Spitalul din Timisoara care a atras deja 4,6 milioane euro din fonduri europene si se pregateste sa obtina alte 6 milioane pentru modernizare. Orice bolnav se poate trata in aceasta unitate medicala

TIMISOARA. Cunoscut drept Spitalul CFR, Spitalul Clinic CF Timisoara ar putea obtine aproape 30 de milioane de lei pentru modernizarea unitatii sanitare. Proiectul urmeaza a fi depus pentru finantare prin Planul National de Redresare si Rezilienta. Acesta vizeaza reabilitarea, modernizarea si extinderea unor sectii din spital, modernizarea laboratoarelor si achizitionarea de echipamente destinate reducerii infectiilor intraspitalicesti (nosocomiale).

Practic, vrem sa infiintam mai multe saloane cu confort hotelier, incaperi prevazute cu sisteme de presiune negativa, in care sa fie internati pacienti având infectii cu Clostridium difficile, una dintre cele mai frecvente infectii ce pot fi dobândite intraspitalicesc, care provoaca o inflamatie la nivelul colonului. Formele severe de boala pot duce la deces. De ce este nevoie de izolarea acestor pacienti? Pentru ca transmiterea se poate face inclusiv prin folosirea in comun a unor obiecte contaminate. De aceea, având o structura functionala de boli infectioase pentru izolarea si tratarea pacientilor cu o asemenea infectie, putem reduce riscul de transmitere a bacteriei si la alti pacienti internati. Tot in cadrul acestui proiect, ne-am propus sa realizam controlul biologic al aerului din blocul operator si din ATI. Vrem sa modernizam blocul operator, compartimentele de chirurgie, gastroenterologie si obstetrica-ginecologie”, spune conf. dr. Stela Iurciuc – manager Spitalul Clinic CF Timisoara.

Prin acelasi proiect, spitalul ar putea fi dotat cu analizatoare automate sau semi-automate de identificare a micro-organismelor si de efectuare a antibiogramelor. Totodata, vor fi cumparate si echipamente automate de testare si de determinare a sensibilitatii la antibiotice.

In acelasi timp, ar urma sa fie achizitionate echipamente destinate reducerii infectiilor nosocomiale. in aceasta categorie intra sisteme de decontaminare a aerului din incaperi, de dezinfectie cu abur la presiune inalta a suprafetelor, sisteme de sterilizare a echipamentelor de protectie si sisteme bazate pe tehnologii moderne cu plasma pentru sterilizarea instrumentarului medical.

Finantarea prin PNRR vine in continuarea unui alt proiect, inceput in urma cu un an, prin care am reusit obtinerea de fonduri europene prin POIM (Program Operational Infrastructura Mare). Acesta va fi finalizat in decembrie 2022. Am atras 4,6 milioane de euro pentru dotari cu aparatura de ultima generatie in compartimentul de gastroenterologie, in sectiile urologie, chirurgie, oftalmologie, in ambulatoriul ORL si cel de cardiologie, dar si pe sectia de dermatologie. Obiectivul nostru este sa modernizam intreg spitalul.
Din pacate, putini sunt cei care stiu ca la Spitalul CFR, asa cum este cunoscut Spitalul Clinic CF Timisoara, nu mai exista restrictii de internare legate de apartenenta la ceea ce a fost Casa de Sanatate a Ministerului Transporturilor. Orice pacient poate veni pentru consult in Ambulatoriu pe baza cardului de sanatate si a unui bilet de trimitere de la medicul de familie. Dar poate fi si internat, daca medicul care-l consulta in spital decide acest lucru,”, mai spune conf. dr. Stela Iurciuc – manager Spitalul Clinic CF Timisoara.

Spitalul Clinic CF Timisoara are in structura 226 de paturi, 14 dintre acestea fiind alocate spitalizarii de zi. Unitatea sanitara are 21 de specializari deservite de 44 de medici.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.