Schimbari majore la Bacalaureat! Subiectele vor fi diferite, in functie de profilul absolvit

Considerate una dintre cauzele principale ale marilor esecuri inregistrate la Bacalaureatul din anii trecuti, subiectele unice devin istorie. Modificarile vizeza, in special, examenul la Limba şi Literatura Romana

Bacalaureatul 2013 aduce o noutate majora pentru absolventii de liceu: elevii de la profilul Real, precum si cei de la filierele Tehnologica si Vocationala vor avea de rezolvat subiecte diferite la examenul de Limba si literatura romana fata de absolventii de la profilurile Umanist si Pedagogic. Modificarea a fost introdusa de anul trecut prin modelele de subiecte pentru BAC publicate pe edu.ro, dar aceasta schimbare nu apare si in metodologie. O alta modificare a fost realizata si in structura subiectului al II-lea din cadrul probei scrise de Limba si literatura romana, precum si la diferentierea subiectelor la examenul de Matematica pe filiere, conform hotnews.ro.

Prima modificare: Subiecte diferite la Limba si literatura romana pentru profilurile Uman si Real

Prima si cea mai consistenta modificare in ceea ce priveste bacalaureatul de anul acesta o reprezinta structura examenului scris de Limba si literatura romana. Ministerul Educatiei a anuntat printr-un comunicat remis HotNews.ro ca „o noutate fata de sesiunile trecute ale Bacalaureatului o reprezinta introducerea a doua tipuri de subiecte, in functie de filiera urmata de absolventi”.

La Bacalaureatul special care se desfasoara in aceste zile, in cadrul probei scrise de Limba si literatura romana „filiera teoretica, profilul uman si filiera vocationala, profilul pedagogic, au avut aceeasi varianta de subiect, deoarece numarul de ore dedicat disciplinei Limba si literatura romana a fost mai mare ca pentru celelalte specializari. O varianta diferita de subiect, realizata pe baza programei de examen, a fost creata pentru filiera teoretica, profilul real, filiera tehnologica si filiera vocationala, toate celelalte profiluri, in afara celui pedagogic. Mentionam ca aceste profiluri si filiere au prevazute, prin planul cadru, un numar mai mic de ore la disciplina Limba si literatura romana”, a explicat Ministerul Educatiei.

A doua modificare: Structura subiectului al II-lea din cadrul probei de Limba si literatura romana

Ministerul Educatiei a anuntat si ca „un alt element de noutate l-a constituit eliminarea textului aforistic/critic, folosit ca suport in cadrul subiectului al II-lea, deoarece scopul acestui tip de item il constituie demonstrarea competentelor de argumentare, in scris, a unor opinii, in diverse situatii de comunicare”. „Modificarea a fost determinata de constatarea ca, de cele mai multe ori, receptarea textului – suport folosit la acest subiect ii punea in dificultate pe foarte multi dintre candidati. Acestia se concentrau pe ideea formulata in citat (de cele mai multe ori inteleasa gresit) si nu pe formularea propriei opinii despre problematica pusa in discutie”, sustine ministerul Educatiei.

„S-a eliminat, astfel, posibilitatea de confuzie, candidatii fiind condusi, prin cerinta, catre formularea unei opinii personale, pe care sa o dezvolte prin doua argumente. Mai mult decat atat, s-au creat premisele raportarii candidatilor la aspecte din viata reala, la situatii de comunicare ce apartin universului contemporan, combatandu-se reproducerea de texte invatate ‘pe de rost’„, mai explica Ministerul Educatiei.

A treia modificare: La examenul de Matematica vor fi subiecte diferite pentru filiera tehnologica fata de stiintele naturii / Absolventii profilului pedagogic nu mai dau examen la Matematica

O alta schimbare realizata deja la sesiunea speciala a Bacalaureatului 2013 si care se va respecta si in sesiunea de iunie se refera la subiectele de la Matematica. Absolventii profilului pedagogic nu mai dau examen la Matematica. Si daca pana acum subiectele pentru absolventii de la Stiintele naturii erau aceleasi cu subiectele pe care le aveau de rezolvat absolventii de la filiera tehnologica, incepand de anul acesta subiectele M2 vor fi doar pentru filiera teoretica, profilul real, specializarea stiintele naturii, iar M4 doar pentru filiera tehnologica.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...