Noutati :

Se schimba regulile in cimitire! Primaria Timisoara pune tunurile pe administratorii de locuri de veci

15 mai, 2013 - 11:09 AM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
2

TIMISOARA. Reprezentantii Primariei Timisoara vor sa starpeasca mafia locurilor de veci din cimitirele Timisoarei si pregatesc o noua licitatie pentru desemnarea unei firme care sa administreze locurile de veci. Mai mult, nu mai vor sa deconteze serviciile de paza si cele de intretinere a aleilor din cimitire, acestea urmand sa fie platite tot de firma care va administra cimitirele.

In Timisoara sunt 6 cimitire, iar pentru majoritatea expira in acest an contractele de concesiune. Executivul Primariei vrea sa puna la punct o noua licitatie pentru a da in administrare cimitirele din oras si incearca sa schimbe Caietul de sarcini, dar si Regulamentul de serviciu. Prima incercare a esuat, proiectul intrand pe ordinea de zi suplimentara a sedintei ordinare de marti. Alesii nu l-au putut studia, fiind adus pe ultima suta de metri in plen, asa ca unii dintre ei au refuzat sa voteze. Un singur vot a lipsit ca totul sa fie legal. Conducerea primariei promite insa ca votul va fi reluat in urmatoarea sedinta.

Motivul? Una din firmele care administreaza cimitirele are o datorie de 1 milion de euro la Primaria Timisoara. Singurele contracte care nu expira anul acesta sunt cele pentru Cimitirul din Calea Lipovei si Cimitirul din strada Stuparilor, care, potrivit vechilor contracte, sunt concesionate pana in luna septembrie a anului 2015. Contractele de concesiune pentru cimitirele din Calea Sagului, strada Rusu Sirianu si Calea Buziasului expira in iunie 2013. Mai exista un cimitir in Timisoara, cel de pe strada Amurgului, care este administrat de Primaria Timisoara.

Asadar, firma care ar urma sa administreze cimitirele ar trebui sa se ocupe de intretinerea aleilor si a gardurilor, precum si a locurilor de veci, sa asigure prestatiile necesare inhumarii, si, o noutate, sa asigure paza pe banii ei, primaria refuzand sa mai deconteze serviciile de paza si cele de intretinere a aleilor. In ceea ce priveste locurile de veci, daca pana acum acestea erau impartite in cimitire, dupa licitatie ar urma sa fie impartite in primarie. Potrivit viceprimarului Traian Stoia, se doreste starpirea mafiei locurilor de veci.

„In loc sa fie un tip care sta prin cimitir si e platit de primarie, in afara concesionarului, care face un smen cu locurile de veci, cere mii de euro, ii dai banii si el zice te duci la primarie la X-ulescu si iti face actul pentru randul 1, locul din fata, acum concesionarul ar sta in primarie, nu in cimitir sa negocieze, si vine la mine, listele sunt la mine, sau la o fata pe care o pun sa imparta locul de veci. Se plateste 70 de lei pe 7 ani. Asta e pretul real…. el nu face nimic, cand vine cetateanul il aduce la cel care o sa raspunda de serviciu, o sa verific chestiile astea la sange, n-o sa-i las sa miste in front”, ne-a explicat Traian Stoia.

Conform noilor caiete de sarcini pentru fiecare cimitir in parte, firma care ar urma sa castige licitatia va plati concesiunea in avans, pe 3 luni. In cazul in care se intarzie cu plata, reprezentantii primariei vor putea anula contractul.

„Se plateste 3 luni in avans, in ultima luna platita deja in avans el trebuie sa plateasca pentru urmatoarele 3 luni. Daca nu plateste, il scot afara, nu il mai dau in judecata sau ceva. E foarte interesant cum erau facute contractele. Paza, curatenia si amenajarile, alei toate cele, se scadeau din concesiune si platea primaria. Era facut contractul cu picioarele, impotriva primariei. Concesionarii vin pe stil vechi, o sa se prinda pe masura ce trece timpul ca chiar trebuie sa faca ceva pe banii aia. Ei au o serie de drepturi: pot sa vanda acolo lumanari, ce prevede legea ca pot face”, a dezvaluit viceprimarul.

Primarul Timisoarei: Cimitirele Timisoarei au fost prost gestionate

Si primarul Nicolae Robu crede ca este nevoie de noi contracte de concesiune pentru cimitirele Timisoarei.

„E pacat ca a fost respins, pentru ca acest proiect aducea alte reguli in gestiunea cimitirelor. Se stie ca pana la ora actuala cimitirele Timisoarei au fost foarte prost gestionate si, mai mult de atat, ca, pe nenorocirile oamenilor, unii au facut bani foarte multi, in mod incorect. Si nici macar nu au avut bunul simt ca achite obligatiile pe care si le-au asumat contractual catre primarie. E vorba de o suma uriasa, circa 1 milion de euro, pe care primaria nu a putut s-o incaseze. Ma intreb de ce oare ani de zile nimeni nu a intervenit pentru a pune lucrurile la punct, pentru ca 1 milion de euro nu a aparut peste noapte, s-a acumulat in timp, pe o perioada indelungata”, a precizat primarul Nicolae Robu.

Edilul sef al orasului promite ca problema cimitirelor va fi dezbatuta din nou in urmatoarea sedinta a CLT.

„Noile reguli vizeaza, pe de o parte, plata in avans pe 3 luni a redeventei, de catre cel ce va administra cimitirele, si apoi posibilitatea primariei ca in mod unilateral sa anuleze contractul la o intarziere a platii de 30 de zile. Astfel de masuri de protectie insotite si de faptul ca sarcina de paza, de amenajare a aleilor revin celui ce administreaza cimitirele si apoi de faptul ca locurile de veci nu mai sunt atribuite de catre cel ce administreaza cimitirele, ci de catre aparatul primariei, cred ca sunt cu toate la un loc de natura sa imbunatateasca situatia, sa aduca lucrurile la o normalitate. Eu cred ca trebuie sa dovedim respect fata de cimitirele Timisoarei, fata de fostii cetateni ai Timisoarei si de toti cei care au locuri de veci in aceste cimitire. Desigur ca la urmatoarea sedinta va fi pus din nou la vot proiectul si sper ca atunci sa fim in formatie completa reprezentantii aliantei majoritare din consiliu si sa treaca acest proiect. Am inteles ca a fost votat si de unii consilieri din opozitie, dar pe fondul absentelor majoritatii n-a putut trece”, a conchis Robu.

Conform noilor documente, concesionarea se va face pe 4 ani, nu pe 10, cum era facuta pana acum. Va exista insa si posibilitatea prelungirii contractelor. Vor fi date in concesiune Cimitirul nr. 2 din Calea Buziasului, Cimitirul nr. 3 din strada Rusu Sirianu, Cimitirul nr. 4 din Bld. 16 Decembrie 1989 (Calea Sagului).

Pretul de pornire al licitatiei ar urma sa fie stabilit la 72.000 de lei pentru fiecare cimitir. Dar aceasta doar daca proiectul de hotarare va fi aprobat de consilierii locali.

DESCARCA DE AICI REGULAMENTUL DE FUNCTIONARE A CIMITIRELOR!

CITESTE SI:

Primarul Nicolae Robu nu se atinge de monumentele funerare tiganesti din cimitirele din Timisoara. Explicatia halucinanta a edilului!

Control cu surprize intr-un cimitir din Timisoara! Tiganii extindeau o capela cu curent chiar de la priza din biroul administratorului cimitirului

Capele in cimitire doar cu aprobare de la Consiliul Local! Afla ce spune noul regulament al cimitirelor din Timisoara, votat de alesii municipali!

Ungurii ne ard mortii! Incinerarea cadavrelor in Ungaria este mult mai ieftina decat in Romania

Moartea… o scumpa! Mafia locurilor de veci si taxele uriase fac din inmormantare o necesitate de lux la TimisoaraInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. ideea e buna, dar…
    de ca sa pui toate ouale intrun singur cos? adica de ce sa dai toate cimitirele la o singura firma? sau se stie deja care este aceasta firma care „trebuie” sa castige licitatia…???
    dati la mai multe firme, calca una pe bec, out! preia cimitirul una din celelalte firme…
    si cum s-a ajuns la o datorie de 1 mil de euro? cineva a dormit pe el… si ar trebui sa raspunda acum. veci n-o sa mai vedeti banii aia.

  2. Ar trebui sa le mute pe toate in afara orasului si sa faca niste parcuri sau ceva util in locul lor.