Timisoara ar putea fi primul oras din Romania care cumpara tramvaie pe baterii cu autonomie mare. Cu peste 2,5 milioane de euro bucata

TIMISOARA. Dupa ce a ratat o licitatie anul trecut, cand nu s-a prezentat nicio firma interesata, pentru ca pretentiile erau prea mari, Primaria Timisoara a lansat zilele trecute inca una pentru cumpararea a 16 tramvaie articulate, prevazute cu o baterie performanta care sa confere o autonomie insemnata.

CITESTE SI: Un superb monument regal din Timis, sortit pieirii, ar putea fi salvat de primarie. Incearca sa-l recupereze dintr-o… ferma 

Valoarea contractului este estimata la peste 40 de milioane de euro fara TVA, aceasta insemnand mai bine de 2,5 milioane de euro/bucata. E prevazuta insa si o suma mai mare, de peste 100 de milioane de euro, pentru situatia in care municipalitatea decide sa suplimenteze numarul de garnituri si sa achizitioneze 40 de tramvaie.

Daca la prima licitatie, printre cerintele din caietul de sarcini figura o autonomie de 60 km, in cazul unei pene de curent sau a unei defectiuni de alimentare, de asta data, pretentia a fost redusa de municipalitate la cel putin 10 km, altfel oferta va fi respinsa.

16 bucati tramvaie noi articulate cu podea coborata actionate prin invertoare si motoare asincrone de curent alternativ, alimentate de la retea de contact sau dintr-o unitate de stocare a energiei electrice, cu post de conducere la un singur capat si usi de acces pe partea dreapta fata de directia de mers inainte„, este prevazut in anuntul de licitatie de pe SEAP.

Firmele interesate sa aduca tramvaiele pentru Timisoara au termen pentru depunerea ofertelor 8 aprilie.

Evaluarea ofertelor va tine seama de pret, de mentenanta (costul reparatiilor si mentenanta pana la 1 milion de km), termenul de garantie si autonomia garniturilor.

Tramvaiele vechi care circula acum in Timisoara au fost fabricate intre anii 1962 si 1973 si au depasit cu mult momenul la care puteau fi casate.

Si alte orase din Europa si-au innoit flota de tramvaie. De unde au cumparat garniturile?

Primaria din capitala Letoniei, Riga, a incheiat in aprilie 2016 cu Skoda un contract pentru 20 de tramvaie. Pretul unui tramvai variaza intre 2,7 si 3,5 milioane de euro in functie de lungime si dotari. Valoarea totala a contractului a fost de aproximativ 62 de milioane de euro.

Toate tramvaiele au podea coborata, sistem de plata electronic, ecrane pentru afisaj, sistem de monitorizare si numarare a pasagerilor, iar furnizorul asigura piesele de schimb si alte echipamente necesare. Durata de serviciu este de 30 de ani. Primele tramvaie au ajuns la Riga in 2018.

In capitala Belgiei, Brussels Intercommunal Transportation Company a incheiat in 2018 cu Bombardier un acord-cadru pentru furnizarea a maxim 175 de tramvaie Flexity, valoarea totala fiind de 480 milioane de euro. Pentru inceput compania de transport a semnat un contract pentru furnizarea a 60 de tramvaie, la pretul de 2,8 milioane de euro pe tramvai.

Tot in 2018, compania de transport public din Budapesta a incheiat un contract de 55 milioane de euro cu CAF pentru furnizarea a 26 de tramvaie de doua tipuri: cu 5 si 9 module. Livrarea primelor unitati este programata pentru aceasta luna. In martie 2014, CAF iscalea primul sau contract cu municipalitatea din Budapesta pentru 47 de tramvaie in valoare totala de peste 115 milioane de euro, adica 2,4 milioane de euro bucata.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pana nu vad , nu cred ! Doar basme doar sa-ti ia fata ! Am trecut ieri pe pista de biciclete de la Podul Traian pana aproape de centru si m-am luat mainiile de cap , dezastru ,dezastru , gunoaieeeee si gunaoie si rahat si etc. Voi mai aveti curajul sa vorbiti de tramvaie ??? Rusine , orasul este plin de gunoaie si praffff.

  2. Trebuie reabilitata infrastructura pentru tramvaie altfel tramvaiele nou vor fi praf in cativa ani! De asemenea trebuie etinsa reteaua catre satele si comunele din zona metropolitana unde facilita naveta

  3. 16 bucati? Atatea sunt necesare doar pe linia lui 4 ca sa avem si noi transport civilizat…

  4. WOW MA DOARE CAPUL CAND VAD STIRI DINASTEA!

  5. Bine ca faceti reclama la toate companiile la final care produc niste rable pe roti, dar la Astra Arad fabrica noastra romaneasca cu traditie care by the way produce cel mai avansat model de tramvai din lume, Imperio, si care costa 2,5 milioane de euro nu ziceti nimic!!!!! Rusine!!!!

  6. Iarăși sute de milioane de € pentru niște tramvaie care vor sta mai mult în depou și scoase la paradă de zile mari…

    Cu banii ăștia se pot igieniza și reabilita spitale și scoli !!!

    • Din moment ce dispun de 85% fonduri europene nerambursabile pe axa dedicata, nu cred ca ar trebui sa te futa grija de ce se cumpara

  7. Care este necesitatea de a fi 16 tramvaie pe baterii?????? Daca ar exista un plan/program al administratiei publice locale de a desfiinta reteaua de fire si stalpi pentru alimentarea cu electricitate a tramvaielor, atunci ar trebui inlocuite toate tramvaiele actuale, nu doar achizitionate cateva. Fiindca din cate stiu eu, mijloacele de transport ce functioneaza cu baterii sunt (in general) mult mai scumpe tocmai din cauza … bateriilor. Practic, mijlocul de transport este identic cu unul care este alimentat clasic, doar ca va costa mult mai mult fiindca are baterii. Deci platim mult pe astea doar de … mandrie si orgoliu prostesc … banuiesc. In timp ce cheltuim pe baterii, vom avea grija sa cheltuim si pe reteaua de alimentare cu electricitate existenta … ca nu cumva sa ramana bani publici necheltuiti … : ) Complet irational …