Specialisti in securitate cibernetica, pregatiti intr-un centru de excelenta, la Timisoara, cursuri autorizate ANC. Cum te poti inscrie. Foto

TIMIȘOARA. AV SEC TRAINING este recunoscut drept unul dintre cele mai importante centre de pregătire în domeniul securității aviației civile din România. Aici se lansează și cursuri de securitate cibernetică, dedicate atât celor care lucrează cu baze de date și sisteme informatice în aviația civilă, dar și în instituții ori la firme cu capital de stat sau privat.

Securitatea cibernetică a devenit extrem de importantă în ultima perioadă, mai ales în condițiile în care activitatea profesională a început să se desfășoare din ce în ce mai mult on-line , în contrapondere cu creșterea numărului de atacuri ale hackerilor, care intenționează să obțină informații sensibile în orice domeniu ce pot fi valorificate ulterior prin șantaj sau vânzare pe piața neagră. La fel ca celelalte tipuri de cursuri, modulele din acest domeniu sunt structurate pe nivele diferite de competențe și sectoare de activitate. Pregătirea este destinată persoanelor care au atribuții la nivel basic (utilizator), sunt administratori de rețea sau de sistem, ori sunt auditori.

Pregătirea la Nivelul 1, utilizator, este necesară fiecărui angajat al unei societăți care utilizează sisteme informatice, telefoane, unitati de memorie externe de tip memory stick sau hard disk extern, baze de date și care ar trebui să își formeze anumite deprinderi minimale prin care să își protejeze propriul terminal și, bineînțeles, compania în care lucrează. Nu e numai interesul instituției, ci și al persoanei care folosește aceste instrumente, pentru că informațiile transmise în timpul cursului va cuprinde toată gama de practici și proceduri uzuale pe care trebuie să le aplice, de la situații în care a găsit un memory stick sau, in extremis, cineva a intrat în birou cu un gând ascuns. Cursanții vor fi antrenați să protejeze atât datele cu care lucrează și de care au nevoie pentru desfășurarea activităților companiei, cât și datele și terminalele proprii. Instructorii noștri sunt conectați la întregul fenomen pe care îl studiază în mod curent și pot oferi informații de ultimă oră despre noile tehnologii, programe și facilități digitale. Sunt lucruri foarte importante, pe care noi le cercetam în mod constant. Fără o astfel de pregătire, nu avem suspiciuni. Ne spunem: „Ia să intru să văd cum funcționează un program! Am primit un email de la o entitate necunoscută și vreau să văd despre ce este vorba. Am câștigat un concurs la care nici nu am participat – Excelent!”.
În spatele tuturor acestor lucruri pot fi intenții oneroase. Trebuie să ne protejăm fără să devenim paranoici și asta se învață la cursul de nivel utilizator.

Ulterior, vom fi capabili să dezvoltăm și abilitățile administratorilor de rețele sau de sisteme, care au deja pregătire specială, superioară, în domeniul IT, iar în cele din urmă vom pregăti și personalul necesar pentru auditarea sistemelor informatice și rețelelor.  S-a constatat ca e foarte dificil pentru oricare dintre noi cei responsabili pentru o anumită activitate să avem o perspectivă obiectivă, să vedem acel lucru și din exterior. Și, credeți-ne, e mai bine întotdeauna să-l observăm înainte ca fisurile să fie exploatate. Noi am înțeles perfect partea de audit așa cum se întâmpla ea în realitate: „vine auditul, vine să iți taie capul, să iți dea sancțiuni”. Ori, scopul activității de audit este de a identifica amenințările, vulnerabilitățile, și, pe baza acestui lucru, să avem posibilitatea să le remediem înainte de a se înregistra pagube. Asta o să facă un auditor care are o perspectivă exterioară fenomenului. El nu „va trece cu vederea”, pe când eu, care sunt administrator de rețea, care am lucrat de dimineața de la 8:00 până seara la ora 24.00 uneori, sunt pus în situația să prioritizez, pentru că nu am suficiente resurse. Prioritizând așa, unele aspecte rămân întotdeauna la urmă. Vine un auditor din exterior și spune <vezi că ce ți-ai planificat tu să faci mâine trebuia să fi făcut ieri. Pune lucrul ăsta în prim plan, pentru că te expui pericolelor>. Asta face auditorul. Este nivelul superior de pregătire pe care îl vom oferi și e nivelul maxim cerut de legislație pentru domeniul de Cyber security„, a explicat Daniel Dinu, unul dintre instructorii Centrului de Pregătire AV SEC TRAINING de la Timișoara.

La cursurile de securitate cibernetică autorizate de ANC sunt așteptate toate persoanele dornice să își crească performantele în acest domeniu, însă instructorii AV SEC TRAINING se așteaptă mai degraba ca firmele să fie interesate ca angajații proprii să învețe cum să protejeze mai bine sistemele informatice, datele și bazele de date ale companiei și să îi înscrie la cursuri. Pregătirea este asigurată în acest moment de patru instructori de top, cu zeci de ani de experiență acumulați în instituții care implementează astfel de măsuri.

La Cyber security poate veni oricine. Noi îndemnăm însă ca cei care ne vor contacta să fie persoane juridice, pentru că, în principal, o persoana juridica are interes ca personalul propriu să fie pregătit. Și eu, ca persoană fizica, vreau să fiu pregătit și să pot să merg cu certificatul de absolvire pe care o să îl obțin în cadrul AV SEC TRAINING să îi spun angajatorului: da, am, pe lângă competentele digitale, Microsoft, Word, same, și acest certificat prin care sunt instruit în domeniul securității cibernetice. Ce se întâmpla dacă voi fi angajat la o societate care nu aplică măsuri de protecție a informațiilor și bazelor de date proprii? Credem că este un un pas în plus în sprijinul propriei cariere, când poți să avertizezi: Atenție, în zona în care avem datele și bazele de date nu ar trebui să existe telefoanele mobile și nu ar trebui să existe porturi deschise prin care să se poată sustrage toate datele! O persoană instruită capătă niște competente suplimentare care îl pot ajuta să se angajeze și la o societate unde nu se acordă o importanță deosebită acestor lucruri. Noi vrem însă să captăm atenția persoanelor juridice, societăților, pentru a-și instrui angajații și ai motiva să știe la ce se expun. În baza acestei conștientizări, entitățile vor putea facilita implementarea măsurilor de securitate a informațiilor și a bazelor de date. Avem experiența unor instituții unde se aplică astfel de măsuri. Sunt cronofage, sunt costisitoare, și, dacă personalul are reticențe în aplicare, nu sunt eficiente. E foarte dificil când intri în instituție să iți lași telefonul într-o zonă sigură. Să nu intri cu el în zona în care procesezi date și baze de date. E foarte dificil să nu ai internet pe calculatorul pe care lucrezi la serviciu, să nu-ti vezi email-urile personale. Este costisitor și pentru societate să aibă sistemul de internet pe un traseu și datele și sistemul de baze de date, intranetul, pe altul. Sunt niște lucruri care costa și, dacă personalul nu e instruit, le-ai făcut de pomană„, mai spune Lucian Uță, director al Centrului de Pregătire AV SEC TRAINING de la Timișoara.

Cursul de inițiere în securitate cibernetică – nivel utilizator se finalizează prin obținerea unui Certificat de absolvire autorizat de Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC) împreună cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Educației și Cercetării.

Centrul AV SEC TRAINING  este certificat din 2014 de Autoritatea Aeronautica Civila Română, și are ca obiect de activitate servicii de consultanta, audituri interne/externe, întocmirea documentațiilor de specialitate și training în domeniul securității.

Centrul organizează cursuri de securitate în domeniul aviației civile, unde au fost instruiți aproximativ 1500 de cursanți care au participat la peste 100 de sesiuni de pregătire, unde au fost predate 22 de module aferente diferitelor competențe din domeniu. Acest segment este rezervat doar celor care lucrează în aeroporturi sau în companii care își desfășoară activitatea în aviația civilă.

Un alt domeniu în care Centrul oferă cursuri de pregătire și calificare este cel al pazei de obiective, la care înscrierea este liberă. Au fost deja instruiți 400 de agenți de pază, la 20 de cursuri.

Evaluarea de risc este un al treilea domeniu în care activează AV SEC TRAINING, iar securitatea cibernetica este cel mai nou curs al centrului.

Din toamna acestui an va fi lansat și un curs de calificare a personalului care lucrează cu substanțe și materiale periculoase.

Mai multe detalii despre AV SEC TRAINING, despre cursurile și modulele de pregătire puteți găsi pe avsectraining.ro.

Sediul Av Sec Training este în Timișoara, pe strada Pomiculturii, la nr. 11, iar cei interesați pot obține detalii suplimentare la numărul de telefon 0356.178.449.
Centrul colaborează cu instructori din alte cinci orașe ale tarii: Arad, Oradea, Târgu Mureș, Brașov și București.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.