Se cauta ‘parinti’ pentru micutii abandonati in centrele de plasament din Timisoara. Cursuri pentru cei care vor sa devina asistenti maternali

TIMISOARA. Directia pentru Protectia Copilului Timis organizeaza un nou curs de formare a asistentilor maternali profesionisti.

Potrivit legii, asistentul maternal profesionist este persoana fizica, atestata in conditiile legii, care asigura, prin activitatea pe care o desfasoara la domiciliul sau, cresterea, ingrijirea si educarea, necesare dezvoltarii armonioase a copiilor pe care ii primeste in plasament sau in incredintare.

Persoanele interesate sunt asteptate sa depuna o cerere de evaluare la DGASPC Timis pana la sfarsitul lunii iunie 2021 (intervalul de lucru cu publicul este de luni pana vineri, intre orele 9.00 -12.00). De asemenea, acestea pot fi transmise prin posta, cu confirmare de primire (DGASPC Timis, Piata Regina Maria nr. 3, Timisoara, jud. Timis) sau scanate si transmise prin e-mail la adresele [email protected] sau [email protected].
La cererea de evaluare vor fi anexate:
a) un curriculum vitae al solicitantului
b) copie dupa actul de identitate (cu domiciliul stabil pe raza judetului Timis)
c) copie dupa diploma de studii a ultimei scoli absolvite.
d) cazier judiciar
e) o adeverinta conform prevederilor art 23 din Legea 118/2019
f) adeverinta medicala din care sa rezulte ca nu sufera de boli transmisibile, infecto-contagioase sau psihice.
in urma depunerii cererii, angajatii din cadrul D.G.A.S.P.C. Timis vor efectua o evaluare sociala a persoanei solicitante, care consta in vizite la domiciliul acesteia, discutii cu membrii familiei sale, vecini, prieteni, precum si o evaluare psihologica.
Ulterior evaluarii, persoanele acceptate vor urma cursuri de formare profesionala in vederea obtinerii atestatului de asistent maternal profesionist, putand fi angajate numai dupa obtinerea acestui document.

Cursurile de formare profesionala vor fi organizate, cu respectarea tututor normelor de preventie si siguranta, la sediul DGASPC Timis si au o durata de minim 60 de ore.
Cursul este gratuit, iar persoanele care doresc sa il urmeze trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
• sa aiba capacitate deplina de exercitiu;
• sa prezinte garantii morale si materiale pentru indeplinirea corecta a obligatiilor ce le revin referitoare la cresterea, ingrijirea si educarea copiilor pe care ii vor primi in plasament;
• sa aiba in folosinta legala o locuinta care sa acopere necesitatile de preparare a hranei, igiena, educatie si odihna ale utilizatorilor sai, inclusiv pe cele ale copiilor care urmeaza a fi primiti in plasament;
• sa aiba minim studii medii absolvite – cu diploma.
Conform legii, nu vor putea deveni asistenti maternali profesionisti persoanele care:
• au suferit o condamnare prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pentru savarsirea cu intentie a unei infractiuni;
• au fost decazuti din drepturile parintesti, sau al caror copil a fost declarat abandonat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva;
• sufera de boli cronice transmisibile si boli psihice.

Mai multe informatii privind organizarea acestui curs, pot fi obtinute la Biroul Comunicare, Registratura, Relatii cu Publicul din cadrul DGASPC – telefon 0256-490281, 494030.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.