Se ridica un centru comunitar de invatare permanenta in Timisoara, cu servicii gratuite. Va avea sali de de cursuri, ateliere de creatie si spatii de recreere

TIMISOARA. Un nou proiect prinde contur. Reprezentantii Consiliului Judetean Timis urmeaza sa construiasca un centru comunitar, in Parcul Industrial si Tehnologic.

Consiliul Judetean Timis sprijina implementarea masurilor si parteneriatelor care conduc la imbunatatirea calitatii vietii cetatenilor pe care ii reprezinta. In acest context, institutia a accesat o finantare europeana de peste 1.3 milioane de euro, pentru realizarea si dotarea unui centru comunitar de invatare permanenta. Centrul are deja aprobat studiul de fezabilitate, cu principalii indicatori tehnico-economici ai investitiei asumati de catre proiectant.

O etapa premergatoare accesului pe piata fortei de munca o reprezinta si partea vocationala si de consiliere in cariera: prezentarea la interviu, testarea intereselor si aptitudinilor personale, facilitarea participarii la targurile de locuri de munca, facilitarea unor intalniri cu antreprenori locali, cu persoane care lucreaza in resurse umane etc. Centrul comunitar de invatare permanenta construit de Consiliul Judetean va raspunde acestor nevoi sociale.

„Suntem preocupati de tot ceea ce inseamna cresterea calitatii vietii timisenilor. Asta presupune si gasirea rapida a unui loc de munca, alegerea unei cariere potrivite pentru competentele fiecaruia, cat si cresterea calitatii bazinului de resurse umane pentru companii. Ne luam in serios rolul nostru ca autoritate publica si oferim timisenilor noi posibilitati de dezvoltare, in mod gratuit, prin acest centru comunitar”, spune presedintele CJ Timis, Calin Dobra.

O conditie impusa de Ghid pentru a nu se intra sub incidenta ajutorului de stat este aceea de a nu organiza cursuri de formare profesionala (calificare), ci doar cursuri de dezvoltare vocationala. Acestea vor contribui la un acces mai facil pe piata muncii, la dezvoltarea si diversificarea competentelor sociale, profesionale si a abilitatilor de viata. De asemenea, va creste implicarea activa a cetatenilor in viata comunitatii prin promovarea voluntariatului si a conceptului de imbatranire activa.

Centrul va fi construit pe un teren de 4.035 mp, cu o suprafata utila propusa totala de 1.148 mp, capacitatea acestuia fiind de 190 de persoane. Printre altele, vor fi amenajat sase sali de dezvoltare vocationala, doua ateliere de creatie, care pot fi comasate, o sala I.T. pentru 24 cursanti, un spatiu multifunctional, dimensionat pentru 48 de spectatori, dar si un spatiu de socializare sau divertisment, care poate acomoda circa 30 persoane si care, in caz de nevoie, poate gazdui activitati de dezvoltare vocationala.

Fiind vorba despre o constructie proiectata pentru comunitate, arhitectura propusa ia forma unui ansamblu de casute alaturare asemenea unei micro-asezari umane. Volumele care alcatuiesc ansamblul sunt inspirate din tipologia cladirilor existente: volume parter, parter si etaj, cu acoperis in panta. Centrul comunitar se doreste a fi un loc care incurajeaza interactiunile dintre locuitori oferind atat activitati educative, cat si recreationale. Astfel, spatiile comune, destinate socializarii si repausului, nu doar ca ocupa pozitii principale, usor accesibile, in cadrul proiectat, ci asigura si interconectarea diferitelor zone din cadrul centrului.

Valoarea totala estimata a obiectivului de investitie publica este de aproape 1,3 milioane euro.

Investitia este realizata in cadrul proiectului european „Initiativa comuna privind ocuparea fortei de munca”, acronim JEDI, Cod eMS ROHU-355, derulat in parteneriat cu Centrul de formare profesionala Szeged, in calitate de lider de proiect, Agentia de Dezvoltare Euroregionala DKMT, Dieceza Romano-Catolica din Csanad, Agentia de Dezvoltare a microregiunii Homokhat si CCIA Timis.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. Geta Bioenergeta spune:

  Stiti care va fi marea dilema? CINE vor fi angajatii acestui centru, cu slujbe lejere de frecat menta la modul super intensiv? Se stie ca s-au accesat fonduri europene substantiale in aceeasi idee, finalizate cu tiparirea unor ghiduri/brosuri total inutile, rezultatul a fost totdeauna ZERO. Si inca o intrebare: coruptia cangrenoasa din mediul HR nu intra in vizorul nici unei institutii a statului roman? Sefutii din multinationale isi schimbau jeep-uril cu unele noi la fiecare reducere masiva de personal, sa fie asta doar o simpla coincidenta?

 2. Dan A. spune:

  SF-ul e bun, dar fundatia e si mai buna. Sa vedem cladirea sus si mai vorbim!

 3. Narcis spune:

  Mr dr Popescu Mihai Claudiu poate ii explica soției învățătoare cum petrece el timpul prin București

 4. Alin spune:

  Sper sa fie un centru tip AREA Case Inteligente, un centru smart home.

 5. Timisorean spune:

  Cuibul PSD-istilor si portarilor de Teleorman! Lor nu le place facultatea si cartea!