Cum incepe scoala luni? Ultimul anunt al ministrului Educatiei: Scoala poate face cerere sa ramana in online, chiar daca are o rata de vaccinare de peste 60% in randul profesorilor

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, anunta ca in cursul zilei de vineri va fi semnat Ordinul de ministru care stabileste rata de vaccinare in functie de care se vor desfasura cursurile in scolile si gradinitele de stat si private. Conform acestuia, a fost luata in considerare rata de vaccinare la nivelul intregului personal din sistemul de educatie.

CITESTE SI: Testele de saliva in scoli se vor face de 2 ori pe saptamana. Cand incepe verificarea COVID pentru elevi si angajatii din invatamant

Scoala va incepe pentru toţi elevii si pentru toti copiii din gradinite in data de 8 noiembrie, ma refer aici si la invatamantul de stat si la invatamantul privat. (…) Scolile care au rata de vaccinare sub 60% vor incepe scoala in sistem online, acesta e un lucru foarte clar”, a afirmat Sorin Cimpeanu vineri dimineata.

Ministrul a precizat, raspunzand unei intrebari, ca din totalul de 2.930.000 de elevi si prescolari, aproximativ 1.800.000 vor incepe, luni scoala in format fizic.

Rata de vaccinare la nivelul fiecarei scoli si gradinite va fi disponibila pe site-urile inspectoratelor scolare judetene si pe cel al inspectoratului scolar al municipiului Bucuresti.

Conform lui Cimpeanu, cea mai ridicata rata de vaccinare se regaseste in licee, pe locul al doilea in ceea ce priveste vaccinarea personalului sunt gradinitele, urmate de scolile gimnaziale.

Iata principalele declaratii ale ministrului Educatiei!

Am trimis la Monitorul Oficial doua ordine de ministru.
Se micsoreaza numarul de note necesar incheierii mediei pentru fiecare elev. Vor putea fi incheiate in cazuri speciale dupa revenirea elevului, chiar daca se va intampla in semestrul II.
Am trimis lista tezelor care vor fi sustinute in acest an.
Cel de-al treilea ordin se refera la modalitatea inceperii scolii pe 8 noiembrie. Scoala va incepe pentru toti elevii si prescolarii. Este in curs de derulare sedinta CNSU prin care se propune modificarea Ordinului Ministrului Educatiei – Ministrului Sanatatii.
Pe parcursul acestei zile sa poata exista sedinte al Consiliilor de Adminsitratie in fiecare scoala si gradinita.
Criteriul se refera la rata de vaccinare din fiecare scoala si gradinita.
Va exista posibilitatea in continuare ca la nivelul scolii sa se trimita o cerere pentru ca scoala sa ramana in online chiar daca are o rata de vaccinare de peste 60%.
Rata de vaccinare de peste 60% exista in 54% din scolile si gradinitele Romaniei.
In sedintele de astazi se va actualiza aceasta rata, aceste date se vor actualiza saptamanal, ziua de vineri va fi ziua de referinta cu privire la rata de vaccinare.
Am luat in considerare rata de vaccinare la nivelul intregului personal, pentru ca elevii interactioneaza nu doar cu profesorii si invatatorii.
In Bucuresti exista o rata de vaccinare de aproape 80%.
Exista doar 12 judete in care la nivel judetean este sub 60%.
Rata de vaccinare este cea mai mare in randul liceelor
1,8 milioane de elevi este cifra estimativa a elevilor si prescolarilor care se vor intoarce la cursuri
Persoanele care au trecut prin boala – s-a mers pe ideea criterului rata de vaccinare si atat. Exista posibilitatea de contabilizare a celor care au trecut prin boala, dar pragul ar fi fost mai mare de 60% si atunci acest lucru s-a compensat
Scolile si gradinitele cu rata de vaccinare sub 60% vor ramane in online
Testele de saliva: Au fost declarati castigatorii pentru Lotul 1. Asta seara vor fi anuntati pentru loturile 2 si 3. Luni si marti se vor incheia contractele, va urma o perioada de cinci zile pentru depunerea scrisorilor de garantie, aceasta este procedura.
Am fost asigurat ca in 24 de ore dupa ce DSU va primi testele ele vor fi distribuite. Vor fi utilizate de doua ori pe saptamana.
Asteptam procedura de la Ministerul Sanatatii. Sunt convins ca vom primi sprijin.
Nu este discriminatorie pentru elevi sa depinda de vaccinarea profesorilor? O astfel de modalitate ii va responsabiliza si pe acei colegi ai nostri sa ia decizia de a se vaccina. Sunt convins ca vor face efortul de a se gandi inca o data sa ia decizia in interesul elevilor.
Numarul persoanelor vaccinate, in valoare absoluta, in invatamant este mai mare decat in orice alt domeniu.
Raportarile sunt asumate la nivelul fiecarei scoli si fiecarui ISJ.
Sunt impresionat de progresul ratei de vaccinare in randul elevilor. 355.000 elevi vaccinati cu cel putin o doza. Important este progresul, nu atat procentul de 30% (din elegibili). Elevii vor constitui un exemplu pentru noi.
Propunerea de inchiderea scolilor la incidenta de 6 la mie? Am avut discutii si suntem atenti la toate propunerile.
Rata de vaccinare va fi criteriul aplicabil in toate scolile si gradinitele, de stat si private, cu exceptia scolilor speciale. Vor putea functiona cu prezenta fizica indiferent de rata de vaccinare, dar facem efortul sa inteleaga importanta vaccinarii.

AICI puteti consulta lista procentelor de vaccinare din unitatile de invatamant din judetul Timis, raportate pana la data de 1 noiembrie si centralizate de catre Inspectoratul Scolar Judetean.

UPDATE: Ce teze dau elevii pe semestrul I

Clasa a opta

Două teze la fel ca celelalte clase de gimnaziu (a V-a, a VI-a și a VII-a)
 • Limba și literatura română + Matematică
Liceu – filieră teoretică:
 • Filologie: Limba română + Limba modernă 1 + Istorie/Geografie (la alegere)
 • Științe sociale: Limba română + Limba modernă 1 + Istorie/Geografie (la alegere)
 • Matematică-informatică: Limba română + Matematică + Informatică
 • Științele naturii: Limba română + Matematică + Fizică/Chimie/Biologie (la alegere)
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

  Pareri

 1. Serios?
  Tampeanule iti dai seama ce le faci copiilor?

 2. Decizie motivata doar de dorinta de a reincepe scoala in format fizic, fara nici o logica din perspectiva combaterii pandemiei. Intr-o scoala , principalii vectori de raspandire sunt elevii (ei sunt cei mai multi si majoritatea nevaccinati). Ca sa ajunga la scoala parcurg o distanta mai mare sau mai mica cu mijloace de transport in comun ( nu toti sunt adusi cu masina de parinti) , intra in contact unii cu altii, cu diverse persoane pe drum, apoi cu cei de acasa….
  Parintii si elevii au cerut putin altceva.
  Din punct de vedere medical, al combaterii pandemiei e contraproductiv ordinul. In plus, sunt curios daca va favoriza cresterea vaccinarii in randul profesorilor sau al elevilor ( acolo unde sunt sub 60%). Ma tem ca nu.
  Iar testarea in scoli este o mare gogorita ( fara teste, fara personal medical in majoritatea scolilor , cu multi parinti reticenti ). In plus, ca sa testezi sute de elevi sau chiar mii ( la scolile mari) inseaman cateva ore. Pana ii testezi pe toti ( sau un esantion reprezentativ) se termina ziua de scoala.
  Indicatorii corecti din punct de vedere medical ar trebui sa fie numarul spitalizatilor si cel al deceselor. Restul pot fi modificati in functie de numarul testelor ce se fac s.am.d.

  O solutie mult mai logica ar fi fost ca in comunitatiile mici, unde poti controla mai usor, scoala sa se reia fizic, iar in marile orase (unde ai si infrastructura) sa se reia online. In felul acestsa , cei defavorizati din mediul rural (acolo testele Pisa duc la rezultate foarte proaste) ar fi putut beneficia de o educatie mai ok, neavand nici infrastructura pentru online.
  In fine, deciziile bune se iau mergand pe teren, nu din birou, si consultand adevaratii specialisti.

 3. Un mare papagal,dar unul care a trecut prin 7 partide.
  Profesorii nevaccinati sint bombe virusologice pentru ei, pentru familiile lor,pentru elevii lor , pentru familiile elevilor lor.
  Iar personajul acesta sinistru ce isi spune ministru atita minte are incit nu isi da seama de aceasta uriasa problema.
  Intr o scoala mai mare cu 200 de profesori, 80 dintre ei sint nevaccinati.
  Singurul lucru eficient pe care l ar putea face acest individ ar fi sa isi dea demisia.

 4. Acum trebe sa asteptam sa expire vaccinu sa trecem la online din nou

 5. Ce decizie stupida. Majoritatea scolilor unde profesorii sunt impotriva vaccinarii sunt si scolile unde profesorii vor sa stea acasa, asa ca li s-a potrivit manusa aceasta reglementare…. Sa traiasca ne-invatamantul!

 6. Daca mai intereseaza pe cineva opinia unui specialist:Octavian P Jurma, ca ne place sau nu tot ce a spus s/a adeverit:Nu pot sa exprim in cuvinte ce sentiment imi lasa aceasta decizie…
  Nu au preluat nimic din propunerile si petitiile zecilor de mii de parinti si a asociatiilor care ii reprezinta. 0% dialog social, 100% dictat politic in spirt cazon de tip „ordinul se executa, nu se discuta”
  Aruncand acest criteriu, perfect arbitrar, de „60% dintre profesori si personal vaccinati” doar ca pretext pentru a ignora situatia epidemiologica, Presedintele arunca securea razboiului in sanul societatii civile de parca nu am fi suficient de divizati.
  Efectul epidemiologic al masurii este infim. 60% din personal vaccinat nu poate impiedica scoala sa devina un focar, pentru ca inseamna un procent de sub 30% din comunitatea scolii respective.
  Efect este psihologic insa este imens pentru ca obligatia de vaccinare nu este inclusa in ordin, doar invitatia la ura si resentimente.
  Probabil a fost mutilata propunerea ca scolile sa se deschida in functie de rata de vaccinare din localitatea respectiva + incidenta sub 3 la mie + certificat verde la intrarea in scoli pentru toti (elevi + profesori) + o carantina pentru toti pana coboram sub 3 la mie + certificat verde pentru toti dupa 3 la mie.
  Acum e vina profesorilor ca nu se deschid scolile. Ei au devenit inamicul numarul 1 din cauza carora scoala nu se poate deschide, nu incompetenta si neglijenta voastra. Am terminat cu demonizarea medicilor si acum a venit randul profesorilor.
  Ce sa facem? Ar trebui ca parintii sa fugareasca profesorii cu furcile pe strada ca se se vaccineze? Sa ne transferam copiii in scolile vaccinate?
  Cand sa se vaccineze profesorii si personalul scolar? De ce nu au auntat asta acum 2 saptamani? Se stia exact unde vom fi azi. Gata cu certificatul verde? De ce nu il folosim?
  Dar copiii ce bai au? Ei de ce sa nu fie vaccinati 60% in licee?
  Dar parintii ce bai au? Ei de ce sa nu fie vaccinati 60%.
  Dar comunitatea in care traiesc elevii ce bai are? De ce sa nu fie vaccinata 60%?
  Dar tara ce bai are? De ce sa nu fie vaccinata 60%?
  Sute de copii in spitale, zeci de copii la ATI, sute de orfani. Zeci de profesori morti, sute de profesori si mii de parinti schiloditi de boala. Acesta e pretul scolii deschise indiferent de gravitatea situatiei epidemiologice doar ca sa nu inchidem nimic in jurul scolilor.Greu job sa prezinti serios haosul care va urma de luni in scoli ca organizare rationala. Nervii parintilor si profesorilor va fi egalat doar de inutilitatea mascaradei.
  Era mai cinstit inainte. Nu ne intereseaza riscul epidemiologic in scoli si produs de scoli. Cu asta basta Ce sens are sa vopsim stalinismul in… specialism, sau cum sa ii spunem?
  Au distrus din nou campania de vaccinare dar si certificatului verde. Pregatiti-va sa o luam de la capat…
  Ma opresc aici pentru ca revolta ma face sa scriu lucruri pe care apoi o sa le regret.

 7. Asta e total imbecil !!!!