Sistemul ultramodern de securitate de la Timisoara cu care vor fi protejate cele peste 100 de opere din cea mai mare expozitie Constantin Brancusi din ultimii 50 de ani. Video

TIMISOARA. Au mai ramas putine zile pana cand se va deschide in Timisoara Capitala Europeana a Culturii cel mai important eveniment – Expozitia cu peste 100 de piese semnate Constantin Brancusi, in valoare de o jumatate de miliard de euro.

Brancusi: surse romanesti si perspective universale” este un omagiu adus marelui sculptor prin care vor fi aduse in fata publicului, in Romania, la Timisoara, lucrarile cu valoare de patrimoniu universal ale artistului, precum Sarutul, Maiastra, Pasarea in vazduh, Muzele (Dra Pogany si Muza adormita), Somnul, Pestele, Capul de copil, dar si lucrari mai putin cunoscute.

Evenimentul este finantat de Consiliul Judetean Timis si organizat de Muzeul National de Arta Timisoara in parteneriat cu Fundatia Art Encounters si Institutul Francez din Romania.

Nu mai putin de 2,5 milioane de euro au fost investiti in sistemul de securitate care va proteja colectia unica ce reuneste piese aduse din muzee si galerii din intreaga lume care vor fi expuse vreme de 5 luni la Timisoara.

Piatra de hotar” sau “Coloana” sunt doua dintre cele mai cunoscute lucrari care vor fi la Muzeul de Arta din Timisoara, iar ele parasesc pentru prima data Franta, acolo unde sunt expuse la Centrul Pompidu. Alte lucrari sunt aduse la Tate Gallery din Londra sau de la Muzeul Peggy Guggenheim din Venetia.
Pentru a asigura securitatea acestora, la Muzeul de Arta din Timisoara au fost luate masuri speciale de protectie.

Operele, transportate pe rand de o firma specializata, sub paza, sunt descarcate exact in poarta Palatului Baroc, unde manipularea cutiilor in care sunt ambalate piesele se face pe un podium pentru a preintampina vibratiile ce pot fi provocate de piatra cubica.

Montarea operelor de arta in salile muzeului se face de catre o echipa de specialisti din Marea Britanie.

Accesul in cladirea Palatului Baroc se va face in conditii de stricta supraveghere.

Am amenajat o poarta de detectat metale, o poarte antitero care a fost instalata aici la intrare, iar toti vizitatorii vor trece prin ea, pentru a preveni anumite incidente, cum ar fi vandalismul operelor de arta”, spune Filip Petcu, manager al Muzeului de Arta din Timisoara.

De asemenea, pe toate holurile de acces au fost instalate camere de surpaveghere ce functioneaza pe baza de IP, care comunica atat intre ele, cat si cu un server central, unde un angajat al muzeului le urmareste in permanenta. Instalatiile de monitorizare, de temperatura si umiditate din fiecare incapere unde vor fi expuse lucrarile au fost si ele modernizate.

Pe partea tehnologica, pe langa supravegherea inteligenta care foloseste camere pe baza de IP si software specializat, exista si perdele de securitate care previn apropierea vizitatorilor, tocmai pentru a avea acesta masura profilactica in ceea ce priveste stabilitatea lucrarilor. La fel, la nivelul soclurilor, s-a gasit o slutie pentru stabilizarea acestora. Soclurile sunt foarte bine ancorate, astfel incat rezista si la socuri mecanice„, a dezvaluite Filip Petcu, manager al Muzeului de Arta Timisoara.

Iar pe timpul noptii vor fi activate sistemele de alarma antiefractie. De asemenea, pe exteriorul cladirii au fost instalate camere video perimetrale cu rezolutie foarte buna care monitorizeaza in permanenta traficul pietonal din fata Palatului Baroc. Un rol important il au insa angajatii muzeului si firmele de paza. Pe timpul expozitiei, in fiecare sala vor fi si reprezentanti ai unei firme de securitate care vor supraveghea piesele celebrului artist.

Organizatorii evenimentului spun ca masurile de securitate au fost cerute de reprezentantii muzeelor si galeriilor de unde provin lucrarile lui Constantin Brancusi.

A fost necesara crearea unei relatii de incredere. Si noi, ca persoane private, nu imprumutam ceva valoros noua daca nu stim ca va avea foarte mare grija de acele obiecte si le va returna in buna stare„, a spus Ovidiu Sandor, fondator Art Encounters, organizator al expozitiei.

VIDEO: George Stefanita

„Brancusi: surse romanesti si perspective universale” va putea fi vizitata la Muzeul de Arta din Timisoara incepand din 30 septembrie si pana la finele lunii ianuarie anul viitor.

Mii de bilete au fost deja vandute, inca din primele zile in care au fost puse la dispozitia publicului AICI.

Pentru buna organizare, expozitia va putea fi vizitata prin rezervarea anterioara a zilei si orei dorite, urmand ca fiecare prima zi de miercuri a fiecarei luni sa ofere publicului larg acces gratuit, mentinandu-se politica de rezervare prealabila online. Mai multe detalii despre rezervarea tururilor ghidate, a programului de mediere pentru copii sau mai multe informatii despre regulile de acces, regasiti pe website-ul dedicat expozitiei: brancusi-2023.info.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. M-am speriat, am crezut ca e vorba de un sistem ultramodern într-un spital ceva. Eh, nu contează, când ne îmbolnăvim mergem la muzeu și biserica.

  2. O solutie mult mai eficienta si gratis era sa lasati geamurile deschise. Tantarii rezolvau orice tentativa de jaf

    #revolutiabuneiguvernari

  3. niste politisti locali nu vor putea sa stea in fata unor hoti profesionisti…

  4. Cea mai buna protectie este pretul biletului de intrare. O sa bata vantul. Mai scump decat la Louvre.

  5. Cred ca porțile alea de securitate nu o sa-i mai permită accesul lui Petcu! Va dati seama de ce?! Se zvonește că e arogant, cam ca predecesorul lui.

  6. Fac pariu ca Brancusi e asa apreciat incat daca rahaturile alea de sculpturi ar fi imprastiate discret pe strazi prin orasele lumii, nu s-ar atinge nimeni de ele ca sunt niste porcarii, eventual alea mai mici si-ar gasi utilitatea pt butoaiele de tinut varza.
    Arta a ajuns doar pretext ca niste paraziti sa castige bani fara sa munceasca, dovada si gramada asta de bolovani nefolositori carata aiurea prin lume la care te uiti sa…sa ce? Dar vorba aia, „la fiecare minut se naste un fraier”…unii trimit bani escrocilor, altii ii arunca la manelisti, altii baga la pacanele…tre sa existe si specimene care sa cheltuie bani sa se uite la bolovani sau alte kkturi denumite pompos „arta”…redusi mintal spalati poo e creier sa creada ca daca le place „arta” fac parte dintr-o tagma superioara…si saracii de chinuie sa le „place” tot felul de mizerii si aberatii…chestie absolut hilara cand te gandesti.

  7. ATETIONE BOSECIATRICE …ATENTIONE PICK POCKETS

  8. @Parerea mea
    Tu esti dovada vie ca in fiecare secunda se naste un prost pe lumea asta. Ai luat-o inaintea ardelenilor, esti fruncea!