Strainii ne cultiva terenurile agricole! In Timis sunt 36.000 de hectare de parloaga!

TIMISOARA. Aproximativ 800.000 de hectare de teren agricol la nivel national sunt administrate de cetateni sau firme straine in timp ce in judetul Timis circa 36.000 de hectare de teren agricol au ramas necultivate.

„Se estimeaza ca la nivel national sunt 800.000 de hectare de teren agricol, luate mai akes prin arendare de straini”, a declarat vineri la seminarul Mediafax Talks about Sustainable Agriculture de la Carpinis,  Florin Marius Faur, directorul executiv al APIA Timis, care a condus institutia la nivel national pana in urma cu cateva luni.

Faur a mentionat ca din suprafata agricola a judetului Timis, aproximativ 15% este administrata de straini.

Conferinta pe teme de agricultura ce a avut loc la Carpinis, a fost moderata de Lucian Mandruta.

Totodata, in Timis exista si aproximativ 36.000 de hectare de teren agricol necultivat. Directorul APIA Timis spune ca suprafata necultivata este insa in scadere de la an la an.

Intrebat cat costa un hectar de teren agricol in Timis, Faur a spus ca pretul se situeaza intre 2.000 si 5.000 de euro.

Suprafata de teren agricol necultivata ar putea creste anul viitor, dupa ce anul 2012 a fost unul greu pentru agricultura, iar terenul s-ar putea ieftini chiar si cu 30-40%, a declarat fostul ministru al Agriculturii Valeriu Tabara, la acelasi eveniment.

Tabara estimeaza ca suprafata necultivata ar putea sa depaseasca anul viitor un milion de hectare.

„O consecinta va fi ieftinirea terenului agricol, al carui pret crescuse in ultimii ani, in medie, pana la 3.000 de euro. Ar putea scadea cu 30-40% sau chiar mai mult, la sub 2.000 de euro pe hectar, in medie”, a mai spus fostul ministru al Agriculturii.

La evenimentul de la Carpinis au participat si cei de la Toyota Timisoara care au facut demonstratii cu masinile prezentate, iar cei peste 1.000 de fermieri prezenti au putut admira noile modele de masini.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.