Noutati :

SCAD taxele si impozitele la Timisoara! Unele dispar! Cu cat platesti mai putin anul viitor?

11 octombrie, 2016 - 12:36 PM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: ADMINISTRATIE
1

TIMISOARA. ‘Sunt adeptul colectarii de impozite mai mici de la mai multi, decat mai mari de la putini!’ Primarul Timisoarei Nicolae Robu anunta reducerea taxelor si impozitelor la Timisoara pentru anul viitor.

Edilul a facut cunoscut si modul in care vor fi reduse birurile adunate de la populatia orasului, precizand ca s-a prevalat de schimbarile survenite in Codul Fiscal si ca a optat in parte pentru aplicarea sumelor minime prevazute de lege. (Vezi mai jos LISTA COMPLETA cu modificarea taxelor si impozitelor pe 2017, care va fi supusa votului Consiliului Local!)

Impozitul pe cladiri pentru persoanele fizice
„Pentru cladirile rezidentiale si anexele lor, cota avuta in vedere este de 0,1% din valoare impozabila a cladirii, in 2017. Am decis sa reducem aceasta cota la 0,08% pentru ca acesta e minimul prevazut in noul Cod Fiscal, drept urmare persoanele fizice vor avea de platit mai putin. Pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietate, era 0,6% in 2016, iar in 2017 vom reduce aceasta cota la 0,2% din valoarea impozabila, din nou mergand la nivelul minim”, explica Nicolae Robu

Impozitul pe cladiri pentru persoanele juridice
In cazul persoanelor juridice, pentru cladirile aflate in proprietate, in 2016 cota e de 0,1%, iar in 2017 o vom reduce la 0,08%. Pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietate persoanelor juridice, in 2016 am avut de 1%, in 2017 o vom mentine, sustine primarul Timisoarei.

Taxa pentru servicii de reclama si publicitate
Cota de 3% din 2016 se va mentine in 2017, anunta edilul.

Impozitul pe spectacole
In 2016 cota a fost de 2% pentru teatru, balet, opera, opereta, concert, filarmonica sau orice manifestare muzicala, prezentare de film, spectacol de circ sau orice competitie sportiva interna si internationala si 5% pentru orice alta manifestare. In 2017 am decis sa mergem la 0, deci nu vor fi niciun fel de impozite pentru spectacole si manifestari sportive. Suntem capitala desemnata a culturii si trebuie sa incurajam organizarea de spectacole, evenimente cultural-artistice si sportive.

Platesti impozitele si taxele mai repede, primesti reducere de 10%
Bonificatiile de 10% prevazute de art 462 al.2, art 467 al 2 si art 472 al 2 din Codul Fiscal le vom pastra in 2017, ca si in 2016. Contribuabililor persoane fizice li se vor acorda bonificatii de 10% pentru plata impozitului datorate pe intregul an, pana la data de 31 martie. Incurajam achitarea acestor contributii in prima parte a anului, a mai spus Nicolae Robu.

Scutiri la impozitele pe cladiri
In ceea ce priveste scutirile de la plata impozitului pe cladiri, in 2017 se vor mentine scutirile acordate prin HCL, dar, in plus, in 2017, vom acorda si scutirea pentru cladirile unde au fost executate lucrari in conditiile legii ca masuri de crestere a calitatii arhitecturale. In 2016 am avut o reducere a impozitului de 95%.

Impozitul pe masini. Dispare cel pentru masini electrice
In 2017, reducem cu 100% impozitul pentru mijloace de transport hibride. Incurajam mijloacele nepoluante, e un semnal clar de aderare la principiile ecologice.
Impozitul pentru mijloace de transport, nave si de agrement coboara la mai putin de jumatate in 2017.

Scad insemnat si taxele pentru eliberari de certificate de urbanism si autorizatii de la Primaria Timisoara.

Copiii pana in 14 ani viziteaza gratis Gradina Zoologica din Timisoara
Ca sa incurajeze vizitarea Gradinii Zoologice de la Padurea Verde, primarul Nicolae Robu anunta gratuitate pentru copiii pana in 14 ani, dar si reducerea pretului la bilete pentru insotitorii lor.

Unele taxe CRESC in 2017, la Timisoara
In 2017 se majoreaza taxa pentru cei care construiesc fara autorizatie, de la 0,5% la 2%.  La fel cea pentru demolare, de la 0,5% la 2%, spune Nicolae Robu.

Taxa pe paragina se mentine in 2017 la acelasi nivel: de 5 ori mai mare pentru proprietatile neingrijite.

Intrebat daca nu cumva aceasta reducere de taxe si impozite va afecta bugetul orasului pe anul viitor, primarul Nicolae Robu a sustinut ca nu.

Nu scad incasarile la bugetul local in urma acestor masuri, pentru ca ele vor incuraja activitatea economica si achitarea obligatiilor si de catre persoanele fizice, care intr-un anumit numar nu isi achitau obligatiile. In principiu, se estimeaza ca nu vor fi scaderi de venituri. Si, daca vor fi, nu vor fi semnificative. Daca nu ar fi asa, nu am lua aceasta decizie. Nu ne-am aventura sa luam asemenea masuri, daca am sti ca am avea dificultati. Impactul bugetar este calculat, dar vorbim doar de estimari, pentru ca nimeni nu poate sa dea cu exactitate impactul. Practica a dovedit ca, reducand fiscalitatea, nu scad dramatic incasarile. Nu mi-e frica de consecinte negative„, a precizat Nicolae Robu.

Intrebat daca aceste reduceri au sau nu legatura cu iminenta campanie electorala, Nicolae Robu a sustinut ca nu si ca in aceasta perioada se intocmesc documentele pentru aprobarea fiscalitatii pentru anul urmator si de aceea le-a anuntat.

Eu ca liberal promovez o politica ce inseamna colecatrea de putin de la multi si nu colectarea de mult de la putini. Decat sa avem, o multime de rau platnici, preferam sa aplicam taxe mai mici pe care poate sa le plateasca toata lumea„, a mai spus edilul sef al Timisoarei.

Primarul Nicolae Robu a anuntat ca va pune presiune pe angajati pentru colectarea impozitelor si taxelor.

Nu vom incasa mai putin, ci vom incasa mai mult, pentru ca vreau sa pun presiune pe aparatul Primariei si sa se munceasca„, a spus Robu.

Vezi AICI lista completa cu modificarile ce vor fi aduse taxelor si impozitelor locale la Timisoara in 2017Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. de fapt ceea ce era mai important, taxa pe mijloacele de transport auto, NU SCADE !
    doar pt ambarcatiuni de agrement.vezi pct X din lista!
    de fapt este ca in caragiale: sa se modifice pe ici pe colea dar pe total sa fie la fel bugetul…