Timisoara ar putea ramane, de marti, fara caldura si apa calda. Avem carbune si gaz doar pana luni. A fost convocat Comitetul pentru Situatii de Urgenta

TIMISOARA. Avem carbune si gaz pana luni pentru Colterm, insa de marti furnizarea caldurii si apei calde pentru timisorenii abonati la sisteul centralizat al companiei de termoficare sta sub semnul intrebarii.

Vineri dupa-amiaza a avut loc o videoconferinta cu prefectii sustinuta de ministrul de Interne Marcel Vela pe situatia alimentarii cu incalzire si apa calda din localitatile care au sisteme centralizate de alimentare cu energie termica.

In ceea ce priveste Timisoara, conform datelor Colterm, exista stocuri de carbune si gaze doar pana luni, iar furnizorii nu vor sa livreze decat cu plata in avans, din cauza datoriilor companiei„, a explicat in cadrul videoconferintei prefectul de Timis Liliana Onet.

Institutia Prefectului a transmis vineri un proiect de hotarare de Guvern, la solicitarea Primariei Timisoara, pentru a se atribui sume din fondul de rezerva al Guvernului pentru sprijinirea Colterm, astfel incat sa nu se ajunga la sistarea alimentarii cu apa calda si caldura in Timisoara.

Prefectul a convocat sambata Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta pentru a se identifica o solutie.

Viceprimarul Timisoarei, Ruben Latcau, a precizat ca s-au platit o parte din datorii catre Complexul Energetic Oltenia pentru a se continua alimentarea cu carbune, fiind in curs se contractare inca doi furnizori care sa aprovizioneze Colterm cu carbune.

Prefectul de Timis Liliana Onet spune ca a discutat sambata dimineata cu ministrul Economiei, Virgil Popescu, iar acesta i-a contactat pe reprezentantii Complexului Energetic Oltenia care au acceptat sa sprijine, in continuare, Colterm, dar cu conditia platii sumelor esalonate in continuare.

Problema cea mai mare este la aprovizionarea cu gaze, avand in vedere faptul ca furnizorul accepta livrarea doar cu plata in avans„, transmit reprezentantii Prefecturii Timis.

Liliana Onet a cerut conducerii Primariei Timisoara sa continue discutiile cu E.ON Gaz, in incercarea de a se gasi o solutie pentru furnizarea in continuare de gaze catre Colterm.

Datoriile companiei de termoficare din Timisoara catre furnizorul de gaz, numai in ultimii trei ani, se ridica la peste 10 milioane de euro.

In incercarea de a mai acoperi din creante, recent, Colterm a scos din nou la licitatie fostul sediu din centrul orasului, de pe strada Piatra Craiului.

In ultimii ani, Primaria a crescut subventia la gigacalorie si astfel a alocat mai mult in fiecare an catre Colterm din bugetul local. In plus, municipalitatea a contractat un credit de 100 de milioane de lei si a mai platit din facturile EoN Gaz, insa sunt in continuare pe rol procese cu furnizorul din pricina restantelor.

UPDATE: Primarul Dominic Fritz cere din nou ajutorul Guvernului pentru ca Timisoara sa nu ramana fara apa calda si caldura, de marti 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

  Pareri

 1. Bine ca Fritz e pa la Bucuresti sa faca guverne si Latcau ala se poza ieri pe pista de biciclete careia ii plangea de mila, iar noi ne trezim fara caldura. Misto noua administratie a Timisoarei. Un deliciu

 2. Am centrala, haahahah.

 3. Va recomand sa aplicati metoda lu Wim Hoff

 4. Slaba miscare din 27 septembrie incoace. Ma asteptam la mult mai mult de la primarul asta neamt. Pasajul Solventul, poduri noi, parcari noi, inelul 4 de centura…Nu am auzit nimic de ele si acusi sunt 3 luni de la alegeri.
  Iar acum vad ca astia nu au ce baga pe foc acum iarna, iar Fritz asta se rupe in interviuri, impresii si harfe.

 5. Foarte tare!!Si primarelul vrea sa mai angajeze ,,consilieri,,….Ca nu sunt destui ,,pierde vara,, in primarie,care au salarii
  de te sperii !!Dar pentru gaze,sa se incalzeasca cei care l-au votat….nu are bani!!Bravos Fritzulica,bravos!!Mai vezi tu voturi……la calende…

 6. Ionut Nasleu ar fi gasit o solutie, nu ne-ar fi lasat sa stam in frig.

 7. N-am nimic personal cu fonfanitul asta de neamt,dar nu pot intelege cum poti vota un partid care este anti-crestin,anti-nationalist,pro-lgbt.Se rasucesc inaintasii nostri in pamant.

  • Eu zic sa te muti in Rusia daca nu îți convine. Îți cumpar eu biletul de avion.

 8. ,,valuri vin si valuri trec,
  peste toate,orice-ai spune,o lopata de tarana se depune,,Mai pe scurt si pe intelesul vostru,al celor ce simpatizati globalistii,veti pieri ca ceara lumanarii,cum s-a-ntamplat si cu cei dinaintea voastra, care au lovit cu picioru-n tepusa.

 9. Dragnea e de vina.

 10. Asta,va place sa panicați lumea cu Fake news știri de kkt

 11. Primarul neamt Fritz face de rusine poporul german. Tipu se dovedeste a fi si mincinos si incompetent. E un nemancat umflat de presa locala pe fondul razboiului acesteia din urma cu Robu. Din pacate acuma vom suferi toti asta daca nu cumva dam drumu la un referendum de demitere a individului.

 12. Centrala la fiecare apartament !

  • Si dupa ACEEA MURIM DE POLUARE (era sa zic de polu…).
   Daca imi amintesc bine, la intalnirea de la Bruxeles legate de „clima”, din partea marilor maheri ai EU au fost facute cu totul si cu totul alte afirmatii (de continut).
   Ptr Timisoara, exista vreun „plan” in acest sens? Apar cel putin 5 „aspecte” care ar trebui rezolvate, in parte in paralel, in parte in etape succesive. La studiile de fezabilitate suntem f. buni (vezi miile de parcari supra/sub terane in centru si vecinatati, „metrou”, trenuri rapide locale pe liniile din 1900 …. s.a.m.d. dar nu reusim sa rezolvam probleme de urbanism; – cartiere de blocuri inghesiute, fara spatiu verde (preconizat) ffara trotuare, fara drumuri, „stradzute de 3,5 m intre case in „zonele rezidentiale”, fara curti, amenajari de „palate” in centru ptr. … si omori vecinii, luandu-le si minimul de spatiu intre cladiri s.a.m.d..
   Se renunta si la ce era bun (vezi actiunea de daramare a garajelor construite „aiurea” pe vremea lui… azi debarale supraterane, dar si altele) . In unele zone Timisoara arata ca … sectorul X sau ca un cartier marginas din ….
   La asta ma asteptam de la o „primarie noua, cu idei Europene” nu la noi „consilieri” specialisti in … (nici macar impachetatul de fum de la centralele de apartament).

 13. Pentru toti cei care dati vina pe noul primar: aveti perfecta dreptate! De cand e el Coltermul a inceput sa acumuleze datorii, de cand e el retaua de tevi s-a invechit si si-a distrus izolatia termica, de cand e el conducerea si personalul Colterm au inceput sa incaseze salarii si prime obeze. Inainte toate erau perfecte, Dominic Fritz a reusit sa puna pe butuci mandria orasului, cea mai eficienta retea de incalzire din Romania, poate chiar din lume. Toate masurile de eficientizare si retehnologizare luiate de cel mai bun primar din ultimii 142,075 ani, Nicolae Robu (laudat fie numele lui, binecuvantata fie vopseaua sa de par, laudate fie sondajele sale de pa Facebook) s-au dus pe apa sambetei in numai 6 saptamani. Si daca Robu n-a reusit sa faca tot ce si-a propus e doar din lipsa timpului, 8 ani e prea putin. Daca-l alegeam primar inca 64 de ani ne-ar fi facut pana si fantana cantatoare, probabil in Cartierul Soarelui si punea semafoare in loc de fiecare coapac, cu un mic palmier in loc de culoarea verde.

 14. CET-urile din Romania, „funcționează” încă de pe vremea in care apa calda, era aproape gratis si era distribuita pentru plata in sistem paușal, de toți beneficiarii, de regula aflați in noile cartiere ale orașelor si in care toți oamenii erau egali, dar unii erau mai „egali” decât alții si te bucurai daca locuiai in același condominiu cu ei, pentru ca strunga, adică diafragma de la intrarea energiei termice in clădire, era de regula mai mare decât prevedea norma, daca nu chiar eliminata.
  Sistemul de distribuire este depășit, in condițiile in care nu poate permite oprirea furnizării serviciului, la furnizorii finali. Adaptarea lui la cerințele pieței, ar însemna reproiectarea si execuția unor instalații de distribuție contorizate la nivelul consumatorului final, sarcina care de drept ar trebui sa fie stabilit prin lege, similar cu distribuția si contorizarea curentului electric sau a gazelor pentru încălzirea individuala, cu branșamentele specifice de contorizare si control a distribuției, lucru puțin probabil sa se întâmple in următorul deceniu.
  In ultima instanță, nu facem decât sa asistam la un circ balcanic, in care legislația făcută pe genunchi de liderii care stau la vila si au propriile sisteme de încălzire.

 15. Prin calitatea de votant, cetatean si platitor de taxe si impozite in Timisoara solicit demiterea de urgenta a directorului Serpe!

 16. „Legile noastre sunt străine; ele sunt făcute pentru un stadiu de evoluţiune socială care în Franţa a fost, la noi n-a fost încă. Am făcut strane în biserica naţionalităţii noastre, neavând destui notabili pentru ele, am durat scaune care trebuiau umplute. Nefiind oameni vrednici, care să constituie clasa de mijloc, le-au umplut caraghioşii şi haimanalele, oamenii a căror muncă şi inteligenţă nu plăteşte un ban roşu, stârpiturile, plebea intelectuală şi morală. Arionii de tot soiul, oamenii care riscă tot pentru că n-au ce pierde, tot ce-i mai de rând şi mai înjosit în oraşele poporului românesc. Căci, din nefericire, poporul nostru stă pe muchia ce desparte trei civilizaţii deosebite: cea slavă, cea occidentală şi cea asiatică şi toate lepădăturile Orientului şi Occidentului, greceşti, jidoveşti, bulgăreşti, se grămădesc în oraşele noastre, iar copiii acestor lepădături sunt liberalii noştri. Şi, când loveşti în ei, zic că loveşti în tot ce-i românesc şi că eşti rău român…

  Liberalii sunt smântâna şi temeiul României, noi suntem nişte rămăşiţe din vechile populaţiuni autohtone, care nu merită să fie băgate în seamă. De! iertaţi-ne, boieri Arioneşti şi Caradeşti, că ni s-a părut şi nouă, biet, că trăim în ţara noastră şi avem de zis o vorbă. Iertaţi-ne pentru că nu băgasem de seamă că suntem în Bulgaria, iertaţi-ne apoi că n-am voit să ne batem pentru bieţii greci şi bulgari.”

  Mihai Eminescu, „NETREBNICII CARE NE CONDUC”, 1877, ziarul Timpul.

  • Eminescu de Banat, de carton, iar m-am urcat în copac să vă recit răcit tacit tâmpit.