastorit acel sistem blestemat? Imi amintesc ce stiau dinainte parintii mei cand se schimba cineva la vreo conducere. Nu se stia cine va veni. Se stia ca va fi oltean. Si culmea. Asa se intampla. Si noi (copii fiind) stiam ca dupa ce mai pleca o familie de svabi in casa lor vor veni niste moldoveni. Si asa se intampla. Poate e incorect (sigur e incorect), dar chestiile astea lasa urme (si e natural). Daca am vrea sa fim obiectivi ar trebui sa stergem cu buretele tot (si sa incepem sa construim altceva). Doar ca nu se poate. Ar fi ca si cand le-ai cere diverselor culturi (regiuni) sa-si uniformizeze caracteristicile (obiceiurile). Noua ni se refuza pesonalitati doar ca nu erau de nationalitate romana (si zgaria sistemul pe creier doar numele). De cate ori sunt dezbateri pe teme asemanatoare se rade banatenii care isi revendica personalitati cu nume evident neromanesti. Cat s-au straduit ceilalti romani sa inteleaga ca asta a fost/este banatul? Si vi se pare anormal ca incep unii sa se inflameze? Si faptul ca se contesta centrul e privit ca o catastrofa. Pomeniti de povesti iugoslave. De zazanie. Poate e bau-bau. Am copilarit printre familii de moldoveni dupa cum am spus. Si stiti ce-i culmea. Nu si-a dat nimeni in cap. Dar a trebuit sa incepem sa ne incuiem portile (poveste trista). Erau foarte saraci. Copii lor nu aveau jucarii. Greu de inteles cand iti spun parintii sa tii jucariile acasa cand te duci sa te joci (si cu ei). Si sa nu exagerezi cu plansul cand nu-ti mai gasesti cate una. Si ca ei nu sunt hoti (si chiar nu cred ca erau). Si totusi nu au existat conflicte. Noi am pierdut linistea aia a portilor descuiate. Si au avut si ei loc. Si ne salutam si azi. Asta e o discutie pe care trebuie sa o avem (cumva ma bucura forfota de aici). Cu argumente mai bune sau mai rele. Dar hai sa nu ne mai ascundem dupa variante oficiale si discursuri teoretice. Nu suntem la fel. Poate nici atat de diferiti. Si poate nici tensiunea dintre noi nu e motiv de panica asa mare. Si poate ca tensiunea nu e atat de mare cat doreste sistemul sa ne faca sa credem. Si poate ca se poate trai alaturi de unguri in ardeal (si in general). Si hai sa nu ne mai deranjeze atat deviatiile de la versiunile oficiale. Mai bine ne-ar deranja lipsa bunului simt. Si da. O vezi mai degraba la copilul altuia decat la al tau. Incerc sa ma abtin si reusesc doar partial sa ignor o statistica a unor gesturi in trafic si relatia cu masini inmatriculate in anumite judete (imi dau seama ca poate ii vad mai degraba pe ai lor). Si la fel de natural e sa nu-ti sara in ochi cei ce se comporta acceptabil (ci ceilalti). Si poate e un moment de panica cand observi ca sunt tot mai multi. Si asta iar nu e normal. Nimeni nu discuta despre anormalitatea acestei migratii (cu sens unic). Care e de fapt adevaratul subiect.

   • @Paul
    Ai scris sincer (cred) si foarte frumos. Fiecare om este definit de experientele pe care le traieste.

    • Cred ca paralela intre America si Banat e binevenita! Acolo, mandrele triburi de bastinasi au fost puse la locul lor, adica in rezervatii, de emigrantii englezi, aici, banatenii au fost pusi la respect de cei veniti cu sarma, prazul sau slana infipta in brisca.

     • Comentariul tau e foarte binevenit spre a lamuri pozitia de pe care vorbesti. Si tradeaza faptul ca, prin sugerarea faptului ca cei veniti ar fi infaptuit ceva inspre mai bine (esti tare la asta cu povestea americana), nu ai habar de ce era inainte aici si despre ceea ce considera ‘bastinasii’ ca e mai binele. Si ca n-ai pic de respect pentru chestia asta. Dar doresti respectul nostru. E evident ca cei ce au venit (in ciuda unor aberatii care se tot repeta) nu venit la mai rau. Logic ca lor li se parea ca infaptiuesc un progres incercand sa transforme locul asta. Pentru ca incearca sa-l transforme dupa chipul si asemanarea lor. Dar modelul lor care poate fi? Hai! Fa un efort de logica. Nimeni nu spune ca ceilalti nu ar avea si chestii bune. Doar ca amestecul nu e intotdeauna binevenit. Hai ca stii. Probabil ca nu-ti pui ingetata in zupa. Sunt convins ca in toate regiunile exista termenul de buna-cuviinta (dar nu e obligatoriu ca toate specimenele sa si-l asume). Orice minte rezonabil de clara poate vedea ca banatul a regresat. Doar ca cei mai buni martori ai fenomenului sunt cei care au vazut transformarea de aici. Adica pot sa compare stiind (traind) si ce a fost inainte. La noi se intampla invers (impotriva firii). Ni se spune sa tacem si sa aceptam ce spun transformatorii. Asta in spiritul tembelismului sistemului care tinde sa devina normalitate la noi (si care ne conduce). Toate transformarile impuse noua si care ne-au daunat au fost coordonate (catalizate, incurajate, impuse) de Bucuresti (si zic sistem nu bucuresteni). Si ni se cere sa nu observam nimic din toate astea. Si daca incercam sa pomenim despre ele suntem catalogati ca extremisti. Si-ti doresc tie ca oaspetele care-ti vine in casa sa ti-o redecoreze. Apoi sa se mandreasca ca te-a ajutat (pe banii tai / dupa ce si-a mai tinut si lui – cea mai mare parte – in spiritul solidaritatii). Si atunci sa te comporti cum ne sugerezi noua. Sa-i spui frate. Sa-i multumesti. (Lu Bucuresti.)

  • @Cosmin
   La punctul 1: „prabusirea social-economica a intregii regiuni” s-a petrecut oricum si datorita faptului ca nu a fost inlocuita populatia (ca numar) CI TOCMAI DIN ACASTA CAUZA. „Prabusirea social-economica” s-a datorat faptului ca am intrerupt apartenenta de sute de ani la spatiul central european si am fost invadati de „eminentele” carpato-danubiano-pontice. Ce dracu de scoala ai facut ca te-a incurcat la cap „frate”, de crezi ca nou banatenilor ni s-a facut vreo-un bine in ultimii 90 de ani? Cum sa-ti explic ca nu ne merge bine si nu ne-a prea mers bine in ultimii 90 de ani. Ca din fiecare familie de banatean ROMAN au fugit dracului prin toata lumea cati au putut. Ca au murit banateni pe frontiera ca sa nu mai sufere umilinte si foametea adusa odata cu marea „fratie”. Cat despre „migratia fortata” – nu cred ca banatenilor le-a fost oferita vreo alternativa. La fel si ardelenilor. Intr-adevar, iluminismul nu a ajuns la toti. Tu cred ca tineai usa inchisa … sau poate dormeai.

  • Dar chiar sunt impresionat de atentia cu care mi-ai citit post-urile. Ai observat TU ca eu confund sasii cu svabii! Extraordinar cata atentie la detalii. Aproape ca ma simt urmarit. Oare de ce? De ce ma simt urmarit oare? Sigur este o explicatie! Oricum … ai „prins” ideea … asa-i? Hai ciao ca sigur ai de scris ceva. Zdravo!

 40. Felicitari pentru articol!!!

  Ma bucur ca in sfarsit cineva are curajul sa abordeze frontal un subiect delicat. Nu ma voi referi la mesajele si limbajul abject al unor concetateni care habar n-au ce inseamna toleranta si spirit civic. Adversitatea fata de romanii din celelalte colturi ale tarii vine in primul rand din sanul alogenilor. In special ungurii, dar in unele cazuri si sarbii si nemtii au pierdut foarte mult in urma unirii din 1918. Pozitia lor privilegiata a disparut si astfel au fost fortati sa intre in competitie corecta cu concetatenii lor romani (care acum vreo 2-300 de ani nici macar nu aveau voie sa se stabileasca in Timisoara…). Evident in competitie castiga cel mai bun iar imbuibatii vremii (a se citi maghiarii) incheiau in permanenta plutonul.
  In fine, in perioada comunista ungurii au beneficiat de conditii egale in ciuda performantelor inferioare. Dupa revolutie insa, odata cu reluarea competitiei, minoritatea maghiara, cu rare exceptii, s-a indreptat masiv spre periferia societatii timisene. Frutrarile lor au dat nastere acestei adversitati fata de romani. Pentru ca acesta este adevarul. Evident, in firavul grup al celor care incita la ura si-au facut loc si romani, unii banateni altii olteni sau moldoveni (cum e Manole…), frustrati de slabele performante personale.
  Timisoara nu se poate dezvolta decat daca atrage populatie din alte zone. Altfel, ajungem ca Aradul, Hunedoara sau Resita. Oras de mana a saptea.

  • Motivul real pentru care s-ar putea ca TM sa ajunga „oras de mana a saptea” nu este cel legat de „atragerea” populatiei din alte zone. ESTE DATORITA FAPTULUI CA BANATUL PLATESTE LA CENTRU ENORM DE MULTI BANI DIN PRODUCTIE SI I SE RETURNEAZA O INFIMA PARTE. Din ce dracu sa mentina Timisoara nivelul ridicat daca noi suntem jefuiti la fiecare suta de lei? Ce argumente rastalmacite aduci? Iar populatia venita in Banat (asa zisele „venituri”) nu sunt „atrase” de banateni ci sunt „impuse” de „fratii” nostri de la Bucuresti (Scornicesti, Iasi etc.). Nu te-ai prins ca banateanul nu are nici o placere de a-l „atrage” pe ala care nu-i bun de nimic nici la el acasa?

  • Un alt comentariu extrem de echilibrat, pentru care nu pot decat sa-l felicit pe autor! Iata cu suvoiul comentariilor scote la mal nu numai „trash”, ca sa fiu in asentimentul cosmopolit al banatenilor, ci si adevarate bijuterii de mentalitate si echilibru. Felicitari Adrian si, in topul imaginar al comentariilor, in viziunea mea, ai preluat conducerea

  • Ce tampenii scoti din tine! Habar n-ai ce spui. Mai pune mana si citeste si vezi cum e cu Unirea de la 1918, unde era Banatul atunci. Si inca ceva! Pt cultura ta generala, cel mai longeviv si bun primar pe care l-a avut vreodata Timisoara s-a numit Carol Telbisz, care….te-ai prins, nu-i asa?, nu era nici moldovean, nici oltean si nici chiar ardelean. Iar in privinta maghiarilor, un singur lucru este cert, in ziua de azi singurii meseriasi seriosi au ramas ei, nu romanii, indiferent de zona geografica din care ar proveni.

 41. Observ cu neplacere ca mesajul meu, postat acum 5 ore inca nu a aparut.
  Pacat. Ma asteptam sa acceptati si ideile romanilor nu doar cele ale ungurilor.

  • Am un prieten care in urma cu mai mult de 20 de ani (sic!) spunea ca el recunoaste militienii in Timisoara indiferent ce haine au pe ei. Eu l-am intrebat cum face, gandindu-ma ca se bazeaza pe ascultarea limbajului stereotip de militian. Dar el zice: „Nuuuu bah. Ii stiu dupa papuci, ca au toti papuci ca socru-meu!”. Poate ar trebui cativa de pe aici sa se descalte! Ha ha ha! Auzi tu „Sarbatori MAI fericite”. Sau cum a scris ala. Ha ha ha. Asta-i cel mai bun banc sec de anu’ asta. … MAI fericite … Ha ha ha.

 42. @Cosmin
  Nu sunt tatal banatenilor. Destul de directa zeflemeaua ta. Cat despe sasi si svabi: greseala mea. Ai totusi o atitudine interesanta de manipulare. Intercalezi cateva realitati evidente si adevaruri statistice intre comunicari ambigue. Ai o pregatire speciala in acest sens sau doar iti umpli timpul?

 43. OUJV, ne spui si noua numele tau. Nu de alta dar cunosc un Zoli, banatean get-beget – din Odorheiul Secuiesc, cu comportament asemanator cu al tau. Somer fara ocupatie, ca sa nu spun altfe! 🙂

  Apropo, ai idee cam cand au aparut primii maghiari in Banat???

 44. Pentru ungurii care se plang ca au fost invadati de romani: in 1774, in tot Banatul (inclusiv partea sarbeasca si cea ungureasca) locuiau peste 200.000 de romani si aproape 1000 de unguri!!! Ungurii nu reprezentau nici 0,5% …

  • Cam asta spun si eu. Ca banatenii sunt majoritari in Banat. Si noi nu spunem ca suntem unguri. Dar nu poti sa ma convingi ca sunt „frate” cu cei din Cernavoda (aia mai tuciurii) sau cu aia din Vaslui (aia mai blonzi cu ochi albastri). Sau cu aia din Strehaia sau Mangalia. Deci cu „veniturile”. Ce treaba au banatenii cu aia? Citez: „În secolul al IX-lea, Banatul a ajuns sub stapânirea coroanei maghiare, dupa ce, anterior, gotii si avarii stapânisera acest teritoriu.
   Regele stefan I a transformat Banatul împreuna cu Ardealul în provincie a Regatului Ungariei, dar în anul 1522, Ludovic al II-lea, regele Ungariei a fost înfrânt de turci la Mohács. Ţinutul a ramas în posesia Imperiului Otoman, dupa ce la 26 iulie 1552 cetatea Timisoara a fost asediata si cucerita.
   Dupa o perioada de 164 de ani de stapânire otomana, Banatul a fost cedat habsburgilor, în urma tratatului încheiat de partile beligerante la Passarowitz, în anul 1718. Aceasta s-a putut întâmpla dupa ce printul Eugeniu de Savoya a cucerit, în anul 1717, cetatea Timisoara. În acest context, de multe ori, unele voci contesta atributul Banatului de a avea o istorie proprie si ca aceasta ar începe abia o data cu epoca moderna. Ideea este absolut deplasata si nu concorda cu realitatile relevate de o pleiada de istorici atât maghiari, cât si români, germani sau de alta apartenenta etnica.
   Tratatul de pace încheiat la Belgrad în anul 1739 a reconfirmat stapânirea habsburgilor asupra Banatului.” Si mai citez: „Cele mai vechi atestări documentare ale termenului de “român” cunoscute în mod cert sunt conţinute în relatări, jurnale şi rapoarte de călătorie redactate de umanişti renascentişti din secolul al XVI-lea care, fiind în majoritate trimişi ai Sfântului Scaun, au călătorit în Ţara Românească, Moldova şi Transilvania.” Deci romanii, nemtii, sarbii, ungurii, cehii, tiganii etc din Banat – deci BANATENII – au fost de-a lungul timpului in cadrul unor administratii care erau orice – dar nu romaneasca. Si acum sa-ti dau si o definitie. Din nou citez: „XENOFOBÍE s. f. Ură față de străini și față de tot ce este străin.” Repet: o caracteristica a banatenilor este toleranta fata de oricine si orice in limitele bunului simt, al dreptatii si libertatilor etc. Dar moldovenii si oltenii de care vorbim noi sunt acele „venituri” care nu numai ca jefuiesc, murdaresc si asupresc populatia din Banat de 90 de ani incoace, dar nu au facut cinste nici oamenilor de unde au venit ei. Pentru ca ei nu au venit din harnicie si spirit de sacrificiu, ci au venit la capatuire sau la huzur. Iar acum au si manifesta o atitudine xenofoba fata de cei pe care i-au gasit aici.

  • Pai vad ca tu continui cu informatii trunchiate. Nici chiar 1000 de unguri … ca o sa spui ca mai erau vreo doi sau trei nemti, cinci tigani, sapte sarbi si vreo zece de altii. Hai ca mai dau un citat: „În anul 1774, un recensamânt al functionarului superior al administratiei banatene, Jakob Ehrler, arata ca numarul românilor este de 220.000, al sârbilor si grecilor de 100.000, al germanilor de 53.000, al maghiarilor si bulgarilor de 24.000, al evreilor de 340. Aici se adauga si un numar redus de spanioli, colonizati în primele decenii ale secolului al XVIII-lea la Becicherecul Mare (Noua Barcelona), precum si alte grupuri etnice, ce si-au facut într-un fel sau altul, simtita prezenta, printre care si un numar de francezi.”

 45. Acum despre moldoveni: „Contextul istoric, în care s-a înfiinţat mitropolia Moldovei, a fost cu totul altul decît în Muntenia. Statul medieval Moldova s-a înfiinţat prin descălecatul voievozilor maramureşeni, la est de Carpaţi, unde se organizase o marcă de apărare a Transilvaniei şi Ungariei, în faţa tătarilor. Prin anul 1352, în fruntea acestei unităţi administrative era voievodul român, din Maramureş, Dragoş.”

  • Un puncte de vedere foarte important!
   Ideea de baza este cand eau banateni,sarbi si unguri Timisoara era primul oras iluminat electric,prima fabrica de bere,prima strada asfaltata etc…
   Pe cand acum de cand cu moldovenii si oltenii se ajunge la strazi pline de gropi,nesimtire,cocalari,saracie etc
   Oare sa nu fie si miticii de vina care fura o tara intreaga?

 46. Si despre ROMANI: „Cele mai vechi atestări documentare ale termenului de “român” cunoscute în mod cert sunt conţinute în relatări, jurnale şi rapoarte de călătorie redactate de umanişti renascentişti din secolul al XVI-lea care, fiind în majoritate trimişi ai Sfântului Scaun, au călătorit în Ţara Românească, Moldova şi Transilvania.”

 47. Multumesc mult pentru atentie, OUJV. Am cunoscut candva un batran evreu- timisorean- care ani buni lucrase pentru securitate. La momentul la care l-am cunoscut eu, avea din cand in cand atacuri de panica: se ascundea in scari de blocuri sau pe unde apuca, pentru ca „il urmareau din elicopter”. A murit nebun, saracul… Vezi si tu, ai grija cu senzatia aia de „urmarit”… Fa-ti tratamentele la timp, ca de obicei nu se termina bine!
  A! inca un detaliu observat la tine: cu siguranta nu esti roman, ci urmas al veneticilor imperiului. Si, dupa cum- felicitari!- prea bine noteaza Adrian, cauza frustrarii tale provine, cel mai probabil, din faptul ca nu mai sunteti voi sefii in regiune…
  Sper sincer ca incercarile tot mai evidente de intoxicare- retzetar jugoslav dupa cum spuneam- la adresa Romaniei si a romanilor sa trezeasca in mod serios mintile banatenilor. Nu sunt jucarii prostiile astea, ci pericole foarte bine coafate !

 48. Domnule Ilas, ati umflat pasatul in foarte multi cu acest articol. Analizand/lecturand multitudinea de comentarii se poate trage urmatoarea concluzie: nici-un xenofob sau sovin nu stie sa scrie corect si, pe deasupra, o buna parte dintre acestia are carente serioase la capitolele logica si cultura generala. Oricum, articolul atinge o tema si un subiect dintre cele mai sensibile in aceasta „Mica Viena”! Norocul nostru, al majoritatii „viniturilor”, este ca in viata de zi cu zi avem de-a face cu banateni autentici, in comportamentul carora se simte clasa si staiful si datorita carora unii dintre noi suntem asimilati spiritului cosmopolit al metropolei. In alta ordine de idei recunosc ca in trafic majoritatea celor care ma agreseaza prin atitudini primitive (halucinante, de multe ori) are numarul de inmatriculare din judetul meu de bastina sau din proximitatea acestuia. Asa ca uneori ii poti intelege si pe intoleranti, altfel am deveni toti ca ei!

 49. Articol bunicel.
  Din pacate are cateva neajunsuri:
  Nu a explicat indeajuns de bine DE CE banatenii nu prea vorbesc de bine viniturile. In unele comentarii e mai bine explicata treaba asta. Atat chestia cu oltenii delegati de catre Partid si …Secu si pusi in functii de conducere, care dupa aceea isi aduceau jumatate de sat incoace, bineinteles avand „pile” erau si astia in functii de conducere.
  Nici despre moldovenii colonizati in casele svabilor pe la Liebling, Iecea si Nitchidorf si modul in care au fost distruse aceste case, poate cele mai frumoase vetre satesti din Banat.
  Si, de asemenea, nici despre sporul procentual deloc neînsemnat al criminalitatii importate din Moldova.
  De asemenea, un alt mare neajuns sunt unele comentarii de-a dreptul rasiste, facute atat de asa-zisi banateni cat si de asa-zise vinituri!

 50. Comentariu moderat din cauza limbajului agresiv si licentios.

  • Interesant punctul tau de vedere. Ti-ai ales si o zi faina pentru acest comentariu: 21 Decembrie. Deci tu erai sangele pur si omul divin dintre noi … ca-ca-tii! Zici ca doar tu esti roman? Hai lasa-ma ! Si ce „abilitati” speciale ai in plus fata de noi astia care suntem doar „nepoti de slugi”? Deci TU esti vita nobila a Romaniei. Probabil ca da. Mi-am dat seama dupa exprimarea ta. Limbaj ales si cuvinte „dichisite”. Ai fost la vreo scoala speciala, sau doar de la injectii ti se trage?

   • @moderatorii acestui ziar
    va rog sa expuneti din nou comentariul pe care l-ati exclus, dar cu eliminarea expresiilor si a cuvintelor licentioase, deoarece contine un subiect si un punct de vedere interesant intr-un mesaj la care eu am raspuns cu pseudonimul „MISTO !” la 22 decembrie 2010 la 9:01. Va multumesc!

 51. hallooo, moderatorii? omula asta cu numarul 215 de la Jebel improasca tot site-ul. Va rog sa-l dati afara de pe site, cu masina timpului cu tot! rusine, moldovean, oltean, ardelean sau roman ce esti!

 52. pt prostul de Dan Negru , PIB-ul Timisoarei e pe locul doi dupa Bucuresti , asa ceata din capul Dan Negru .

 53. DOAMNE !!!!????? ce se intampla cu natia aceasta care sustinem ca suntem romani??? .Pai fratilor? . daca doamne fereste ar fi in conflict si ar fi necesar ca sa se inarmeze romanul? sa-si apere tara ,primul lucru din cate vad din dialogul multora am regla conturile intre noi .Adica am face un frumos razboi civil??!! pe criterii etnice regionale si de cultura ,iar acei care ar ramane ar pleca la lupta interesului national???.Sa ne fie rusine natie nebuna ce suntem. Priviti putin in urma si vedeti ce suferinte si-au provocat Sarbii,croatii albanezii si ce natii or mai fi fost in fosta yugoslavie ??? D-zeule mi-e rusine ca m-am nascut in Romania ???!!! halal..va spune un Ardelean care nu uraste ungurii tiganii si nici macar pe dracu deoarece are D-zru grija de el .Ce naiba de popor suntem .CHIAR SUNTEM SOLDATII LUI DRACULA?? nu ne putem tolera accepta si iubi ca si fratii nu am confesiuni religioase altele decat cea ortodoxa dar sa incercam sa ne uitam fiecare la noi ansine si la sufletul nostru . IN loc sa ne bucuram ca avem posibilitatea ca putem si suntem in stare ca sa-i prim pe toti acei care vin in timisoara cu ganduri bune curate si cu pofta reala de munca ?? noi ne jignim frumos…

  • @Bran Ghita
   Pai asa i-am primit, cu gindul cel bun si cu bucurie. Pana au inceput „viniturile” sa calce in picioare orice nu era „dupa chipul si asemanarea lor”. Si au facut asa fel incat sa ia cat mai mult de pe aici si sa duca de pe unde veneau ei. Si cand le atragi atentia ca nu-i bas bine ce fac, astia te iau cu „si noi suntem romani”, „fratilor”, iar daca nici asa nu le merge atunci incep cu propaganda xenofoba. Si toate astea le fac nu „de acasa” de la ei (moldova sau oltenia), ci din „curtea” noastra. Dovada este ceea ce sta scris mai sus. Daca le sugerezi sa se mai „informeze”, atunci ai „pus-o”. Ce iti vor auzi urechile nu poate fi reprodus in cuvinte. Injuraturi printre grohaituri imbecile din toate partile. Deocamdata nu prea pare ca avem ce face decat sa incercam sa-i incurajam sa se mai cizeleze si sa se mai „lumineze”. Sau eventual sa incerce sa revina la locurile lor de bastina. Dar daca le spui asta, ei spun ca si aici e romania, deci ei aici sunt acasa. Vezi pe Romica Vlad. Care-mi explica ceva de genul ca este libertate de a se stabili oriunde in lumea asta extrem de libera. Dar partea cu cultura romaneasca unica ai vazut-o? Aia face toti banii!

   • Acuma inteleg de ce ti-ai luat pseudonimul legislatie! Spune tot despre paranoia de care suferi, biet banatean! Ai impresia ca le stii pe toate si ca poti sa pui pe oricine la punct, dar, de fapt, nu esti decat o victima sub acoperire. Daca stau bine si ma gandesc, crima oribila de care a facut sa se auda de Timisoara in toata lumea, cea dintr-un camin de la Medicina, unde a fost transat un tigan, nu a fost facuta de moldoveni sau olteni. A fost facuta de stimabilii tineri ai locului. Cu astfel de exemplare va laudati? Nu pot decat sa te felicit si sa-ti sugerez sa-ti schimbi retorica gaunoasa. Te-ai gandit ca un procent insemnat de vinituri au venit aici la facultate? Ca Filiasi sau Dolhasca n-au avut un Rege Carol care sa le faca si lor o universitate! Dar ce te intereseaza pe tine asta? Mai bine baga capul in shpais si mai musca o data din shonc

    • @romica vlad si ionica
     Vezi ca ai incurcat pseudonimele sub care scrii comentariile pe aici. ionica era cu „ionica spune:
     23 ianuarie 2011 la 14:48 – Hai, mai ia o bucata de shonc din shpais si mai gandeste-te, cap sec!”. Acum ai uitat sa schimbi nick-ul ()pseudonimul) si ai scris sub romica vlad. Cred ca trebuie sa deschizi iarasi cartea, de data asta la capitolul „Diversiuni – metode de implementare”. Ha ha ha ha ha.

    • @romica vlad
     Si acum „la subiect”. Din pacate pentru Strehaia si Dolhasca, acei oameni nu au avut niciodata rege pana la Carol I. Daca ar fi avut conducere monarhica anterior lui Carol I sigur ar fi invatat despre respect, disciplina, credinta, onoare, educatie si cinste, iar noi nu ar fi trebuit sa conversam acum ca sa te luminezi tu. S-ar fi ocupat de asta parintii tai la timpul potrivit si comunitatea din care faceai parte. Dar viata merge inainte si eu trebuie sa-mi fac datoria de om fata de semenii mei si sa incerc sa iti arat cat mai mult din lucrurile bune pe care le stiu. Cat despre Universitatile care lipsesc de la Strehaia si Dolhasca – motivul pentru care acolo nu exista este faptul ca resursa umana nu este corespunzatoare pentru instruire umanista superioara. Dar daca TU vei face Universitati acolo, fii sigur ca vei ramane in istoria UMANITATII ca sfant. Te vor sanctifica toate religiile, iar numele tau va fi rostit in toate limbile printre cei mai de seama OAMENI. La vremea cand in Timisoara a luat fiinta Universitatea „Politehnica” (1920) am ferma convingere ca nici la Dolhasca si nici la Strehaia nu aveau nici macar toate tipurile de materiale brute care ar fi fost necesare unei constructii ca cea din TM. Aia din Dolhasca erau la mai putin de 13 ani de la rascoala de la Flamanzi cand ei au cerut MALAI (adica faina de porumb le lipsea), iar Strehaia nu cred ca avea mai mult de cinci imobile deasupra nivelului terenului natural (adica acei oameni traian in bordeie sapate in pamant). Asa ca pana in 1920 nu cred sa se fi produs in zona moldovei si a olteniei vreun salt semnificativ in dezvoltarea socio-umana incat sa se impuna construirea unei UNIVERSITATI. Dealtfel nici pana in zilele noastre nu s-au facut progrese semnificative in zonele imediat apropiata celor doua localitati. Asa ca eu iti recomand sa fii mai atent atunci cand incerci sa dai contraexemple spre comparatie privind perioadele istorice ale Timisoarei, ca sa nu induci ideea ca nici in viitor nu vor exista premisele evolutiei anumitor regiuni din moldova si oltenia.

     • Prietene, esti de o penibilitate maxima! Crede-ma! Ca esti monarhist sadea, mai mearga-treaca, dar sa spui ca doar monarhia te invata ce e „respect, disciplina, credinta, onoare, educatie si cinste” mi se pare prea mult! Iar mercenarii monarhiei, ca tine, nu stiu sa explice daca Romania monarhica a castigat sau pierdut razboiul (al II-lea mondial, monscher, nu te forta sa cauti pe google ce razboi!), nu stiu sa explice ca cauta Duda intr-o familie regala, nu stiu sa explice motivul pentru care a fost ucis Antonescu! In schimb, poti sa tii un monolog de o pagina pe tema universitatilor inexistente din mediul rural! Bravo, mai baiatule, esti un banatean destept! Unde predai, la Tibiscus, Cantemir sau Eminescu? Dupa pretiozitatea cu care vrei sa defilezi pe site, sigur esti un mic asistent de bucatarie crescut de tanti Reghina! Iti doresc o ascensiune usoara in mediul academic din Freidorf!

     • @romica vlad
      Incearca sa mai citesti o data macar, comentariul meu la care faci tu referire. Macar jumatate sa intelegi inainte sa-ti exprimi opinia. Sunt convins ca daca mai citesti o data iti va „iesi” altceva. Oricum – inteleg ca te deranjeaza cei care apreciaza pozitiv monarhia. Permite-mi te rog o intrebare: TU CE APRECIEZI (IN GENERAL)? Ai demonstrat deja de doua ori ca locul unde habitezi nu-l apreciezi. O data atunci cand ai plecat din moldova si a doua oara acum cand iti arati nemultumirile vis-s-vis de Banatul care te-a primit asa cum esti si incearca sa-ti lumineze scarbavnica existenta. Deci TU CE IUBESTI PE LUMEA ASTA. Patria, semenii, munca, traditiile, cultura? Ca de mama nu te intreb fiindca ai abandonat-o in moldova cand ai fugit de foame in Banat. Iar despre Dumnezeu … cred ca nu te-ai evidentiat in mod special niciodata. Altfel … vezi ca mi-am schimbat pseudonimul din „legislatie” in „Sunt toleranta si ingaduitoare”. Ca sa intelegi cat de mult te apreciez.

     • Comentariile la acest articol sunt cele mai tari. Sunt unele care care „promoveaza” ceva legat de o „independenta” a Banatului. Dar sunt unele care condamna TOT! Aia care sunt impotriva a TOT. Daca esti monarhist – trebuie sa „crapi”. Daca esti sarb – trebuie sa „crapi”. Daca esti banatean – trebuie sa „crapi”. Daca esti ungur – trebuie sa „crapi”. Daca esti orice inafara de oltean sau moldovean – TREBUIE SA „CRAPI”. Si mai merge daca esti „vinitura”. Deci doar aia sunt ceea ce trebuie. Restul … !? La dracu ! Si tot „viniturile” se dau „lovite”. Ca ce au banatenii cu ele. Ca banatenii le defavorizeaza si le expun intr-o „lumina” compromitatoare. Bravo bah! Uneori stau si ma intreb cum de au toti oamenii aceleasi drepturi? Pe ce baza? Ca la astia este nefundamentat!

     • @romica vlad
      Da’ vad ca te preocupa detalii legate de persoana mea si de locul de munca. Este o deformatie profesionala? Te-ar ajuta daca ai sti ce ocupatie am? Sunt hair stylist … nu-i niciun secret. Si da … in Timisoara! In timpul liber sunt lector de Istoria Banatului. Iar pentru tine sunt „constiinta de rezerva” care iti aduce aminte ca trebuie sa pretuiesti ceva pe lumea asta ca sa poti fi considerat altceva decat organism biped. Cat despre „revolta” ta … ar fi bine daca ar avea o baza intelectuala. Din pacate seamana mai mult cu o spasma sau convulsie! Nu-i bai! Pentru ca dai dovada de multa energie, ceea ma face sa cred ca ai sanse sa „recuperezi”. Sunt toleranta si ingaduitoare! Si nici eu nu inteleg totusi de ce inclin sa am incredere ca vei reusi! Poate tocmai de aceea!

     • E clar! Asistent de bucatarie al singurei romance care, ca sa aiba studii superioare, si-a infiintat o facultate proprie. La revedere, nu mai am timp de pierdut cu tine!

  • Daca banatenii ar fi invatat sau ar avea cea mai vaga idee despre istorie ar sti ca BANATUL NU ESTE REGIUNE AUTONOMA.Si ar fi si mai bine sa.si vada birna din ochiul lor decit paiul din ochiul viniturilor.

 54. Ce articol tendentios. Nu obisnuiam sa accesez aceasta pagina. Nu o voi face nici de acum incolo.

  • Paguba in ciuperci daca nu mai intri tu pe site

 55. Uite asa se stapanesc oamenii: asmutindu-i pe unii impotriva celorlalti. Nimic nou sub soare. Doar prostii sunt mai multi.Doar ca, de parca n-ar fi de-ajuns, sunt din ce in ce mai prosti.Si mai fudui.

  • Dar de data asta nu sunt asmutiti de vreun conducator sau mai stiu eu ce secta secreta, acum suntem asmutiti chiar de vinituri… Ei provoaca aceata xenofobie de care dam dovada uneori. Acum spre ca ai inteles…

 56. Din nefericire is destui olteni si moldoveni p’aici eu cred ca foarte putine persoane de aici, din zona au o problema cu locul de unde provin „cei veniti”, marile probleme apar atunci cand isi etaleaza „cunostintele” despre viata si totala lipsa de educatie de care dau dovada marea lor majoritate (80%),cum poti sa te astepti sa fii bine primit cand mergand undeva incerci sa „schimbi” dupa bunul tau plac tot ce e bun acolo si nu ai nici cel mai mic gand sa te conformezi cu realitatea cotidiana nu punem la socoteala ca e si bun acel ceva ce e deja acolo de mult timp. Am cativa prieteni olteni, moldoveni si ma inteleg bine cu ei desi au ei ce-i a lor dar si noi avem greselile noastre insa atunci cand vine vorba de un moldovean sau oltean pentru inceput is mult mai retinut in a relationa cu ei decat daca subiectul ar fi fost ” de’a meu ” insa si un moldovean sau un oltean ma poate convinge ca e o persoana care merita atentie prin putin respect, intelegerea egalitatii si a respectarii normelor de bun simt lucru care insa din nefericire se intampla destul de rar. Invatatura pe care eu am primit-o de la parinti a fost aceea ca nu in mod obligatoriu detin adevarul suprem si eu sunt cel care are dreptate, ci ca trebuie mai intai sa privesc in jur cu luare aminte sa-mi dau seama care e realitatea si sa invat lucrurile care merita invatate si mai apoi aplicate in viata mea, am crescut intr-un sat din jud. timis, parintii fiind oameni simpli asa ca pentru cei care va confruntati cu problema apelativului „vinituri” la adresa dvs mai intai sa verificati daca ati reusit sa renuntati la unele practici, daca ati asimilat normele de bun simt zic eu respectate de cei din zona in general si incercati sa intelegeti ca vrem sa fim egali dar nu ne putem considera egali sau „frati” cu lipsa de educatie si bun simt cu cearta ca si rutina, cu vesnica dorinta de superioritate …

 57. Ar trebui sa se faca o bomba chimica sa moara toti oltenii si ungurii. Cu moldovenii si sarbii nu am nimic…sunt oameni harnici, chiar daca le place sa petreaca de multe ori prea mult.

  • Dar ce ai tu cu sarbii?Sarbii sunt aici acasa,aici in Banat.Si daca chefuiesc,chefuiesc in casa lor.Cunosti istoria Banatului?Nu cred….

 58. pina si baietii aceia din galerie pricep mai multe decit autorul articolului , care cred ca are probleme de integrare ! pina si citarea lui dan negru (cine-o fi asta?) e patetica !

 59. Fratilor, dupa toata discutia asta imi pun si eu o singura intrebare fireasca fara a da cu noroi in unii sau altii. Conform ultimelor statistici ale UE, Oltenia si cea mai mare parte a Moldovei, populate aproape in exlusivitate doar de romani-romani, zone care au „rezistat” cotropitorilor, zone care toaca cei mai multi bani de la buget etc, sunt cele mai slab dezvoltate ale Uniunii(plus o zona din Bulgaria)nu numai ale Roamniei, cu un somaj ridicat si galopant, zone unde saracia este la „ea acasa”…Pe de alta parte, alte zone ale Romaniei, aflate sub „jugul” si teroarea dominatiilor straine(Tara Romaneasca si Moldova nu au fost pasalac), regiuni istorice unde impreuna cu romanii-romani mai traiesc si romani de alte nationalitati, cum e si Banatul, Transilvania, Dobrogea sau Bucovina, sunt NET, repet NET superioare din punct de vedere economic, nivel de trai, cultura, relatii sociale et cetera Olteniei sau Moldovei…CUM VA EXPLICATI acest fenomen dragi compatrioti??? Sa-mi spuna mie un moldovean sau un oltean ca „m-au civilizat”…din contra, au distrus tot ce era mai bun, frumos si reprezentativ pentru Banat, aceasta zona a Romaniei. Misiunea „civilizatoare” si „impulsul dat muncii” in aceasta zona de conationalii nostri din alte zone, mi se pare un banc de prost gust…Ciao, numai bine tuturor!

 60. Bun, acceptam faptul ca Timisoara a ramas mult in urma Bucurestiului, dar doar datorita faptului ca Bucurestiul ne ia banii!! Bucurestenii traiesc bine pe spatela banatenilor si se mai si lauda cu asta!!!

  • La ce a ramas TM in urma bucurestiului? La furt si asuprire? Bucurestiul este capitala celor care si in ziua de astazi considera ca au cucerit Ardealul si Banatul. Pana acolo au ajuns incat zilele trecute am auzit la o emisiune TV ca sa nu se mai spuna Ardeal ci doar Transilvania din nu stiu ce ratiune. Popoarele sudice (mai tuciurii) si estice (mai blonde cu ochi albastri) care se considera in egala masura romanesti, considera si au imlementata credinta ca ele au cucerit Ardealul si acum il stapanesc. Bucurestiul este in stare sa compromita si notiunea de „tara europeana” doar ca sa-si mentina statutul de cuceritor al Ardealului si Banatului. Dar sunt convins ca timpul lucreaza pentru noi, iar cele cateva decenii in care aceste locuri au fost jefuite sub administrarea paguboasa olteneasco-moldoveneasca se vor incheia curand.

 61. Că aicea este Timişoara / Emigranţilor din toată ţara / Aicea e Banatul / Aici e ţara noastră / Ne pişăm pe capitala voastră !!!

 62. Mi se pare penibil situatia de acuma avand in vedere ca la recensamantul din 1910 doar 10% erau romani. Toti „nativi” provin din acei 9000 de romani? Daca asta ar fi atitudinea nemtilor sau a ungurilor bastinasi as intelege, dar asa e dea dreptul comic…

 63. Spunea cineva,un postac ”banatean”ca banatul si locuitorii ei cunosc cei suferinta.Oare asa sa fie?Pai voi aveti vreo tzara in care sa fii luptat si murit ptr ea?In 1918 cand armata regatului a intrat in banat a-ti ridicat poalele si a-ti pus dosul la bataie,asa cum de fapt a-ti facut in toata istoria voastra.Daca va simtiti ocupati,atunci e normal ca moldovenii si oltenii sa conduca banatul ptr ca ei cunosc cu adevarat ce-i suferinta si cat de greu e sa construiesti si sa aperi o tzara.V-ati nascut si veti murii sluga.Tandis-mutantis”sluga isi aduleaza stapanul,dar si pretinde sa fie adulat”.Si inca ceva.In Dobrogea exista o comunitate de banateni-rataciti.Ce propunere aveti?Sa-i impuscam sau sa-i trimitem pachet acasa?

  • Nu stiu cum sa-ti spun da nu am vazut nici un oltean sau moldovean la vreun post mare in TM (fara a ne referi la politica). Toti is muncitori la banda, vanzatori sau la furat. Nu am nimic impotriva ta insa daca tu ai ceva cu banatenii, du-te in alta parte, deocamdata ne esti oaspete si as zice sa ai putin respect! Tine mai mult de educatie decat de locul de unde te tragi

 64. Uite de asta se duce Romania de rapa, si pe buna dreptate! Pentru ca in loc sa fim o natiune unita, ne certam intre noi pe motive ridicole. Ca vezi Doamne, moldovenii sunt asa si pe dincolo, oltenii nu mai stiu cum, banatenii si ardelenii altfel etc. Nu cred ca exista un alt neam in lumea asta in care sa existe atata ura reciproca! Imi vine sa-mi smulg parul din cap de ciuda! Terminati dracului odata cu nebunia asta! NU EXISTA nici olteni, nici moldoveni, nici banateni, nici ardeleni – EXISTA DOAR ROMANI! Ce importanta are ca unul s-a nascut in sudul tarii, sau in vest sau in nord est? Toti vorbim aceeasi limba si avem aceleasi origini! Au dreptate ungurii sa rada de noi!

  • @un roman
   Tu ai notiunea de patrie? Cum adica „ce importanta are ca unul s-a nascut in sudul tarii, sau in vest sau in nord-est?” Explicatia este simpla. Daca acolo s-a nascut atunci ce cauta aici. N-are treaba acasa. A pus totul la punct acolo si a venit turist pe la noi? Ori il goneste harnicia si belsugul si indestularea catre Banat? Da’ ma lasi. Si vezi ca poate-i jignesti pe tigani asemuindu-i cu moldovenii sau oltenii. Cat despre „Au dreptate ungurii sa rada de noi!” gresesti profund. Poate de tine rad, fiindca de mine sigur nu. Poate ca au si motive sa rada de tine. Poate ca se gandesc cam asa:”Vai saracul om ce greseala a facut sa plece pribeag prin lume in loc sa stea la el acasa sa-si faca treaba.” La asta te-ai gandit cand aiplecat de acasa? Banuiesc ca nu. Cat despre romani: care dintre ei? Poate aia mai tuciurii care au case din alea cu mai multe acoperisuri de pe la Strehaia, sau aia cu parul mai galben si achii albastri de prin est ori aia cu parul negru si ochi negri de prin Ardeal? Ca sigur nu seamana unii cu altii, da’ tu le spui la toti romani. Mai vezi cum vine treaba cu Basarab, ca zice Nicolae Iorga ceva interesant.

   • Tu nu esti banatean si nici roman. Sigur esti un ungur extremist. Pentru ungurii extremisti nu exista decat o singura solutie: sa moara de frustrare:)

    • @timisoarean
     Tu esti prima generatie nascuta in TM sau prima generatie incaltata? Ca nu se prea intelege din comentariul tau. Si daca tot zici ca esti timisorean, vezi ca ti s-au „cazat” romanii pe bvd. M. Viteazul, Parcul Rozelor si Fabrik. Da’ tu – tot de unguri ai grija. Totusi m-ai facut curios: de ce ma crezi tu „un ungur extremist”?

 65. daca nu erau olteni, moldoveni, ragateni, etc…sa v-a scoata din nomol v-a mancau paduchii de imputiti si puturosi ce sunteti!

  • Numa’ SRI se scrie cu un singur i. oltenii, moldovenii, ragatenii si securistii se scrie cu doi. 😉

   • se scrie cu doi „i” doar în cazul în care vrei să articulezi substantivele respective, în acest caz cel de-al doilea „i” fiind articol nehotărât. Enumerația de mai sus a unor substantive comune nearticulate este corectă. În schimb, @romica ion are grave carențe în ceea ce privește utilizarea pronumelor personale forma neaccentuată, persoana a II-a plural, cazul Acuzativ „vă”. „V-a” nu este regăsită sub nicio formă în limba română.

    • Pai nici nu vorbeste romaneste. Vorbeste limba viniturilor. De fapt nu vorbeste nici macar limba locului de unde vine, ci un amestec de sunete care aduce a limba.

  • Spune-mi ce au adus in plus meltenii???Tupeu,nesimtire,nespalare,jeg,furt calificat etc????BA stati acasa!!!

  • Incearca sa te intorci la muma-ta la curu vacii si pleaca de aici sa vezi ca nu o sa murim de foame fara tine! Hai, te provoc! Si in timp ce mulgi vaca, ia o carte de istorie si citeste si tu despre istoria banatului

 66. DACA NU ERAU OLTENII SI MOLDOVENII ERA LA PAMINT INDUSTRIA LOCALA DE BAUTURA !

 67. IAR VENITI CU DUME DASTEA PROSTI SI CRETINI SUNT PESTE TOT CHIAR SI IN GERMANIA HAHAHAA

 68. Eu nu cred ca vreun banatean are vreo problema cu un ardelean.Probleme apar la intalnirea cu un moldovean,mitic sau mai ales oltean.Se observa imediat de unde provine jegul cu intentii tupeiste.
  Clujul merge bine deoarece toti ardelenii trag acolo pe cand in Timisoara oltenii si moldovenii vin la furat.Singura sansa a orasului este sa scape de olteni,poate cu Bacul asta mai raman acasa.

  • Asa e, cum de numai cu oltenii si moldovenii avem treaba? De ce restul stiu sa se poarte civilizat? Pana acum nu am auzit niciodata nimic de ardeleni, si sunt si ei destul de multi. De ce? Fiindca observ ca sunt foarte civilizati, multi dintre ei mai civilizati ca unii timisoreni asa ca totul tine de bun simt si educatie

 69. Si statul Texas era „stimulat” de Mexic sa-si declare independenta… sunt curios cat de bine ar fi trait texanii in Mexic astazi. Tot la fel cum ma intreb daca banatenii care se simt „nedreptatiti” de ceilalti romani ar fi trait bine integrati in Serbia/Yugoslavia sau Ungaria. Uitati-va acolo – sau in Grecia – la tratamentul pe care il primesc romanii si o sa va inghititi imediat limba. Aia chiar inseamna deznationalizare. Voi (si prin voi ma refer la toti romanii de oriunde) nu realizati ca toate comentariile voastre smulg lacrimi de bucurie celor care vor sa ne vada dezbinati, urandu-ne si luptandu-ne intre noi? Tara asta n-o sa ajunga mare nici daca trimitem pachet acasa toate neamurile de unde au plecat si nici incalecandu-i unii pe altii pe grumaz. Totul sta in prietenie si munca infratita. E greu cand unii au o istorie de suferinta in spate dar ar face bine sa nu arunce vina pe grupuri etnice sau sociale. Nu stiu daca chiar asa gandesc banatenii cum se scrie in aceste comentarii dar pot sa garantez ca intr-un asemenea mediu de gandire s-a format mentalitatea tanarului Adolf Hitler… asa ca mai ganditi-va.

 70. Deci tu compari Texasul cu Banatul si moldova si oltenia cu USA? Pai nu pare ca esti cu toate „acasa”. Si Ungaria sau Serbia este Mexicul? Ha ha ha ha. Si tu poti sa garantezi ca intr-un mediu de gandire ca cel pe care-l vezi tu in comentariile banatenilor s-a format mentalitatea lui Adolf Hitler? Pai tu esti cam dus cu pluta. Dar este interesanta insinuarea ta si modul tendentios de a pune problema. Cat despre cei „care vor sa ne vada dezbinati”, tu esti usor paranoic. Si nici nu vrei sa intelegi ca suntem uniti numai de prin 1919, deci mai putin de 100 de ani. Si totusi romania a reusit in acesti mai putin 100 de ani sa izgoneasca cea mai mare parte dintre fratii nostri nemti, unguri si sarbi si sa aduca in locul lor olteni, moldoveni si tigani. Dar de la tine se vede Adolf Hitler. Daca satul tau moldovenesc s-ar umple cu vinituri care ar „umple” locurile lasate libere de moldovenii plecati, cam ce crezi ca ar spune parintii tai care au ramas acolo? Si nu vorbesc sa vina in moldova francezi sau suedezi. Sa zicem ca ar veni tigani, georgieni si tatari de exemplu. Dar probabil ca ipocrizia nu te lasa sa vezi dintr-o astfel de perspectiva. Nu mai detaliez fiindca stiu ca nu ai cum sa intelegi. Mentalul tau este defectat prin setarile securistice implementate pe un fond de infometare pe cateva generatii. Iar eu nu am rolul sa-ti explic tie cum arata lucrurile in realitate. Dar totusi, daca citesti mai atent cele scise la acest articol si vei reusi sa-ti pui niste intrebari, atunci poate ca ai o sansa sa vezi ca in vremurile nostre nu exista alt motiv de a pleca din regiunea ta decat daca vrei sa ocupi un alt loc. Teoretic este la fel de bine de trait in moldova ca si in Ardeal sau Banat sau oltenia. Deci, ce cauta viniturile aici? Daca tu nu ajungi sa-ti pui aceste intrebari, atunci inseamna ca nu ai nici o sansa sa vezi lucrurile corect.

  • Dar tu saracule…de unde ai venit?Daca esti maghiar sau sas,nu cumva esti colonist adus aici de coroana maghiara?Dar voi maghiarii de unde ati venit?Nu cumva din indepartatele stepe ale Asiei?In banat toti au o identitate.Sunt nemti,maghiari,sarbi,romani banateni.Tu daca nu te consideri roman,cum ai curajul sa pretinzi ca esti localnic.Sau poate tu nu ai nici o identitate.Esti doar un apatrid in cautarea unei tari

   • Faptul de a fi roman nu-ti confera un loc pe lume ci iti confera apartenenta la un popor. Poporul roman probabil ca are un loc anume, dar acela nu inseamna neaparat ca trebuie sa fie Banatul. Cat despre apatrizi … cauta sa vezi cati moldoveni, basarabeni, ucrainieni si rusi au venit in Banat in ultima suta de ani. Insa probabil ca nu te roade curiozitatea de a deslusi istoria locurilor si oamenilor din Banat, ci doar vrei sa traiesti cat mai bine cu cat mai putin efort facut. Iar pentru a reusi acest lucru te zbati si dai din coate fara sa te intereseze pe cine lezezi sau afectezi cu atitudinea ta. Si mai lansezi si ipocrizii de genul „lupt ca sa nu colapseze regiunea din punct de vedere social”. ‘Ai lasa-ma! Zau? Da’ nu mai bine „luptai” tu la tine acasa? Acolo de unde ti se trage neamul ala care te-a trimis in Banat cu traista goala si cu matele chioraind? Mai lasa-ma cu sofismele ieftine si cu „asocierile” pseudodocte intre vinituri si americanii unionisti. Bleah!!!

    • Banatul este al Romaniei fie ca iti place sau nu.Asta personal putin imi pasa.Probabil esti vreun minoritar din banat cu astfel de atitudini penibile.In Banat au venit oameni nu numai in ultima suta de ani,ci a existat intotdeauna o migratie constanta.Au existat sasi si svabi care au venit si au plecat,in fuctie de evenimentele istorice.Tu ca minoritar in banat ar trebuii sa multumesti Romaniei dar si Bucurestiului,ptr ca nu ati fost tratati xenofob si rasist ca in alte regiuni ale Europei.Nu departe de noi undeva mai in nordul Europei,popoare care ptr unii, ”foarte”civilizate au recurs la expulzari si epurari etnice dupa trasarea noilor frontiere ale celui de-al 2-lea razboi mondial.Cine crezi ca ar fii impiedicat Romania sa procedeze la fel?Polonezii,cehii,slovacii sau ”debarasat”fara probleme de maghiari sau nemti.La noi in schimb lucrurile au stat altfel.Iar acum,vii tu sa-mi spui ca eu sunt strain in propia mea tara?”Pe cine nu lasi sa moara,nu te lasa sa traiesti”.Asta-i culmea nesimtirii.Sa stii ca atitudinile astea separatist-xenofobe,nu vor fii tolerate la infinit in Europa.Eu stiu ca se doreste o intarire a regiunilor in dauna natiunilor,dar totul are si un sfarsit.Asa ca ar fii bine sa-ti temperezi atitudinile si sa traiesti in pace cu toti romani.Din pacate ptr multi cretini drama Yugoslaviei a fost doar un film vazut comod din canapea.S-ar putea sa nu fie chiar asa

     • Vezi ca articulezi gresit in limba romana. Esti sigur ca limba romana iti este limba materna? Cat despre mine care tu insinuezi ca sunt minoritar, trebuie sa te contrazic. Dar tu ai o problema cu minoritatile si faci insinuari aleatorii (adica vorbesti a proasta).

     • Nu cred ca esti in masura sa-mi dai lectii gramaticale.Poate din graba sau neatentie,am omis unele litere,sau poate nu am fost destul de explicit in exprimare.Dar nu asta-i problema,ptr ca nu toate comentariile,postate aici,inclusiv de banateni de-ai tai,sunt ireprosabile din punct de vedere gramatical.Si nu permit ca un apatrid fara tara si limba sa-mi corecteze articulatiile.Cat priveste problema minoritara,exprimarea mea nu se referea doar la componenta etnica,ci si la atitudinea locala.Esti un minoritar in banat inclusiv prin rationamentul gandirii.Daca esti asa pornit pe ”vinituri” si Romania,de ce nu iesi la interval?De ce stai ca o kwrva ascunsa pe net si sub protectia anonimatului iti reversi frustrarile?Poate dintr-un anumit punct de vedere te inteleg.Nu ai fost destul de capabil sa te impui in fata vreunui moldovean sau oltean,mai istet.Nu este vina noastra,ca componenta genetica va inzestrat cu 2 viteze.Incet si foarte incet.Nu are rost sa polemizam la infinit pe niste lucruri de mult ”fumate”.Cand o sa administrati voibanatul,cand o sa invatati sa luptati ptr principii,atunci poate o sa va si respectam.Pana atunci,ramaneti slugile noastre.Ptr ca banatenii,sunt cum nota Francesco Griselini la 1870”primitivi si ignoranti,abundau in randul lor hotii si talharii,cruzi dar si fricosi,murdari si mult mai inapoiati decat vecinii lor sarbi”.Saracii…si cand te gandesti ca astazi,nu se mai suporta de atata superioritate.Parca ti se face grata

 71. @tas Si cum faci ca sa nu permiti „ca un apatrid fara tara si limba sa-mi corecteze articulatiile”? 🙂 Oricum, sterge-te la colturile gurii ca ai inceput sa spumegi. Din toata bolboroseala ta se intelege totusi un lucru: ESTI UN MARE OM CU UN CARACTER DESAVARSIT SI TE MANIFESTI PE MASURA. BRAVO.

  • ”Esti un mare om cu un caracter desavarsit si te manifesti pe masura”….AI DREPTATE VIERME,FERESTE SA NU TE CALC

   • @tas
    Nu ma tem sa nu ma calci tu. Ma tem sa nu ma confunde lumea cu tine! Oricum nu vei avea ocazia sa ma calci. Eu nu stau in cocina.

 72. Oameni buni…sunt moldoveni si olteni de treaba,dar aceia nu vin in Timisoara…si stiti de ce?pentru ca au gospodarii acolo la ei.Stiti cine au venit?Acei care nu au avut loc nici acolo de unde au plecat…daca avea o gospodarie ca lumea…nu venea in Banat.Noi am avut vecini moldoveni la tara,si i-a dat lumea afara din sat…pentru ca furau de la oameni din curte…inca odata…sunt moldoveni si olteni de treaba…dar aceia nu prea vin pe la noi…

  • Dupa ceea ce vad am impresia ca tu ai dreptate. Am fost prin tara, am fost si prin Moldova, am intalnit oameni mai civilizati decat cei ce vin in TM, ei au centru universitar la Iasi, oltenii la Craiova, deci cei ce vin aici vin sa plece de acasa si sa scape de mama, cum a declarat si un coleg de-al meu oltean pe mailul de grup al anului

 73. NU AM FOST NICI O DATA IMPOTRIVA NIMANUI. DOUA MAINI,DOUA PICIOARE,E OM.ASTA PANA AM INTILNIT UN OLTEAN CARE M-A DEZAMAGIT. AL DOILEA OLTEAN CARE MI-A IESIT IN CALE,A FACUT LA FEL. I-MI PARE RAU CA A TREBUIT SA-I CUNOSC IN LUMEA ASTA,SPER CA AL TREILEA SA NU-MI IESE IN CALE. PE CINE NU LASI SA MOARA,NU TE LASA SA TRAIESTI,SE INTIMPLA SI CONTRARIUL,DAR TREBUIE PENTRU ASTA SA FI IN BANAT,SI SA FI CEL PUTZIN TIMISOREAN 🙂

  • Articolul asta nu este despre oameni. Este despre „vinituri”. Si comentariile sunt de doua feluri. Ale unor banateni si ale unor „vinituri”. Tu in mod particular nu trebuie sa-mi spui din care „categorie” faci parte. Se vede limpede din dezacordurile pe care le faci in limba ce sustii ca-ti este materna si se mai vede din „galagia” cu care expui pareri personale (vezi majusculele), foarte saraca in continut, idei si principii insa foarte bine condimentate cu agramatisme, prostii si injurii.

 74. LEGISLATIE-EXCELENTZA PENTRU CUNOSCATORI

  • La noi in sat oamenii se cunosc dupa numele de familie, dupa prenume sau dupa porecla. Numele de familie este dat de numele de familie al tatalui, prenumele in general este preluat din biblie. Nici tudor si nici ovidiu nu par a fi din biblie. Sa inteleg ca ti-au parvenit de la doua pesoane diferite? Modus ponens si modus tollens.

 75. Suferi de sindromul Tourette? Iti ies tot felul de injurii in contextul in care incerci sa exprimi o idee simpla. Cat despre dorinta ta de a ma intalni … iti spun doar ca sigur m-ai mai intalnit in viata ta, insa nu ti-a folosit la nimic. Tot analfabet ai ramas. Eu eram profesoara ta de limba si literatura romana, si tot eu eram si scriitorii si poetii din lista ta de lecturi „obligatorii”. Eu eram becul din cocina in care te invarteai, insa atunci erai in etapa de formare ca … ceea ce ai devenit astazi si m-ai ignorat. Acum probabil ca iti doresti o sex oral. Eu nu pot sa-ti ofer asa ceva, insa daca cumva gasesti „intrerupatorul” pentru becul de mai sus, s-ar putea sa dai de mine. Sigur este o biblioteca in mahalaua unde vietuiesti. Ah … si inca un detaliu. Asocierile de cuvinte in limba mamei tale pe care le-ai invatat in timpul studiilor tale de pe terenul de fotbal si de pe maidan, nu sunt intotdeauna fericite. La fel si asocierile de litere … suna la fel insa au alt sent scriptic (vezi „asi”).

 76. Pareri interesante de ambele parti si sincer mi-a facut placere sa vad atat interes a unor oameni de diferite categorii. Ma bucur ca am citit, in proportie de 90%, comentariile de pe acesta pagina si asta ma face ca sa spun in incheiere ca IUBESC ROMANIA DOAR PENTRU CA EXISTA TIMISOARA IN EA. Respect si o zi superba tuturor!

  • Scurt si la obiect.Un comentariu de 100 de puncte.Se simte faptul ca faci parte dintr-o anumita categorie de oameni,mai ales dupa ultima fraza.Ar trebui sa dea de gandit (in limitele posibilitatilor) si altor semeni de-ai nostri.Bravo Cipri TM.

 77. Pentru ca articolul a chemat internautii sa-si expuna parerea,ceea ce am citit au fost doar pareri incarcate copios cu injurii,ura,xenofobie,dusmanie si rasism.Absolut nimic educativ.Trist dar adevarat.

  • Rasismul unde l-ai sesizat?

 78. Multumesc redactiei pentru ca nu mi-a aprobat commentul.Rusine sa va fie, tiganilor.

 79. Amuzante unele posturi, idioate altele, si unele cu ceva adevar in ele. Dar, in esenta, de ce va certati? Ca unul e moldovean si altul e banatean? Cui ii pasa? Cat timp ambii isi vad de treaba lor si contribuie cu ceva in societate, nu vad motive de cearta. Si eu sunt moldovean, in Timisoara (un oras frumos), venit aici, probabil temporar, pentru ca am cunoscut o banateanca speciala. Imi vad de jobul meu si sincer nu am intampinat niciodata vreo problema cauzata de faptul ca sunt moldovean. Asa ca degeaba va atacati, ambele tabere, pe „net” nu castiga nimeni. In schimb, unii din voi (OUVJ in special) cad in penibil cu „securistii” si alte asa-zise conspiratii. Nu e nimeni aici sa va fure nimic si nici sa va „cotropeasca” :)) In fiecare regiune a tarii exista probleme. In fine, puteti vedea aici cum se poarta unii timisoreni chiar la ei in oras (si de altfel se poate gasi cel putin un reportaj despre fiecare oras si fiecare zona din Romania): http://www.opiniatimisoarei.ro/bunul-simt-in-tramvaie-timisorenii-fumeaza-scuipa-beau-alcool-si-mananca-seminte-in-mijloacele-de-transport-in-comun/30/05/2012

  O zi faina tuturor!

 80. Problema e ca toti oltenii ce vin in Timisoara, la studii fiind cei pe care ii stiu eu, arunca toate ambalajele pe jos, vorbesc foarte urat de noi, timisorenii si distrug florile, bancile, gunoaiele de prin parcuri. Tineti cont ca m-am referit la cei ce vin la Universitati in Timisoara si atunci cum sa nu ii uram cand ii vedem manifestandu-se asa?

  • Doamne Iulia, chiar asa fac? Serios vorbesc. Eu sunt plecata din tara de patru ani, dar de loc sunt din Sibiu. Am auzit ca au invadat si Sibiul, dar chiar asa, sa rupa florile si bancile de prin parcuri? Doamne nu ma lasa, astia-s mai rau ca tiganii. Sper sa nu faca si in Sibiu la fel. Am citit toate comentariile la acest articol si am inteles ca voi in Tomisoara traiti o drama. Ca de altfel si Ardealul. Spunea cineva aici, ca mai nou oltenii si moldovenii au in invadat ClujuL. Clujul? La unguri? Oltenii nu-i sufera pe unguri, dar se pare ca nationalismul si romanismul trece mai intai prin stomac. Mai urmeaza sa invadeze Tg-Mures. De Deva si Alba-Iulia sti ceva? Au scapat de ”frati”? Cu siguranta in Harcov nu vor calca neam de neamul lor, caci ungurii ii lasa sa moara de foame daca nu vorbesc ungureste. In Harcov nu indraznesc, caci sunt doar nationalisti de carton. In rest, din cate am vazut pe internet, cam tot Ardealul este invadat de ”fratii” nostri de la sud si est. Fratilor banateni, eu va inteleg dispretul doar din comentariile pe care le-am citit. Dar chiar asa au ajuns, sa rupa florile si bancile din parcuri, sa scuipe seminte in tramvai?! Ce poate sa-i civilizeze pe astia? Amenzi usturatoare ca in Germania?Socant.

 81. Daca tot sunt banatenii atat de rai, inculti, necivilizati si neprimitori, si toti cei veniti din alte regiuni sufera din cauza asta, ce ar fi sa mai si plece din ei? Nu cred ca ii tine cineva cu forta. Am fi toti mai multumiti, nu?
  Oricum articolul nu este deloc obiectiv si impartial. Si asta pot confirma toti cei ce locuiesc in Banat. Banateanul nu judeca decat pe cel care iese in evidenta printr-un comportament nepotrivit. Multi nici nu stiu din ce regiune provin colegii de lucru, de ex. Ciudat asa un articol pe acest site, chiar penibil, ca si afirmatiile lui Dan Negru de altfel, o nulitate din punctul meu de vedere. Nu l-am privit niciodata drept banatean.
  In concluzie, daca tot am primit pe toata lumea la noi in Banat, acum sa ne fie rusine de atitudinea noastra, orice fapta buna nu ramane ‘nerasplatita’.

 82. Eu sint ardelean SADEA SI SINT MINDRU de asta ! Nu m-as da de 10 banateni !! Laudarosi si prefacuti !!!

 83. intamplator am dat peste link-ul spre aterialul acesta…
  pot sa spun doar ca sunt incantat ca mai exista banateni adevarati,care inca gandesc ca si mine,si au curajul sa o spuna…
  nu cred ca solutii gen”REPUBLIK BANAT” sunt solutia,dar nici sa stam sa ne uitam la alti muritori de foame veniti aici sa nu moara de foame acasa este solutia.
  de ce trebuie sa veniti aici(in special oltenii) cand la voi totul este miere si zahar,aveti de toate si nu va trebuie nimik,findca sunteti atat de harnici si destepti?
  ms

 84. sunt banateanca sadea dar nu vad cu ochi buni dusmania asta dintre ROMANI !
  Indiferent de unde vin, ei vin de nevoie si daca noi suntem mai civilizati(!?) avem OBLIGATIA sa-i aducem si pe ei la nivelul nostru! Oare nu va dati seama ca din cauza urei asteia nejustificate ne merge rau tuturor si si creiem teren rodnic celor care vor sa ne faca rau ca natie?Mai ganditi-va si poate va vine la cap ” mintea cea de pe urma „!

  • Din pacate, ei si politica tuturor guvernelor romaniei, au dus , nu la educarea veniturilor, ci la decaderea banatului, celelalte provincii romanesti nu au fost dezvoltate dupa modelul banato-transilvan, ci hranite prin jefuire….

  • @Mihaela. Nu inteleg la ce fel de „nevoie” te referi cand sustii motivul pentru care „ei” vin in banat. Pai tocmai tu sustii ca suntem toti romani, deci inteleg ca pentru NOI TOTI viata are aceleasi coordonate. De ce sa cred ca ei au NEVOI, iar eu nu am aceste nevoi. De nevoile mele cine se ocupa, daca eu trebuie sa ma ocup de nevoile „lor”? Avem aceleasi legi, avem aceleasi drepturi – peste tot in Romania. Nu inteleg de ce trebuie ei sa vina la ine? Ce nu le convine la ei acasa, vor gasi exact la fel la mine acasa – fiindca suntemk in Romania. Argumentele tale nu cred ca sunt valide. Eu cred ca fiecare dintre noi avem datorii si obligatii fata de locul de unde ne tragem. Sa plec eu de la mine de acasa la tine acasa cand cred eu ca mi-ar merge mai bine la tine, nu este normal. Normal este sa fac bine la mine acasa. La fel si pentru „ei”. Normal ar fi sa stea la ei acasa si sa incerce sa rezove problemele pe care „ei” cred ca le au. Deci – eu cred ca lucrurile nu stau asa cum le expui tu @Mihaela. Cred ca este exact invers. „Ei” vor doar sa parvina, indiferent daca altora le convine sau nu. Atat de simplu cred ca este.

 85. Nu am vazut banateni in moldova sau oltenia ci doar invers asa ca mars acasa viniturilor!!!

  • nu ai vazut, pentru ca esti un tembel puturos.

 86. buna ziua tuturor. As vrea sa incep cu o recunoastere: sunt un moldovean 100% venit in Tm datorita casatoriei. Asa a fost sa fie …
  Nu am sa pretind niciodata ca sunt banatean…pur si simplu pentru ca eu sunt moldovean, insa locuitor al Timisoarei, sunt platitor de taxe si impozite(locale nu prin Moldova) la zi, nu fur, nu jignesc…fac ce face un om normal intr-o societate normala.
  Cineva mai sus a spus ca cel ce vine trebuie sa respecte regulile casei. ASA ESTE ! Presupunand ca am venit intr-o casa buna (ca doar de asta am venit, ca altfel stateam acolo unde eram, sa fim sinceri), consider ca regulile casei nu trebuie sa contina ura si denigrarea.
  Parerea mea personala este ca cine sta sa caute cine e 100% banatean (sau bucurestean, moldovean, etc) de nu stiu cate generatii incoace cauta scandal, pentru ca pana la urma tot gasesti ceva „de import”. Pana la urma asta e natura firii si e normal sa fie asa….ca altfel am fi niste mutanti dpdv al consangvinizarii.

  Asadar dragi banateni, eu personal nu am venit sa fur, sa cotropesc, sa ocup, etc.
  Plecand de la aceste premise, va multumesc pentru orasul construit insa putem sa mergem impreuna mai departe.
  Inteleg ca fiecare nou venit trebuie sa dovedeasca de ce este in stare, nu ma astept sa ma iubiti de maine, ca pana la urma este un proces lent de integrare si asimilare, dar trebuie sa gasim bunavointa voastra.

  Nu lasati oamenii rai si xenofobi sa va reprezinte.
  Si daca ati vrea sa ne fugariti, cum credeti ca s-ar intampla asta? ne-ati pune un semn de „venitura” pe piept? apoi ne-ati da foc la case? ne-ati bate pe strada? ne-ati marginaliza? ne-ati folosi doar pentru munci agricole? nu ati lasa copii nostri sa mearga la scoala?

  Altii au facut un razboi pentru asta si tot nu au castigat, in schimb si-au distrus tara.

  Chiar credeti ca ura este rasounsul? Pana la urma raspunsul si cheia este la voi…..

  Va multumesc!

 87. Ceea ce nu intelegeti voi ,viniturilor,este ca datorita voua si comportamentului/civilizatiei voastre au ajuns banatenii s ava urasca.De 50 de ani se tot face colonizare a Banatuluicu voi,iar voi cei care ati venit,va comportati ca si la voi acasa.Iar la voi acasa,nivelul de cultura si civilizatie tinde spre zero,in unele locuri.Exista un procent dintre voi care au aplicat vorba,,cand esti la Roma,te comporti ca romanii, si acestia sunt integrati perfect in societatea de aici.In schimb,mare parte sunt niste nemernici,musca mana care i-a hranit,se comporta ca pe maidan la ei in sat.Pana in anii `90 in Banat au fost adusi moldoveni,cu constructiile mai ales.Cei mai mari betivani,si scandalagii erau acesti moldoveni.Dupa `90 au inceput sa navaleasca oltenii de s-a ajuns in zilele noastre sa vezi mai multe masini de MH ,Gj si DJ decat de TM,mai ales prin Complex.
  Curvasaria,hotia,smecheria,parvenitismul a pus stapanire pe orasul asta.Nu spune nimeni ca banatenii au fost sau sunt perfecti.Nu.Dar ei au un mare avantaj si calitate:sunt la ei acasa.e cand voi,viniturilor nu ati facut decat sa profitati de bunavointa si ospitalitatea banateana,si sa va adresati cu,,puturosilor,, banatenilor care v-au primit cu draga inima.
  Eu sper din toata inima ca Banatul sa devina ce a fost,si sa mai taie din nas viniturilor.Dupa ce ati intrat cu bocancii plini de noroi in casa banatenilor,si v-ati comportat ca niste gunoaie(nu toti -unii)nu puteti avea pretentii ca sa fiti si iubiti de banateni.De voi depinde sa va accepte Banatul.Pana acum nu ati facut decat sa va faceti antipatici.
  Si ar trebui sa va puneti o intrebare:de ce nu emigreaza banatenii in alte zone ale tarii?HA?

 88. Eu cu ardelenii nu am nimic.

 89. Si nici cu ungurii

 90. In general imi dau seama ca cu tot ce e la nord vest sunt in regula.

 91. Si unii moldoveni sunt chiar de treaba.

 92. Sarbii sunt cam galagiosi dar de altfel ma inteleg cu ei.

 93. Si unii olteni sunt in regula

 94. Ah dar stai un pic ca opinia mea nu se pune pentru ca si eu sunt un venetic.

 95. Asta e traim cum putem

 96. Bine ma duc pe tweeter. Hai pa.

 97. Nici un reply? sunt dezamagit

  • Deci crap de ciuda.

 98. Hai Steaua !!!

 99. Deci eu m-am saturat de subiectul celalalt, asa ca ma apuc sa fac caterinca aici

 100. Tre sa imi pregatesc planul de contraatac, deci:
  1. sunt lihnit de foame
  2. tre sa mananc ceva
  3. ???
  5. Profit

  • Mda… bascalie tipic securista, infantila totusi.. De ce nu va faceti voi o secta a decerebratilor si sa va duceti cu totii intr-un loc.. la Jebel de exemplu ?

   • Rahat, am uitat sa schimb nicku

    • Nick fals, ala nu am fost eu

   • fals si aici

  • Pff, ma lasa imaginatia. Iau o pauza sa ma uit la un episod de House

 101. Eu zic asa: domnul ziarist ar face bine sa colaboreze cu CNSAS-ul si arhivele PCR pentru a descalci povestea asta care, departe de a trata un subiect sordid, se dovedeste una FOARTE INTERESANTA.

  • L-am plagiat pe ceasca, oare o sa observe?

   • Sper ca nu, altfel iara imi iau jucariile si ma mult la celalalt articol

  • Cont fals, mi s-a spart nickul. Care ai fost? Nu tre sa va citez din Legea nr. 161/2003

   Art. 42 – (1) Accesul, fără drept, la un sistem informatic constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.
   (2) Fapta prevăzută la alin.(1), săvârşită în scopul obţinerii de date informatice, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
   (3) Dacă fapta prevăzută la alin.(1) sau (2) este săvârşită prin încălcarea măsurilor de securitate, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 12 ani.

   O sa inchisoriti in inchisoare pana da overflow universul.

 102. Oare sunt hater sau trol?

 103. UPS!!! dle GHORGHE ILAS, astia care se plimba pe-aci pe la voi prin banat, pot fi in cel mai rau caz migranti, nu emigranti. daca nu cumva v-ati facut granite recent si nu stiu eu. putina romana n-ar strica zic!!

  • Pai atungi sa le spunem pribegi. Ca sa fim politically correct.

 104. Sau nomazi,sau popor migrator…

 105. Deci pe masura ce procentul banatenilor scade, orasul se duce de rapa tot mai tare, conform chiar articolului si pro-viniturilor. Ce concluzie se poate trage de aici? Nicidecum ca aportul viniturilor a fost unul pozitiv. Fiindca cu exceptiile de rigoare, din alte zone au venit in principal cei mai de jos indivizi, cei mai de jos chiar in zona lor de bastina. Fiindca de obicei un om gospodar si civilizat, indiferent de zona, nu-si paraseste avutul si rostul ca sa-si ia lumea in cap spre celalat capat de tara. Or fi si destui moldoveni, olteni, regateni etc gospodari, cinstiti, cu bun simt, civilizati, nu zice nimeni ca nu. Numai ca nu prea au venit din aia pe aici, decat in imprejurari de viata cu totul particulare, ci majoritar deseurile din acele zone. De aici si ostilitatea localnicilor fata de ei.

 106. Eu nu inteleg de ce daca in Banat si Timisoara e asa de rau, de ce se inghesuie toti sa vina. Nu stiu cine e Dan Negru, dar daca doreste sa stea la Bucuresti unde se vand ciorapi „naic” pe bulevard, cu slogane ca in anii 90 in piata de vechituri din Mehala, inseamna ca se potriveste in acel peisaj cu iz balcanic. Orasul decade pentru ca suntem napaditi. Cati olteni are Clujul care e atat de „avansat” fata de Timisoara? Si nu cred ca in Banat are cineva o problema cu ardelenii, ca avem istorie mai apropiata de ei decat de restul regiunilor din Romania. Poate toate aceste animozitati intre oltenii care vin aici „sa fie sefi” si banatenii care au alt stil si conceptie, ar trebui sa ne dea de gandit. Poate nu suntem o natiune ci prea diferiti sa facem parte din acelasi stat. Asta e, oltenii vin cu scarba in acest satuc oribil numit Timisoara, sa nu mai vina ca o sa ne descurcam si fara. Si sa acceptam ca suntem diferiti si ar trebui sa facem parte din tari diferite

 107. Asta este un mare adevar.Daca banatenii sunt xenofobi,lenesi,zgarciti,rai..bla bla bla .de ce naiba toate scursurile din Regat vin aici?
  Noi nu i-am chemat si nu ii vrem.Vin cu japca si apoi tipa ca sunt discriminati.
  Voioltenii destepti,pregatiti,muncitori,darnici si de mare valoare,stati dracu` in oltenia voastra si faceti-o ca si Canada!
  Aaaa,de faptu nu sunteti nici destepti,nici munciori,nici darnici,si nici oameni.
  De asta veniti la totul gata,in loc sa va faceti voi.
  Putorilor!

 108. Poate era mai bine dacă bănăţenii erau canibali, şi-i primeau pe toţi cu braţele deschise şi cu fraza de bun venit: „Bine aţi venit, mâncavaş …”

 109. Din pacate atitudinea total neprietenoasa a banatenilor se intalneste la fiecare pas.Din fericire insa,noile generatii inteleg mai bine ca sunt cetateni europeni,ca traiesc intr-un oras care pt a avea dezvoltare are nevoie de migratie masiva precum si de relatii comerciale cu restul tarii.Dragii mei romani nascuti in Banat,intelegeti o data pentru totdeauna ca suntem acelasi neam,interconectati pe vecie.Avem nevoie unii de altii.Va laudati cu mari realizari si pana la urma cu nimic.In tara asta exista fabrica Dacia,exista fabrica Ford,exista inca mari santiere navale si niciuna din ele nu se gaseste in Banat.Pe la dumneavoastra prin Banat ce mai exista?Timisoara a fost pe val o perioada cu industrie textila si de incaltaminte,fabrici si fabricute care culmea,au fost infiintate de italieni,nu de prea cinstitii locuitori ai zonelor.
  Asta este situatia,trebuie sa acceptam globalizarea,trebuie sa evoluam ca oameni,sa evoluam in iubire,intelegere si toleranta,insa trebuie sa intelegeti ca nu aveti mai multe drepturi doar pentru ca v-ati nascut aici.Va plangeti ca nu va sunt respectate traditiile,obiceiurile insa voi singuri le-ati pierdut,nu vi le-a furat nimeni si nu v-a impus nimeni sa va comportati in alt fel.
  Din pacate,atitudinea aceasta retrograda,specific banateana si specific romaneasca pana la urma nu va ajuta pe nimeni si orasul nu va merge inainte,nu isi va exploata nici pe departe potentialul.
  Doriti Timisoara capitala europeana culturala in 2021?Atunci trebuie sa fiti gata sa intelegeti ca faceti parte dintr-un sistem,nu sunteti nici mai buni nici mai rai decat cei care vin si pleaca(sunt destui care sunt doar in trecere prin orasul dvs),iar cei ce va viziteaza nu vin aici sa va cucereasca pe voi,este dreptul fiecarui OM in 2014.
  Care sunt obiceiurile voastre atat de trambitate si in ce fel nu v-a fost respectat stilul de viata?De ce nu incercati sa impartasiti si cu altii aceste obiceiuri,traditii si chiar obiceiuri culinare ? E mai simplu sa radem de unii si de altii ca nu stiu sa faca zsupa nu? Dar v-a trecut prin cap sa va invitati vecinii olteni,moldoveni,ardeleni la masa ca sa le aratati valorile zonei, sau sunteti prea „economi” ?
  V-as mai intreba dragii mei de unde provin majoritatea produselor agricole folosite in Banat(si nu imi serviti va rog replica cu Belint) ? Unde merg cablurile si alte accesorii auto produse pe la dvs prin zona?Unde merg/mergeau detergentii dvs?

  Daca considerati ca aveti doar drepturi si nu indatoriri legate de orasul/zona in care traiti va aflati intr-o eroare grava!

  Treziti-va oameni buni,ceea ce visati voi s-a dus demult,timpurile se schimba,ar fi bine sa va adaptati si voi.

  Nu vreau sa se inteleaga din randurile mele ca am ceva cu toti asa zisii banateni,am cunoscut si oameni de calitate printre ei si acei oameni sunt cei care s-au mai plimbat un pic prin lumea si tara asta,nu doar la adus de Vegeta,blugi si Tzipiripi. Multi banateni vorbesc despre moldoveni si olteni ca si cum ar fi atotcunoscatori dar nu au trecut de Caransebes in viata lor.Atunci ce pretentii poti sa ai de la ei?

  Mandria dragii mei este unul dintre pacatele preferate,dupa cum se spunea intr-un film.

  • @OlteanRoman. Problemele pe care le sesizezi tu in privinta nevoilor pe care regiunea Banat le are – dezvoltare, migratie etc. – sunt probleme pe care Banatul nu le-a a vut pana la trecerea sa sunb stapanire romaneasca. Dupa aproape 100 de ani de cand relatiile cu Romania l-au secatuit de resurse si avutii, Banatul actual intr-adevar se gaseste acolo unde ti se pare si tie. Intr-o fundatura, alaturi de Moldova, Tara Romaneasca si Dobrogea. Banatenii nu se plang de ceea ce aduc doar acum moldovenii si oltenii aciuati pe aici, ci condamna ceea ce au adus ei de-a lungul unui secol trist si pagubos. Este limpede chiar din comentariul tau ca tu nu stii ce a fost Banatul, ce putea sa fie si ce perspective ar fi avut daca oltenii si moldovenii ar fi fost de exemplu … austrieci sau unguri. Asta este problema istoriei recente a Banatului si banatenilor, fie ei banateni de 20 de generatii sau de cinci generatii. Insa mahalaua in care s-a transformat Banatul si orasele sale in ultimul secol nu poate sa fie inteleasa nici de banateni … nici de vinituri. Unii nu inteleg fiindca le pare incredibil ca in decurs de trei generatii sa se degenereze atat de mult spiritul banatean, iar ceilalti nu inteleg fiindca nu au capacitatea de a intelege un astfel de nivel de dezvoltare sociala (lor le pare utopic sa traiesti in bunastare si armonie sociala). Tine de educatie si cultura, ceea ce este greu de insuflat unora fara inclinatie corespunzatoare. No offence dar tu nu vezi decat pana la capatul burtii tale. Asa ai fost format. Iar analiza ta privind banatenii si Banatul nu poate fi considerata. Este mult prea superficiala. Salutari.

 110. Putine sunt de zis…comentariul tau spune totul…ce ar fi fost daca oltenii si moldovenii erau austrieci,nemti,americani sau mai stiu eu ce.Dar daca rusii care ne-au ocupat erau norvegieni?Dar daca vecinii bulgari erau suedezi?Lamentarile astea cu ce ar fi fost daca nu isi au locul in 2014.Traim in secolul vitezei,lumea se schimba,migreaza,are posibilitatea sa circule oriunde doreste in lumea asta.
  Viziunile inguste ne tin insa pe loc si atitudinea tipic romaneasca de a ne da cu parerea despre tot si de a da mereu vina pe altii nu ajuta cu nimic.
  Nimeni nu este mai bun doar pentru ca s-a nascut in banat sau mai stiu eu unde.Omul trebuie intai sa demonstreze prin fapte ce este,apoi se poate numi german,roman(banatean,moldovean,etc).
  In loc sa aruncam cu pietre si sa ne lamentam aiurea ar trebui sa existe mai multa intelegere intre oameni,ar trebui sa incercam sa fim mai buni si mai altruisti.

  • Ne meritam soarta ! si mai mult decat atat ! Fiecare e liber sa-si spuna o parere.Dar ”parerea” este un gand. Ma refer la ratiunea omului liber si cu bun simt.Darnumai ratiunea nu ne ajuta sa devnim mai buni , rationalul creeaza o entitate artificiala , departe de adevar.Este de ajuns sa citesti postarile acestea si sa vezi duhul diavolesc al mandriei care abureste minti si suflete. Sfantul Apostol Pavelne-a atras atentia ( noua crestinilor )ca nu mai exista diferente , omul adevarat nu este de aici sau de dincolo el ESTE ! poate devenii om oricine insa este o calitate la care din ce in ce mai putini au acces. Important este sa ne unim ca neam , nu sa ne dezbinam in detalii demonice. …tocmai astanu se doreste! Inchei tot cu ce spunea dragul nostru Sf. Ap. Pavel : unde dragoste nu e , nimic nu este. Dumnezeu sa aiba mila de noi ca traim o ”realitate” artificiala si lipsita de viata.

  • @OlteanRoman. Nu voi incerca sa formulez un alt comentariu ca raspuns la comentariul tau, fiindca realizez ca raspunsul meu este de fapt continut in comentariul meu din 16 iulie 2014 la18:15. Insa pentru ultima ta afirmatie din comentariu trebuie sa detaliez putin. Deci altruism spui? Interesant. Deci faptul ca banatenii primesc pe oricine in Banat nu este altruism? Dar faptul ca vin toti moldovenii si oltenii care nu au rostul lor acasa la ei, asta este altruism din partea lor? Probabil ca la aceste aspecte te-ai gandit cand ai formulat afirmatia precum ca „In loc sa aruncam cu pietre si sa ne lamentam aiurea ar trebui sa existe mai multa intelegere intre oameni,ar trebui sa incercam sa fim mai buni si mai altruisti”. Iar au iesit viniturile ca fiind „altruiste”, iar gazdele banatene sunt aia care nu arata intelegere si care „arunca cu pietre” si ne lamentam”. Voi viniturilor nici nu sunteti in stare sa vedeti realitatea decat „pana la capatul burtii tale” (voastre), dupa cum spuneam mai sus. Voi, viniturile, sunteti cei cu „viziuni” largi, cei care sunteti ancorati in „secolul vitezei”, in lumea asta care se schimba etc. Noi suntem in schimb, dupa voi, cei care trebuie sa demonstram prin fapte ceea ce suntem. Voi nu mai trebuie sa demonstrati nimic, fiindca se subantelege ca meritati tot ce este mai bun, indiferent cine l-a produs sau cine a trudit pentru acel ceva. Asta, dragul meu fugit de acasa din varii motive, se numeste SOVINISM. Iar tu demonstrezi din plin ca ai aceasta atitudine. Te salut.

   • Scuzati greseala de scriere la „subantelege”. Corectez cu „subintelege”. din respect pentru limba romana si pentru romani.

 111. Sti ce e mai rau? faptul ca au venit la noi in casa, au profitat de tot ce au gsit in ea si acum ne vorbesc de rau, ne fac puturosi si increzuti. Au uitat ca aici au invatat sa traiasca decent, in civilizatie. Nu sunt basme casele nemtesti distruse de cei care au fost pusi sa stea in ele. Numai ca lucrurile astea vor sa fie uitate. Oamenii s-au ajuns si acu dau cu pietre in cei care i-au invatat sa traiasca bine. Banatenii,au plecat in vest asa ca cei care le-au luat locul ar trebui sa taca si sa-si vada de treba, sa fie mandrii ca sunt timisoareni

 112. Dragii mei banateni get beget sau ce oti fi,nu faceti decat sa aruncati cu otrava pe aici.Hai sa nu ne legam de ce s-a intamplat acum 50-100 ani,ca nu ajungem nicaieri.Asta este instigare la ura si in felul acesta o sa ajungem sa ii uram si pe rusi,bulgari,sarbi,maghiari,tigani etc. Ura nu este buna.Eu unul nu v-am facut lenesi,am constatat ca va bateti cu pumnul in piept doar pt faptul ca sunteti nascuti „acolo” insa daca trebuie sa demomnstrati ceva nu aveti loc de vinituri.Traim intr-o lume si o societate concurentiala,daca cineva vine sa va ia joburile si sa isi construiasca un viitor mai bun o face DOAR daca este mai bun ca voi.Este o lume libera,unde fiecare este liber sa circule pe unde vrea si sa lucreze unde ii convine.Va legati de militieni si alte „Cadre” aduse din Oltenia sau Moldova dar aceste fapte s-au intamplat cu mult timp inainte si chiar nu mai au relevanta acum.”Clasa muncitoare” are deja o alta varsta,s-au schimbat cateva generatii iar in 2014 in cele mai multe cazuri se premiaza perfomanta nu altceva.Mandria de a fi ceva in afara de OM este prosteasca.

  • @OlteanRoman. Nu scriu in numele tuturor, ci exprim o parere personala la ceea ce ai scris. Ceea ce fac unii comentatori la acest articol nu este „otrava” ci sunt replici la jigniri, injurii si minciuni. Ceea ce s-a intamplat acum 50-100 ani este de fapt parte din istoria locurilor si noastra si a oamenilor care NOUA ne sunt strabuni. Faptul ca incercam sa contraargumentam cateva sifisme folosite imbecil de niste cretini nationalisti romani nu inseamna instigare la ura. Subiectul discutiei nu ar exista daca provocarea nu ar veni din partea „viniturilor”. Iar provocarea nu este doar verbala ci are mai multe valente. Nu ne batem cu pumnul in piept doar pentru ca ne-am nascut undeva anume, ci ne batem cu pumnul in piept pentru ceea ce oamenii locurilor astea au cladit in cateva generatii (cultura, obiceiuri, traditii, avutie, comunitate, spirit civic, educatie etc.) iar noi suntem acum in situatia de a fi fortati sa nu putem beneficia pe deplin de aceste lucruri. Societate concurentiala? Poate ca da, insa sigur este ca este concurenta neloiala. Sistemul social actual nu pare sa tina prea mult cont de valorile civice/comunitare traditionale, tocmai de aceea el stimuleaza „migratia” despre care tu spui ca este bazata pe „libertati de circulatie” si pe „concurenta”. Partea aia cu „mai bun ca voi” este destul de inepta. Nu cred ca exista grad de comparatie care sa evidentieze acest rezultat. Chiar din contra. Despre lumea libera si dreptul fiecaruia sa circule pe unde vrea si sa lucreze unde ii convine – ce pot sa spun? Probabil ca nu ai citit nimic din ceea ce s-a scris la acest articol, altfel nu-mi explic cum de ti-ai format opinia ca aceasta „migratie” este rezultatul unei libere optiuni. De exemplu nu retin ca vreo-un moldovean sa fi venit in TM dupa ce a facut avere in Moldova si sa opteze sa plece in Banat. Mai degraba cred ca moldovenii cu scaun la cap au ramas la casa lor si sunt bucurosi si mandri LA EI ACASA. La fel si pentru olteni. Mai clar, daca cineva murea de foame pe la Moldova sau Oltenia si a venit in Banat ca sa scape de fratii lui, nu inseamna nici ca era mai bun decat banatenii si nici ca a optat. Se spune ca a fost CONSTRANS. Iar constrangerea lui nu este cazul sa o preia altcineva in mod forta, fiindca nu este corect, moral si normal. Povestea aia cu „cadre” aduse dinalte parti care nu mai are relevanta acum este de fapt foarte relevanta. Deoarece inca si acum se simte influenta protectionismului social artificial de tipul celui pe care l-am trait intens si care era sintetizat in expresia „origini sanatoase”. Daca in urma cu cateva decenii erau adusi pe posturi de conducere diversi alogeni fiind protejati si preferati de sistem, acum ei protejeaza si au comportament discretionar in privinta copiilor lor si alti apatinatori. De aceea au relevanta si acum acele fapte. In plus se petrec in continuare. Despre faptul ca in 2014 se premiaza performanta, da-mi voie sa te contrazic. Uita-te putin la eba, udrea si vanghelie. Sau la emisiunile TV romanesti. Sau chiar si la bacalaureate. Sau la modul de admitere in invatamantul superior. Ti se pare ca este pe baza de performanta? Daca nu vezi din punctul asta de vedere, atunci uita-te la „progresul” generat de acest sistem in care se „premiaza performanta”. Si am ajuns si la conditia de OM pe care o invoci. Printre lucrurile esentiale prin care OMUL se deosebeste de dobitoace este si faptul ca vietuieste in comunitati sofisticate, contribuind la bunastarea acestora, inclusiv prin pastrarea traditiilor, culturii, valorilor comune si transmitandu-le urmasilor, impreuna cu cele materiale. Tu de ce spuneai ca ai plecat din comunitatea ta? Pentru faptul ca erai prea OM? Si nu te potriveai locurilor de unde ai plecat? Chestie de logica.

  • Auzi, OlteanRoman, „… Este o lume libera, unde fiecare este liber sa circule pe unde vrea si sa lucreze unde ii convine. Va legati de militieni si alte „Cadre” aduse din Oltenia sau Moldova dar aceste fapte s-au intamplat cu mult timp inainte si chiar nu mai au relevanta acum…”.
   Asta o fi la holtenia ta draga. Ca nu conteaza. Ba, conteaza si va conta si peste 100 de ani! Pentru orice eventualitate, sa aveti toate cele intr-un geamantan, ca nu se stie cand draku se urneste din nou „roata istoriei” pe care voi o credeti pe veci gripata DOAR pt. voi … ( romanii pe veci stapani … ).

 113. Majoritatea sefilor sunt olteni
  Oltene ce ar fi sa te vindem la valoarea care te crezi

 114. Mi se par discutii fara rost. Ce conteaza ce esti, conteaza cum te comparti, ce caracter ai. Cand mergi ca roman in strainatate, atunci simti adevarata discriminare pe pielea ta si n-o sa-ti convina. Cand nimeni n-o sa-ti dea apartament in chirie, cand toti o sa se uite ciudat si n-o sa te bage in seama, atunci sa vedeti cum e. Asa ca degeaba ii discriminati pe ceilalti, nu rezolvati nimic. Timisoara arata rau fata de multe orase europene si e pacat. Joburi suntem, posibilitati sunt, e pacat ca oamenii pleaca din acel oras ca s-au saturat de el. Conducerea ar trebui sa faca mai mult si ar trebui sa existe mai multa implicare din partea fiecarui timisorean in diverse proiecte. Doar asa se va schimba si vom avea motive de lauda.

 115. foarte multa ura in banat impotriva altor romani.eu cred ca romanii din zona care erau pana la unire clasa sociala inferioara isi exprima cu adevarat acum furia acumulata.romanii din timisoara in 1918 erau 7000 ca numar deci probabil majoritatea asa zisilor banateni din orasul de acum sunt din mediul rural emigranti la randul lor in timisoara.ajungand ulterior in timisoara au ramas cu gust amar vazand oportunitatile furate din fata lor de nou venitii de prin alta parti ale tarii .de aici xenofobia,care e tipica pentru oameni cu capacitate de intelegere redusa si un mod simplu de a-si asuma o forma de superioritate fata de altii fara a depune vreun efort

  • Scurt raspuns. Romanii din zona, cei despre care tu spui ca inainte de unirea cu regatul Romaniei erau clasa inferioara, beneficiau in cadrul statului din care faceau parte la vremea respectiva de toate drepturile cetatenesti ale tuturor cetatenilor statului respectiv. Asa inferiori cum spui tu ca erau, ei beneficiau de scolarizare, locuri de munca, drepturi cetatenesti, erau reprezentati in institutiile statului si aveau posibilitatea ocuparii oricarei functii in stat. In Timisoara la 1918 romanii erau intr-adevar minoritari, insa erau cetateni ai acestui oras si si-au adus contributia la bunastarea si prosperitatea lui in masura in care au putut. Nu cred ca este cazul sa subestimezi tu cu … „haz” … eforturile romanilor din zona doar fiindca in ignoranta ta crezi ca preluarea Banatului de catre Romania a fost o eliberare pentru banateni. In privinta originii actualilor cetateni ai Timisoarei ai dreptate. Cei mai multi provin din stramosi din mediul rural banatean. De-a lungul catorva generatii, acesti banateni au dobandit tot mai multa scoala si invatatura, pregatire profesionala si educatie sociala, ajungand in zilele noastre sa fie mandri ca sunt banateni si timisoreni, oameni harnici si chiar cu stare, cinstiti si modesti. Si chiar hotarati sa nu se lase JEFUITI prin metodele tipice moldovenesco-oltenesti de a te face frate cu dracu ca sa treci puntea. Banatenii sunt consecventi si perseverenti, nu uita cine le este mama si frate, chiar daca sunt deportati, prigoniti , ocupati sau batjocoriti chiar si la ei in casa. Apropo de originea rurala a timisorenilor de acum, care este originea celor care se considera buricul Romaniei, mai exact ce era bucurestiul inainte de a fi capitala Tarii Romanesti? Ori probabil ca stramosii tai se trag fix din anticul Babilon sau chiar din Petra. Nu te imbata cu apa rece fiindca nici tu nu-ti tragi originile din Roma sau Paris. Diferenta dintre tine si banateni este ca tu inca esti la faza de migrator, iar ei sunt inca „deportati” ca sa-ti faci tu loc in casa lor. Cat despre capacitatile de intelegere reduse pe care sugerezi ca le-ar avea banatenii, nici macar nu ma chinui sa-ti explic nimic nu pentru ca tu ai avea o capacitate redusa de intelegere, ci pentru ca tie iti lipseste complet aceasta capacitate. De la tine suna a compliment comentariul. Cat priveste superioritatea banatenilor fata de altii, o rastalmacesti pervers. Banatenii sunt superior romanilor prin spirit civic, educatie, bun simt, modestie si sinceritate. In schimb au „dezavantajele” de a fi mai putin „adaptabil” decat oltenii si mai putin „relaxat intelectual” decat moldovenii. Dar eu ma bucur ca parca transpare din comentariul tau un usor complex de inferioritate. Asta inseamna ca totusi iti dai seama chiar si singur de diferenta dintre banateni si romani, insa nu foarte clar. Poate daca mai insisti cu educatia vei reusi sa vezi mai limpede „tabloul” valorilor umane si civice.

 116. Nu stiu cum se face ca, tot oltenii se vaita ca sunt discriminati de banatenii ,,xenofobi,,.
  CINE v-a adus aici? Daca e asa de rau in Banat,banatenii sunt rai , lenesi ,puturosi, xenofobi,etc etc, de ce dracu ati venit aici?
  Nu cumva pentru ca in oltenia voastra saracia si prostia sunt ,,calitatile,, de capatenie?
  Am fost acum cateva zile in Olt cu ceva treaba.
  BAAAA oltenilor! Taceti dracului din gura.Daca as fi de acolo nu as ridica ochii din pamant! Nu e de mirare ca Pacala este desemnat ca fiind oltean…
  Pute de prostie oltenia si voi ne certati pe noi?Ati venit aici,integrati-va si prosperati.Nu jigniti bastinasii care v-au primit .Chiar daca ne-ati fost impusi de catre cacatii de la bucicuresti!
  Tigani spurcati….

 117. Voi stiti cum fac oltenii cand se naste un oltean, il i-a in brate, il ridica in sus si spune, uite incolo e Banatul. ASta mi-a spus-o un oltean.
  Toti suntem frati Romani. Ce am scris mai sus e ca o gluma. Pace si sanatate sa fie.