Noutati :

Sorin Grindeanu despre licitatia contestata pe ultima suta de metri la Aeroportul Timisoara: Sa fie semnat cat mai rapid contractul, sa nu pierdem banii europeni

9 aprilie, 2022 - 11:46 AM
Autor: Redactie      
Categorie: ECONOMIC
1

TIMISOARA. Dupa ce in 25 martie, Aeroportul International Traian Vuia din Timisoara anunta desemnarea  constructorului pentru Terminalul de Plecari Externe in urma licitatiei, si chiar programase pentru vineri, 8 aprilie, iscalirea contractului, totul s-a amanat. Aceasta intrucat a fost depusa o contestatie impotriva procedurii de achizitie publica, lucru ce a atras nemultumirea ministrului Transporturilor.

CITESTE SI: Ce au ridicat procurorii DNA din Primaria Timisoara. Dominic Fritz, reactie pe Facebook, in care nici nu pomeneste de ancheta anticoruptie. Video

Sorin Grindeanu a precizat ca aeroportul nu isi permite sa piarda banii europeni pentru acest proiect si indeamna la iscalirea cat mai grabica a contractului cu constructorul.

Astazi (vineri, n.r.) trebuia sa fie semnat un contract pentru construirea Terminalului de Plecari Externe. Din pacate timingul nu a fost cel pe care mi l-aș fi dorit. Probabil ca in urmatoarele doua saptamani, nu vreau eu sa interferez in deciziile altor institutii, dar ar fi bine, cat mai rapid sa fie semnat, indiferent de solutia data de CNSC, urmare a acelei contestatii aparute in ultimul moment, sa fie semnat cat mai rapid contractul, astfel incat sa poata beneficia Aeroportul Timisoara de fonduri europene.
Va reamintesc faptul ca vorbim de Programul Operational Infrastructura Mare care se termina la sfarsitul anului viitor. In acest moment vorbim de aproximativ 1 miliard de euro care au ramas disponibili pana la sfarsitul anului viitor pe toate proiectele din Romania si atunci e o cursa contra coronometru a fiecarui proiect.

Din ce imi dau seama, probabil ca Ministerul Transporturilor isi va termina banii europeni suta la suta la jumatatea anului viitor. Suta la suta, ceea ce nu s-a intamplat de la Revolutie incoace sa se termine toti banii europeni la jumatatea anului, cu 6 luni inainte. Pana in acest moment suntem la 80 la suta grad de absorbtie, diferenta de un miliard a ramas disponibila.

Cei de la Aeroport si Constructorul, care o fi el, sa faca bine sa termine pana la jumatatea anului viitor aceasta constructie, astfel incat sa poata beneficia de bani europeni„, a fost indemnul ministrului Transporturilor.

La licitatia lansata anul trecut in septembrie, s-au inscris 6 asocieri de firme, iar dupa evaluari a fost declarata castigatoare cea a firmei Concelex SRL din Bucuresti. Miercuri,  la CNSC a fost inregistrata o plangere din partea firmei care a iesit pe locul 2.

„In 6 aprilie 2022, la C.N.S.C. (Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor) a fost înregistrata contestatia societatii Strabag SRL Bucuresti (de pe locul II) referitoare la procedura de achizitie publica pentru desemnarea executantului proiectului „Servicii de elaborare a documentatiei tehnico-economice (fazele D.A.C., P.T., D.E.) si realizarea pe baza acesteia a lucrarilor de executare pentru edificarea unei constructii cu destinatia «Terminal plecari curse externe», cu asigurarea inclusiv a serviciilor de asistenta tehnica din partea proiectantului”. În termen de 5 zile de la data înregistrarii contestatiei, Societatea Strabag trebuie sa depuna o cautiune de 2% din valoarea estimata a contractului. Termenul pentru solutionarea contestatiei este de 20 de zile.
Pana la clarificarea tuturor elementelor de legalitate si pana la solutionarea cauzei la C.N.S.C., semnarea contractului este amanata„, au transmis reprezentantii Aeroportului International Traian Vuia Timisoara.

Valoarea contractului este de 83.837.628,71 lei fara TVA, adica aproape 20 de milioane de euro cu TVA.

***

Noul terminal de plecari externe va fi construit pe o suprafata de 12.000 mp, va avea 6 filtre de securitate, 18 ghisee check-in si 6 porti de scanare automata a documentelor, precum si 7 lifturi pentru bagaje.

Din aceasta suma, cea mai mare parte reprezinta bani europeni prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014 – 2020 (POIM), Axa Prioritara 2 – Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil și eficient, iar restul fonduri proprii ale aeroportului si de la bugetul de stat.

In total, constructia Terminalului de Plecari Externe de la Timisoara va costa aproape 21.000.000 de euro, cu TVA, suma la care se vor adauga dotarile.

In continuare este in desfasurare o licitatie pentru gasirea unui diriginte de santier. Aceasta a fost lansata la inceputul lunii martie.

Termenul de finalizare a Terminalului de Plecari Externe este 31 decembrie 2023.

Noua constructie va completa Terminalul de Sosiri Curse Externe care este deja in exploatare incepand din 29 iulie 2021. Acesta are o suprafata totala de 4.383 mp, iar investitia s-a ridicat la 30,35 milioane de lei, fonduri europene nerambursabile, de la bugetul de stat si din veniturile proprii ale aeroportului.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Buna treaba domnule Sorin Grindeanu!! Interferati in procedura si puneti presiune pe CNSC pentru respingerea contestatiei constructorului austriac, sau? Este clar ce faceti pentru orice persoana care cunoaste procedura. Altfel nu-mi explic cum doriti ca in doua saptamani sa aveti contractul semnat atata timp cat doar judecarea contestatiei dureaza 2 saptamani. Ori, in momentul in care ar rezulta ca necesara anularea raportului in urma judecarii contestatiei si reevaluarea ofertelor, procedura ar dura minim alte 2-3 saptamani peste cele doua necesare judecarii. Ce parere aveti domnule Grindeanu, am dreptate??? De ce puneti presiune pe CNSC???