Sesiune de informare privind protectia consumatorilor si siguranta alimentelor, organizata de CCIA Timis pentru agentii economici din judet

TIMISOARA. Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis, in colaborare cu Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor si Directia Sanitar – Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, a organizat, la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT – Sala Banat, un seminar de informare cu privire la noutati legislative si reglementari in vigoare cu impact asupra activitatii agentilor economici, cu precadere a celor din industria HoReCa.

In cadrul evenimentului, conducatorii institutiilor au discutat cu agentii economici despre procedurile, contraventiile si sanctiunile care se aplica in domeniu, dar si despre legislatia si regulamentele in vigoare.

Abordam cel mai important regulament european, Regulamentul 625, care este unul complet din punctul de vedere al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare, in care sunt precizate absolut toate atributiile pe care le are autoritatea de control, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara prin directiile sanitar-veterinare incepand de la autorizari, inregistrari, modul in care se preconizeaza a se face controalele, in urma unor analize de risc, care se fac in urma unor evaluari si audituri, si niste conditii de reglementare in linii mari, in care vom preciza inca o data toate lucrurile importante de care trebuie sa tina cont agentii economici care activeaza in domeniul sanitar-veterinar, al alimentatiei pentru populatie.

Din controalele pe care le efectuam permanent cea mai mare parte dintre ei sunt pusi la punct cu legislatia. Problemele care apar, apar ca urmare a nerespectarii unor reguli minime de igiena, de depozitare. Adica nu se refera efectiv la nerespectarea regulamentelor. De ce? Pentru ca orice unitate care activeaza in acest domeniu este supusa unui proces de autorizare sau inregistrare de catre DSVSA. Prin urmare nicio unitate, niciodata nu va putea functiona daca nu este autorizata de catre noi. Apoi urmeaza o analiza de risc, ca urmare a unei evaluari facute de o alta inspectie sanitar-veterinara, drept pentru care atunci cand functioneaza sunt conformi din toate punctele de vedere. Ca pe parcurs apar probleme legate de igiena, manipulare, de probleme legate de personal, astea sunt chestiuni minore, dar care sunt sanctionate de fiecare data„, a spus Flavius Nicoara, directorul DSVSA Timis.

In ceea ce priveste protectia consumatorului, au fost abordate procedurile in domeniu, drepturile consumatorilor si obligatiile agentilor economici, dar si liniile pe care le urmaresc inspectorii OPC atunci cand merg in controale.

Daca discutam in domeniul HoReCa, foarte multi nu stiu despre partea de depozitare si de etichetare. Daca discutam pe supermarketuri cele mai mari probleme le avem pe partea de curatenie si diferenta de pret de la raft la casa. Au fost undeva la 670 de controale, in toate domeniile: supermarketuri, alimentatie publica, financiar-bancare au fost 67 de controale. Cele mai multe au fost pe partea de supermarketuri si acolo au fost sanctiuni, daca nu ma insel, undeva la 1.300.000 de lei, plus cateva unitati inchise. Discutam doar de la inceputul anului.

Si in judet gasim aceleasi nereguli de peste tot. Daca discutam de locurile de joaca din parcuri am gasit peste tot probleme, dar am gasit si primarii unde nu au avut nicio problema. Am observat ca dupa ce facem controale, incep si ei sa isi repare problemele.

Daca discutam pe partea de operatori economic, in municipiu sunt cele mai multe nereguli pentru ca sunt mai multi„, a spus Alin Gubandru, comisar sef al CRPC Timisoara.

Seminarul s-a defasurat sub o forma interactiva, astfel ca agentii economici au putut pune intrebari si au putut lamuri situatiile punctuale cu care s-au cofruntat de-a lungul timpului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.