Lucrari in forta la calea ferata pe tronsonul Lugoj – Timisoara Est din magistrala CFR care se modernizeaza si pe care trenurile vor circula cu 160 km/h. Video

TIMISOARA. Modernizarea magistralei de cale ferata Caransebes – Lugoj – Timisoara – Arad a pornit. Cel mai avansat tronson, dintre cele patru in care a fost impartita lucrarea, este lotul 2 Lugoj – Timisoara Est. Spaniolii de la FCC CONSTRUCCION, care executa lucrarea, au la dispozitie 42 de luni, dintre care 6 au fost pentru proiectare.

CITESTE SI: Centura de Sud Timisoara a ajuns la 80% realizare. Muncitorii iau o pauza de Paste. Ultimele imagini de pe santier. Foto 

Sunt in toi operatiunile de defrisare a vegetatiei si amenajarile de drumuri tehnologice pentru interventii la Remetea Mare, Recas, Topolovatu Mare si Lugoj, precum si demontarea firelor de contact si a cadrelor sina-traversa, in zone in care nu e afectata circulatia trenurilor.

Lucrarile de modernizare a infrastructurii feroviare pe lotul Lugoj -Timisoara Est, au fost demarate de constructorul FCC CONSTRUCCION, in vederea imbunatatirii retelei feroviare existente, inclusiv cresterea capacitatii, reducerea timpului de calatorie si imbunatatirea serviciilor pentru calatori.
In acest moment se executa lucrari de desfrisare a vegetatiei si de amenajare a drumurilor tehnologice, in statiile Topolovatu Mare, Recas, Lugoj si Remetea Mare, de demontare a firului de contact si cadrul sina-traverse pe anumite linii, fara implicatii in circulatia trenurilor, se executa fundatii pentru peroane, iar la podul peste Timis, lucrarile sunt in derulare in zona pilei nr. 1„, transmit reprezentantii CFR Infrastructura Timisoara.

Aflat la Timisoara saptamana trecuta, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anuntat ca demareaza si lucrarile pe tronsonul 3 Timisoara Est – Ronat Triaj, adica linia care traverseaza Timisoara.

Cel mai avansat este Lugoj – Timisoara Est, se lucreaza. Se vor incepe lucrarile si pe Timisoara-Est-Ronat. Aceste intarzieri sunt din vina companiei care a castigat pentru ca nu a depus la timp, sau a depus in urma cu cateva zile documentatia pentru autorizatia de construire. Cel mai tarziu a inceput lotul Caransebes-Lugoj. In decembrie am semnat contractul, dar inainteaza bine”, a precizat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu.

Pe cei 54,13 km ai sectorului de cale ferata Lugoj-Timisoara Est (Lotul 2) contructorul trebuie sa execute urmatoarele lucrari:
– dublarea liniei de cale ferata,
– modernizarea statiilor Lugoj, Belint, Topolovat, Recas si Remetea Mare,
– modernizarea a 5 halte de calatori,
– modernizare a 14 poduri si 39 podete,
– montarea unor sisteme automate de semnalizare la 17 de treceri la nivel cu calea ferata,
– implementarea sistemului ERTMS (ETCS nivel 2 si GSM-R) pe intregul traseu,
– constructia a 5 pasarele pietonale in statiile Lugoj, Belint, Topolovat, Recas, Remetea Mare,
– constructia a 2 pasarele pietonale în haltele Chizatau si Izvin,
– constructia unui pasaj superior în statia Lugoj (strada Banatului),
– montarea de panouri fonoabsorbante pe o lungime totala de 6.350 m.

Va reamintim, magistrala Caransebes – Lugoj – Timisoara – Arad, de 162 de kilometri si se modernizeaza cu bani europeni prin PNRR, aproape 9 miliarde de lei. Trebuie sa fie gata la finele anului 2026.

Lotul 1: Caransebes – Lugoj (39,56km) – Asocierea WEBUILD SPA – SALCEF SPA – 1,3 miliarde lei (fara TVA)
Lotul 2: Lugoj – Timisoara Est (53,91km) – FCC CONSTRUCCION SA – 1,9 miliarde lei (fara TVA)
Lotul 3: Timisoara Est – Ronat Triaj (13,86km) – Asocierea WEBUILD SPA – Partecipazioni Italia SPA – SALCEF SPA – 1,4 miliarde lei (fara TVA)
Lotul 4: Ronat Triaj – Arad (54,86 km) –  Asocierea WEBUILD SPA – Partecipazioni Italia SPA – SALCEF SPA – 2,1 miliarde lei (fara TVA)

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cand trenurile vor circula cu 160 km/h, barierele vor sta inchise cate jumatate de ora.

    • Cu excepția intersecției de pe strada Baader din Timișoara unde se caută o soluție tehnică alternativă, toate trecerile la nivel de pe porțiunea Aradul Nou – Caransebeș vor fi eliminate prin pasaje supraterane.

      • Firme italiene:)) vechea schema pai ăștia după 30% din lucrări baga faliment și rămân cu banii , iar furați ba

        • Sa fiti dumneavoastra sanatos ce lucrari au italienii la liniile lor ferate, intr-un relief de te apuca ameteala. In conditii de campie, ar trebui sa termine in pauza de masa.
          Despre pasaje supraterane, vom trai si vom vedea. Promisiunile sunt ieftine.

          • 1. Preferam chinejii!
            2. 42 de luni inseamna 3 1/2 ani! + rotunjiri in sus!
            Sa fie intr-un ceas bun!

          • La ei acasa, in Italia , e alta situatia. In Romania se dau loviti si nu mai termina nici o lucrare.

      • ?! Văd, prin proiect etc., că nu e așa. De exemplu, se păstrează trecerea la nivel cu CF pe Aleea Pădurea Verde. Nu cunosc nici sincronizarea cu intenția de închidere a Inelului 4, prin zonă (de la virtualul pod peste Bega, venind dinspre Ghiroda, până la zona UMT.

  2. Un video foarte util pentru pasionații feroviari și nu numai. Spor la treaba și pe restul loturilor!

  3. 4 muncitori si un tractorist. Ne vedem in 2040 la inaugurarea lucrarilor. Vom avea trenuri cu 160km/h in timp ce altii vor zbura cu drone personale prin oras !

  4. A scris Robu articol? Lucrări In forță?

  5. Cea mai buna soluție ptr distanta Tm Est -Ronat era ca trenul sa circule prin tunel