Se face sau nu campusul mult visat? Motivul pentru care elevii de la liceul de Nobel din Timisoara vor continua sa invete in mai multe spatii din oras

TIMISOARA. Mult asteptatul campus scolar modern ce urma sa adaposteasca elevii Liceului Lenau, care acum invata in mai multe spatii din oras, tot in aer.

CITESTE SI: Va intra din nou in santier Liceul Lenau din Timisoara. Mai multe greseli din lucrarile de reabilitare facute trebuie indreptate cat mai grabnic, pentru ca singura scoala care a dat doi castigatori de Nobel se pregateste de aniversari importante

Directoarea scolii explica de ce planul mai vechi preluat de primarul Nicolae Robu, de a construi doua noi cladiri in care sa invete elevii de la Lenau, nu poate fi pus in practica, cel putin nu deocamdata.

„Campusul mult asteptat si visat nu se va intampla, deoarece terenul nu este inscris eligibil in Cartea Funciara, e cu drept de superficie, nu cu drept de administrare. Automat, in situatia asta, nu pot fi accesate fondurile europene, iar costurile sunt mult prea mari. Realist e totusi sa ne dam seama ca Timisoara trece printr-o perioada grea si nu cred ca este asta o prioritate, atata timp cat numarul elevilor este in scadere in Timisoara, chiar daca la scolile de elita e inghesuiala”, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro Elena Wolf, directoarea Liceului Lenau, singurul din lume in care au invatat doi castigatori ai premiului Nobel.

Pe de alta parte, primarul Robu spune ca nu este nicio problema in privinta construirii noului campus scolar. Doar ca nu a fost facuta o analiza recenta a proiectelor, pentru a… prioritiza investitiile.

„Sigur ca este inca in vigoare. Nu am apucat sa facem inca o analiza. De la bugetul local o sa-l facem. Vor fi bani, nu e situatia asa cum o prezinta unii, sigur ca o sa fie bani. Noi nu suntem intr-o situatie dramatica, asa cum o prezinta unii, doar ca nu mai suntem in situatia in care am fost altadata, cand eram cei mai buni platnici. Acum platim si noi cum platesc altii. Voi face o sedinta de analiza a proiectelor, ca sa le rearanjam ca prioritate si cronologie”, a sustinut pentru opiniatimisoarei.ro primarul Nicolae Robu.

In contextul in care si alte scoli de top din Timisoara se confrunta cu problema spinoasa a spatiilor de invatamant, edilul crede ca trebuie schimbata legea.

Nu vom putea avea niciodata solutii ca toti elevii sa invete de dimineata, cu legislatia actuala. In fiecare an, numarul de elevi la scolile cu reputatie buna creste, si creste vertiginos. Intra 2-3 clase in plus la clasa zero si acestea se propaga. In cativa ani, cand ei ajung in clase mai mari, numarul de elevi, la o anumita scoala, creste cu sute, chiar cu mii. Cine poate crea spatii de invatamant in aceeasi locatie? Nu poate nimeni. Noi am creat multe clase suplimentare. Acum recurgem la aceste constructii modulare de tip container. Avem o prima baterie care va intra in uz la Gen. 30. Era imposibil ca toti acesti copii sa invete numai dimineata. Am amenajat sali in demisol, am desfiintat o sala de fitness, am exploatat la maxim. Acum vom construi 2 corpuri noi. Noi construim, dar nu exista teren peste tot sa construim si nici nu putem sa inaltam toate cladirile. Avem proiecte de mansardare, construim si noi corpuri acolo unde avem teren. La scoala 30 avem teren si proiectul este in derulare. Acum avem aici, pentru prima data, sali de clase modulare, sunt exceptionale. S-au facut lucrarile de racord la retelele de utilitati si ele vor fi date in uz. Este o solutie, dar e una pe termen scurt. Daca tot creste numarul de clase in aceste scoli, n-ai cum sa rezolvi problema. La CNB s-au comasat birouri, s-a mai facut o clasa, fiecare director cauta solutii, dar necesarul este de noi cladiri, si nu le poti face, nu atat din lipsa banilor, desi si asta e o problema. Limitarea este nu una de natura de financiara, ci una cauzata de inexistenta terenurilor pe care sa se construiasca in acel areal. Sa luam zona centrala… Unde sa construim pentru Loga, pentru Pedagogic? Vrem sa construim pentru Lenau noul campus, vom da pentru Lenau spatiu acolo. Insa daca numarul de elevi va fi in crestere la cele cateva scoli foarte cautate, maxim 7, la acestea va fi mereu o problema. Trebuie gasita si o sollutie de limitare la capacitatea de scolarizare. Nicio scoala din lume nu poate primi elevi fara limita. Fiind drept legal la mutatie, nu poate nimeni sa le impute asta parintilor. Ma gandesc ca s-ar putea face o restrangere a zonelor in jurul scolilor, dar si asta e o solutie de forta majora si va avea rezultate firave„, precizeaza Nicolae Robu.

Conform planului initial, campusul era prevazut in zona Oituz. Aici aveau sa se inalte doua cladiri, una cu 4 etaje si un nivel retras, iar alta cu 3 etaje. In total, urmau sa fie construte 26 de sali de clasa, 9 laboratoare, biblioteca, 3 cabinete medicale si sala de sport.

In urma cu 4 ani, atunci cand s-au purtat ultimele discutii despre realizarea unui campus scolar pentru Liceul Lenau, valoarea estimata a lucrarilor se ridica la 8 milioane de euro.

Sursa foto: Razvan Botofan

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. hah… „pe de alta parte”… nu-l mai crede nimeni pe robu, asa ca partea aia a lui nici n-am mai citit-o. sa nu-si faca nimeni asteptari de la ceea ce spune acest bufon vopsit.