Noutati :

Se organizeaza santierul la Pasajul Solventul din Timisoara si urmeaza primele sapaturi. Totul trebuie sa fie gata in 2 ani

18 ianuarie, 2022 - 12:09 PM
Autor: Redactie      
Categorie: ADMINISTRATIE
3

TIMISOARA. La aproape un an si jumatate de la semnarea contractului cu constructorul si o luna de la emiterea Autorizatiei, Primaria Timisoara a predat la jumatatea lunii decembrie amplasamentul pentru una dintre cele mai asteptate lucrari de infrastructura – Pasajul Solventul, pe sub 10 linii de cale ferata.

Cat priveste finantarea pentru pasaj, primarul Dominic Fritz a anuntat ca-si pune nadejdea deopotriva in PNRR (Planul National de Redresare si Rezilienta) si in programul national Anghel Saligny, intrucat municipalitatea l-a inscris in ambele. Costurile totale pentru realizarea Pasajului Solventul sunt de 132.200.000 de lei.

CITESTE SI: Timisoara cere bani prin programul Anghel Saligny pentru Pasajul Solventul si 2 pasarele pietonale. Lista completa cu proiectele de infrastructura depuse de primariile din Timis

CITESTE SI: Noua maternitate a Spitalului Municipal, pasajul Solventul si Calea Bogdanestilor, printre proiectele care ar putea primi finantare prin PNRR. Anuntul ministrului Investitiilor si Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, aflat in vizita la Timisoara 

Contractul de lucrari (actualizare proiect tehnic si executie lucrari) a fost castigat prin licitatie de o asociere formata din Spic Internazionale (lider/ Italia) Pod-Proiect (Iasi)- Sylc Con Trans (Arad), cu alti 7 subcontractori. Cu alte cuvinte, 10 firme vor lucra pentru amenajarea Pasajului Solventul.

Imediat dupa incheierea sarbatorilor de iarna, muncitorii au trecut la amenajarea santierului.

FOTO: Forum STPT

A fost construita o platforma betonata pe care au fost amplasate, rand pe rand, containere modulare in care vor functiona birourile.

In scurt timp vor fi aduse si utilajele, care vor fi puse la primele sapaturi.

Pasajul Solventul trebuie sa fie gata in 2024.

***

Pasajul Solventul urmeaza sa faca legatura intre Calea Bogdanestilor si strada Garii, pe sub liniile de cale ferata.

Prin Pasajul Solventul va fi construita o linie de tramvai, amplasata pe axa drumului, care va face legatura intre linia de tramvai de pe Calea Bogdanestilor (aflata in curs de modernizare printr-un proiect pe fonduri europene) si o linie de tramvai noua pe strada Garii.

Documentele pentru demararea investitiei au fost semnate de reprezentantii Primariei Timisoara in 22 septembrie 2020, chiar sub pasarela pietonala din Ronat, ce traverseaza cele 10 linii de cale ferata din zona.

Pasajul de la Solventul ar urma sa aiba, in total, patru benzi de circulatie, acestea putand fi chiar largite la sase, cate trei benzi pe sens, plus liniile de tramvai.

Linia de tramvai care va fi amenajata prin el urmeaza sa ajunga pe str. Garii, pana in dreptul Garii de Nord, unde se va racorda la liniile 1, 2 si 8. Cu o latime de 34 de metri si o lungime de 87.

Lucrarile vor cuprinde:
– Executia unui pasaj rutier inferior, perpendicular pe axul caii ferate, care va face legatura intre Calea Bogdaneştilor şi strada Garii şi include: o platforma cu o linie cale pentru tramvai amplasata in mijlocul carosabilului; cate 2 benzi de circulatie pe sens de o parte şi de alta a platformei tramvaiului; trotuare pietonale si piste pentru biciclisti amplasate pe ambele parti. Pasajul va avea o lungime de traversare pe sub liniile de cale ferata de 65 de metri(10 linii cale) si o lungime totala de 87,10 metri.
– Amenajarea bretelelor carosabile la pasaj prin amenajarea strazilor Cassian Munteanu si Barierei in perimetrul pasajului-carosabil si trotuare, amenajarea Caii Bogdanestilor-carosabil la 4 benzi de circulatie, linii de tramvai, noi locuri de parcare si un sens giratoriu in intersectia cu strada Garii, amenajarea strazii Garii, prin refacerea partii carosabile la 4 benzi de circulatie rutiera si linii de tramvai.
– Refacerea si extinderea retelelor de utilitati, alimentare cu apa, canalizare, retea electrica pentru iluminat public si sustinerea liniei de contact pentru tramvai.
– Amenajarea a 5534 mp de spatii verzi.

 Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Va dati seama ca daca veniturile primăriei se duc la COLTERM, nu vor fi bani pentru lucrările din infrastructură Timișoarei, deci nici pentru Pasajul Solventul. Pana vin bani europeni trebuie platite lucrarile facute si abia apoi se vor face decontarile. Din cauza asta s- ar putea ca santierul Solventul sa devina muzeu. Uitati- va la asa zisul Spital muni ipal de pe calea Torontalului, vis a vis de Lidl.

  2. In 2022 le trebuie 20 de ani proiectu si 5 ani executia pentru un mini pasaj. numa sa fie facut de firma partidului.

    Ceausescu il facea intr-un an. Si Decebal il termina in 2-3 ani. In China un pasaj de asta se face in cateva luni

  3. F bine! Sa nu cumva sa il faca din banii orasului, cum voia dobitocu de robu!!!!