Protocol pentru Autostrada care sa lege Timisoara de Belgrad. Un nou punct de trecere a frontierei cu Serbia, la mai putin de 2 km de cel de la Moravita. Cand ar putea incepe lucrarile

TIMISOARA. Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor si Infrastructurii, si Tomislav Momirović, ministrul Constructiilor, Transporturilor si Infrastructurii din Serbia au semnat, la Timisoara, acordul intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Serbia pentru stabilirea conexiunii Autostrazii Timisoara-Moravita cu drumul de mare viteza Belgrad – Vatin.

Evenimentul a avut loc joi seara, la Palatul Administrativ din Timisoara.

Multumesc pentru disponibilitatea de a veni la Timisoara si de a semna acest memorandum extrem de important pentru ambele tari, pentru intarirea relatiilor dintre Romania si Serbia si pentru a trece profilul acestui drum. De la ceea ce aveam in proiectare, un drum expres, odata cu semnarea acestui memorandum trecem la un profil de autostrada de la Timisoara la Moravita”, a declarat Sorin Grindeanu.

Ministrul Transporturilor a amintit si de tentativa de a semna un astfel de protocol si in 2016, insa acest proiect nu era deloc prioritar pentru guvernul de la acel moment. Grindeanu a subliniat si ca nu va fi un drum expres, asa cum se intentiona, in trecut, ci o autostrada.

Stiu ca in 2016 a mai fost o tentativa de a se semna un memorandum, in acea perioada am fost presedinte de Consiliu Judetean si a fost o sedinta de guvern romano-sarb, la Timisoara, intre prim ministrul nostru de la acea perioada, Dacian Ciolos si prim-ministrul sarb de la acea perioada, presedintele acual Aleksandar Vučić.
Din pacate, partea romana, in acele vremuri, nu a considerat o prioritate acest proiect. L-am reluat. In acest moment ne aflam in elaborarea Studiului de Fezabilitate. Multi dintre primari stiu ca au venit de la compania care face studiile geo si vor veni in perioada urmatoare… Undeva in toamna acestui an vom termina Studiul de Fezabilitate. În primavara anului viitor va fi lansata licitatia pentru proiectare si executie, ceea ce insemana ca, odata cu perioada in care se vor analiza ofertele, sper vara anului viitor, sa avem castigatorii si sa se inceapa sa se lucreze. Avem finantare europeana, acest proiect face parte din Masterplanul de Transporturi al Romaniei, planul investitional, aprobat la sfarsitul anului trecut, deci banii exista, e finantare europeana, lipsea acest memorandum dintre Romania si Serbia astfel incat sa avem autostrada si nu drum expres
”, a declarat Grindeanu.

Noua autostrada va avea 73 de kilometri.

Lungimea tronsonului de la Timisoara la Moravita este de 73 de kilometri. Sper ca odata cu desemnarea castigatorilor lucrurile sa mearga in linie dreapta si aceasta autostrada sa mearga rapid”, a declarat Sorin Grindeanu.

Trecerea spre Serbia se va face printr-un punct de trecere a frontierei nou, ce se va afla la aproximativ 1,55 km fata de actuala vama de la Moravita.

Ministrul sarb al Transporturilor, Tomislav Momirović si-a exprimat bucuria pentru semnarea protocolului.

Imi exprim bucuria si multumirea ca semnam acest acord. La fel cum a precizat si domnul Grindeanu, din 2016 exista dorinta de a semna acest protocol pentru a face legatura intre Timisoara- Pancevo. As dori sa multumesc Guvernului Romaniei pentru sprijinul acordat tarii noastre. De asemenea, multumim pentru sprijinul acordat in drumul nostru catre Uniunea Europeana. Va asigur ca in guvernul Serbiei aveti tot sprijinul si dorinta ca acest proiect sa fie dus cat mai repede la finalizare”, a declarat Tomislav Momirović, la Timisoara.

Tomislav Momirović a subliniat ca pentru construirea acestei autostrazi este nevoie de bani multi si ca sarbii se bazeaza si ei pe fondurile europene.

FOTO: Virgil Simonescu

***

Va reamintim, CNAIR si Ministerul Transporturilor au semnat inca din august 2019 contractul de finantare pentru proiectul „Elaborare Studiu de Fezabilitate pentru obiectivul Autostrada Timisoara-Moravita„, pentru a obtine fondurile nerambursabile alocate prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020, in cadrul Axei Prioritare 1.

Valoarea totala a proiectului este de 14.693.042,97 lei si este finantat prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020 astfel: 85% contributia Uniunii Europene din Fondul de Coeziune-10.544.270,83 lei, 15% contributia proprie – 1.860.753,67 lei, restul de 2.288.018,47 lei reprezentand cheltuieli neeligibile inclusiv TVA.

La licitatia pentru SF lansata in martie 2019 s-au inscris doua asocieri care voiau sa realizeze Studiul de Fezabilitate al Autostrazii Timisoara – Moravita, care ar urma sa lege Romania de Serbia, acesta fiind primul pas concret pe care autoritatile de la Bucuresti l-au facut pentru realizarea unei conexiuni de mare viteza cu tara vecina.

Licitatia a fost castigata de asocierea Search Corporation SRL – Egis Romania SA.

Viitoarea autostrada care ar urma sa lege Timisoara de Pancevo asigura conexiunea rapida cu capitala Serbiei, pentru ca de la Pancevo pana la Belgrad e drum cu doua benzi de circulatie pe sens, cu regim de autostrada.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. Kilometraj spune:

  Cine ma poate lamuri cum naiba drumul national are 63 km pana la Vama Moravita iar autostrada va avea 73 km pana la vama. Adica serpuieste mai mult autostrada decat drumul national?
  Deobicei autostrazile scurteaza traseul, nu-l lungesc!

 2. Bpc spune:

  Se calculează de la km 0 care este la facultatea de construcție…63 de km…iar autostrada se va lega după remetea la actuala autostradă

 3. drucker spune:

  Care autostrada , care stadion , care sala de sport ???
  Nici in 20 de ani nu se va finaliza macar unul dintre cele 3 proiecte .

  Cel mai important lucru este sa le amintim de fiecare data , acestor politicieni de kkt , ca nu mai pot sa ne minta cu nonsalanta , ca nu suntem toti retardati .

 4. Cristi spune:

  Oameni buni, daca tot a venit Grindeanu la Timisoara, si tot a facut declaratii de presa, DE CE NU L-A INTREBAT NIMENI DESPRE STADIUL CENTURII DE SUD?!?!?!?!?!?
  ca zicea ca o monitorizeaza indeaproape!

  pana visam noi autostrazi spre Serbia, hai cu rahatul acesta de centura prima data.

 5. nik spune:

  Daca a semnat OUG13=Grindina,precis se va face autostrada,ca de semnat nu prea stie ca primaru ce a semnat.

 6. Mioriticus spune:

  Petarde fumigene de tip Grindeanu patronate de ciuma roșie plus Serbia în UE cel mai bun banc .

  • @Mioriticus spune:

   Serbija nu va intra in UE , pt ca nu va semna niciodata un tratat de buna vecinatate cu Kosovo . Nici nu ar trebui sa se grabeasca sa adere in conditiile actuale .
   Serbija e in Europa si asta e destul .
   Cf statutului UE , nici Ucraina si nici Moldova nu au cum sa intre in UE , datorita Donbasului respectiv a Transnistriei .
   UE , le da vrajeala ieftina iar Ucraina si Moldova pun botul .