Spectacole de neratat in ultimele zile ale FEST-FDR 2018, la Timisoara

TIMISOARA. FEST – FDR2018 intra pe ultima suta de metri. Ultimele doua zile ale celei de-a XXIII-a editii a Festivalului European al Spectacolului Timisoara – Festival al Dramaturgiei Romanesti, aduc in salile Teatrului National din Timisoara o serie de spectacole de neratat, evenimente efervescente care preiau tema acestei editii a FEST-FDR si o redau din cele mai interesante perspective.

Penultima zi de festival, sambata, 12 mai, debuteaza la ora 17.00, la Libraria „La doua bufnite” unde va avea loc, sub egida Matricea Romaneasca, conferinta intitulata Elite. Elitita. Eliticid. Invitatii publicistului Teo Burnar, coordonatorul proiectului Matricea Romaneasca, sunt Adrian Dinu Rachieru, sociolog, eseist si Ada Hausvater, regizor, managerul Teatrului National din Timisoara. Dezbaterea pune in discutie o tema extrem de actuala, atat in contextul Centenarului, cat si in cel al temei Festivalului – Involutie – Revolutie – Evolutie. Dupa cum precizeaza Teo Burnar, „Dincolo de paradele ieftine de patriotism, care nu vor lasa nici o urma, in 2018 trebuie sa ne intrebam de ce ne fug profesorii, medicii, artistii… si cum ii tinem aici, daca vrem sa evoluam cu adevarat”.

Tot sambata, de la ora 19, publicul are ocazia sa reintalneasca universul fascinant al lui Mircea Cartarescu, in spectacolul De ce iubim femeile, regia Mihaela Lichiardopol, o productie a Teatrului National din Timisoara. Asa cum nota selectionerul FDR, teatrologul Oana Bors, „De ce iubim femeile, bestseller-ul semnat de Mircea Cartarescu, aduna o serie de povesti cu si despre femei. Povesti in care autorul/ povestitorul descopera ascuns acel „ceva” nenumit si fascinant care captiveaza, mereu si mereu, barbatii. Acel „ceva” incearca sa surprinda si spectacolul Teatrului National din Timisoara, un spectacol care se pare ca a castigat, si el, statutul de bestseller in inima publicului timisorean”.

Seara de sambata ofera publicului, de la ora 21, la Sala 2, un spectacol cu puternice accente autobiografice: Poveste din Transilvaniade George Stefan, regia Ándi Gherghe, un spectacol al Centrului Multimedia Studio Act din Oradea. Poveste din Transilvania urmareste o familie mixta transilvaneana de-a lungul mai multor generatii – o familie cu iubirile, cu bucuriile, cu problemele, intr-un cuvant, cu destinul ei. O istorie „in mic”, supusa, insa, istoriei mari, o istorie care si-a pus asupra ei dureroasa pecete a tensiunilor interetnice. In argumentul sau, Oana Bors, selectionerul FDR afirma ca „in text se vorbeste despre acceptare si despre cutumele ei, despre prejudecata si despre barierele pe care aceasta le aduce cu sine, despre identitate, despre convietuire. Dar mai mult se vorbeste despre iubire. Ea este cea care uneste, cea care asaza viata in tiparele unui normal pe care ni l-am dori a fi mereu prezent in viata noastra”. Spectacolul este bilingv, supratitrat in romana si in maghiara.

Ultima zi de festival este, in sine, o intalnire cu cartea de teatru, dar si un regal european de teatru si dans contemporan. Astfel, de la ora 17, la Libraria „La doua bufnite”, FEST-FDR inchide seria evenimentelor editoriale cu lansarea volumului Concursul National de Dramaturgie – editia 2017, carte ce reuneste textele finaliste ale celei mai recente editii a CND. Autorii publicati in acest volum si piesele cu care au ajuns in finala competitiei sunt Edith Negulici cu piesa Act de identitate : Tu. Eu suntem noi…, Crista Bilciu cu Ana de hartie, Adrian Jivan cu Brent si Radu Popescu, cu textul castigator al CND, intitulat Cercurile increderii. Cartea va fi prezentata de prof.univ.dr. Nicolae Mandea, rectorul Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, presedintele juriului CND.

De la ora 19, in Sala 2, publicul are ocazia reintalnirii cu un mare coregraf al Europei, Pál Frenák si al sau spectacol Un. Mai mult decat atat, Pál Frenák si Un, cu cele doua solo-uri si reflectiile personajelor care le sustin, se refera la emblematicul Faun, creatura hibrida, jumatate om, jumatate salbaticiune si, totodata, la cuvantul francez „un” (unu), scotand in evidenta faptul ca in centrul coregrafiei se afla variatiile unui singur personaj. Pál Frenák vorbeste despre un nou echilibru ce poate fi atins doar in timp si creeaza o fuziune speciala, fara varsta: unitate – masculin si feminin, tanar si varstnic, animal si om.

Cu incepere de la ora 20, in Sala Mare, FEST-FDR2018 se incheie cu un eveniment-reper pentru spectacologia europeana contemporana, creat de un regizor din prima linie a teatrului european – Luk Perceval, la un important teatru european: Teatrul Thalia din Hamburg, in coproductie cu NT Gent, din Belgia. Fructele maniei este o epopee a migratiei in perioada Marii Crize din 1929-1933. La nivel politic, dar si uman, ea ne provoaca sa punem in discutie, cu toata luciditatea, propriul statut. In lectura lui Luk Perceval, unul din marii povestitori ai teatrului conemporan, toate aceste intrebari revin ca un bumerang in realitatea noii Europe. Iar intrebarea cea mai importanta, poate, la care suntem obligati sa raspundem, e: ce anume ne dorim sa culegem, tinand cont de ceea ce am semanat?

Biletele pot fi achizitionate de la Agentiile Teatrului National (agentia „Marasesti”, str. Marasesti nr. 2 si agentia „Sala 2”, Parcul Civic), intre orele 11 – 19 sau online, pe www.tntimisoara.com.

FEST-FDR2018 a fost organizat de Teatrul National din Timisoara si sustinut de Primaria si Consiliul Local al Municipiului Timisoara, cu sprijinul UNITER.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.