Timisenii sunt mai prudenti cand vine vorba de ciuperci. O singura familie a ajuns anul acesta la Spitalul Judetean Timisoara din cauza lor

A street vendor displays edible mushrooms called boleti at a market in Warsaw, September 27, 2010. Visitors enjoy the traditional Polish pastime of mushroom picking and this year more young people seem to have joined the hunt, encouraged by a bumper crop following an unusually wet spring and summer. Poland is one of the biggest mushroom exporters worldwide and is estimated to provide some 90 percent of the boleti eaten in Europe. Picture taken September 27. To match Reuters Life! POLAND-MUSHROOMS/ REUTERS/Kacper Pempel (POLAND - Tags: ENVIRONMENT BUSINESS SOCIETY AGRICULTURE)

TIMISOARA. Timisenii sunt mai atenti la ceea ce mananca si nu mai culeg ciupercile din paduri fara sa le cerceteze cu atentie. O singura familie a ajuns in acest an la sectia de urgente a Spitalului Judetean din Timisoara pentru tratament.

Din pacate insa, plantele sunt destul de periculoase si pot provoca pana si moartea. „Am avut o familie saptamana trecuta, dar a fost singura de anul asta. Oamenii sunt mai prudenti, comparativ cu anul trecut. Cat timp o sa fie prudenti si nu o sa ii mane foamea sa isi ia hrana din padure si nu din magazin, asta mi-e greu sa spun”, a declarat pentru www.opiniatimisoarei.ro seful sectiei de Urgente a Spitalului Judetean, Mihai Grecu.

Acesta ii sfatuieste pe gurmanzi sa nu manance ciuperci daca nu stiu de unde provin. „Nu exista oameni care detin adevarul absolut cu privire la tipul de ciuperci pe care il culeg sau il comercializeaza, cu exceptia celor care fac ciuperci din tulpini selectionate. E pacat, chiar se moare din chestia asta”, a mai spus Grecu.

La Spitalul Judetean din Timisoara, cu intoxicatii de ciuperci, ajung pacienti din zonele de deal ale judetului, de langa Lugoj sau de langa Faget, dar si pacienti din Caras-Severin. Cazuri din Timisoara sunt mult mai putine, spun medicii.

Cum se manifesta intoxicatia?

Potrivit specialistilor, imediat dupa masa cu ciuperci otravitoare, persoanei afectate ii vine sa verse. Din pacate insa, foarte multi au impresia ca simptomele sunt din alte cauze si ajung destul de tarziu la spital. Cei care consuma totusi ciuperci si observa ca au halucinatii, sunt mai nervosi, lacrimeaza sau au dureri abdominale trebuie sa se prezinte cat mai rapid la spital. Exista cazuri in care simptomele pot aparea si in maximum 15 minute de la consum.

Exista ciuperci care sunt cu adevarat periculoase, la care debutul este undeva la 24 – 48 de ore de la ingestie, cand practic pacientul vine cu insuficiente hepatice, cu insuficiente renale. Am avut si decese in anii trecuti”, povesteste Mihai Grecu.

La ciupercile otravitoare cu perioada de incubatie lunga, cum ar fi ciuperca alba sau bueretele viperei, semnele apar dupa cel putin 12 ore de la consumul acestora. Acestea sunt cele mai periculoase ciuperci. Simptomele se manifesta prin greturi, varsaturi, diaree, tulburari gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburari neurologice, encefalopatie, manifestari renale grave, afectiuni hepatice, hipoglicemie, iar dupa 2 zile de la ingestie apare coma si apoi decesul. In jur de 90% din intoxicatiile cu aceste ciuperci sunt mortale, spun specialistii.

Care este tratamentul?

Potrivit medicilor, tratamentul intoxicatiei cu ciuperci se face in functie de durata perioadei de incubatie. In cazul ciupercilor otravitoare cu perioada de incubatie scurta se provoaca varsatura, cu apa calda si sarata, se fac spalaturi gastrice, purgative saline, atropina sau carbune activat. In cazul intoxicatiei cu acest tip de ciuperci se mai poate administra tanin si cafea tare pentru insolubilitatea toxicului din organism. Utila este si administrarea de diuretice.

In cazul ciupercilor cu perioada de incubatie lunga se fac spalaturi gastrice, se administreaza substante pentru diminuarea durerii, tratament simptomatic, se introduc pergfuzii cu glugoza si medicamente hepato-protectoare. Sfatul principal vizeaza in orice caz un drum la urgente, deoarece niciodata nu se poate stii cat este de periculoasa intoxicatia.

Timisenii sunt mai prudenti cand vine vorba de ciuperci. O singura familie a ajuns anul acesta la Spitalul Judetean din cauza plantelor
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.