Se poarta hartia reciclata. Vezi ce se poate face din hartie: de la origami pana la lampi decorative

Arta decoratiunilor din hartie a luat amploare, usor-usor, si in Romania. Daca atunci cand eram mici ne jucam cu hartia facand avioane sau barcute ori moristi, acum invatam sa facem origami – arta japoneza de a pune in valoare hartia, prin plierea si taierea ei pentru a obtine diverse forme geometrice. Cei mai cunoscuti sunt cocorii de hartie, dar dornici sa invete cat mai multe, tinerii care participa la ateliere de origami au ajuns sa faca flori, pasari complicate si tot felul de obiecte. Intre timp au aparut pana si lampile de hartie, precum si alte obiecte de decorat casa.

Artistii si designerii au fost cei care ne-au dovedit ca viata unei coli de hartie nu se termina odata ce am citit un ziar sau am despachetat un cadou. in Timisoara se organizeaza fel si fel de ateliere in care se descopera frumusetea hartiei reciclate. Cerceii de hartie sau lampile sunt doar cateva dintre obiectele care ne pot infrumuseta viata in urma unui asemenea atelier. Protejam si mediul si, totodata, facem arta. Se pot recicla de la coli A4 de hartie, pana la prosoapele de unica folosinta din hartie sau chiar si cartoanele de la hartia igienica. si din ziare ies obiecte destul de frumoase.

Ce obiecte scoatem din hartie
Din hartie reciclata putem modela, cu usurinta, un pahar sau o morisca de hartie care sa se invarta in prezenta curentilor de aer. Pentru barcute de hartie exista mai multe modele, la fel cum exista si pentru avioane de hartie. Pe Internet se gasesc o sumedenie de explicatii si filmulete care ne invata cum sa le facem. Avioanele din hartie sunt, fara doar si poate, cea mai raspandita forma de origami. Am invatat sa le facem inca dinainte de a merge la scoala. Tot din hartie sau ziare se mai pot face iepuri, pasari si multe alte obiecte.
La Timisoara exista si o asociatie a celor care fac obiecte handmade. Ana Maria Teodorescu este presedinte al Asociatiei Cloud Factory. A facut din hartie atat cercei, cat si lampi si multe ale produse. „In cadrul asociatiei facem margele, cercei, origami, lampi, colaje. Nu este deloc complicat, pentru colaje lipim hartie reciclata si pictam ori pe ea ori in jurul ei. Folosim pana si cutiile de papuci, pe care le infrumusetam si le transformam in cutii de depozitare”, explica Ana Maria.
Nici pentru cercei nu este o procedura foarte complicata. Pentru a-i face, Ana Maria foloseste apa, faina si hartie. „Fierbem apa si faina pana obtinem o pasta, care devine un lipici foarte bun. Amestecam totul cu hartia pe care am lasat-o putin la inmuiat si ies niste chestii foarte faine. Le vopsim, le dam gauri si facem accesorii. E multa munca aici, dar ies chestii foarte faine”, mai spune tanara.

Origami, arta plierii hartiei    
Definitia cuvantului origami spune ca trebuie sa punem in valoare hartia, prin plierea ei si transformarea in diverse forme. Nu s-a stabilit precis daca istoria artei origami incepe in China sau in Japonia. Cert este ca origami a pornit ca o tehnica de impaturire a hartiei pentru diverse ritualuri. Incepand cu secolul intai al erei noastre, momentul cand se spune ca a fost inventata hartia in China, oamenii o indoiau in diverse forme. Astazi exista o groaza de maestri origami, in toate tarile din lume. Arta a patruns in Europa in secolul al XVI-lea, mai exact in Franta si in Spania, sub forma unor mici pasari de hartie cu numele de Cocotte. Exista pana si simboluri care indica cum se impatureste hartia.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.