Noutati :

Sedinta de urgenta la Primaria Timisoara pentru certificatele verzi de 3,5 milioane de euro ale Colterm. Pericolul falimentului nu a trecut

26 aprilie, 2018 - 02:03 PM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: ADMINISTRATIE
2

TIMISOARA. Intalnire de urgenta, la Primaria Timisoara. Consilierii Locali au fost chemati intempestiv intr-o sedinta extraordinara pentru a aproba graficul de plata al Colterm catre SC Termoficarea Oradea, pentru certificatele verzi de care compania de termoficare din Timisoara are nevoie, pentru a nu fi amendata cu aproape 25 de milioane de euro.

Consiliul Local Timisoara a aprobat, in sedinta de miercuri, 24 aprilie, cumpararea de la societatea Termoficarea Oradea a 216.000 de certificate verzi, cu peste 3 milioane de euro.

Astazi, alesii locali au fost chemati sa aprobe si graficul de plata, insa nu inainte de a se asigura ca vor primi lunar documentele financiare care fac dovada achitarii.

„As vrea sa fac un amendament. In fiecare luna sa ne fie prezentat ordinul de plata si extrasul de cont, sa fim siguri ca s-a facut plata atat de catre Primariei catre Colterm, cat si de catre Colterm fata de SC Termoficarea”, le-a cerut Daniel Idolu colegilor din Consiliul Local Timisoara.

Amendamentul a fost votat de catre consilierii locali, dupa ce directorul Colterm, Emil Serpe, le-a explicat acestora care este motivul pentru care s-a ajuns in situatia in care compania risca sa fie amendata, daca nu achizitioneaza certificatele verzi, dar si dupa ce a dat asigurari ca va putea sustine plata ratelor catre SC Termoficare Oradea.

„Certificatele pot fi cumparate pe parcursul unui an intreg. Noi ne conformam acum si facem achizitionarea pentru anul 2017. Ele trebuiau cumparate in 2017, dar nu am avut bani, pentru ca de fiecare data prioritatile Colterm au fost gazul, carbunele, salariile”, a explicat Emil Serpe, directorul Colterm.

In total, Colterm va trebui sa plateasca pentru certificatele verzi achizitionate de la SC Termoficare Oradea, 3.447.360 de euro, in cinci rate egale de cate 688.472 euro. Plata se va face cel tarziu pana in data de 15 ale fiecarei luni, dar nu mai tarziu de 15 septembrie 2018.

Pericolul falimentului n-a trecut

Cu toate ca alesii locali au aprobat graficul de plati, pericolul ca societatea Colterm sa fie amendata inca nu a trecut. Certificatele cumparate acum sunt aferente anului 2017. Iar astfel documente trebuie achizitionate si pentru anul in curs. Insa, cel mai probabil, abia dupa ce vor fi achitate cele pentru anul trecut.

„Certificatele trebuie cumparate si pentru anul acesta. Sper sa nu ajungem in situatia de anul acesta. Am explicat ca pretul, anul trecut, a fost 5 euro jumatate. Acum, dintr-o data, a sarit la 15 euro. In momentul de fata e 13 si ceva. In conditiile in care noi avem prins in pret 5 euro de certificat. Din momentul asta, o sa urmarim mult mai bine piata de certificate, si in momentul in care certificatele scad sub un anumit nivel, o sa trebuiasca facuta o analiza. O sa ne gandim la o varianta de achizitionare a certificatelor, dupa ce scapam de plata acestora. In cazul in care pretul certificatelor scade, sa zicem in luna iulie, la 5 euro, normal ca, cu cati bani am, merg sa cumpar certificate cu 5 euro. O sa urmarim mult mai atent acum bursa”, a completat Emil Serpe.

Va reamintim ca societatea de termoficare Colterm risca sa ajunga in faliment, in cazul in care alesii locali nu ar fi aprobat cumpararea certificatelor verzi de la SC Termoficare Oradea, si implicit, crearea unui depozit de garantie de 6 milioane de lei. In acest fel, compania a fost salvata, deocamdata, de la o amenda de 25 de milioane de euro din partea Uniunii Europene, pentru neconformarea la standardele impuse.

Or o asemenea amenda ar ingropa Colterm pentru totdeauna, intrucat ii va fi imposibil sa achite o astfel de suma.

Certificatul verde este un titlul care atesta producerea de energie din surse regenerabile de energie. Certificatul se poate tranzactiona, distinct de cantitatea de energie pe care acesta o reprezinta, pe o piata organizata, in conditiile legii si reprezinta schema suport de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Acum vreo 15 ani un vecin a decis sa nu mai plateasca facturile la colterm. Asa ca coltermu a decis sa debranseze toata scara de bloc. Atunci ne-am cumparat centrala proprie si ne e foarte bine. Asa ca adio colterm. De ce sa va luati lefuri din subventii, adica inclusiv din banii mei, care nu beneficiez de „serviciile” voastre?

  2. Acum vreo 15 ani un vecin a decis sa nu mai plateasca facturile la colterm. Asa ca coltermu a decis sa debranseze toata scara de bloc. Atunci ne-am cumparat centrala proprie si ne e foarte bine. Asa ca adio colterm. De ce sa va luati lefuri din