Spectacolul ieftin din spatele singurei amenzi data vreodata de Politia Locala la Timisoara in baza unui autodenunt pe Facebook

TIMISOARA. In 4 martie, duminica, la orele pranzului, primarul Timisoarei, venea la Spitalul Municipal intr-o vizita privata cu autoturismul personal, intra in curtea unitatii medicale si isi aseza masina pe un loc destinat persoanelor cu handicap.

Dupa 30 de minute, parasea incinta prevazuta cu poarta si paznic, iar la cateva ore distanta, cand a aflat de la consilierii sai ca jurnalistii au fotografii cu masina parcata ilegal, se destainuia in graba pe pagina de Facebook, isi cerea scuze peste scuze, dadea vina pe portar, si ii implora pe politistii locali pe care ii are in subordine sa il amendeze, in numele… ‘corectitudinii’. Acestia s-au executat imediat si i-au adus si dovada sanctiunii: 580 de lei + 3 puncte de penalizare la carnet.

Intrucat pe procesul verbal de amenda era trecut faptul ca sanctiunea venea in urma unui autodenunt pe Facebook, lucru, evident, cu totul neobisnuit, am solicitat Politiei Locale Timisoara cateva date, in baza Legii 544 privind liberul acces la informatiile publice.

Recent a sosit si raspunsul politistilor, iscalit cu toate titlurile de seful interimar al institutiei, JR. EC. COJAN DOREL. Acesta ne-a informat ca este SINGURA sanctiune contraventionala pe baza de autodenunt, aplicata de politistii locali. Cat despre faptul ca autodenuntul s-a facut pe Facebook, nicidecum in scris catre Politia Locala, Dorel Cojan explica faptul ca in legislatie nu este prevazuta expres modalitatea de constatare a contraventiilor si de aplicare a amenzilor pe baza de… autodenunt.

In raspunsul oferit opiniatimisoarei.ro, pentru aplicarea amenzii primarului Timisoarei, seful Politiei Locale invoca prevederile legislatiei rutiere din Regulamentul de aplicare al OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, articolul 143, litera (a).

Acesta spune ca „Se interzice stationarea voluntara a vehiculelor: a) in toate cazurile in care este interzisă oprirea voluntară;„. Insa legea la care face trimitere seful Politiei Locale se refera strict la ‘drumurile publice„, in vreme ce curtea Spitalului Municipal Timisoara, prevazuta cu poarta si serviciu de paza este cel mult  un ‘drum privat de utilitate publica„, nicidecum public, spun juristii, dupa cum este clasificat de o alta ordonanta de Guvern, 43/1997, cu modificarile ulterioare, pana in 2018. Or parcarea de la Spitalul Municipal functioneaza dupa un Regulament, intocmit chiar de administratorul sau.

Potrivit acestui Regulament al unitatii medicale, in articolul 19, este foarte clar prevazut ca:


Iar primarul Timisoarei venit in vizita se incadreaza la ultima litera, 5, iar la vedere nu era pus niciun permis de acces eliberat de managerul institutiei, coleg de partid cu edilul.

Dincolo de toate acestea, in legea de functionare a Politiei Locale Timisoara, la art. 7 sta scris negru pe alb ca ” In domeniul circulatiei pe DRUMURILE PUBLICE, (nicidecum pe drumurile private, n.r.) Politia Locala are urmatoarele atributii:

….

h) constata contraventii si aplica sanctiuni pentru incalcarea normelor legale privind oprirea, stationarea, parcarea autovehiculelor si accesul interzis, avand dreptul de a dispune masuri de ridicare a autovehiculelor stationate neregulamentar

….

k) constată contraventii si aplica sanctiuni pentru
nerespectarea prevederilor legale referitoare la circulatia in zona
pietonala, in zona rezidentiala, parcuri si zone de agrement,
precum si pe locurile de parcare adaptate, rezervate si semnalizate
prin semnul international pentru persoanele cu handicap;

Cu alte cuvinte, in incinta Spitalului Municipal, care nu este ‘drum public’, ci cel mult unul ‘de utilitate privata’, Politia Locala ar fi putut interveni doar la o solicitare expresa a conducerii unitatii medicale.

In rezumat, amenda aplicata primarului Timisoarei, singura prin autodenunt din istoria Politiei Locale, ar putea fi contestata de primar si si-ar primi linistit banii inapoi, pentru ca ar fi socotita drept nula. Altfel, ramane doar o donatie a edilului catre bugetul local, care se poate traduce doar printr-un exercitiu de imagine pentru timisorenii naivi.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Din interpretarea sistematică a dispozițiilor legale precitate, constatarea contravențiilor la regimul circulației pe drumurile publice se poate face în două modalități, respectiv: fie direct, de către polițistul rutier (sau în punctele de trecere a frontierei de stat a României, de către polițiștii de frontieră), caz în care fapta contravențională este percepută ex propriis sensibus de către agentul constatator care, potrivit art. 180 din Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002, încheie procesul-verbal potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1A; fie cu ajutorul mijloacelor tehnice certificate sau mijloacelor tehnice omologate și verificate metrologic, situație în care conform dispozițiilor art. 181 din același regulament, încheie un proces-verbal de contravenție potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1D.

    • Sti tu ceva dar nu sti bine…Politistii Locali cu atributii pe linie de circulatie sunt inputernciti de o lege organica L155/2010 !

  2. Omul a parcat cat se poate de corect,doar este persoana cu handicap mintal doar ca nu pe acte,asa ca nu mai fiti rai😀

  3. 580 de lei nu este ieftin. O fi pentru voi, cei cu „foncții”. Pentru marea masă de cetățeni 580 de lei înseamnă supraviețuirea timp de 30 de zile.

  4. hai ca deja o dati si voi ca si „jurnalisti” in penibil