Noutati :

Si mai multe santiere in Timisoara: numarul acestora s-ar putea dubla in curand

14 mai, 2014 - 10:25 AM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
1

TIMISOARA. Cele peste 100 de santiere care au dat peste cap tot orasul l-au determinat pe primarul Nicoale Robu sa puna panouri de avertizare la intrarile in urbe. Cu toate astea, numarul santierelor s-ar putea dubla in perioada urmatoare.

Vorbim despre programul de reabilitare a blocurilor, cu fonduri europene, de la bugetul de stat si de la bugetul local. Valoarea proiectelor depuse de Primaria Timisoara pentru anveloparea blocurilor se ridica la 10 milioane de euro.

In prima faza se discuta despre reabilitarea a 54 de blocuri, majoritatea de 10 etaje, insemnand aproape 2.500 de apartamente. Lucrarile ar trebui sa inceapa in acest an. Acum, Nicolae Robu sustine ca este vorba despre aproape 80 de blocuri aflate pe marile bulevarde din Timisoara, care fac obiectul a 2 contracte de finantare. In total insa sunt 5 contracte.

„Vor avea sanse la reabilitare si blocuri care nu sunt pe arterele principale, dar trebuie sa participe cu o cota parte si proprietarii apartamentelor din aceste blocuri. Acum s-a extins perioada de depunere de proiecte, pana in luna septembrie. Noi vom veni cu un nou val de cereri de finantare pentru alte blocuri, inclusiv pentru unele care nu sunt pe strazi principale. Vom lua in considerare initiativele mai vechi, care au fost in stand-by pana acum, din cauza faptului ca vechile programe au fost anulate. Sigur ca vom fi receptivi la initiativele cetatenilor, ca trebuie sa fie si disponibilitatea lor, inclusiv de a plati, inclusiv de a se ocupa de tot ce este in sarcina lor”, explica primarul.

Poate ca lucrurile s-ar fi miscat mai repede daca proiectantul n-ar fi pus probleme primariei, sustin reprezentantii municipalitatii.

„Ieri am fost informat ca doua cereri de finantare sunt in regula din toate punctele de vedere si trebuie din zi in zi sa fiu chemat la Bucuresti sa semnez contractul pentru finantare. Aceste doua cereri sunt pentru mai multe blocuri. Noi avem in total 5 cereri de finantare pentru peste 100 de asociatii, probabil ca vreo 60 sau 80 de blocuri. Abia acum suntem in faza sa putem semna contractul de finantare, au fost niste probleme cu proiectantul pe care l-am avut, care a venit cu un tarif intr-adevar derizoriu, dar ne-a si creat probleme, pentru ca in ultima etapa, cand trebuia sa vina cu niste chestiuni nesemnificative, foarte usor de rezolvat, nu a avut promptitudine si de aceea am si luat masuri ferme vizavi de el. Am reziliat contractul, desi s-ar putea sa ne judecam pe el. Il trecem pe lista neagra, el s-a ocupat de toate blocurile, ca noi am pornit cu toate odata. Nu sunt in impas contractele, ceea ce mai avea de facut erau nimicuri, ca era facut aproape tot, dar in final, nu putem sa intelegem de ce, nu a rezolvat niste chestiuni minore, pe care ni le va rezolva altcineva, chiar si pro-bono. Cred ca gasim pe cineva”, spune Robu.

Edilul sef al orasului spune ca cererile s-au depus la timp, insa s-au cerut clarificari, asa ca proiectantul mai trebuia sa faca unele modificari. Nu le-a facut insa.

„Tot ce a fost important s-a rezolvat pe parcurs de proiectantul respectiv. La 2 cereri totul este in regula, la celelalte 3 probabil ca intr-o saptamana va fi in regula si acolo. Atunci vom organiza licitatiile si incep alte santiere. Vom vedea in Timisoara strazi intregi, va dati seama ce inseamna 80 de blocuri cu schele, in aceeasi perioada. Cred ca va fi o incantare pentru noi sa vedem in ce ritm se schimba orasul nostru in bine, dar de data aceasta fara sa fie o perturbare, pentru ca o schela pe un bloc nu ne afecteaza. Sunt blocuri pe principalele strazi ale orasului, cele de intrare in oras: Calea Sagului, Calea Lugojului, Lipovei, Take Ionescu, samd”, precizeaza primarul Nicolae Robu.

La fiecare imobil in parte, 60% din valoare este acoperita din fonduri europene, iar 40% de Primarie si de asociatia de proprietari. Locatarii ar urma sa contribuie, in functie de venituri. Ei vor pune de la 10% pana la 30%, restul pana la 40% fiind acoperit de municipalitate.

Acesta este al treilea program de reabilitare termica a blocurilor lansat de Primaria Timisoara. Prin intermediului primului program s-au anvelopat in jur de 70 de blocuri, iar de cel de-al doilea program, pentru care locatarii erau nevoiti sa ia credit din banca, nu a beneficiat nimeni.

CITESTE SI:

54 de blocuri din Timisoara vor fi anvelopate cu bani europeni. In ce cartiere incep lucrarile?

Timisorenii care-si anvelopeaza blocurile, scutiti 7 ani de plata impozitului. Ce lucrari trebuie facute!

Gata cu mansardarile in Timisoara! Primaria vrea sa opreasca construirea de mansarde la blocurile vechi si introduce obligativitatea parazapezilor

Nicolae Robu ii obliga pe timisoreni sa-si vopseasca blocurile si casele in culori vii! Nu spune cand vom scapa de praful din oras ca sa le mentinem

Dezavantajele programului de reabilitare termica. Timisorenii care nu stau pe marile bulevarde, suparati ca nu sunt bagati in seama de PrimarieInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. la cum arata timisoara acum ar trebui sa fie 1000 de santiere deschise nu 100 !!! am avea nevoie de un primar mai curajos.
    Trebuie ca in Timisoara sa se lucreze serios, am ramas mult in urma Clujului.