Se aprinde lumina, dirijat si inteligent, in Parcul Botanic din Timisoara, cu bani europeni

TIMISOARA. Un proiect european in valoare de aproape 4 milioane de lei a fost semnat la Primaria Timisoara, pentru instalarea unui nou sistem de iluminat public, unul inteligent, ce va putea fi dirijat din Centrul de Monitorizare a Traficului din oras.

CITESTE SI: Romania, buna de plata peste 50 de milioane de euro dupa rezilierea abuziva a unui contract pe autostrada Lugoj – Deva. Riscam sa pierdem fondurile europene pe toata autostrada 

Proiectul vizeaza extinderea iluminatului public in Parcul Botanic din Timisoara si in cadrul acestuia vor fi montati 219 stalpi cu tot atatea becuri tip LED, dar si un sistem de telegestiune.

Ne bucuram ca suntem in fata unui nou proiect pe care primaria l-a castigat. Implementarea proiectului este mai complexa pentru ca avem un termen de respectat. Proiectul face parte din pachetul de proiecte care au ca tinta reducerea poluarii. Pe langa iluminat public, avem si zona de reabilitare a blocurilor si zona de mobilitare care genereaza o scadere mare a volumului de carbon. Mai sunt proiecte pe care le avem in pregatire, speram sa le semnam cat mai repede”, a declarat Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

Potrivit proiectului, obiectivele sunt: Realizarea unui sistem de iluminat public in Parcul Botanic din Municipiul Timisoara: 219 stalpi, 219 copuri de iluminat public cu LED si 1 sistem de telegestiune; Cresterea eficientei energetice la sistemele de iluminat public: 0,03697 GWh/an; Scaderea consumului anual de energie primara in iluminatul public: 37492,68 KWh/an; Scaderea gazelor cu efect de sera: 26,28 echivalent tone de CO2.

VALOAREA TOTALĂ A PROIECTULUI: 3.820.894,23 LEI
ELIGIBIL: 3.789.387,13 LEI
NEELIGIBIL: 31.507,10 LEI TOTAL DIN BUGETUL LOCAL
NERAMBURSABIL: 3.713.599,39 LEI
CONTRIBUŢIE PROPRIE DIN BUGETUL LOCAL: 75.787,74 LEI

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. Geta BioEnergeta spune:

  Sistemul de telegestiune și iluminat inteligent va costa probabil cat consumul tuturor lampilor LED pe 15 de ani daca ar funcționa non stop, dar na, suna bine la fătuțele din media, absolvente de lic filist.

  • Geta BioEnergeta spune:

   Faptul că un bec se aprinde doar când intri in raza senzorului conectat la el și rămâne aprins o perioadă de timp nu tine deloc de inteligenta, este un simplu bec care consuma mai puțin. Inteligent putea fi numit sistemul daca fiecare stâlp era dotat de ex. cu camera cu recunoaștere facială și memora data când ai trecut pe acolo.

 2. Gica contra spune:

  Sper ca n-ati cumparat nimic de la Elba ca sa sustineti productia locala si sa aveti service si garantie la botul calului. Iarasi prin firme de la Bucuresti, cu comisioane cu … asa cum se face … … … natia voastra de hoti …

 3. SabinA spune:

  In tarile civilizate o scoala se ocupa cu intretinerea florei si faunei, ei primesc un ajutor de stat si imbina practica cu teoria. UE ar da bani si sa vopsim cu albastru castanele pentru ca pe EI ii intereseaza sa nu luam bani pt tractoare competitive, pentru masini-unelte inteligente , linii de productie automate. EI ne doresc sa fim o manufactura asa cum au procedat altii in Asia: Malayesia, Vietnam, etc. Evident politicienii se intreg in slugarnicie fata de UE si CAZ UNIC IN UE: aici in Romania toti parlamentarii sunt pro-UE.