Noutati :

Se opreste ‘Garajiada’, la Timisoara? Peste 6.000 de garaje raman in picioare, intre blocurile din oras, iar contractele de inchiriere se prelungesc de acum inainte o data la 3 ani

10 decembrie, 2020 - 03:39 PM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: ADMINISTRATIE
37

TIMISOARA. Nu se mai darama garajele din Timisoara pentru a face loc parcarilor dintre blocuri, ci doar  in cazul sistematizarii zonei sau schimbarii situatiei juridice a terenului pe care sunt construite se va lua o astfel de hotarare, deocamdata.

CITESTE SI: Dominic Fritz nu da pe nimeni afara din Primaria Timisoara, deocamdata, dar mai angajeaza. Viceprimarii vor avea fiecare cate 2 consilieri personali 

Decizia a luat-o administratia Fritz, care vrea sa prelungeasca valabilitatea contractelor de inchiriere pentru teren incheiate cu proprietarii acestor constructii.

Reprezentantii primariei si-au motivat decizia prin faptul ca innoirea documentelor an de an, asa cum s-a intamplat pana acum, presupune folosirea multor resurse materiale si, implicit, cresterea costurilor, iar functionarii ar putea fi folositi la alte treburi.

„Vă aducem la cunoștință că termenul de 1(un) an presupune folosirea nejustificată a multor resurse materiale (hârtie, tonner, imprimante, computere, precum și uzura perifericelor..), resurse umane care se irosesc prin refacerea anuală a contractelor , iar timpul de lucru al funcționarilor care procesează și generează documentele ar putea fi folosit în alt scop al muncii de birou.
Totodată, cetățenii cărora li se încheie asemenea contracte sunt nemultumiți de termenul închirierii și de obligativitatea de a depune anual aceleași documente chiar dacă nu s-a schimbat nimic în modul în care este deținut sau folosit terenul aferent garajului”, se arata in proiectul de hotarare de consiliu local.

Proprietarii celor aproximativ 6230 de garaje care mai exista in Timisoara, in marea lor majoritate detinute legal, vor semna, de acum, contracte de inchiriere (concesiune), pe o perioada de 3 ani.

„Astfel, propunem ca pentru terenul aferent garajelor edificate cu autorizaţie de construire pe terenul Municipiului Timişoara/Statului Român, încheierea de noi contracte de închiriere pe o perioada de 3 (trei) ani, cu titularii a caror contracte au expirat sau pentru care s-a transferat dreptul de proprietate.
Totodată propunem republicarea modelului contractului cadru de închiriere a terenurilor aflate în domeniul public sau privat al Municipiului Timisoara ori in proprietatea Statului Român, pe care sunt edificate garaje autorizate/legalizate sau edificate în baza licitatiilor publice”, se mai arata in document.

Proiectul de hotarare urmeaza sa ajunga pe mesele consilierilor locali, cel mai probabil in urmatoarea sedinta, care este programata pentru data de 15 decembrie. Alesii vor stabili prin vot daca sustin initiativa lui Dominic Fritz.

Vechea administratie a daramat in ultimii ani o multime de baterii de garaje aflate intre blocuri, in special in zona de sud a orasului, iar in loc a amenajat parcari. Astfel cartierul Soarelui a devenit primul ‘liber de garaje’ din Romania.

Astfel de constructii au fost indepartate si in zonele Girocului, Buziasului, dar si in Aradului si Lipovei.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 37comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Aventurile unui Kasperl in cea mai mare grădină de botaniști din Europa 🤣🤣🤣😆🤣🤣🤣🤣🤣🤣😀😀
  1 Demiterea lui Cojan !!
  2 Renunțarea la supraimpozitarea clădirilor istorice !!
  3 Numirea infractorului Ruben in funcția de viceprimar !!
  4 Renunțarea la demolarea clocitorelor !!
  Bă tu ești defect ?
  Cică omul are doctorate in administrație 😳😳
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣😆😆😆

 2. Asta este cea mai proasta decizie!!!! Mai bine ar face parcuri intre blocuri decat sa lase mizeriile alea de garaje pline de muraturi!!!!! Vai si amar de orasul asta!!!!

 3. garajele alea intre blocuri sint o mizerie…fa zona verde ori parcari decente…
  uita-te la Cluj…in cartiere ei deja construiesc parcari etajate…daca la Cluj se poate putem si noi…

 4. Opinia Timișoarei, o manipulare de toată jena. Garajele vor putea fi demolate oricînd. S-a prelungit doar contractul de inchiriere la 3 ani, ca să nu se cheltuie resurse administrative și să poarte oamenii pe drumuri. Contractele pot fi reziliate oricand, atunci cand vine vremea unui nou proiect de amenajare.

  Garajele se pot demola oricând
  Vorbim despre terenurile aflate în proprietatea primăriei sau a statului român pe care timișorenii și-au ridicat garaje, legal, pentru care plătesc chirie la primărie. Modificarea perioadei contractuale la trei ani nu înseamnă că aceste garaje nu mai pot fi demolate atunci când reprezentanții primăriei vor să facă amenajări în cartiere.

  Rămâne în vigoare art. 18 din același HCL, care spune că „contractul de închiriere se reziliază de drept fără punere în întârziere, fără intervenția instanței de judecată și fără nicio altă formalitate prealabilă în caz de sistematizare a zonei sau schimbarea situației juridice a terenului”.

  • Nu te băşica ca placajul maimuță oparită ! Un an de zile dragoș botă de la preșalert, holstein deBanat și diacoconescu deTion au împrăștiat cele mai perverse fake-uri la adresa vopsitului și nu va deranjat cu nimic !
   OT a scris exact ce a făcut Kasperl Fritz nu altceva.
   Am spus înainte de alegeri că Pifke-le va fi cel mai înjurat primar pe care l-a avut Timișoara, mai așteptați vreo patru luni și veți vedea că tot vopsitul va fi de vină pentru tampeniile doctorantului in ale administrației.
   Din această cauză vor neapărat alianță cu PNL. Vor să aibă pe cine descărca tâmpeniile lui Hampelmann, al specialistului in mobilitate urbană adus tocmai de la ucraineni din Cernăuți 🤣🤣🤣 si al infractorului RUUUBEN !!

  • exact asta scrie in articol, bai manipulatule

  • Oricand se pot demola. Dar oricand dupa trecerea termenului de 3 ani.

 5. Garajele trebuie daramate

 6. Mai, tu esti bolnav rau! Demolarea garajelor construite acum 30 de ani era, printre altele, o masura binevenita din partea fostului primar Robu. S-au facut niste constructii mizerabile. Intr-un careu de 4 blocuri s-au construit 4 garaje pentru ca pe restul terenului erau conducte de la termoficare. Cele 4 garaje au distrus zona verde.

  • Nimeni nu zice ca nu trebuie demolate. Sustin ferm aceasta initiativă. Dar articolul e manipulator, pentru ca noul proiect nu prevede oprirea demolărilor, ci cu totul altceva.
   Robu a demolat sa zicem 500, dar exista la momentul actual inca vreo 4000, care evident nu vor putea fi demolate in acelasi timp, pentru ca nu există capacitatea pentru amenajarea spatiilor rezultate. Chiar si Robu invoca acest argument cand era intrebat de ce nu se demolează mai repede garajele.
   Iar proiectul nou nu vine decat sa mareasca durata contractului de inchiere pentru a nu cheltui resurse administrative si a purta oamenii pe drumuri.
   E clar ca bună ziua ca nu pot fi demolate în acelși timp mii de garaje și amenajate spații în schimb. Atunci de ce să incheiem contracte în fiecare an care presupun cheltuieli? Mai ales ca si in cazul celor pe 3 ani pot fi reziliate daca se vrea amenajarea unui spatiu verde, parcari, etc. în acel loc.

 7. Asta e cea mai mare prostie. Începe așa repede să dea arama pe față?

 8. Mă ești nebun? Garajele nu sunt garaje să fie klar. Sunt niște mizerii pline cu troace, spații de depozitare. Asta e reforma cu care ai inceput?

 9. Proasta decizie ! Acum orasul se imparte aproape in doua : cu parcari si alei noi si cu garaje si mizerii de alei vechi si neamenajate ! Fritz , de unde ai venit ? Tu ai umblat prin cartierele orasului sa vezi care i treaba ? Se vede ca nu ! Pacat sa ti bati joc de munca altora sau puteai continua ce s a inceput bun ! Dar , ce te intereseaza pe tine ? Ca doar esti un aventurier , un trecator pe aici dar , noi am fost si suntem de aici si aici ramanem si nu ne este totuna de orasul nostru ! Sa nu uiti ca noi suntem buni dar, putem fi si nebuni ! Parol !

  • Cea mai Buna decizie luata de Fritz pana acum. In sfarsit incepe sa se simpta prezenta unui adevarat primar.
   Hai ca se poate, fa din Timișoara un oras German

 10. Incet, incet, vine si nota de plata pentru toti cei care l-au votat pe progresist, la fel cum a venit si pt iohanisti.
  A oprit toate investitiile, brusc s-au terminat banii. Asta daca n-are toti banii cash nu va demara niciun proiect. Iar cum incasarile orasului vin in transe, si platile proiectelor ar trebui facute in transe. Dar asa, niciodata nu va avea toti banii odata pt un proiect si atunci nu va face nimic.

 11. Opinia Timișoarei=zero jurnalism!

 12. Prapaditu asta se asigura ca va fi votat si urmatorul mandat, e o laba trista la fel ca si cei care l-au votat.
  Si daca inca nu santeti siguri veti vedea…

 13. Un mare KKT se va alege de orasul asta!…

 14. In acest articol sunt numai franturi dintr-un document,gen manipulare.Se vor demola pe rand,aceasta actiune ia timp,caatare prin reinnoirea contractelor se incaseaza venituri dupa chirii,pana le vine momentul.Chiar e eficienta decizia.

 15. Contracte pe 3 ani, reduc cheltuielile. Ce faci daca dupa un an se demoleaza, din nou documente ptr. returnarea banilor ???? Faina economie. PE CIND UN PROGRAM PENTRU ANUL 2021 ??? Ce prioritati aveti ptr. viitor ??

 16. Garajele dintre blocuri trebuie sa dispara, in locul lor trebuie facute parcari si spatii verzi!

 17. E o greșeală. Punct.

 18. Fara garaje.Zonele unde nu sunt garaje,sunt mult mai curate,mai aerisite. Fara mizerii in jurul garajelor,doar era un loc ptr.aruncat deseuri.
  Majoritatea proprietarilor inchirieaza garajele,sau este folosit doar ca loc de depozitare si masinile stau tot pe trotuar.Mizerii si sobolani.Spatiul ptr.parcarea masinilor fiind mai mare acuma ,masinile nu mai stau pe trotuar.Trebuie sa recunoasca actualul primar ca fara garaje Timisoara este mult mai frumoasa.Iar daca doreste bani la buget mai bine sa amendeze pe cei care arunca mizeriile in alte locuri decat cel amenajat.O LEGE PTR. UNII,TREBUIE SA FIE LEGE SI PTR. ALTII.

 19. Toti care comentati nu aveti clar garaje Primarul vorbeste clar de garajele construite cu autoruzatie de constructie care au CF la acestea se poate face un nou contract de concesiune pe 3 ani . Mai terminati mai frustratilor cu vai ce garaje urte sunt darblocurile in care stati nu sunt tot asa de mizere si construite la fel pe terenul primariei ? Apoi Robu pletea a daramat o gramada de garaje si in locul lor si acuma la un an de zile de cand au fost demolate nu este decat moloz si unde a fost amenajat ceva este facut de mantuiala si a costat triplu . La ora actuala primaria nu are bani sa termine ce a inceput Robu peste tot in oras in forta . Multe lucrari inutile fara rost doar ca sifonare de ban public .

  • Usr-ist anonim cu capul pătrat dacă astăzi se fac contracte de închiriere pe 3 ani trei ani nu îl poți demola asta înseamnă că acest păcălici cu diplome in ale administrației in Germania a rezolvat o problemă 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 20. Nu mai punem la indoiala si banii incasati din contractele de concesiune 700 de lei pe an de garaj . Daca nu esti gramada ca Robu vezi ca este o sursa foarte buna de bani . La 10 mii de garaje primaria incaseaza 1,4 mil de euro de pe aceste garaje . Sunteti multi aicia care ati cumparat masina dar acuma tipati sa va dea statul loc de parcare GRATIS ! Daca pe locurile de parcare facute de Pletea in locul garajelor baga Primaria taxa de 100 de lei pe luna pentru parcare rezidentiala de la ora 17 la ora 8 raman goale si merg toate viniturile din oras sa isi parcheze cazanele pe iarba pe trotuar .

 21. Multi frustrati comenteaza impotriva garajelor. Vor sa demoleze garajele celor ce platesc taxe ca sa le faca primaria parcari pe banii publici si sa parcheze ei rablele grati.
  Serios?
  Nu zic ca nu or fi si cazuri cu garaje folosite pt altceva, dar in contract scrie ca exista posibilitatea radierii contractului daca inpectorii constata asa ceva.
  Pe de alta parte este clauza clara (si a fost de la bun inceput, in cazul meu din 1996) ca se poate rezilia contractul unilateral de catre primarie pentru cauza de utilitate publica.
  Si pe deasupra cat de prost sa fi sa ai garaj si sa te lupti cu toate viniturile pe locurile de parcare pe colt sau mai stiu eu pe unde?
  Si o intrebare: ce preferi sa ai in spatele blocului: cateva garaje de la care peaca dimineata cativa vecini la servici si vin inapoi seara sau o parcare la care vin si pleaca tot timpul unii si altii?
  Sau vreti locuri de parcare (evident gratis) pentru masinile de firma pe care, legal, ar trebui sa le parcati la locul de garare obligatoriu? Sa nu trebuie sa va sculati mai devreme si patronului ii convine sa dea salar mai mic si MASINA nu sa pluseze pentru deplasare ori sa plateasca transportul.

  • Mă da frustrat mai ești. Probabil ai votat AUR, te-ai născut în ceva sătuc și acuma te crezi mare timișorean pentru că ai cumpărat un apartament. Ești același tip de românași care crede că poate să zică oricui orice… mai cu moț că rahatul.

   • Vai de capul tau sarmane ! Sunt Timisorean get beget si apartamentul, da, l-am comparat. Tu l-ai furat?
    Si apropo, tu esti cel frustrat. Din multitudinea ta de comentarii nu reiese altceva decat ca esti un lache ce nu a inteles ce a spus reporterul in articol. V-a intaratat Pletea cu daramatul, ca de construit nu a fost in stare sa construiasca nimic si ai ramas blocat in prostia asta. Te integrezi perfect.
    Nu pot intelege in ruptul capului de ce trebuie daramat ceva ce exista si aduce venituri si nu se vrea construit ceva nou si util. Cat creste capacitatea de locuri de parcare prin daramarea garajelor? Putin, dar daca s-ar face parcari multietajate problema ar fi rezolvata. A, nu e bine ca astea costa. Voi vreti moca. Comunistule, vrei sa se ia de la cei ce au si sa se dea la ceilalti. M-am saturat de rahatul asta in copilarie.
    Cat despre ciudatii aia de la AUR, sa fim seriosi. Sunt asemanatori cu USR-istii in unele privinte, dar si mai „flamanzi”, si mai agresivi. Aproape la fel de gretosi ca PSD-ul & Co.

 22. Bună ziua, pe strada Bujorilor din Timişoara nr. 50 sau 51 se ridică o hidoșenie de „palat” care nu numai că e mai înalt decât toate casele din zonă, dar depăşeşte şi blocurile de peste drum. Iar în grădina din spate „se construieşte” un morman de gunoaie ce poate deveni focar de infecție. Cine a putut elibera autorizație pentru o asemenea monstruozitate? Și cine girează așa ceva, oamenii vechii administrații sau ai celei noi?

 23. Cei care locuiti in Timisoara , veniti intr-o plimbare prin cartierul Soarelui, apoi mergeti la voi in zona si recunoasteti fata de voi insisi unde ati vrea sa locuiti. E diferenta mare de aspect, iar locurile de parcare pot fi si inchiriate locatarilor daca sunt in numar suficient.
  Sunt convinsa ca multi proprietari din Timisoara au fost in concediu in statele vestice ale Europei si au vazut ca in unele state sunt si marcate locurile de parcare inchiriate cu diverse culori sau altfel. Oare cati proprierari si-ar dori sa aiba un loc de parcare cand vin acasa, iare cati ar da si bani sa il aibe?
  Ne consideram civilizati, sau nu…?

  • Fata, eu NU vreau un loc de parcare pe care sa ma incaier cu toti oltenii. Eu vreau un garaj, pe care il am si pentru care platesc. Vrei si tu? Cumpara unul ca nici eu nu l-am primit moca asa cum va place la toti rupti’in c__.

  • Sunt total de acord. Cred ca majoritatea timisorenilor ar fi de acord cu plata anuala a locului de parcare.
   Se intampla asta si in alte orase din Romania si e foarte bine! In felul asta dispar masinile parasite, garajele, etc.

   • Eu nu am nimic impotriva sa-mi platesc locul de parcare. Daca se licitează merg si licitatii. Sunt de acord sa platesc si 100 lei / luna pe locul de parcare, mult mai mult decat cei 700 lei / an pentru garaj. Dar ATENTIE!!!! Daca vin acasă si locul de parcare e ocupat de un „auslander” am pretenția ca dupa ce sau telefon să-i fie ridicata masina fraierului in maxim 30 min.!! Ca daca nu ma f_t in el de loc platit si am pretenția sa fie pe gratis, ca nu sunt fraierul nimanui.

 24. Neamtul e incompetent!

 25. Robu a dat cablurile jos, a facut sa va arate curtea blocurilor ca in Europa si a rezolvat multe spatii de parcare. Alea nu sunt mormane de gunoi si mizerii comuniste! Fritzulica trebuia sa se tina de plan, la fel sa ridice masinile abandonate ca-n Bucuresti. Administratia Timisoarei va fi mult sub cea a capitalei. Banateni cu mot ce sunteti! Mult hulitul imperfect Robu era un fel de Trump dar la ani lumina de puradelul german. Eu nu cred de exemplu ca Nicusor Dan este o frauda si a fost activist, are si proiecte, dar asta al nostru e vai mama lui.

 26. Pe aici se văd o grămada (da…mare) de frustrați și invidioși,tipic romanului.Cu siguranța nu ii unul care sa aibă habar ce înseamnă sa ai un garaj in care să-ți ții mașina,și ce înseamnă sa ai o mașina pe care o ții in garaj.Dar atâta timp cât aveți tot felul de cazane,și invidie in voi cât cuprinde normal ca va deranjaza.Personal eu as pune plata pt parcare și verificarea tehnica sa se dea doar pe bune.Ai bani sa întreții o mașina o ai nu nu-ți cumpara.