Noutati :

Strazile cu piatra cubica din Timisoara nu se vor asfalta, dar mai raman mult si bine capcane pentru soferi. Vor fi reabilitate cel mai probabil in 2023

3 februarie, 2022 - 10:04 AM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: ADMINISTRATIE
9

TIMISOARA. La aproape 6 ani de la prima incercare de reparare si modernizare si dupa un scandal izbucnit pe aceasta tema in vechea administratie, strazile pavate cu piatra cubica din Timisoara au ramas cumva in atentia primariei.

CITESTE SI: Aproape 100.000 de euro cheltuiti pe documentatia si consultanta in baza carora administratia Fritz va organiza un concurs ca sa gaseasca o solutie pentru reamenajarea Pietei Victoria din Timisoara

In 2015, consilierii locali au aprobat un Studiu de Fezabilitate, conform caruia avea sa fie scoasa piatra cubica, iar aceasta sa fie inlocuita cu bitum pe 14 strazi din oras pline de gropi si denivelari. Operatiunea era estimata la peste 14 milioane lei.

Municipalitatea avea insa nevoie de avize de la Mediu si de la Directia Judeteana de Cultura ca sa poata interveni. Grabita, primaria n-a mai asteptat dupa documente si a inceput lucrarile pe una dintre strazi, insa s-a trezit cu procese intentate de o asociatie si doi timisoreni. Avea sa castige procesele 3 ani mai tarziu. Tot atunci, in 2018, municipalitatea avea sa obtina avize de la Directia de Cultura doar pentru trei strazi: Arcidava, Toplita si Ioan Muresan, aflate in afara ariei protejate a orasului. Un an mai tarziu, era actualizat devizul, apoi au venit alegerile si strazile n-au mai fost reabilitate.

Acum, administratia Fritz afirma ca nu se pune problema asfaltarii lor, dar nici prea curand nu vor porni lucrari pe strazile cu piatra cubica, majoritatea adevarate capcane pentru soferi. In 2022 muncitorii SDM vor avea de lucru la parcarile din oras, astfel ca pana in 2023, greu de crezut ca aceste strazi isi vor gasi loc pe lista de prioritati, spune viceprimarul Ruben Latcau.

E un proiect mai vechi, cvaziabandonat. Nu se vor asfalta. Suntem in curs de revizuire a proiectului si urmeaza sa il facem cu SDM (Societatea Drumuri Municipale, n.r.). Nu stiu daca se va putea intampla in 2022, cel mai probabil va fi realizat in 2023. Noi am inceput sa ii punem pe cei de la SDM sa paveze, sa puna dale si sa refaca piatra cubica pe alocuri, tocmai ca sa isi creasca experienta. In 2023 sunt convins ca vom intra si pe strazile respective.

In 2022 activitatile SDM se vor concentra foarte mult pe constructiile de parcari, pe drumurile principale unde e nevoie de interventie la carosabil si, de asemenea, pe amenajari care sa ne pregateasca pentru 2023 (anul Capitalei Culturale a Europei, n.r.), in spatiul public„, precizeaza pentru opiniatimisoarei.ro viceprimarul Ruben Latcau.

In vechiul Studiu de Fezabilitate erau cuprinse strazile cu piatra cubica: Arges (delimitata de Mitropolit Varlaam si Cluj), Dr. Ioan Muresan (tronsonul cuprins intre Salcamilor si Drubeta), Ludwig van Beethoven (intre C.D. Loga si Mihai Eminescu), Mitropolit Varlaam (intre Aurel Candea si 1 Decembrie), Putna (delimitata de Ion Vidu si Mitropolit Varlaam), Remus (delimitata de Brasov si Romulus), Sfanta Rozalia (intre Remus si Mihai Viteazu), Sorin Titel (delimitata de Victor Babes si Protopop Gh. Dragomir), Toplita (delimitata de Calea Circumvalatiunii si str. Fagaras), Virgil Madgearu (intre Mihai Viteazu si Filaret Barbu), Bela Bartok (intre Victor Babes si Arges), Filaret Barbu (delimitata de str. Sfanta Rozalia si Brasov), Arcidava (in jurul Parcului Arcidava, pana la strazile Mures si Ulpia Traiana) si Romulus (intre Gh. Doja si Sfanta Rozalia).Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 9comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Daca dam lunar la Colterm o gramada de bani (vezi 50 milioane in decembrie) cum sa avem bani de drumuri cu piatra cubica, care nu sunt prea importante fiind pe strazi adiacente…

 2. Ba fotbal , dar chiar esti specialist peste tot! Bata te norocu de inteligent ce esti!

 3. OK. Foarte buna ideea pentru a pastra aspectul istoric. Mai exista specialisti pentru pavaj makadam? Nici pe vremea raposatului nu se mai gaseau. Vezi strazi refecute de mantuiala care nu au rezistat traficului usor.

 4. Stradutele mici din zona centrala pot sa ramana cu piatra cubica dar cele prinse in proiectul lui Robu ar trebui asfaltate.

 5. Ce pretenții sa mai avem de la administrația Fritz care e impotenta și dezgustător de slaba!!!

 6. Parte dinstrazile respective au fost refăcute in perioada 1988-1989 (Virgil Madgearu, pe atunci Grivita Rosie). Apoi 20+ de ani nimic; după 2015 s-a constatat ca piatra cubica ar putea fi utilizata in „alta parte”. Inițiativa a murit ptca planul era „cel putin haotic, cu finizare … (incerta). Intrebare: cine are acum nevoie de aceasta piatra cubica? Sau se va exporta? (Foarte probabil A D F …??)

  • Oare unde a disparut piatra pe care a scos_o Robu ? Vedeti cum arata o piatra veche , si cum arata o piatra , asa zisa cubica, noua. Cele noi sunt mult mai mici.

 7. Pe cand demolarea garajelor din cartiere?

 8. latcau cind vrei sa te fac o tura prin oras sa vezi cum lucreaza SDM dupa atitia ani nici macar un capac de canal nu sunt instare sa-l puna la nivel, oameni de nimic.