Noutati :

Se intampla in Romania: Cum poate pierde Primaria Timisoara 700.000 de euro de la UE?

4 mai, 2015 - 11:40 AM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
1

TIMISOARA. Un proiect desfasurat cu fonduri europene la Maternitatea Odobescu din Timisoara este in pericol sa ramana fara o parte din finantare, din cauza unui furnizor de echipamente. Ca sa nu piarda 700.000 de euro, Primaria Timisoara trebuie sa puna aproape 52.000 de euro, din bugetul local, bani pe care nu-i mai poate recupera.

Vorbim despre un Centru medical de Excelenta pentru diagnosticul antenatal al malformatiilor fetale, amenajat in fosta spalatorie a Maternitatii Odobescu. Pentru acesta ar fi trebuit sa se cumpere aparatura medicala in valoare de 700.000 de euro, bani europeni. In octombrie 2014 au venit primele aparate, printre care si un ecograf scump cat un Lamborghini.

CITESTE SI: Ecograf scump cat un Lamborghini la Spitalul de Obstetrica si Ginecologie de pe Odobescu din Timisoara. Ce pot face medicii cu el?

Proiectul desfasurat in colaborare cu Serbia e aproape gata, insa autoritatile locale de la noi nu-l pot finaliza. Valoarea totala a acestuia este de 1,4 milioane de euro, iar municipalitatea timisoreana trebuie sa cofinanteze cu 34.500 de euro.

Echipamentele medicale si mobilierul au fost impartite in 7 loturi si au fost scoase la licitatie internationala. Au fost contractate doar 4 loturi pana in prezent. Asadar, doar o parte din aparatura a venit, pana cand a intervenit o problema cu un furnizor. Conducerea Primariei Timisoara trebuie sa puna aproape 52.000 de euro din bugetul local ca sa nu piarda finantarea pentru toate echipamentele medicale, in valoare de 700.000 de euro. Consilierii locali vor trebui sa aprobe insa alocarea de fonduri in urmatoarea sedinta ordinara.

„A fost lansata a treia licitatie deschisa internationala pentru furnizarea echipamentelor medicale care nu au putut fi achizitionate in urma celor doua licitatii lansate. Achizitia s-a derulat in perioada ianuarie-martie 2015 si a fost structurata in 3 loturi, respectiv Lotul 1 – Echipamente pentru anatomie patologica, Lotul 2 – Echipamente pentru sala de operatie si Lotul 3 – Echipamente pentru genetica medicala. Contractele de furnizare s-au incheiat in data de 24.03.2015, iar livrarea trebuia realizata pana in data de 2 aprilie 2015.
Valoarea totala a acestor contracte de furnizare este de 182.253 euro. Au fost livrate toate echipamentele contractate in Lotul 2 si Lotul 3, dar echipamentele contractate in Lotul 1 – Echipamente pentru anatomie patologica in valoare de 51.600 euro, compus din 5 aparate: Procesor de tesuturi -1 buc, Termostat pentru anatomie patologica – 1 buc, Dispozitiv automat de colorare tesuturi– 1 buc, Plita electrica pentru intinderea si uscarea sectiunilor de tesut (Masa histologica pentru uscarea probelor) – 1 buc si Camera optica pentru microscop trinocular – 1 buc, nu au fost livrate”, se arata in referatul ce insoteste proiectul de hotarare.

Potrivit reprezentantilor primariei, furnizorul i-a informat ca nu poate aduce echipamentele medicale la Timisoara. Motivul este trecut tot in referat.

centru malformatii antenatale spalatorie odobescu

„Furnizorul ne-a informat inainte cu o zi de data livrarii ca nu poate furniza echipamentele, deoarece producatorii sai din Anglia si Germania nu-si pot onora la timp obligatiile de livrare. In aceasta situatie, avand in vedere faptul ca in conformitate cu cerintele finantatorului, platile trebuie efectuate pana la data de finalizare a contractului de finantare, respectiv 02.04.2015, precum si faptul ca echipamentele din Lotul 1 nu au fost livrate pana la aceasta data, acestea nu se mai pot plati din fondurile proiectului”, mai scrie in referat.

Asadar, tot ce pot face pentru a nu pierde toti banii este sa aloce aproape 52.000 de euro din bugetul Timisoarei. Municipalitatea poate incasa doar de la furnizor penalitatile de intarziere calculate pana la data efectiva de livrare a echipamentelor.

„Exista riscul pierderii partiale a finantarii, respectiv a sumei de 701.859 de euro, in cazul neachitarii sumei necesare achizitionarii echipamentelor medicale pentru anatomie patologica agerente Lotului 1 in valoare totala de 51.600 de euro. Furnizorul accepta plata penalitatilor de intarziere pana la data de livrare a echipamentelor, in conformitate cu prevederile contractuale”, mai sta scris in referatul ce insoteste proiectul de hotarare.

Proiectul ar fi trebuit incheiat in 2 aprilie 2015.

***

Centrul care va functiona in spalatoria Maternitatii Dr. Dumitru Popescu Odobescu va avea un cabinet psihologic, unul de consultanta si consiliere genetica, 2 cabinete de obstretica-ginecologie, un laborator de analize medicale, un laborator de anatomie patologica, un laborator de genetica, o sala de interventii chirurgicale, 2 saloane post-operator, precum si o sala pentru pacienti, sala de asteptare, holuri, grupuri sanitare si vestiare.

Odata cu amenajarea spatiului se va achizitiona si aparatura necesara: ecograf 3D si 3D, automat de acces pentru dublu si triplu test, procesor tesuturi, aparat automat de colorare, aparat biochimie, spectrofotometru monocromatoupgradabil si altele.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. mai ales finalul… „Centrul care va functiona in SPALATORIA maternitatii”.

    Iar spalatoria se va muta in locul bucatariei, care va fi relocata intr-un grup sanitar, care va fi mutat la ultimul etaj, de unde se va muta…