Testele de saliva in scoli se vor face de 2 ori pe saptamana. Cand incepe verificarea COVID pentru elevi si angajatii din invatamant

Elevii, profesorii, invatatorii si angajatii din scoli, inclusiv personalul nedidactic, vor face teste de saliva de doua ori pe saptamana, gratuit, probabil incepand cu 21 noiembrie, a anuntat ministrul Educatiei Sorin Cimpeanu.

CITESTE SICum incepe scoala luni. Ultimul anunt al ministrului Educatiei: Scoala poate face cerere sa ramana in online, chiar daca are o rata de vaccinare de peste 60% in randul profesorilor

Departamentul pentru Situatii de Urgenta este cel care a evaluat ca testele de saliva care se vor face in scoli sunt necesare de doua ori pe saptamana, a precizat ministrul.

Testele vor putea fi facute inclusiv de personalul didactic, insa in prealabil ministrul cere un minim instructaj din partea autoritatilor sanitare.

Ministerul Educatiei va face tot posibilul sa sprijinim, insa nu intra in competenta Ministerului Educatiei procedura de administrare a unor teste. Sunt convins ca va fi nevoie de un instructaj, chiar daca sunt teste simplu de administrat. Va trebui definita si cadenta, si locatia in care se vor efectua aceste teste. La Ministerul Educatiei nu avem competenta sa stabilim in ce loc si cum se vor administra aceste teste”, a spus Sorin Cimpeanu la Digi24.

Sunt convins ca impreuna cu autoritatile sanitare vom avea aceasta procedura inainte ca testele sa ajunga in scoli. Oricat ar parea de simplu, avand in vedere ca avem milioane si milioane de beneficiari, un instructaj minim va trebui facut”, a adaugat ministrul.

Intrebat de cand vor fi disponibile testele de saliva in scoli, Sorin Cimpeanu a spus ca Ministerul Educatiei discuta in fiecare zi cu cei care organizeaza procesul de achizitie.

Am primit aceasta explicatie – si sunt de acord cu ea – ca sunt acele termene legale pentru depunerea scrisorilor de garantie, au un termen minim de cinci zile, apoi se vor semna contractele subsecvente si a fost organizata achizitia pe trei loturi, din care primul lot avea ca cerere de disponibilitate in 1-5 zile. Cu alte cuvinte, testele pe baza de saliva vor fi disponibile incepand cu saptamana 21 – 25 noiembrie, in toate scolile”, a anuntat Sorin Cimpeanu.

Distribuirea testelor se va face in functie de o situatie pe care Ministerul Educatiei a inaintat-o catre DSU, iar prin intermediul DSP-urilor si Inspectoratelor Judetene scolare vor ajunge in scoli.

Ministrul a precizat ca in prima faza vor fi distribuite 9 milioane de teste, necesare pentru o saptamana, dar acordurile cadru au fost incheiate pentru 70 de milioane de teste, calculul fiind facut pentru saptamanile de scoala ramase pana la finalul anului.

„Viteza cu care ele vor ajunge in scoli este cea care conteaza acum”, a mentionat ministrul.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

    Pareri

  1. Povesti vinatoresti.

    • Cica viteza cu care ajung testele conteaza!!! Faptul ca nu se vor administra niciodata nu afecteaza cu nimic afacerea!!!

  2. Nu trebuie să ne luați voi saliva. V-o aruncăm noi (cu ajutorul verbului :”A scuipa ” ) chiar către voi dar voi prindeți-o dacă puteți și dacă știți !