Spectacol jucat prima oara in lume dupa 200 de ani, la Timisoara, in anul Capitalei Culturale a Europei

TIMISOARA. Un spectacol grandios va fi jucat pe scena Operei Nationale din Timisoara, in debutul anului in care Timisoara va fi Capitala Culturala Europeana.

CITESTE SI: Vietnamezi si romani vor munci sa refaca fatada Operei din Timisoara. Se deschide santierul pentru reabilitarea Palatului Culturii. Foto 

Spectacolul „Traian in Dacia”, al lui Giuseppe Nicolini, va fi regizat de Silviu Purcarete, iar scenografia este semnata de Dragos Bughiar.

Artistii care vor urca pe scena, in cadrul acestui spectacol, vor fi de la Opera Romana din Timisoara, iar invitat special va fi un contratenor, cel mai probabil, Valer Barna Sabadus.

Ultima data, acest spectacol s-a jucat in anul 1822, in timpul in care autorul operei era in viata„, a dezvaluit Cristian Rudic, directorul Operei Nationale Romane din Timisoara.

Si tot atunci, la acel spectacol, din anul 1822, opera a fost cantata de unul dintre ultimii castrati din istoria operei, Giovani Battista Velluti care a interpretat personajul Traian.

Moda castratului a trecut, acum avem contratenori. Valer Barna Sabadus este unul dintre cei cinci mari contratenori din lume si este din Arad. Am luat legatura cu el pentru a canta in spectacolul pe care il pregatim. A spus ca trebuie sa vada mai intai notele si apoi va spune daca va putea participa„, a declarat Rudic.

Spectacolul de opera „Traian in Dacia” va face parte din programul de deschidere al anului Capitalei Culturale Europene 2021, de la Timisoara.

Aceasta opera va constitui o piesa importanta din programul de deschidere pentru ca deschiderea anului Capitalei Culturale va fi probabil in perioada 23 – 24 ianuarie. Aceasta opera, jucata intr-o institutie importanta din Timisoara va fi un eveniment de bun augur si de a proiecta inspre Europa multiculturalitatea acestei regiuni, a Timisoarei si a Banatului si in acest caz prin colaborarea cu comunitatea italiana. In acest caz, vorbim despre o opera inspirata din razboaiele dacice din anii 101 si 106 in care atat invinsii, cat si invingatorii sunt tratati cu aceeasi atentie si delicatete. Este o opera transfrontaliera si interculturala. Ideea a venit la sugestia maestrului Enrico Cannata care a descoperit, impreuna cu Gianluca Testa (responsabil Centrul Cultural Italian) aceasta partitura si au facut imediat legatura cu oportunitatea de a o prezenta in Timisoara ca simbol al unei bune convietuiri„, a declarat Simona Neumann, director executiv al TM2021.

Este vorba despre partitura originala a ariei principale a piesei, care a fost descoperita la o licitatie din America si care a fost prezentata la Timisoara.

Cel mai probabil, premiera spectacolului „Traian in Dacia” va fi in data de 7 februarie 2021, insa data exacta va fi comunicata in apropierea evenimentului.

FOTO: Gettyimages

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.