Noutati :

Si romii cu apartamente in cladirile istorice primesc bani de la Primaria Timisoara sa le renoveze. A fost aprobata o prima transa: 1 milion de euro

26 februarie, 2014 - 09:38 AM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
0

TIMISOARA. Este cat se poate de… oficial! Anul acesta incep renovarile cladirilor istorice degradate din centrul Timisoarei, cu bani din bugetul local.

Consilierii locali au aprobat alocarea sumei de 1 milion de euro in acest sens, intr-o prima etapa, urmand ca Primaria sa recupereze banii de la timisorenii care locuiesc in cladirile istorice.

De renovari  vor beneficia si romii care detin apartamente in imobile istorice sau chiar cladiri intregi, daca acestea se afla pe lista municipalitatii.

Primarul Nicolae Robu atrage atentia ca nu se vor face discriminari in acest sens si ca, daca exista romi care locuiesc in cladirile istorice de pe lista Primariei, evident ca vor beneficia si ei de sprijinul financiar.

Nu este vorba insa despre palatele tiganesti din centrul orasului, ci strict despre cladirile cu statut de monument istoric. Oricum, in prima faza se vor renova cladirile din Piata Victoriei, urmand ca abia apoi sa se treaca la cele din alte cartiere: Traian, Elisabetin sau Iosefin.

„Nu putem sa facem discriminari, dar prin acest proiect noi vizam cladirile din Piata Victoriei in primul si-n primul rand. Nu putem aplica criterii discriminatorii, nici de natura etnica si nici de alta natura. Este un proiect care ar trebui sa fie laudat, este prima data cand cineva se gandeste sa sprijine reabilitarea cladirilor din Piata Victoriei. Timisorenii apreciaza lucrul acesta, ca vom face lucrari de interventie in Piata Victoriei si municipalitatea ii ajuta pe proprietarii din zona care nu se descurca. Nu sunt vizate cladirile care faceti referire dumneavoastra, care sunt palate private ale unor cetateni de etnie roma sau mai stiu eu. Nu sunt avute in vedere, doamne fereste, lucruri de genul acesta”, a atras atentie Robu.

Pentru 2014 s-au alocat putin peste 1 milion de euro, adica exact 4,5 milioane de lei. Primaria Timisoara va functiona aproape ca o banca pentru timisorenii care locuiesc in cladiri istorice, acestia urmand sa plateasca, timp de 10 ani, 80 la suta din valoarea lucrarii pentru persoanele fizice, fara dobanda. 20 de procente din totalul lucrarilor se iau din bugetul local.

“Aceasta suma este destinata lucrarilor de reabilitare a cladirilor, dirigentiei de santier, consultantei tehnice de specialitate pentru intocmirea Notei Tehnice de evaluare a degradarilor cladirii – conform Legii 153/2011 privind masuri de crestere a calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor), platii diverselor taxe prevazute de lege”, se arata in referatul care insoteste proiectul de hotarare.

Potrivit conducerii Primariei Timisoara, cladirile care vor beneficia de finantare vor fi cele care vor obtine punctajul minim in urma evaluarii realizate de catre o comisie tehnica desemnata prin dispozitia primarului. Constructorul care va realiza lucrarile de reabilitare a cladirilor va fi selectat in urma procedurii de achizitie publica, pentru fiecare cladire in parte.

Cum se aleg cladirile ce intra in program?

Cladirile istorice ce vor fi acceptate in programul de sprijin sunt alese in functie de un punctaj, pe doua subcriterii. Primul se refera la starea generala a cladirii. Pentru degradari majore la fatada si acoperis se aloca 10 puncte, in timp ce pentru degradari minore sunt alocate doar 5 puncte. 10 puncte primeste o cladire situata intr-o piata din Timisoara, in timp ce una situata de-a lungul unei strazi sau pe o artera importanta primeste doar 5 puncte. O cladire monument istoric, cu cod distinct in Lista Monumentelor, are din oficiu 10 puncte, pe cand una ce face parte dintr-un ansamblu are 5 puncte.

Se mai acorda puncte si in functie de conditiile tehnico-economice, acesta fiind al doilea subcriteriu. Daca bugetul este complet si corelat cu activitatile prevazute, resursele alocate sau estimate si cu devizul general si pe obiecte, cladirea primeste 10 puncte. In conditiile in care bugetul este partial corelat, cladirea primeste 5 puncte.

Daca o cladire este inclusa in programe de finantare nationale sau internationale, adica se afla pe lista prioritara KfW, are din oficiu doar 5 puncte, iar daca nu este inclusa are 10 puncte.

Puncte se mai dau si in functie de capacitatea de asigurare integrala a altor lucrari: daca proprietarii mai fac si alte lucrari din fonduri proprii – pentru lucrari in valoare de peste 50% din valoarea finantarii acordate de Consiliul Local se acorda 10 puncte, iar pentru lucrari in valoare de sub 50% din valoarea finantarii acordate de CLT se acorda 5 puncte.

Daca pentru o cladire solutia tehnica propune interventii potrivite/neinvazive, conform cu cele mai bune practici in domeniu, atunci se dau maximum 10 puncte, gradual, de la 1 la 10. In conditiile in care documentatia si solutia de reabilitare este completa si justificata, se aloca maximum 10 puncte, gradual.

In plus, daca proiectul de reabilitare implementeaza masuri de imbunatatire a calitatii mediului inconjurator si de crestere a eficientei energetice, cladirea primeste maximum 10 puncte, tot gradual. Tot 10 puncte, gradual, se aloca si cladirii care are un proiect ce contine masuri de scoatere/punere in evidenta a acesteia, a spatiilor care in prezent sunt nefunctionale – subsol, pod.

“Punctajul final este suma punctajelor obtinute la fiecare subcriteriu in parte. Pentru a deveni eligibil pentru obtinerea finantarii, un proiect trebuie sa aiba un punctaj final de minimum 40 de puncte la subcriteriul II”, spune Alina Pintilie, purtator de cuvant la Primaria Timisoara. Si criteriile de mai sus au fost aprobate de alesii locali, in sedinta ordinara de marti.

DESCARCATI lista cladirilor istorice care pot intra in Program, precum si lista actelor necesare!Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...