Sute de metri cubi de piatra sparta pe calea ferata langa Timisoara. Operatiune de siguranta. Video

TIMISOARA. In timp ce se desfasoara deja lucrarile de modernizare pe tronsonul Timisoara Est – Lugoj din magistrala care a intrat intr-o transformare cu bani europeni ce va duce in final la o circulatie a trenurilor cu 160 km/h, angajatii CFR Infrastructura se preocupa in continuare de siguranta pe un traseu ce ar putea servi traficului feroviar deviat in timpul interventiilor.

CITESTE SI: Lucrari in forta la calea ferata pe tronsonul Lugoj – Timisoara Est din magistrala CFR care se modernizeaza si pe care trenurile vor circula cu 160 km/h. Video 

Astfel, pe sectorul Timisoara Est – Remetea Mica, pentru ca pe unele portiuni traversele nu mai erau acoperite cu piatra sparta, s-au luat masuri de remediere a situatiei.

327 de metri cubi de piatra sparta au fost imprastiate pe aceasta ruta cu personal de la Distrctul 1 Timisoara Est, Districtul 6 Zabrani si SRLU Timisoara.

Operatiunea a vizat cresterea gradului de siguranta pentru circulatia feroviara.

Va reamintim, modernizarea magistralei de cale ferata Caransebes – Lugoj – Timisoara – Arad a pornit. Cel mai avansat tronson, dintre cele patru in care a fost impartita lucrarea, este lotul 2 Lugoj – Timisoara Est. Spaniolii de la FCC CONSTRUCCION, care executa lucrarea, au la dispozitie 42 de luni, dintre care 6 au fost pentru proiectare.

Sunt in toi operatiunile de defrisare a vegetatiei si amenajarile de drumuri tehnologice pentru interventii la Remetea Mare, Recas, Topolovatu Mare si Lugoj, precum si demontarea firelor de contact si a cadrelor sina-traversa, in zone in care nu e afectata circulatia trenurilor.

Lucrarile de modernizare a infrastructurii feroviare pe lotul Lugoj -Timisoara Est, au fost demarate de constructorul FCC CONSTRUCCION, in vederea imbunatatirii retelei feroviare existente, inclusiv cresterea capacitatii, reducerea timpului de calatorie si imbunatatirea serviciilor pentru calatori.
In acest moment se executa lucrari de desfrisare a vegetatiei si de amenajare a drumurilor tehnologice, in statiile Topolovatu Mare, Recas, Lugoj si Remetea Mare, de demontare a firului de contact si cadrul sina-traverse pe anumite linii, fara implicatii in circulatia trenurilor, se executa fundatii pentru peroane, iar la podul peste Timis, lucrarile sunt in derulare in zona pilei nr. 1„, transmit reprezentantii CFR Infrastructura Timisoara.

Aflat la Timisoara saptamana trecuta, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anuntat ca demareaza si lucrarile pe tronsonul 3 Timisoara Est – Ronat Triaj, adica linia care traverseaza Timisoara.

Cel mai avansat este Lugoj – Timisoara Est, se lucreaza. Se vor incepe lucrarile si pe Timisoara-Est-Ronat. Aceste intarzieri sunt din vina companiei care a castigat pentru ca nu a depus la timp, sau a depus in urma cu cateva zile documentatia pentru autorizatia de construire. Cel mai tarziu a inceput lotul Caransebes-Lugoj. In decembrie am semnat contractul, dar inainteaza bine”, a precizat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu.

Pe cei 54,13 km ai sectorului de cale ferata Lugoj-Timisoara Est (Lotul 2) contructorul trebuie sa execute urmatoarele lucrari:
– dublarea liniei de cale ferata,
– modernizarea statiilor Lugoj, Belint, Topolovat, Recas si Remetea Mare,
– modernizarea a 5 halte de calatori,
– modernizare a 14 poduri si 39 podete,
– montarea unor sisteme automate de semnalizare la 17 de treceri la nivel cu calea ferata,
– implementarea sistemului ERTMS (ETCS nivel 2 si GSM-R) pe intregul traseu,
– constructia a 5 pasarele pietonale in statiile Lugoj, Belint, Topolovat, Recas, Remetea Mare,
– constructia a 2 pasarele pietonale în haltele Chizatau si Izvin,
– constructia unui pasaj superior în statia Lugoj (strada Banatului),
– montarea de panouri fonoabsorbante pe o lungime totala de 6.350 m.

Va reamintim, magistrala Caransebes – Lugoj – Timisoara – Arad, de 162 de kilometri si se modernizeaza cu bani europeni prin PNRR, aproape 9 miliarde de lei. Trebuie sa fie gata la finele anului 2026.

Lotul 1: Caransebes – Lugoj (39,56km) – Asocierea WEBUILD SPA – SALCEF SPA – 1,3 miliarde lei (fara TVA)
Lotul 2: Lugoj – Timisoara Est (53,91km) – FCC CONSTRUCCION SA – 1,9 miliarde lei (fara TVA)
Lotul 3: Timisoara Est – Ronat Triaj (13,86km) – Asocierea WEBUILD SPA – Partecipazioni Italia SPA – SALCEF SPA – 1,4 miliarde lei (fara TVA)
Lotul 4: Ronat Triaj – Arad (54,86 km) –  Asocierea WEBUILD SPA – Partecipazioni Italia SPA – SALCEF SPA – 2,1 miliarde lei (fara TVA)

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ala care da la ranga e noaptea mintii ! SE lucreaza exact ca in anii 1970, cu tehnologie din 70′ si cu utilaje din 70. Daca asa modernizam noi infrastructura feroviara, suntem demni de toata mila. Pacat de bani !

    • Tu nu ai inteles ce fac aia acolo, tantalaule. Descarca piatra pe traverse unde nu mai e, pt siguranta feroviara (ca inca trec trenuri p-acolo, papagalule). Modernizarea a inceput dinspre Lugoj. Greu ma pt unii sa citeasca mai mult de 2 fraze si sa le si inteleaga

      • Bine că ai explicat tu, grindeanu..

  2. pai am tot vazut afise PSD, cu…”sa traim romaneste”, pai asta inseamna sa traim romaneste, sa dam cu ranga, sa mergem cu calul, sa stam la cozi si sa ne imbulzim in supermarket-uri la tigai…in loc sa ne dezvoltam si sa circulam civilizat ca in vest, sa avem tractoare, nu carute, sa lucram mecanizat, nu cu lopata si ranga…._uie PSD si PNL!

  3. Baba, se pare ca esti analfabet si frustrat rau la cum arata comentariul si vocabularul tau limitat, infantil si de cocalar. Iti recomand sa cauti pe net sau sa vizionezi pe Nat Geo, ca sa vezi si tu CUM si cu ce TEHNOLOGIE se modernizeaza cai ferate in tarile civilizate, si doar apoi sa indraznesti sa emiti o opinie. Esti rupt de realitate, prietene. Astfel de lucrari, daca vrei sa ai calitate, NU se fac in 2024 cu ranga si cu utilaje din 1950.

    • @Coco Deci, capul tau nu duce. Nu intelegi ca turnarea de piatra pe traverse NU are legatura cu modernizarea, ciumpalacule. Citeste dracu articolul, poate reusesti sa patrunzi ca-s doua chestiuni diferite. Asta cu piatra e doar o operatiune de mentenanta obisnuita, in vreme ce modernizarea aceleiasi linii a inceput dinspre Lugoj si a fost reamintita de ziaristi. Mare bou esti, analfabetule functional plin de spume.

      • Baba, lasă vrăjeala, ești sugaciul de serviciu acum de Paște…

  4. Ar avea nevoie de o modernizare profunda și acea linie, astfel încât sa avem o legătură cu magistrala 200, recent modernizata.

    • Mă miră că pare să înțeleagă lumea, și nici autorul articolului, că sunt două linii diferite. Adică în articol e menționată Remetea Mică (înspre Radna/Lipova), și apoi cel mai mult se scrie de Timișoara Est Lugoj, magistrala 100.

  5. Baba, tu iti meriti soarta !! Hahaha. Bucura-te, pt tine e ok. Apropo, acuma punem piatra, iar peste cateva luni o dam jos pt ca se schimba linia. Hahaha. Dar tu bucura-te ! Fii multumit si fericit ca esti raman ! Dar sa nu cumva sa mergi prin tarile dezvoltate, ca s-ar putea sa faci infarct cand vezi cum stau lucurile acolo, iar tu nu esti pregatit nici mental si nici intelectual.

  6. Adică 6 vagoane….cum am spune:”praf in ochi” să de-a bine in presa😜

  7. Acum e moda sa scrie ceva intr-o fraza, apoi ca sa dea substanta articolului se scrie si altceva cu subiect asemanator dar fara legatura cu primul subiect.
    E vorba de linia spre Remetea Mica-Radna care acum se repara. Singura legatura cu linia de Lugoj este aceea ca ar putea ca aceasta reparatie sa fie facuta pentru a devia traficul atunci cind linia ugoj-Timisoara va intra la rindul ei in reparatii.

    Chiar si in strainatate daca pietrele se blocheaza in jgeabul de descarcare tot cu ranga se deblocheaza.

  8. Completarea prismei de balast se face cu vagoane autodescărcătoare (Faccpps în cazul nostru). Aşa se face peste tot, nu doar la noi, vagoane similare găsiţi şi în Germania, Austria, Franţa ş.a.m.d..
    După ce se completează balastul, ar trebui să vină o maşină de burat care să-l aranjeze. Ca să vă scutesc de o căutare în DEX, „a bura” înseamnă „A îndesa balastul sub traversele unei linii de cale ferată.”

    • Aia de burat nu mai vine. Merge și-așa. Ca așa e la noi.