Se pun schelele pe Opera din Timisoara si incepe reabilitarea fatadei. Ce se intampla cu pavajul din Piata Victoriei? Video

TIMISOARA. Anul Capitalei Culturale a Europei va prinde Palatul Culturii din Timisoara cu fatada reabilitata. O spune primarul Nicolae Robu care pune presiune pe muncitorii care vor lucra la renovarea cladirii simbol din centrul orasului.

La finele lunii septembrie a fost semnat contractul cu firma Alex Dia Construct SRL pentru 3,9 milioane lei, iar aceasta are la dispozitie 12 luni sa finalizeze refacerea fatadei.

Am avut ieri o discutie cu echipa larga implicata in reabilitarea fatadei Operei si am stabilit cum sa fie abordate lucrarile cat mai eficient, incat sa nu cumva sa se intample sa nu fie gata lucrarile pana la finalul anului 2020. Palatul Operei si Teatrelor este de o importanta maxima, este o cladire emblematica din orasul nostru si dincolo de ce inseamna cladirea, sunt emblematice institutiile din aceasta cladire si trebuie sa facem astfel incat activitatea sa fie cat mai putin tulburata. A fost greu, a durat foarte mult pana sa ajungem in aceasta etapa. Se fac toate pregatirile pentru inceperea lucrarilor. Se aduc schele, o parte sunt deja acolo„, a spus primarul Nicolae Robu.

In acest moment, travertinul de pe fatada e un adevarat pericol public. De ani buni se desprind bucati ce se prabusesc pe caldaram si exista oricand riscul sa cada in capul vreunui trecator. Pompierii urca la inaltime periodic si indeparteaza fragmentele instabile.

Opera nu va reveni la infatisarea de odinioara.

Constructia cladirii Palatului Culturii a inceput in 1871, dupa planurile renumitilor arhitecti vienezi Helmer si Fellner (constructori a numeroase sali de teatru din Europa – Budapesta, Viena, Odessa) si a fost terminata in 1875. Prima reprezentatie inaugurala a avut loc la 22 septembrie 1875 (in limba maghiara), respectiv la 25 septembrie 1875 (in limba germana).

Reabilitarea din Piata Victoriei din Timisoara se amana. Nicolae Robu: ‘Reparam ce avem si poate facem piateta in locul parcarii de la Modex’

Edilul a reamintit ca planul complex de reabilitare din Piata Victoriei, pana in 2021, nu va putea fi pus in aplicare. Intrucat acesta presupune sapaturi la cativa metri adancime si schimbarea retelelor de utilitati, el nu va putea fi incheiat pana in momentul in care Timisoara devine Capitala Culturala a Europei, iar acesta nu poate prinde orasul cu centrul in santier.

Primarul Nicolae Robu explica nu demult faptul ca intarzierea mare in realizarea proiectarii pune municipalitatea in imposibilitatea de a finaliza intr-un timp record o lucrare atat de ampla.


Firma din Brasov care a castigat licitatia de proiectare, Stigma Building Management S. B. M., n-a onorat in 4 luni contractul iscalit cu Primaria in primavara lui 2018, dand vina pe faptul ca nu a gasit in timp util cui sa subcontracteze unele sectiuni din proiect. Intarzierea este deja de 1 an, in ciuda amenintarilor formulate in mai multe randuri de primarul Timisoarei la adresa proiectantilor.

Proiectul de reabilitare a Pietei Victoriei este aproape gata, insa nu ne putem hazarda sa incepem amenajarea pietei dupa el, pentru ca sansele sa finalizam o asemenea lucrare pana in 2021 sunt foarte mici. Am in vedere faptul ca proiectul prevede realizarea de noi retele de utilitati, ceea ce inseamna sapaturi la 5-6 metri adancime in toata piata si pe strazile conexe, apoi realizarea unui planseu peste toata Piata Victoriei, pentru ca se prevede schimbarea tehnologiei in care este facut pavajul si asta, de asemenea, ar lua timp. Apoi aplicarea noilor placi, care ar fi de piatra naturala, pe noua tehnologie, prin lipire, si o multime de alte operatii, inclusiv realizarea de racorduri pentru fiecare terasa si de sisteme de prindere pentru marchize pentru fiecare terasa, sunt foarte multe detalii prinse in acest proiect, el este unul complex, care evident, la un moment dat, va fi pus in practica. Dar acum este prea tarziu sa punem in practica asa ceva, pentru ca n-am putea avea functionala Piata Victoriei pana in 2021„, explica recent pentru opiniatimisoarei.ro primarul Nicolae Robu.

Si daca proiectarea ar fi gata, ar urma alte luni importante pentru organizarea si finalizarea licitatiei pentru desemnarea unui constructor. Iar asta pecetluieste din start soarta incheierii pana in 2021 a unei asemenea lucrari.

Asadar, data fiind intarzierea uriasa, in Piata Victoriei nu se mai poate face mare lucru pana in anul in care orasul va fi Capitala Culturala a Europei.

Se vor inlocui dalele sparte si se vor consolida cele instabile. Cu sanse mici ce-i drept, ar putea fi cel mult amenajata piateta prevazuta in locul parcarii de la Modex, asa cum era zona in vremuri demult apuse. In mijloc ar urma sa fie amplasata o statuie ecvestra.

Vom face insa o interventie de reparare a ceea ce avem, ceea ce presupune pastrarea tehnologiei actuale de aplicare a placilor, pe un pat de nisip consolidat cu ciment. De spatiile verzi nu ne atingem, vom cere aviz de la Directia de Cultura si nu exclud sa realizam in aceasta interventie si amenajarea prinsa in proiect a parcarii Modex. Atunci, acolo ramanem fara parcare, dar merita sa face amenajarea acelei zone, ca o extindere a Pietei Victoriei, cu atat mai mult cu cat alaturi este o cladire dintre cele mai importante pe care orasul le are, Muzeul de Istorie al Banatului„, a precizat nu demult pentru opiniatimisoarei.ro primarul Nicolae Robu.

VIDEO: George Stefanita

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cel mai bine ar fi daca ati aduce Opera la infatisarea initiala. Nu vedeti ca sunt doua stiluri „lipite”? Adica cum ar zice altul, nu eu, nici cal nici magar, ci catar.

  2. Sper ca vor integra cladirea operei in arhitectura pietei altfel…nu are rost sa se apuce de lucrare. Actuala arhitectura nu se potriveste deloc cu restul cladirilor!
    Poate s-a gandit cineva si la aspectul asta!
    Nu mai aruncati banii de pomana ca in cazul altor lucrari de reabilitare (vezi parcul proaspat terminat, etc)

  3. Vorbeste frumos primarul, daca nu l-as cunoaste, as crede. Dar mai vorbim peste 12 luni, termenul de executie a lucrarilor. Sper sa nu auzim din nou repertoriul cu:: azi ploua, azi e iarna, azi sunt muncitorii la camp, n-avem avizele necesare, am gasit lucrari subterane neprevazute in proiect, nu ne da Armata aviz, furtunile solare au taiat curentul, etc, etc.

    • Ordinul Arhitectilor isi da cu parerea inainte sau dupa inceperea lucrarilor?

  4. Fatada actuala a Operei a fost schimonosita dupa primul razboi mondial, cand „somitatile” de pe malurile Dambovitei au hotarat ca „Temeswar” trebuie romanizat cu orice pret, astfel incat i-au permis lui „Duiliu de la Calafat” sa faca praf o cladire emblematica a orasului. Precum zicea un antevorbitor, atata timp cat fatada centrala ramine in acelasi stil „aiuresc”, efortul de a o reface nu-si are rostul. Cladirea ar trebui refacuta, scotand la iveala vechea arhitectura a fatadei centrale, care – evident – se „pupa” cu stilul arhitectural al restului de fatada si cladire.

    • D-Gogu DE ACORD! bine punctat!

  5. Intrarea din fata para ar fi usa unui garaj mai mare. Ce si-a batut joc defatada operei unul zis Duiliu Marcu! Nici macar nu-i o idee originala. O asemenea fatada se poate vedea si la Verona, in Italia.

  6. Ditai cladirea fara calorifere/ aer conditionat si plus alte mici/mari detalii.Toata cladirea se-npute ,pe dinnauntru spre fatada.🤬