Spectacole-eveniment pe Platforma de Teatru Politic 2015, la Timisoara

TIMISOARA. Platforma de Teatru Politic 2015 va asteapta duminica, 6 decembrie, de la ora 19, la Sala 2 a Teatrului National Timisoara, la spectacolul „Ce-am fi dac-am sti. Feerie politica protestatara” si luni, 7 decembrie, tot de la ora 19.00, in aceeasi sala, la spectacolul „Pentru ca Meriti”.

Cele doua spectacole-eveniment, oferite publicului in parteneriat cu Nationalul timisorean, au loc in cadrul turneului national organizat de Platforma de Teatru Politic 2015.
Intrarea este libera si se face pe baza de rezervare.  Contact rezervari: 0729743952, [email protected].

Ce-am fi dac-am sti. Feerie politica protestatara (6 decembrie, ora 19, TNTm, Sala 2, Parcul Civic)
Echipa: Madalina Branduse, Paul Dunca, Adela Iacoban, Mihaela Michailov, Monica Marinescu, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, Catalin Rulea, David Schwartz, Ionut Sociu, Andrei serban, Marius Bogdan Tudor.

„Ce-am fi dac-am sti” este un proiect teatral de documentare si fictionalizare a istoriei miscarilor muncitoresti de rezistenta din Romania, din 1918 pana in 2000. Este o feerie politica in care dimensiunea utopica a istoriei si cea profund realista se intrepatrund intr-un demers de cercetare performativa a actiunilor contestatare de revolta impotriva nerespectarii unor drepturi fundamentale, impotriva delegitimarii unor clase sociale care, prin actiunile lor radicale, au marcat secolul XX.

„Ce-am fi dac-am sti” analizeaza teatral evenimente de protest si rezistenta din anii ‘20, ’30-’40, ’70-’80 si ’90, construind o istorie de coliziune cu istoria oficiala, subjugata de cliseele ideologiei dominante, si, totodata, o istorie de protest impotriva felului in care clasele sociale oprimate au fost percepute si reprezentate in discursul public din Romania. „Ce-am fi dac-am sti” este o istorie a protestelor vulnerabililor care-si iau revansa politic prin reprezentarea povestilor lor.

Pentru ca Meriti – proiect observational de arta activa (7 decembrie, ora 19, TNTm, Sala 2, Parcul Civic)
Echipa: Sever Andrei, Irina Gadiuta, Bogdan Georgescu, Vlad Georgescu, Andrei Ionita, Sinziana Nicola, Mihaela Sirbu.

„Pentru ca Meriti” propune analiza prin teatru a conditiei, abuzurilor si presiunilor la care sunt supuse femeile in Romania. „Pentru ca Meriti” pune accentul in mod deosebit pe acele abuzuri legate de puterea de decizie a femeilor asupra propriului lor corp. Propunerea legislativa privind infiintarea, functionarea si organizarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcina, interzicerea avorturilor si raportarea barbatilor romani la conceptul de emancipare a femeii in anul 2015 sunt subiecte explorate in spectacol printr-un proces creativ de arta activa atat observational cat si fictional.

Arta activa este forma de arta generata de ȋntalnirea dintre membrii unei comunitati si artistii care propun comunitatii respective posibilitatea de reprezentare prin actiuni comunitare si produse artistice. Arta activa este forma de arta care are ca resursa dorinta de a fi ȋmpreuna cu alti oameni, de a schimba povesti si experiente, curiozitatea si nevoia de a descoperi mereu noi mijloace, noi tehnici si perspective. Arta activa porneste din observatie si intuitie. Oricine poate crea si are dreptul de a se reprezenta prin arta, scopul artistilor implicati fiind sprijinul, ȋncurajarea si punerea la dispozitie a tehnicilor cunoscute de ei acelor oameni care aleg sa se implice. Important pentru arta activa ȋn acest tip de proces creativ este grija unuia fata de celalalt, dorinta de a fi ȋmpreuna cu ceilalti si estomparea diferentelor de orice fel, a pornirilor generate de orgoliu, anihilarea nevoii de a crea ierarhii si a nevoii de putere. Toate acestea au scopul de a dezvalui opera de arta din fiecare om implicat si armonizarea lui in relatie cu ceilalti si cu elementele ce dau identitate comunitatii de care apartine, pentru a transforma viata de zi cu zi intr-o opera de arta colectiva”, spune Bogdan Georgescu, membru al echipei.

Intrarea la toate spectacolele si evenimentele din cadrul Platformei de Teatru Politic va fi gratuita si toate evenimentele vor include discutii cu publicul.

Platforma de Teatru Politic 2015 este un proiect teatral si educational care isi propune sa arhiveze, sa documenteze si sa dezbata, prin intermediul unor spectacole de teatru si ateliere, istorii marginalizate si ignorate adesea de sisteme care isi produc propriile naratiuni de legitimare, pentru a-si justifica pactul cu „istoria convenabila”.

Platforma de Teatru Politic 2015 este un proiect finantat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Guvernul Romaniei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.