Se fac noi foraje pe traseul viitoarei Autostrazi Timisoara – Moravita, care ne va lega de Belgrad. Momentul in care trebuie sa fie gata toata documentatia

TIMISOARA. Se apropie de finalizare documentatia pentru viitoarea Autostrada care sa lege Timisoara de Belgrad. Studiul de Fezabilitate intocmit de Egis a fost depus pentru obtinerea avizului de Mediu si astfel poate fi consultat SF-ul in forma lui din acest moment.

Studiul de Fezabilitate, cu toate avizele, trebuie sa fie gata cel tarziu in septembrie.

In paralel, tot in aceasta etapa, se fac si ultimele interventii pentru incheierea Studiului Geotehnic, in baza caruia se poate realiza ulterior proiectarea si dimensionarea structurii rutiere.

Zilele acestea, specialistii foreaza in zona Liebling – Jebel.

In etapa de elaborare a studiului de fezabilitate pentru obiectivul Autostrada #A9 Timisoara – Moravita, in aceasta perioada se executa foraje pentru studiul geotehnic in zona localitatilor Liebling – Jebel. Forajele sunt executate de echipele Formin S.A in cadrul contractului derulat de firma SEARCH CORPORATION„, transmit reprezentantii Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Timisoara.

Nu demult, opiniatimisoarei.ro va prezenta elemente importante din Studiul de Fezabilitate. De departe cele mai interesante erau plansele care infatiseaza propunerile pentru legaturile la viitoarea Autostrada Timisoara – Moravita.
Vorbim despre nodurile rutiere care asigura urcarile si iesirile de pe soseaua de mare viteza, respectiv conexiunea cu A1 de la Remetea Mare, Albina, Timisoara Sud (cu viitoarea Centura), Padureni, Voiteg si Moravita.

Nod Remetea Mare A1

Nod Albina

Nod Timisoara Sud Centura

Nod Padureni

Nod Voiteg

Nod Moravita
Totodata, in SF se regaseste salba de pasaje pentru traversare/subtraversare in punctele de intalnire cu drumuri nationale, judetene ori comunale.

Studiul contine un memoriu de prezentare, dar si o intreaga serie de elemente tehnice privind teritoriul prin care va trece viitoarea Autostrada Timisoara – Moravita, ariile protejate, suprapunerea pe zone cu suprafete de padure, amplasarea dotarilor propuse, respectiv parcari de scurta durata si spatii de servicii, centre de intretinere si coordonare.

Documentul inaintat Ministerului Mediului poate fi consultat AICI.

Conform ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu, varianta finala a Studiului de Fezabilitate pentru Autostrada Timisoara – Moravita va fi gata cel tarziu in septembrie. Atunci ar putea incepe pregatirile pentru lansarea licitatiei in vederea gasirii unei firme care sa faca proiectarea si executia lucrarilor acestui important proiect de infrastructura asteptat de multi ani.

CITESTE SI: Momentul in care se lanseaza licitatia pentru construirea Autostrazii Timisoara – Moravita. Lucrarile ar putea porni deodata cu drumul expres Oradea – Arad, anunta ministrul Transporturilor

Sorin Grindeanu a mai spus ca Autostrada Timisoara – Moravita este pe cel mai scurt traseu al culoarului paneuropean Gdansk – Salonic, iar lucrarile ar putea incepe deodata cu cele de la Drumul Expres Oradea – Arad.

Va reamintim, in ceea ce priveste Studiul de Fezabilitate pentru Timisoara – Moravita, pretul acestuia a fost majorat si s-a acordat o prelungire a termenului de finalizare.

SF-ul pentru Autostrada Timisoara – Moravita, care ar urma sa realizeze conexiunea cu Serbia si sa fie legata de soseaua de mare viteza Belgrad – Vatin, conform unui memorandum semnat vara trecuta la Timisoara de ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Sorin Grindeanu, si Tomislav Momirovic, ministrul Constructiilor, Transporturilor si Infrastructurii din Serbia, a fost majorat cu peste 16%, de la 8.727.474 lei fara TVA la 10.155.287 lei fara TVA, adica, la final va costa aproape 2 milioane si jumatate de euro cu TVA. Diferenta a fost luata din rezerva prevazuta in contractul de finantare cu bani europeni.

Demersul a fost justificat prin cele trei crize care au dus la instabilitatea din piata constructiilor: criza economica post – Covid, criza energiei si criza cauzata de conflictul militar din Ucraina, potrivit informatiilor din SEAP.

Termenul pentru finalizarea SF, care era initial 4 mai 2022, a fost prelungit de doua ori, ultima oara pana pe 9 septembrie 2023.

Noua autostrada va avea 73 de kilometri.

Accesul in Serbia se va face printr-un punct de trecere a frontierei nou, ce se va afla la aproximativ 1,55 km fata de actuala vama de la Moravita.

CITESTE SI: Afli primul tot ceea ce se intampla cu adevarat important in Timisoara si in regiune cu Aplicatia de stiri Opinia Timisoarei. 3 tipuri de alerte te tin mereu conectat la evenimente. Descarca gratuit Aplicatia OT aici!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pă’, și Mitici’ ce ‘âce iei?

  2. Banii aruncati pe geam , nu se va face autostrada asta veci …noi nu am terminat cu tunelurile ptr bucata TM-Deva dar visam .
    Mai bine ar da banii la profesori decat pe studii ptr autostrazi imaginare .

    GREVA GENERALA

  3. vreau eu sa fac studiul de frecat menta la stat .

  4. Poate am eu putici.pe creier sau doar îmi dau cu părerea aiurea fără să mă pricep, dar toate descărcările propuse mi se par razna.
    Accesul spre aceste descări și conxiunea lor cu centura va duce la situații de genul Timișoara – Giarmata. Traseul pare să se ambiționeze să taie în 2 pădurea de la Giroc, într-un mod nefiresc dacă te uiți la hartă. Orășelele (fie ele și nejustificat aduse la acest statut) sunt total ignorate de o autostradă care putea să le ofere o șansă la mai mult: Ciacova, Deta, Gătaia. E clar că cei care or făcut studiul nu au oprit pe la noi prin județ niciodată.